Valmieras Ziņas

Valmieras dzīvokļu tirgus apskats septembrī

Lasīšanas laiks: 2 min

Kopš 2013.gada Latvijas nekustamā īpašuma tirgū novērojamas pirms krīzes gados aizsākušās tendences – pieprasījuma pieaugums gan dzīvojamo gan komercplatību segmentos, kas rezultējies pakāpeniskā nekustamā īpašuma cenu un nomas maksu pieaugumā.

Valsts ekonomiskā stāvokļa stabilizācija un ienākumu pieaugums ir palielinājis pieprasījumu pēc dzīvojamām platībām.

Augošās tirgus aktivitātes indikators ir pieaugošais darījumu skaits. Saskaņā ar “Latio” apkopotiem Valsts Zemes Dienesta datiem, 2013.gadā kopējais nekustamā īpašuma pirkuma darījumu skaits Latvijā pieaudzis par 15%, salīdzinājumā ar 2012.gadu.

Iepriekšējos gados Valmierā sērijveida dzīvokļu vidējās cenas kopumā nedaudz palielinājušās, tomēr tām raksturīgas svārstības gan pieauguma, gan samazinājuma virzienā. Dzīvokļu cenu griesti tika sasniegti 2007. gadā, kam sekoja dramatisks cenu kritums no 2008.gada līdz 2010.gadam. Turpmāko divu gadu periodu var nosaukt par cenu “stabilizācijas periodu”.

Jau sākot ar 2013.gada pirmo ceturksni, Valmieras sērijveida dzīvokļu cenas vidējais rādītājs turas stabils,

bez būtiskiem svārstību lēcieniem, lai arī kopumā var teikt, ka Valmierā cenu līkne ir pozitīva.

 Dzīvokļu cenas

Šādu tendenci nosaka gan augstāka pircēju aktivitāte, gan piedāvājums – tajā dominē īpašumi, kas savas kvalitātes vai cenas dēļ neatbilst pircēju lielākās daļas prasībām.

Piedāvājumā trūkst dzīvokļi labā, tūlītējai apdzīvošanai piemērotā stāvoklī par pircēju maksātspējai atbilstošu cenu.

Kvalitatīvu dzīvokļu piedāvājums papildinās retāk nekā vairākos iepriekšējos gados, samazinājies arī bankām piederošo mājokļu piedāvājums. Tāpat daļa brīvo dzīvokļu nonāk īres tirgū, jo pieprasījums pēc mājokļu īres, it sevišķi, tuvojoties rudenim, ir liels, dažkārt pat pārspējot piedāvājumu.

Izvēloties dzīvokli, pircējiem svarīgi kritēriji ir mājokļa uzturēšanas izmaksu līmenis, mājas tehniskais stāvoklis, paveiktie vai plānotie ēkas uzlabošanas pasākumi, nozīmīgs faktors ir apsaimniekošanas izdevumi un kvalitāte.

Dzīvokļu tirgus vērtības pieaugumu Valmierā veicinājusi arī sistemātiskā daudzīvokļu dzīvojamo māju siltināšana. Valmiera ir viena no Latvijā aktīvākajām pilsētām daudzīvokļu dzīvojamo māju siltināšanas jomā. Pēc LR Ekonomikas ministrijas datiem (informācija uz 22.05.2014.), saskaņā ar informāciju par ERAF aktivitātes “Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi” ietvaros iesniegtajiem projektiem, noslēgtajiem līgumiem un īstenotajiem projektiem, Valmierā jau nosiltinātas 38 no kopumā esošām 173 daudzdzīvokļu ēkām un renovācijas procesā pašlaik atrodas vēl 40 ēkas.

Raksts sagatavots sadarbībā ar SIA “Latio vērtētāji& konsultanti Vidzemē”. 2014.gada septembris. 

www.niv.lv

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Mūsu partneri