Valmieras Ziņas

“Katra bulciņa ir svarīga” – stāsts par profesiju ar mošanos agra rīta stundās

Lasīšanas laiks: 2 min

Pilni plaukti smaržīgu bulciņu, kas gaida pircējus. Lai gardumi klientiem būtu pieejami jau rīta stundās, “Liepkalni” konditorei Inesei Āboltiņai darbs sākas laikā, kad citi vēl saldi guļ. Konditora noskaņojums ietekmē radīto izstrādājumu garšu, uzskata Inese, tāpēc jācenšas domāt pozitīvi.

Izvēle par labu konditora amatam pieņemta jau pusaudža gados, tad bijusi izvēle, vai tomēr neapgūt grāmatveža profesijai nepieciešamās zināšanas. Lēmums nācis spontāni, jo gribējies izmēģināt ko interesantu. Inese vēlējusies darbu ar cilvēkiem, bet ne tik tiešā saskarē, kāda ir, piemēram, pārdevējai.

“Sākums bija ļoti interesants. Nesapratu, ko milti darīs, ko ūdens kopā ar miltiem izstrādās. Ar katru reizi apguvu jaunas lietas. Iepatikās. Turklāt nākamajā dienā pēc diploma saņemšanas bija darba piedāvājums. Nu jau esmu šajā nozarē 15 gadus.”

Jautāta par šīs profesijas neatņemamu sastāvdaļu – agro celšanos – Inese smejas, ka pie visa pierod. “Kad veras maiznīcas durvis, plauktos jābūt svaigām, mīkstām un siltām bulciņām. Ir cilvēki, kuriem tas ir rīta mazs prieciņš. Pie agrās celšanās pamazām pierod jau prakses laikā, šī ir viena no darba specifikām.” Arī fiziskai izturībai ir jābūt, jo darba diena pavadīta, kājās stāvot un aktīvi nodarbinot rokas.

Jautāta, ko vislabāk patīk gatavot, Inese norāda, ka vispateicīgākā ir rauga mīkla un kārtainā rauga mīkla, arī šīs mīklas izstrādājumi esot sirdij vistuvākie. Inese pat nevar pateikt, cik no mīklas kalna vienas dienas laikā top viņas apmīļotas bulciņas, pīrādziņi un citi gardumi. Sajūta esot īpaša, ka viņas darinājumi nonāk uz kāda galda un rada prieku. Inese arī piekrīt tam, ka konditora garastāvoklis “redzams” tapušajos izstrādājumos.

“Katru reizi neiznāk veidot vienādi, bet cenšamies, lai viss ir kārtīgi un kvalitatīvi. Mans atskaites punkts ir gatavot tā, ka es pati, to ieraugot veikalā, gribētu nopirkt. Svarīga katra bulciņa, ja man pašai tā patiks, garšos arī klientiem.”

Patika pret veicamo darbu neļauj tam kļūt apnicīgam, turklāt tas nav mazinājis vēlmi panašķoties. Inesei vislabāk garšo vaniļas pakaviņi un buljona pīrādziņi, kā arī kanēļa bulciņas. Līdzsvaru rada tas, ka Inesei izdodas pagatavot gardus pamatēdienus, ko novērtē ģimene.

Pircējiem Valmierā vislabāk garšojot mazie speķa pīrādziņi, picveidīgās siera raganiņas un biezpiena kārtainie pīrādziņi, tomēr pieprasījums dažādās dienās mēdz atšķirties, daudzuma ziņā gan sestdienas ir tās dienas, kad no plauktiem gardumi pazūd visātrāk, turklāt ik pa laikam no pircējiem saņemtas arī uzslavas.

Ja būtu jāuztaisa kāds konditorejas izstrādājums, kas raksturotu Valmieru, Inese gatavotu kliņģeri.

“Tas būtu salds, ar daudzveidīgu pildījumu – rozīnes, aprikozes, sukādes, magones, pa virsu drumstalas. Īsts svētku kliņģeris.”

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā uz nenoteiktu laiku apmeklētāju konsultantu/-ti (pilna slodze). Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt apmeklētājiem (t.sk. ārvalstu tūristiem) informāciju par ekspozīciju “de Woldemer” un muzeju, vadīt ekskursijas ekspozīcijā de Woldemer; • nodrošināt kvalitatīvu klientu servisu latviešu valodā un svešvalodās; • veikt ekspozīcijas telpu, inventāra, videonovērošanas kameru monitoringu; • veikt skaidras/bezskaidras naudas darījumus, veikt skaidras naudas un POS termināla uzskaiti ar kases aparātu; • sagatavot un iesniegt ar pienākumu izpildi saistīto grāmatvedības atskaiti; • nodrošināt apmeklētāju uzskaiti elektroniskajā apmeklētāju reģistrācijas modulī; un ja Tev ir: • vidējā izglītība; • pieredze darbā muzejā vai kultūras mantojuma objektā/ iestādē radniecīgā jomā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • vienas Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālās valodas zināšanas saskarsmes nodrošināšanā ar ārvalstu klientiem, kuri nepārvalda valsts valodu; • kompetences: labas komunikācijas spējas ar klientiem; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; • labas datorlietošanas prasmes; mēs piedāvājam: • summēto darba laiku; • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 936 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 985 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „Apmeklētāju konsultanta/-tes amatam”, līdz 2026.gada 7.janvārim. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KLIENTU APKALPOŠANAS SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-07 Kontaktpersona: muzejs@valmierasnovads.lv 64224770

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei) Prasības kandidātam: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Zināšanas par kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un pārtikas drošuma sistēmu standartu prasībām; Spēja strādāt ar datoru ikdienas darba uzdevumu veikšanai; Augsta atbildības sajūta, precizitāte un spēja strādāt patstāvīgi. Galvenie darba pienākumi: Ražošanas tehnoloģiskā procesa, iekārtu un inventāra higiēnas stāvokļa kontrole; Tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli ķīmisko un sensoro analīžu veikšana saskaņā ar noteikto plānu; Analīžu rezultātu izvērtēšana atbilstoši uzņēmuma standartiem un specifikācijām; Laboratorijas dokumentācijas un gatavās produkcijas kvalitātes apliecību noformēšana. Mēs piedāvājam: Dinamisku un stabilu darba vidi; Nepieciešamās apmācības, uzsākot darbu; Bruto darba algu no 1190 EUR; Veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus uzņēmuma labumus. Pretendentus lūdzam sūtīt CV uz e-pastu: valmieras.piens@foodunion.com. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks izvirzīti nākamajai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-16 Darba sākšanas datums: 2025-12-17 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri