Valmieras Ziņas

Valmieras muzejā atklāta Jāņa Streiča 80 gadu jubilejai veltīta izstāde

Lasīšanas laiks: 2 min

Valmieras muzeja Izstāžu namā 10.maijā tika atklāta kinorežisora, scenārista un aktiera Jāņa Streiča 80 gadu jubilejai veltītā izstāde “Streiča laiks. Filmas, cilvēki, grāmatas. Gleznas, zīmējumi, pasteļi.” Atklāšanā piedalījās un atmiņstāstos dalījās arī pats Jānis Streičs.

Mākslinieks atklāja, ka Vidzemes skatītāji allaž bijuši ļoti atsaucīgi. Viņš atcerējās kādu filmas pirmizrādi Cēsīs, kad pēc tās filmēšanas grupai nācies ilgi atbildēt uz skatītāju jautājumiem. Arī Valmierai režisora daiļradē ir īpaša loma. Sievasmātes līgavaiņa Ciekura lepno māju filmā “Mans draugs – nenopietns cilvēks” filmēja tieši Valmierā, Burkānciemā. Arī Kocēnu kapos tapušas vairākas ainas. Taču daudz jaukas atmiņas par jautriem un kurioziem notikumiem Valmierā saistās ar laiku ārpus filmēšanas laukuma. Par kādu jautru atgadījumu Valmieras restorānā, kad nācies samierināt filmēšanas grupas dalībniekus, viņš pastāstīja klātesošajiem. Jānis Streičs atcerējās, ka atvadas no Valmieras pēc filmēšanas ilgušas trīs dienas. Lai sagādātu svinībām gaļu šašlika cepšanai, nācies Valmieras gaļas kombinātā teikt, ka tā nepieciešama suņiem, kas tiek izmantoti filmēšanā.

Režisoru sveica arī Valmieras teātra pārstāvji. Savulaik tur bijusi redzama Jāņa Streiča pirmā gleznu izstāde Valmierā. Tāpat režisors ir bijis viens no Rūdolfa Blaumaņa festivāla patroniem un žūrijas locekļiem.

Jānis Streičs atzina, ka ir savā režisora darbā bijis daudzpusīgs un ir daudz paveicis, taču pašlaik kino joma viņu vairs nesaista, jo mūsdienās tā ir ļoti mainījusies. It sevišķi viņam nepatīkot, ka filmas televīzijā tiek pārtrauktas ar reklāmas pauzēm. “Veidojot filmu, īpaši domāju par tās plūdumu un veselumu. Ar šādām reklāmas pauzēm filma tiek “izvarota”, pauda režisors. 

Jānis Streičs nu jau vairākus gadus ir pievērsies glezniecībai. Savulaik jaunībā tā bijuši viņa aizraušanās, taču mazvērtības kompleksu dēļ viņam nav bijis drosmes iestāties Mākslas akadēmijā. Taču tagad viņš savai sirdslietai var atdoties pilnīgi un labprāt no jauna iejūtas skolēna lomā, apgūstot jaunas zināšanas un izkopjot savas prasmes.

Režisoru izstādes atklāšanā sveica Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, aicinot viņu tomēr atsākt darbu kino jomā un radīt kādu darbu nākamajam kino-velo festivālam “Kino Pedālis”.

Izstādē “Streiča laiks. Filmas, cilvēki, grāmatas. Gleznas, zīmējumi, pasteļi.”  ir apvienotas divas ekspozīcijas: Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzeja sadarbībā ar biedrību “Ekrāns” veidotā ceļojošā izstāde “Jānis Streičs: filmas, cilvēki, laikmets”, kā arī būs apskatāmas gleznas, zīmējumi un pasteļi no režisora personīgās kolekcijas.

Izstāde “Streiča laiks. Filmas, cilvēki, grāmatas. Gleznas, zīmējumi, pasteļi.” Valmieras muzeja Izstāžu namā būs skatāma līdz 6.jūnijam.

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri