Valmieras Ziņas

Deviņi padomi garda cepeša pagatavošanai

Lasīšanas laiks: 3 min

Tuvojoties Latvijas 98. dzimšanas dienai, aicinām Tevi gatavoties šiem svētkiem jau laikus – padomāt par svinīgu maltīti, ko baudīt ģimenes un draugu lokā. Neatņemams vakariņu elements noteikti būs arī sulīgs un mutē kūstošs cūkgaļas cepetis. Taču, lai tas izdotos īpaši gards, jāievēro vairāki būtiski soļi. Šoreiz ar deviņiem padomiem cepeša pagatavošanā dalās “Rakvere” gaļas eksperti.

1. Izvēlies piemērotu gaļu. Gardu cūkgaļas cepeti iespējams pagatavot no cūkgaļas kakla karbonādes, cūkgaļas filejas ārējās daļas ar ādu un speķi, muguras daļas, lāpstiņas daļas vai bekona ar ādu vai bez tās. Cepšanai tiek izmantots arī gurna gabals ar kaulu vai piecus centimetrus biezas lāpstiņas daļas šķēles. Tāpat labi garšos arī cepts priekšējais vai aizmugurējais apakšstilbs. Parasti cepetim tiek izvēlēts vienu līdz trīs kilogramus smags gaļas gabals.

2. Izcel garšas nianses. Cepetim var piešķirt dažādas garšas nianses ar atbilstošiem garšvielu maisījumiem, garšaugiem un klasiskām garšvielām – atliek vien izvēlēties savām garšas kārpiņām tīkamāko. Lielisku garšu cepetim piešķirs vietējie garšaugi, piemēram, ķiploki un sīpoli. Tāpat cūkgaļas gabalu var vienkārši ieberzēt ar sāls-piparu maisījumu vai, piemēram, ar sinepju garšvielu maisījumu un ļaut nedaudz nostāvēties pirms ievietošanas krāsnī.

3. Veido iegriezumus. Lai piešķirtu bagātīgāku garšu un sulīgumu, liesumā var izdarīt iegriezumus un katrā iegriezumā ielikt, piemēram, cūkgaļas speķi, kūpinātu bekonu, burkānus, seleriju vai ķiploka daiviņas, žāvētas melnās plūmes utt. Ja ir vēlme, gaļu pirms termiskās apstrādes var arī iemarinēt sev tīkamā marinādē un aptuveni diennakti noturēt ledusskapī.

4. Piešķir cepetim formu. Lai cepetim būtu viendabīgāks veidols, pirms ievietošanas krāsnī gaļas gabalam jāpiešķir forma. Sasienot ar auklu vai cepot tīkliņā, cepetis vienlaikus gan efektīgāk izskatīsies, gan būs kompaktāks. Ar garšvielām apstrādātam cepetim var piešķirt formu arī, to stingri ietinot folijā.

5. Pirms cepšanas gaļu uzglabā istabas temperatūrā. Pirms termiskas apstrādes gaļai aptuveni stunda jāstāv istabas temperatūrā, lai, ievietojot krāsnī, nenotiktu strauja temperatūras maiņa un cepetis labi apbrūnētu.

6. Cep gudri. Apstrādātais cūkgaļas gabals jānovieto uz cepeškrāsns pannas vai plāts un jāievieto iepriekš sakarsētā krāsnī. Vispirms tas 250°C grādos jāapbrūnina 10 minūtes vai līdz brīdim, kad izveidojas brūna garoziņa. Pēc tam cepeškrāsnī jāpazemina temperatūra līdz 120°C, pannā jāielej nedaudz buljona vai ūdens, kam, ja ir vēlme, var pievienot sarkanvīnu vai baltvīnu. Pēc tam gaļa jācep, līdz tā ir gatava. Ik pēc 10 līdz 15 minūtēm gaļa krāsnī jāapslacina ar cepeša sulu vai speciāli tam pagatavotu mērci.

7. Pārbaudi gaļas gatavību. Gaļas izcepšanās laiks ir atkarīgs no cepeša lieluma, bet lielākoties viena kilograma gaļas pagatavošanai krāsnī nepieciešama viena stunda. Gaļa ir gatava, kad, iedurot ar asu nazi vai iesmu, neizdalās sarkanīga sula – tai jābūt caurspīdīgai un dzidrai.

8. Cepšanas maisiņš vēl sulīgākai gaļai. Cepeša pagatavošanai varat izvēlēties arī speciālo cepšanas maisiņu un tādējādi iegūsiet sulīgu un mīkstu gaļu. Ar garšvielām apstrādātu gaļu cepšanas maisiņā var likt kopā ar dārzeņiem un maisiņa augšējo daļu nedaudz iegriezt, lai no tā izkļūst liekais mitrums. Pēc tam gaļu novieto uz cepeškrāsns pannas un cep 175-200°C temperatūrā. No maisiņā sakrājušās sulas var pagatavot garšīgu mērci.

9. Saglabā sulīgumu. Pirms sagriešanas cepetim 5 līdz 15 minūtes jāpastāv, lai gaļas sula nostājas. Tādā veidā arī, sagriežot gaļu traukā, neiztecēs pārāk daudz vērtīgā šķidruma. Gaļa arī pēc cepšanas jāgriež pretēji gaļas šķiedrām.

Lai svētku vakariņas izdodas gardas!

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras Dizaina un mākslas vidusskola (turpmāk – Iestāde) aicina darbā apkopēju (1,0 likmes 40 stundas nedēļā) uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Purva iela 12, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: - veikt Iestādes ārējos sanitārās un administratīvi saimnieciskās aprūpes darbus un ārējo labiekārtojumu kopšanu; - uzturēt un rūpēties par Iestādes tīrību un kārtību; - uzkopt Iestādes telpas (gaiteņi, tualetes, darba kabineti u.c.) saskaņā ar higiēnas prasībām un telpu uzkopšanas plānu; - mazgāt grīdas, stiklotas virsmas, mazgāt logus un to rāmjus, palodzes, slaucīt putekļus no dažādām virsmām, apkopt telpaugus; - iztukšot atkritumu tvertnes; - uzkopt izglītības iestādei piegulošās teritorijas; un, ja Tev ir: - vismaz pamata izglītība; - valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; - spēja strādāt efektīvi un ātri; - spēja pārvaldīt un sabalansēt darba slodzi; - komunikācijas prasme un spēja sadarboties; mēs piedāvājam: - atalgojumu 740,00 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas; - iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; - darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; - drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi; - atsaucīgu kolektīvu. CV lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz vdmv@valmiera.edu.lv, vai personīgi Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolā, adrese: Purva iela 12, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „APKOPĒJS/-A”, līdz 2025.gada 18.septembrim. Tālrunis papildu informācijai: 64207362. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: APKOPĒJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Purva iela 12, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-09-18 Kontaktpersona: vdmv@valmiera.edu.lv 64207362

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "KOCĒNU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" aicina savā kolektīvā SANTEHNIĶI Pienākumi: Veikt komercuzskaites mēraparātu, ūdens patēriņa skaitītāju un siltumenerģijas skaitītāju mezglu montāžas un plombēšanas darbus; Veikt ūdenssaimniecības un siltumapgādes inženierkomunikāciju un iekārtu montāžas, ekspluatācijas, remonta un pilnveidošanas darbus, izmantojot atbilstošas iekārtas, instrumentus un tehnoloģiskos paņēmienus; Iesaistīties ūdenssaimniecības/siltumapgādes sistēmu avāriju novēršanas darbos. Prasības: Prasme patstāvīgi organizēt sava darba pienākumu izpildi, noteikt prioritātes, plānot savu darbu; Prasme pielietot mūsdienu tehnoloģijas darba procesā; Teicamas saskarsmes spējas ar klientiem; Spēja strādāt gan patstāvīgi, gan komandā; Vēlama pieredze līdzīgā specialitātē; Augsta atbildības sajūta, mērķtiecīgums, iniciatīva; B kategorijas autovadītāja apliecība. Uzņēmums piedāvā: Darbu stabilā uzņēmumā; Veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Darba līgumu uz nenoteiktu laiku; Darba pienākumu pildīšanai darba automašīnu; Darba vieta – Kocēnu un Burtnieku apvienības teritorija Valmieras novadā. CV sūtīt uz e-pastu birojs@siakks.lv ar norādi santehniķis. Profesija: SANTEHNIĶIS Darba vietas adrese: LATVIJA, Alejas iela 8, Kocēni, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Pakalpojumi Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-09-26 Kontaktpersona: Māris Heinols Izglītības līmenis: Profesionālā pamatizglītība

Pievienojies mūsu komandai! Kocēnu pamatskola (turpmāk – Iestāde) aicina darbā apkopēju (1 slodze) uz nenoteiktu laiku. Darba vietas adrese: Alejas iela 2, Kocēni, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • uzturēt un rūpēties par Iestādes tīrību un kārtību; • uzkopt Iestādes telpas (gaiteņi, tualetes, mācību kabineti u.c.) saskaņā ar higiēnas prasībām un telpu uzkopšanas plānu; • mazgāt grīdas, stiklotas virsmas, logus un to rāmjus no iekšpuses, palodzes, slaucīt putekļus no dažādām virsmām, apkopt gaiteņu telpaugus; • iztukšot telpu atkritumu tvertnes; un, ja Tev ir: • vismaz pamata izglītība; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • spēja strādāt efektīvi un godprātīgi, izvēloties savu darba tempu; • komunikācijas prasme un spēja sadarboties; mēs piedāvājam: • atalgojumu 740,00 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi; • atsaucīgus kolēģus. CV lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz liena.miza@valmiera.edu.lv vai personīgi Kocēnu pamatskolā, adrese: Alejas iela 2, Kocēni, Valmieras novads ar norādi „APKOPĒJS/-A” līdz 2025.gada 21.septembrim. Tālrunis papildu informācijai: 26341379. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: APKOPĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Alejas iela 2, Kocēni, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-09-21 Kontaktpersona: liena.miza@valmiera.edu.lv 26341379

Mūsu partneri