Valmieras Ziņas

Deviņi padomi garda cepeša pagatavošanai

Lasīšanas laiks: 3 min

Tuvojoties Latvijas 98. dzimšanas dienai, aicinām Tevi gatavoties šiem svētkiem jau laikus – padomāt par svinīgu maltīti, ko baudīt ģimenes un draugu lokā. Neatņemams vakariņu elements noteikti būs arī sulīgs un mutē kūstošs cūkgaļas cepetis. Taču, lai tas izdotos īpaši gards, jāievēro vairāki būtiski soļi. Šoreiz ar deviņiem padomiem cepeša pagatavošanā dalās “Rakvere” gaļas eksperti.

1. Izvēlies piemērotu gaļu. Gardu cūkgaļas cepeti iespējams pagatavot no cūkgaļas kakla karbonādes, cūkgaļas filejas ārējās daļas ar ādu un speķi, muguras daļas, lāpstiņas daļas vai bekona ar ādu vai bez tās. Cepšanai tiek izmantots arī gurna gabals ar kaulu vai piecus centimetrus biezas lāpstiņas daļas šķēles. Tāpat labi garšos arī cepts priekšējais vai aizmugurējais apakšstilbs. Parasti cepetim tiek izvēlēts vienu līdz trīs kilogramus smags gaļas gabals.

2. Izcel garšas nianses. Cepetim var piešķirt dažādas garšas nianses ar atbilstošiem garšvielu maisījumiem, garšaugiem un klasiskām garšvielām – atliek vien izvēlēties savām garšas kārpiņām tīkamāko. Lielisku garšu cepetim piešķirs vietējie garšaugi, piemēram, ķiploki un sīpoli. Tāpat cūkgaļas gabalu var vienkārši ieberzēt ar sāls-piparu maisījumu vai, piemēram, ar sinepju garšvielu maisījumu un ļaut nedaudz nostāvēties pirms ievietošanas krāsnī.

3. Veido iegriezumus. Lai piešķirtu bagātīgāku garšu un sulīgumu, liesumā var izdarīt iegriezumus un katrā iegriezumā ielikt, piemēram, cūkgaļas speķi, kūpinātu bekonu, burkānus, seleriju vai ķiploka daiviņas, žāvētas melnās plūmes utt. Ja ir vēlme, gaļu pirms termiskās apstrādes var arī iemarinēt sev tīkamā marinādē un aptuveni diennakti noturēt ledusskapī.

4. Piešķir cepetim formu. Lai cepetim būtu viendabīgāks veidols, pirms ievietošanas krāsnī gaļas gabalam jāpiešķir forma. Sasienot ar auklu vai cepot tīkliņā, cepetis vienlaikus gan efektīgāk izskatīsies, gan būs kompaktāks. Ar garšvielām apstrādātam cepetim var piešķirt formu arī, to stingri ietinot folijā.

5. Pirms cepšanas gaļu uzglabā istabas temperatūrā. Pirms termiskas apstrādes gaļai aptuveni stunda jāstāv istabas temperatūrā, lai, ievietojot krāsnī, nenotiktu strauja temperatūras maiņa un cepetis labi apbrūnētu.

6. Cep gudri. Apstrādātais cūkgaļas gabals jānovieto uz cepeškrāsns pannas vai plāts un jāievieto iepriekš sakarsētā krāsnī. Vispirms tas 250°C grādos jāapbrūnina 10 minūtes vai līdz brīdim, kad izveidojas brūna garoziņa. Pēc tam cepeškrāsnī jāpazemina temperatūra līdz 120°C, pannā jāielej nedaudz buljona vai ūdens, kam, ja ir vēlme, var pievienot sarkanvīnu vai baltvīnu. Pēc tam gaļa jācep, līdz tā ir gatava. Ik pēc 10 līdz 15 minūtēm gaļa krāsnī jāapslacina ar cepeša sulu vai speciāli tam pagatavotu mērci.

7. Pārbaudi gaļas gatavību. Gaļas izcepšanās laiks ir atkarīgs no cepeša lieluma, bet lielākoties viena kilograma gaļas pagatavošanai krāsnī nepieciešama viena stunda. Gaļa ir gatava, kad, iedurot ar asu nazi vai iesmu, neizdalās sarkanīga sula – tai jābūt caurspīdīgai un dzidrai.

8. Cepšanas maisiņš vēl sulīgākai gaļai. Cepeša pagatavošanai varat izvēlēties arī speciālo cepšanas maisiņu un tādējādi iegūsiet sulīgu un mīkstu gaļu. Ar garšvielām apstrādātu gaļu cepšanas maisiņā var likt kopā ar dārzeņiem un maisiņa augšējo daļu nedaudz iegriezt, lai no tā izkļūst liekais mitrums. Pēc tam gaļu novieto uz cepeškrāsns pannas un cep 175-200°C temperatūrā. No maisiņā sakrājušās sulas var pagatavot garšīgu mērci.

9. Saglabā sulīgumu. Pirms sagriešanas cepetim 5 līdz 15 minūtes jāpastāv, lai gaļas sula nostājas. Tādā veidā arī, sagriežot gaļu traukā, neiztecēs pārāk daudz vērtīgā šķidruma. Gaļa arī pēc cepšanas jāgriež pretēji gaļas šķiedrām.

Lai svētku vakariņas izdodas gardas!

Aktuālais jautājums

Vai plānojat šogad svētkos izmantot pirotehnikas izstrādājumus/šaut salūtu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Aicinām darbā TELPU UN TERITORIJU UZKOPĒJU ĒKĀS BRANDEĻOS (uz nenoteiktu laiku) DARBA PIENĀKUMI: · ikdienas biroja un autoservisa telpu uzkopšana PRASĪBAS PRETENDENTIEM: · vēlama iepriekšēja darba pieredze uzkopšanas un tīrīšanas darbos · iemaņas darbā ar sadzīves tehniku · vēlamas zināšanas telpaugu kopšanā UZŅĒMUMS PIEDĀVĀ: · darbu stabilā uzņēmumā · sociālās garantijas · darba samaksu valstī noteiktā minimālā stundas tarifa likmes apmērā, papildus piemaksa par kvalitatīvi veiktu darbu CV ar norādi vakancei „Telpu un teritoriju uzkopējs” līdz š.g. 29. decembrim iesniegt: · sūtot elektroniski uz info@vtu-valmiera.lv · personīgi SIA „VTU Valmiera” personāla daļā darba dienās no plkst.13:00 līdz 16:00 („Brandeļi”, Brandeļi, Kocēnu pagasts, Valmieras novads) Sazināsimies ar pretendentiem, kuri būs izvirzīti nākamajai atlases kārtai. * Iesniegtos personas datus SIA “VTU VALMIERA” izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “VTU VALMIERA” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāt citos SIA “VTU VALMIERA” personāla atlases konkursos. Profesija: APKOPĒJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-29 Darba sākšanas datums: 2026-01-02 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: info@vtu-valmiera.lv, mob.t.29231565

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) Rūjienas apvienības pārvalde aicina darbā traktora vadītāju uz nenoteiktu laiku. Ja Tev ir vēlme: • vadīt traktortehniku un kravas automašīnu ievērojot ekspluatācijas un apkopes noteikumus; • veikt dažāda rakstura saimnieciskos darbus Pašvaldībai piederošā teritorijā (infrastruktūras uzturēšanas, kopšanas, transportēšanas un citus ar amata pienākumiem saistītus darbus); • uzturēt traktortehniku, automašīnu un tā aprīkojumu tehniskā kārtībā; un ja Tev ir: • vismaz pamata izglītība; • traktortehnikas vadīšanas apliecība TR1, TR2 vai B kategorijas autovadītāja apliecība; • labas latviešu valodas zināšanas; • spēja pastāvīgi veikt darbu un uzņemties atbildību par noteikto uzdevumu izpildi; mēs piedāvājam: • pamatalgu pārbaudes laikā 783 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 824 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam. CV lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz rujienasapvieniba@valmierasnovads.lv vai personīgi Rūjienas apvienības valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā, adrese: Raiņa iela 3, Rūjiena, Valmieras novads, ar norādi „Pieteikums traktora vadītāja/-s amatam”, līdz 2026.gada 14.janvārim plkst.12.00. Tālrunis papildu informācijai: 25662217. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: TRAKTORA VADĪTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 3, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-14 Kontaktpersona: rujienasapvieniba@valmierasnovads.lv 25662217

Mūsu partneri