Valmieras Ziņas

Burtniekos, Vīrsraga pļavā, norisināsies Dabas koncertzāle

Lasīšanas laiks: 3 min

Piektdien, 30. jūnijā, Burtniekos, Vīsraga pļavā, norisināsies Dabas koncertzāle, par kuras šī gada varoni izvēlēta augsnes dižslieka (Lumbricus terestris), kas ir arī 2017. gada bezmugurkaulnieks. Izziņas darbnīcas norisināsies no plkst. 19.00 līdz plkst. 22.30. Savukārt koncerta sākums paredzēts līdz ar saulrietu. Ieeja pasākumā būs bez maksas, portāls “Valmieras Ziņas” noskaidroja Burtnieku novada pašvaldībā.

Sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi, Dabas koncertzāles laikā norisināsies arī 20 dažādas zinātnes un izziņas laboratorijās, kurās pasākuma apmeklētāji varēs izzināt sliekas dzīves ikdienu. Laboratorijas sadalītas četrās pamattēmās, kas raksturo sliekas uzbūvi un pielāgojumu dzīvei pazemē, kā arī skaidro augsni kā mājvietu un aplūko arī dažbrīd sarežģītās sliekas attiecības ar putniem un cilvēku. Tāpat zinātnes un izziņas laboratorijās paredzēta arī radošā daļa, kurā varēs ne tikai izkrāsot šī gada varoni, bet arī nofotografēties ar vizualizētu augsnes dižslieku. Darbnīcu sākums ir paredzēts no plkst. 19.00 līdz 22.30.

Laboratoriju satura izstrādē un norisē sadarbosies Dabas aizsardzības pārvaldes, Latvijas Universitātes, Entomoloģijas biedrības, Latvijas Dabas muzeja, Latvijas ornitoloģijas biedrības aktīvisti un brīvprātīgie. Jau pavasara sākumā Dabas koncertzāles šī gada galvenais zinātnieks Voldemārs Spunģis kopā ar uzņēmumu „IXI”, izveidoja “slieku māju”. Tā ir koka un stikla sienu konstrukcija, kurā mitinās kopumā piecas slieku sugas, kuras Voldemārs atradis savas mājas dārzā. Neviena no eksperimentā izmantotām sliekām nav cietusi un Dabas koncertzāles beigās zinātnieks Voldemārs Spunģis tās atlaidīs atpakaļ dārzā. Arī ar slieku māju varēs iepazīties vienā no Dabas koncertzāles radošajām darbnīcām.

Zinātnieki slieku mājas būvē, lai pētītu kā notiek lapu un citu organisko atlieku sadalīšanās, kā mainās augsnes ķīmiskais sastāvs, kā arī lai uzzinātu kā sliekas vairojas un kādi ir labvēlīgākie to audzēšanas apstākļi. Tāpat slieku mājas izmanto arī ikdienā. Voldemārs Spunģis zina stāstīt, ka „zaļi domājoši cilvēki būvē slieku mājas ne tikai tāpēc, lai vērotu to dzīvi un izzinātu pazemes pasauli, bet arī tāpēc, lai ar slieku palīdzību pārstrādātu sadzīves organiskos atkritumus.” „Slieku māju” var uzturēt gadiem ilgi, tomēr tās ik nedēļu jābaro ar augu atliekām.

Tā kā Dabas koncertzāles pasākumi notiks brīvā dabā, apmeklētāji aicināti līdzi ņemt segu vai tūristu paklājiņus sēdēšanai, kā arī kādu pretodu līdzekli un kabatas lukturi atpakaļceļam. Pasākuma laikā nav paredzēta izbraukuma tirdzniecība, tādēļ organizatori iesaka ņemt līdzi piknika groziņu. Pasākuma organizatori arī aicina uzvesties sev un dabai draudzīgi – sviestmaižu iesaiņojumu un tukšos dzērienu traukus aiz sevis neaizmirst un ņemt līdzi!

2017. gada dabas, mūzikas, mākslas un video performances sniegs mūziķi Ingus Ulmanis, Reinis Sējāns, Andris Sējāns, Kaspars Tobis, Anrijs Grinbergs, Aigars Voitišķis, scenogrāfs DJA Didzis Jaunzems Architecture, skaņotāji KM sound, gaismotāji GaCo un zinātnieks Dr.biol Voldemārs Spunģis. Pasākuma režisors ir Roberts Rubīns.

Valmieras tehnikums aicina darbā METĀLAPSTRĀDES SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1402 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Labas datorprasmes Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “Metālapstrādes skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Valmieras tehnikums aicina darbā INFORMĀCIJAS UN KOMUNIKĀCIJU TEHNOLOĢIJAS SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1259 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “IKT skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri