Valmieras Ziņas

Smiltenes tehnikuma virtuvē kā Portugalē

Lasīšanas laiks: 6 min

Kalnamuižas bijušā pārvaldnieka mājas virtuvē 10. novembrī smaržoja kā Portugālē – skolotāja Ira Gaile kopā ar audzēkņiem cepa kastaņus. Šī, tāpat kā daudzas citas idejas, atvesta no profesionālās izaugsmes brauciena, kurā skolotāja devās “Erasmus+” projekta “Profesionālā pilnveide kvalitatīvas izglītības īstenošanai” ietvaros.

“Ja Latvijā gandrīz visur, kur notiek brīvdabas pasākumi, tiek cepti šašliki, tad Portugālē visu lielāko kultūrvēsturisko objektu tuvumā smaržo pēc ceptiem kastaņiem,”

stāsta skolotāja, kopā ar nākamajiem ēdināšanas pakalpojumiem velkot laukā no konvekcijas krāsns tikko ceptus kastaņus. Mācību telpā pie kamīna tie apskatāmi ar visiem spurainajiem “kažociņiem”. Ira Gaile neparastos, daudz kilokalorijām un olbaltumvielām bagātos svešzemju augļus salasījusi kādā Portugāles dārzā. “Tirgū un veikalos kastaņi parasti nopērkami lobīti. Ļoti vēlējos audzēkņiem parādīt, kādi tie izskatās dabā. Tāpēc sarunāju ar vietējiem iedzīvotājiem, jo pilsētās, kur viesojāmies, brīvā dabā kastaņkokus neredzējām.

Sadzīvē portugāļi ir ļoti smaidīgi un laipni. Svešiniekam, lai vienkārši tāpat vien parunātos, bez iemesla klāt nenāks. Bet tiklīdz gide iepazīstināja, tā visi bija gatavi dalīties pieredzē un atvērti sarunai.

Kastaņus portugāļi parasti cep uz oglēm. Pirms cepšanas mizā iegriež krustiņu, lai cietais apvalks karstumā nesasprāgst. Tad pārkaisa ar sāli un cep, līdz kastaņi paliek melni. Pēc tam augļus ber tūtiņā un pārdod. Maksā divi eiro. Cepti kastaņi pēc garšas atgādina vārītas cūku pupas, kas sastampātas kopā ar ugunskurā ceptiem kartupeļiem.”

Skolotāja Portugālē iepazinās ar nacionālo virtuvi, galda klāšanas kultūru un ēdināšanas pakalpojumu uzņēmumiem. “Interesanti, ka viņi tos visus sauc par restorāniem. Arī tos, kuru piedāvājums un serviss vairāk atbilst kafejnīcām vai bistro… “

Citādie galda klājumi

Galdu klājumos Iru Gaili sākumā visvairāk pārsteidzis tas, ka trauki, gaidot viesus, bieži bijuši apgriezti otrādi. “Portugālē tam nav ne mazākās saistības ar bērēm. Tā vienkārši ir pieņemts. Visdrīzāk – higiēnisku apsvērumu dēļ. Portugāļi brīnījās, ka mēs šādi traukus liekam tikai simboliskajā aizgājēja vietā bērēs.

Jāatzīst – Latvijas ēdināšanas uzņēmumos par galda klājumu piedomā vairāk. Portugālē šajā ziņā viss notiek ātrāk un vienkāršāk.”

Ja skolotājai būtu jānosauc viens vārds, ar kuru viņai turpmāk visvairāk asociēsies Portugāle, tad viņa noteikti pirmo minētu gaili. “Tie ir visur. Nopērkami kā suvenīri un talismani. Uz veikalu letēm un skatlogos. Portugāļi tikai bija pārsteigti, ka tas var būt arī uzvārdā. Tā kā man.

Tirgū gaiļi parasti nopērkami arī dzīvi.  To gaļu un asinis izmanto vairākos nacionālajos ēdienos.” Skolotāja rāda audzēkņiem fotogrāfijas, kurās redzama gaiļa asinszupa un asinsdesas, gaiļa asinis ar rīsiem un nacionālais ēdiens “Alheira ni Prato” – vistas desa ar vēršaci. Gaiļa asinszupu Ira Gaile apņēmusies pagatavot kopā ar Smiltenes tehnikuma audzēkņiem.

Nacionālie ēdieni

 “Nacionālos ēdienus portugāļi, tāpat kā latvieši, ikdienas ēdienkartē pārāk bieži neiekļauj . Tajā visplašāk pārstāvētas dažādas zivis un jūras veltes,

” stāsta skolotāja. “Zivis nopērkamas gandrīz katrā veikalā. Tāpat kā dažādu šķirņu sieri. Sieru vitrīnās parasti pusi vietas aizņem kazas siers (Queijo da Serra). Iecienītas arī siera šķirnes:  “Serpa”, “Cabreiro”, “Queijo da Ilha”. Populārākās zivis – žāvēta koda, jūras mēle, zobenzivs, jūras zutis, sardīnes un sālīta menca, ko portugāļi sauc par “Bacalhau”.

Interesanti, ka pie viņiem ļoti plašā klāstā nopērkami dažādi konditorejas izstrādājumi, bet konfektes – tikai no Vācijas un Beļģijas ievestās.

Portugālē redzējām vairāk nekā 200 dažādu veidu konditorejas izstrādājumu. Kūciņas, cepumus un maizītes vienmēr var nopirkt arī gadatirgos.  Vispopulārākie portugāļu saldie našķi – Pastel de nata (klosterkūciņas) – trausli, ļoti garšīgi kārtainās mīklas groziņi, ar olu krēma pildījumu, pārkaisīti ar kanēli. Parasti pasniedz siltus.

Viesojos arī picērijā, kurā gatavoto picu eksperti pagājušajā gadā atzinuši par garšīgāko pasaulē. Portugāļi ļoti lepojas ar šo faktu, vienīgi parasti pārāk nereklamē, ka picu galvenais cepējs ir šefpavārs no Itālijas…

Brauciena laikā iepazinos  arī ar virtuves iekārtām. Varam būt lepni –  līdzīgas izmantojam arī Smiltenes tehnikuma jaunajās mācību virtuvēs un mācību restorānā. Lielākā atšķirība – portugāļi pārsvarā lieto tikai gāzes plītis.

No plkst. 12.00 līdz 15.00 portugāļiem ir pusdienas. Tad viņus traucēt nedrīkst. Šajā viņi uz telefona zvaniem neatbild – pusdienas portugāļiem ir svētas.

Restorānos

Pie galda parasti pirmo atnes maizi un vieglas uzkodas (couvert). Piemēram, no sardīnēm gatavotu pastēti, sieru vai olīves.

Lai izvairītos no pārpratumiem – ja uzkodas nevēlaties, tās uzreiz atdodiet atpakaļ, citādi tās bez iepriekšēja brīdinājuma iekļaus rēķinā. Izvēloties dienas piedāvājumu, daudzviet var paēst par apmēram pieciem eiro. Porcija – tik liela kā Latvijā diviem cilvēkiem.

Piedevās vienlaikus piedāvā gan rīsus, gan kartupeļus – tos, tāpat kā gaļu un zivis, liek uz viena šķīvja. Portugāļi ēd daudz un sātīgi. Ikdienas ēdienkartē vienmēr iekļauta arī krēmzupa, kas gatavota no dažādiem dārzeņiem, ļoti bieži – no pākšaugiem. Portugāļu iecienītākā zupa –  “Caldo verde” (zaļā kāpostu – kartupeļu zupa ar rīvētu sieru un desu). Restorānos bieži tiek pasūtināts grilēts steiks portvīna mērcē, teļa gaļa ar žāvētām pupām un kūpināts šķiņķis.

Portugāļu iecienītākās garšvielas – kanēlis, krustnagliņas, safrāns un koriandrs. Ēdienu gatavošanā bieži izmanto arī Piri piri – pikantu mērci ar čili pipariem un olīveļļu. Pietiek ar dažiem pilieniem, lai ēdienam piešķirtu interesantu aromātu un garšu.

Vīnu zeme

Portugāle nenoliedzami ir ne vien gardēžu, bet arī vīnu zeme. Vīns ir neiztrūkstošs dzēriens, baudot pusdienas un vakariņas. Brauciena laikā viesojos arī portvīna ražotnē “OFFLEY PORTO”.

Pats lētākais un vienkāršākais Portugālē ir mājas vīns (vinho da casa), taču veikalos nopērkamas vairāk nekā 100 vīna šķirnes. Arī tādas, kas maksā 200 eiro un dārgāk.  Portugāles ziemeļaustrumu daļā iecienītākais – zaļais vīns – vinho verde. Ļoti populāri ir dažādu šķirņu stiprinātie vīni, ko ražo arī eksportam. Interesanti, ka restorānos cenas ziņā izdevīgāk bija pasūtināt vīnu, nevis ūdeni vai sulu.  Toties uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas vietējās alus šķirnes – SUPER BOCK, LAGER, SAGRES, CHRISTAL. Alu  portugāļi parasti bauda kopā ar marinētām baltajām pupiņām.

Kafiju pasniedz mazajās espresso krūzītēs – tā ir ļoti stipra, bet laba. Tiklīdz restorānā pieminēsiet vārdu “coffe”, jums uzreiz, neko vairāk nejautājot, atnesīs espresso.

Ja vēlaties kafiju ar pienu, jāielāgo nosaukumi: “meia de leite”, “cortado”, “abatanado” vai “galao” (espresso ar putotu pienu, līdzīgs Caffe Latte). Portugāļi nekad nesauc par kafiju par dzērienu, kas pasniegts 150 ml tasītē un atšķaidīts ar ūdeni.”

Profesionālās pilnveides laikā Ira Gaile arī aplūkoja Portugāles ievērojamākās kultūrvēsturiskās vietas, lielākās un senākās pilsētas. Skolotājai īpašs prieks par labajām atsauksmēm, ko dzirdējusi par saviem audzēkņiem – Ardi Tukišu, Jāni Raiti Podkalnu un Dairi Roznieku. Puiši vasarā izmantoja absolventiem piedāvāto “Erasmus+” iespēju papildināt zināšanas Portugāles ēdināšanas pakalpojumu uzņēmumos. “Portugāļi bija par viņiem sajūsmā un teica – lai tikai sūtot vēl tikpat zinātkārus un enerģiskus jauniešus! Jo vairāk – jo labāk!”

Skolotāja Portugālē ieguva arī sertifikātu, kas vienlaikus apliecina, ka viesošanās nav bijis vienkāršs izklaides  brauciens. Gūta pieredze, ko Ira Gaile ar lielu prieku nodod tālāk nākamajiem ēdināšanas pakalpojumu speciālistiem un kolēģiem.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums” komanda aicina pievienoties papildspēkus – mehāniķi Galvenie pienākumi: Pārzināt iekārtu lietošanas, ekspluatācijas un drošības instrukcijas; Plānot un organizēt ikmēneša un ikgadējo ražošanas iekārtu apkopes un remonta darbus; Uzturēt atbilstošā darba kārtībā infrastruktūras objektus un komunālo saimniecību; Informēt tiešo vadītāju par pamanītiem bojājumiem, avārijām infrastruktūrā un komunālajā saimniecībā: Uzturēt un regulāri aizpildīt tehnisko dokumentāciju pēc tiešā vadītāja rīkojuma; Veikt citus līdzīga rakstura uzdevumus uzņēmumā pēc tiešā vadītāja vai uzņēmuma vadītāja rakstiska vai mutiska rīkojuma. Galvenās prasības: Vēlama iegūta tehniskā izglītība vai praktiskā darba pieredze iekārtu apkalpošanā; Iepriekšēja darba pieredze ražošanas uzņēmumā tiks uzskatīta par priekšrocību; Pārzināt gan tehniskas, gan elektroniskas nianses ražošanas iekārtām; Labas komunikācijas un sadarbības prasmes; Spēja būt lojālam pret uzņēmumu, kurā strādā. Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 1500 EUR pārbaudes laikā pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika atkarīgs no Tavām prasmēm un spējām; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Bezmaksas kafiju un saldējumu; Un citus bonusus. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) līdz 1.jūlijam uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: MEHĀNIĶIS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-07-01 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

Ja esi enerģisks un esi gatavs jauniem izaicinājumiem, kā arī vēlies sevi pilnveidot un izmantot savas profesionālās zināšanas un pieredzi kopējo mērķu sasniegšanā, tad tieši Tu, kā kolēģis, esi nepieciešams Valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" komandai!* Valsts sociālās aprūpes centrs "Zemgale" ir lielākais valsts ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojuma sniedzējs Latvijā! aicinām darbā filiāles "Rūja" vadītāju! Prasības pretendentam: otrā līmeņa profesionālā augstākā vai akadēmiskā augstākā izglītība; darba pieredze sociālajā sistēmā vai ar sociālajiem pakalpojumiem saistītā jomā vismaz 1 gads tiks uzskatīta par priekšrocību; pieredze vadītāja amatā vismaz 3 gadi; zināšanas par valsts politiku sociālās rehabilitācijas, sociālās un veselības aprūpes jomā un šo jomu reglamentējošiem normatīvajiem aktiem; prasme strādāt psiholoģiski sarežģītās situācijās; prasme vērtēt faktus, analizēt datus, paredzēt un novērtēt riskus; spēja atzīt un identificēt problēmas, izprast to rašanās cēloņus un piedāvāt risinājumus; datorprasmes lietotāja līmenī (MS Word, Excel, PowerPoint u.c.); pieredze darbā pašvaldības iestādē vai valsts pārvaldē tiks vērtēta kā priekšrocība; prasme strādāt paaugstinātas intensitātes un nenoteiktības apstākļos; valsts pārvaldes vērtību un ētikas principu izpratne; derīgs elektroniskais paraksts. Galvenie pienākumi: nodrošināt kvalitatīvu un ilgtspējīgu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanu un klientu tiesību ievērošanu filiālē; nodrošināt efektīvu filiāles resursu vadību; nodrošināt pilnvērtīgu komandas darbu un starpinstitucionālu sadarbību klientu interesēs; nodrošināt sistemātisku sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas procesa izpildes uzraudzību; nodrošināt klientu drošības uzraudzību; darbs iepirkumu komisijās; nodrošināt darbības nepārtrauktību pakalpojuma sniegšanā. Piedāvājam:sociālās garantijas, atbilstoši valsts pārvaldē noteiktajam;  alga (bruto) EUR 1950 – EUR 2722 atkarībā no profesionālās pieredzes un kompetencēm, pārbaudes laikā līdz EUR 2000 atkarībā no pieredzes un profesionālajām prasmēm sociālajā jomā un vadībā; darba pieredzi valsts pārvaldē un profesionālās izaugsmes iespējas; labus darba apstākļus; draudzīgus, atsaucīgus un profesionālus kolēģus. Informējam: Amatam ir valsts amatpersonas statuss. Darba vieta: VSAC "Zemgale" filiāle "Rūja", Jeri, Jeru pagasts, Valmieras novads. Profesionālās darbības aprakstu (CV), motivētu pieteikuma vēstuli un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas ar norādi "Filiāles "Rūja" vadītājs" sūtīt uz e-pastu: vakances@vsaczemgale.gov.lv Piesakot savu kandidatūru uz izsludināto amata vietu, Jūs uzticat savus personas datus Valsts sociālās aprūpes centram “Zemgale”. Detalizēta informācija par personas datu apstrādes aspektiem šī nolūka sasniegšanai ir norādīta iestādes mājas lapā, adrese: https://www.vsaczemgale.gov.lv/lv/media/2279/download Informējam, ka sazināsimies tikai ar tiem kandidātiem, kuri tiks aicināti uz interviju. Par atteikumu ziņosim tikai tiem kandidātiem, kas tiks uzaicināti uz interviju. Gadījumā, ja trīs nedēļu laikā pēc CV nosūtīšanas neesat saņēmis uzaicinājumu uz darba interviju, varat uzskatīt, ka Jūsu kandidatūra netika virzīta pārrunām. *Valsts sociālās aprūpes centrs "ZEMGALE" (reģ.nr.40900035103) ir labklājības ministra pakļautībā esoša tiešās valsts pārvaldes iestāde, kas sniedz valsts apmaksātu ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu abu dzimumu pilngadīgām personām institūcijā ar smaga garīga rakstura traucējumiem (I un II invaliditātes grupa).  Profesija: VADĪTĀJS /DIREKTORS (SOCIĀLĀS LABKLĀJĪBAS JOMĀ) Algas izmaksas veids: Akordalga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rūja, Jeri, Jeru pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-06-20 Kontaktpersona: CV ar profesijas norādi sūtīt uz e-pastu vakances@vsaczemgale.gov.lv Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri