Valmieras Ziņas

Kas jāievēro, lai sastapšanās ar savvaļas dzīvniekiem vai putniem būtu droša?

Lasīšanas laiks: 3 min

Lai gan pilsētā un dabā “valda atšķirīgi likumi”, bieži vien abas vides mēdz būt cieši saistītas. Proti, valmieriešus reizēm pārsteidz sastapšanās ar savvaļas dzīvniekiem, sniedzot gan prieku par redzēto, gan ne tik patīkamas sajūtas, informē Līga Bieziņa, Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā.

Ikviens valmierietis ir vērojis, kā bērni baro pīles Dzirnavu ezeriņā, vai lidojošos kovārņu barus vakaros virs Valmieras lielajiem kokiem. Reizēm pilsētā tiek sastapts arī kāds ezis, bebrs, stirna vai lapsa. Meža dzīvnieku klātbūtne pilsētā nav nekas neparasts. Tā skaidrojama ar zaļo zonu esamību, kur dzīvniekiem viegli adaptēties un kur viegli iegūt barību. Tomēr, lai dzīvnieks un cilvēks nekļūtu par apdraudējumu viens otram, ir padomi, ko vērts atcerēties.

Gadījumā, ja atrasts ievainots vai apmaldījies savvaļas dzīvnieks vai dzīvnieka mazulis, ir jāapsver, vai nepieciešams veikt dzīvnieka glābšanu. Gadījumā, ja palīdzība dzīvniekam ir vajadzīga, to nedrīkst aiztikt. Neatkarīgi no diennakts stundas jāmeklē speciālistu palīdzība, ziņojot glābšanas dienestiem:

  • Valsts meža dienestam (VMD), tālr.67221322;
  • Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD), tālr.112;
  • Valmieras pilsētas pašvaldības policijai, tālr.64222951, 28681333.

Sastopot klaiņojošu meža zvēru (lapsu, bebru, mežacūku, stirnu) ārpus pilsētas zaļajām zonām, ir nepieciešama īpaša piesardzība. Dzīvniekam ir jādara zināms par cilvēka klātbūtni, taču tam nedrīkst tuvoties. Ir jāinformē atbildīgie dienesti – Valmieras pilsētas pašvaldības policija, VMD vai VUGD. Gadījumā, ja dzīvnieks izrāda agresijas pazīmes, ieteicams strauji mainīt maršrutu vai paslēpieties. Bez pamatojuma dzīvnieki nemēdz uzbrukt, ja vien tiem netiek radīts stress, sākot to vajāt vai radot dzīvniekam nepatīkamas skaņas.

Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija (PDVO) kopš 2012.gada Latvijai ir piešķīrusi no trakumsērgas brīvas valsts statusu. Tomēr, sastopoties ar dzīvnieku, kurš ir neparasti lēnīgs vai ar izteiktu piesardzības trūkumu, iedzīvotāji ir aicināti par to ziņot Valmieras pilsētas pašvaldības policijai, VUGD vai VMD.

Nereti pilsētas ielās ir sastopami arī eži, kas īpaši aktīvi ir vakara un nakts stundās. Lai nenodarītu kaitējumu dzīvnieka veselībai, tos nav ieteicams barot, kā arī ņemt rokās un pārvietot.

Pavasari ir putnu ligzdošanas laiks, kad putnu mazuļi var nejauši izkrist no ligzdas vai arī mācās lidot. Tāpēc šajā laikā (vēl visu jūniju) iespējama sastapšanās ar agresīviem putnu vecākiem, īpaši vārnām, kas, aizsargājot savu mazuli, var pikēt virs garāmgājējiem vai pat uzbrukt. Lai pasargātu sevi, bērnus un mājdzīvniekus, kā arī lai nenodarītu kaitējumu putniem, zemē atrastus putnu mazuļus noteikti nevajadzētu ņemt rokās. Ja tuvojas agresīvs putns, labāk doties pēc iespējas ātrāk prom.

Lai kontrolētu putnu un bebru populāciju pilsētā, par sastapšanos ar bebriem un agresīviem putniem vēlams informēt arī Valmieras pilsētas pašvaldības Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pārvaldi, zvanot pa tālruni 64207145 vai rakstot e-pastā info@valmiera.lv. Var izmantot arī Valmieras pilsētas pašvaldības policijas anonīmo uzticības tālruni 64210685.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara’89”- viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “top!” Sedā,Uzvaras ielā 10. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšana; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Interesantu darbu stabilā uzņēmumā,mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 820-870 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs Sedā vai pieteikties personīgi, vai WhatsApp tel.nr. +371 29529416. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Seda, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-27 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: pa mob.telef.29529416 Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Pievienojies mūsu komandai! Jāņa Endzelīna Kauguru pamatskola (turpmāk – Skola) aicina darbā  vācu valodas skolotāju (profesijas klasifikatora kods 2341 01) (6 kontaktstundas nedēļā) uz nenoteiktu laiku.  Darba vietas adrese: “Kauguru skola”, Kauguri, Kauguru pagasts, Valmieras novads. Ja Tu vēlies: • īstenot izglītības programmu “Vācu valoda” mācību priekšmetā atbilstoši Valsts izglītības standartam; • sniegt individuālu un diferencētu atbalstu izglītojamajiem mācību priekšmetā; • veicināt izglītojamo individuālo sasniegumu attīstību; • sekot līdzi jaunākajām tendencēm pedagoģijas nozares attīstībā; • izstrādāt piedāvājumu mācību priekšmeta, Skolas radošai un inovatīvai izaugsmei; un ja Tev ir: • izglītība saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”; • valsts valodas prasmes augstākajā līmenī; • kompetences: komunikācijas un sadarbības prasmes; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; spēja reaģēt uz izglītojamo vajadzībām, kā arī motivēt izglītojamos darbam; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.445 “Par pedagogu darba samaksu”; • personīgo izaugsmi un profesionālo zināšanu pilnveidošanu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu un darba pienākumu veikšanai atbilstošu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt līdz 2024.gada 15.jūnijam e-pastā: kauguru.pamatskola@valmiera.edu.lv. Tālrunis informācijai: 29435511. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: VISPĀRĒJĀS PAMATIZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Kauguru skola, Kauguri, Kauguru pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-15 Kontaktpersona: CV;piet.vēst.,izgl.,dok.,kopiju lūdzam sūtīt uz e-pastu:kauguru.pamatskola@valmiera.edu.lv

Mūsu partneri