Valmieras Ziņas

Baraviku sezona rit pilnā sparā! Pārsteidz draugus ar sēņu kapučīno

Lasīšanas laiks: 3 min

Līdz ar lietaino un silto laiku, augustā sākusies arī baraviku sezona. Protams, daudzi steidz to izmantot, bet, lai sēņu ēdienu garšotu īpaši labi, vēlams ieklausīties dažos profesionālos padomos no restorāna “Elements” šefpavāra Oļega Soročina.

Viņa padomi ne tikai ļaus pacelties jaunā garšas baudījumā, bet arī ļauties eksperimentam – Sēņu kapučīno! Izklausās pārsteidzoši? Nebaidies un izmēģini recepti!

Sēņošana ir ļoti noderīga nodarbe, jo, staigājot pa mežu, var ne tikai sarūpēt sev, tuvajiem un mīļajiem gardu maltīti, bet arī atpūsties, izvēdināt galvu pēc saspringtas darba nedēļas, kā arī paklausīties putnu dziesmās. Bet – neaizmirstam arī piepildīt groziņus – tātad sēnes:

Gailenes

Pašam Oļegam ļoti garšo Latvijā iecienītā un vienkāršā recepte – ar jaunajiem kartupeļiem un gailenēm krējuma mērcē, bet ir vēl arī citas gaileņu pagatavošanas receptes, turklāt to variāciju ir ļoti daudz, sākot ar zupām un beidzot ar saldējumu. Viena no viltībām, lai gailenes padotos īpaši gardas ir ķiploks. Jā – sēnes ļoti draudzējas ar ķiploku, tādēļ to gatavojot var pievienot diezgan droši. Gatavojot mērci vai zupu, tai noteikti var pievienot apceptus sīpolus un ķiplokus, bet ļoti svarīgi ir tos nepiededzināt, jo tas dos ēdienam rūgtumu un sabojās visu garšu. Protams, neiztrūkstoši elementi ir sviests un nedaudz eļļas, bet papildus aromātam, var pievienot timiānu vai rozmarīnu.

Baravikas un apšu bekas

No baravikām un apšu bekām Oļegs gatavo mērces, zupas, piedevas. Šis sēnes pat nav vajadzības ne ar ko kombinēt, jo garša ir fantastiska, tomēr šīs augstvērtīgās sēnes ļoti labi sader ar medījumu gaļu un tas vienmēr būs nekļūdīgs tandēms. Vēl gardēži noteikti novērtēs marinētās baravikas. Kaut arī baraviku marinēšana ir ļoti ilgs process, tomēr iznākums ir izcils. Īpaši patīkami novērtēt ieguldītās pūles ir aukstā ziemas vakarā, kad, atverot burciņu marinēto baraviku, var sajust rudens sēņu aromātu.

Lai izmēģinātu ko nebijušu un pārsteigtu draugus, Oļegs iesaka izmēģināt viņa mīļāko zupu:

Sēņu kapučīno

Nepieciešams:

  • Baravikas- 500g
  • Šalotes sīpoli- 2 gab.
  • Ķiploks- 2 daiviņas
  • Sviests – 50 g
  • Timiāns- 1 zariņš
  • Otrā spieduma olīveļļa – 1 ēd.k.
  • Saldais krējums- 150 ml
  • Vistas buljons- 100ml
  • Piens 3,2% – 100ml

Gatavojam:

Šalotes sīpolus un ķiplokus sakapā, un cep sviestā ar eļļu. Pievieno timiāna zariņu. Ļoti svarīgi ir cept uz vidējas uguns, lai nepiedeg sīpols un ķiploks. Tos cep aptuveni 5 min.

Liek uz pannas notīrītas, sagrieztas baravikas un gatavo tās līdz ir apcepušās smuki brūnas. Tad pievieno vistas buljonu un lēni vāra 10 min. Pievieno saldo krējumu un karsē vēl 15 min.

Tad visu sablendē , liek atpakaļ katlā, pievieno sāli un piparus pēc garšas.

Zupu salej kafijas krūzītēs.

Pienu uzsilda un saputo ar putojamo slotiņu, ja ir pieejams piena putotājs, tad var izmantot to. Piena putas kārto uz zupas, lai tā izskatās kā kapučīno.

Bon Appetit!

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA “ZAAO”, VRN 44103015509, sniedz kvalitatīvus atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus – atkritumu savākšanu, šķirošanu, transportēšanu, apstrādi un apglabāšanu videi draudzīgā veidā, kā arī veic sabiedrības informēšanu un izglītošanu. AICINĀM DARBĀ: Atkritumvedēja vadītāju (8332 01) Valmierā Mēs piedāvājam: Pilnu darba slodzi; Normālo darba laiku ar summētā darba laika organizāciju četru mēnešu pārskata periodā; Labus darba apstākļus; Bruto atalgojumu no 1360.00 mēnesī; Piemaksas par papildus darba apjomu;  Degvielas izdevumu kompensācija darbinieka nokļūšanai uz darbu; Sociālās garantijas; Kvalifikācijas celšanas iespējas; Nelaimes gadījumu apdrošināšana uzsākot darbu; Veselības apdrošināšana pēc pārbaudes laika beigām; Ģimenei draudzīgu darba vietu. Darba pienākumi: Sadzīves atkritumu, lielgabarīta atkritumu un šķiroto atkritumu savākšana; Ievērot darba drošības noteikumus pārvietojot konteinerus un strādājot ar hidrauliskajiem manipulatoriem; Uzturēt automašīnu tehniski labā stāvoklī un savlaicīgi ziņot par tehniskajiem bojājumiem.  Prasības: Vidējā vai vidējā speciālā izglītība; C kategorijas autovadītāja apliecība. 95 kods; Vēlama vismaz viena gada pieredze automašīnas vadīšanā; Vēlama pieredze darbā ar hidrauliskajiem manipulatoriem; Labas tehniskās zināšanas; Prasme rīkoties ārkārtas situācijās; Komunikācijas prasmes, kas orientētas uz klientu apkalpošanu; Prasme pielietot darbā tehnisko inventāru; Organizatoriskās prasmes. Pieteikties: CV lūdzam iesūtīt e-pastā darbs@zaao.lv līdz 2024.gada 26. maijam Tālrunis informācijai: 26207402 Pateicamies par atsaucību ikvienam/i kandidātam/ei un informējam, ka SIA “ZAAO” nodrošina vienlīdzīgas iespējas ikvienam. SIA “ZAAO” atbalsta dažādību un iekļaujošu darba vidi, un kandidātus(-es) izvērtē, balstoties vienīgi uz sasniegumiem, kvalifikācijām un darba pieredzi. Informējam, ka Jūsu pieteikumu dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi. Personas datu apstrādes pārzinis ir SIA “ZAAO”, Rīgas iela 32, Valmiera, LV-4201 Profesija: ATKRITUMVEDĒJA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2024-05-26 Kontaktpersona: Personāla Speciālists

Mūsu partneri