Valmieras Ziņas

Valmierai ceturtā vieta Latvijas mērogā biznesam pievilcīgāko pilsētu TOP 10

Lasīšanas laiks: 3 min

Kur vērts veidot biznesu – jautājums, uz kuru atbildi žurnāls “Forbes” meklējis, veidojot ikgadējo reģionālo pilsētu reitingu, analizējot katras pilsētas pievilcību sešās kategorijās (vairāk nekā 12 rādītājos): sociālie rādītāji, iedzīvotāju pirktspēja, darījumu klimats, noturība pret krīzi, infrastruktūra un komforts dzīvošanai biznesa īpašniekiem un TOP menedžeriem. Valmiera aiz Ventspils, Liepājas un Jelgavas ierindota augstajā ceturtajā vietā (galvaspilsēta reitingā netika vērtēta), lasāms žurnāla “Forbes” jaunākajā izdevumā Nr. 6 (61) 2015.gada jūlijā.

Kā biznesa atvēršanai draudzīgā pilsētas piektajā vietā ir Tukums, tad Jūrmala, Ogre, Daugavpils, Jēkabpils un Rēzekne. Arī pērn žurnāla “Forbes” reģionālo pilsētu reitingā Valmierai stabila ceturtā vieta, bet pirmajā trijniekā – Ventspils, Jūrmala un Jelgava.

Rezultāti liecina, ka Valmierai visaugstākā vieta desmit pilsētu konkurencē ir rādītājā “darījumu klimats”, kurā vērtētas esošās uzņēmumu ķēdes (bankas, ēdināšanas iestādes, autosaloni, azartspēļu zāles, apģērbu veikalu tīkli, pārtikas un saimniecības veikalu tīkli) un uzņēmumu reģistrācijas cena pa valstīm. Augstu ir novērtēta arī pilsētas noturība pret krīzi, kā arī pirktspēja.

Kategorijas, kurās Valmiera novērtēta ar zemāku punktu skaitu, ir sociālie rādītāji – iedzīvotāju skaits, studentu skaits; infrastruktūra – transports, pašvaldības vadītāja reputācija, potenciālie draudi uzņēmējdarbībai; komforts – viesnīcas un gultasvietu skaits tajās, attālums no galvaspilsētas.

Rādītāji izvēlēti, vadoties pēc uzņēmēju interesēm, kuri gribētu veidot šajās pilsētās biznesu, orientētu uz vietējo patēriņu: pakalpojumi, kafejnīcas, veikali u.c.

“Kopumā rezultātus vērtējam pozitīvi. Protams, var diskutēt par atsevišķiem vērtēšanas kritērijiem. Piemēram, tādas lietas kā ostas vai Rīgas tuvumu nespējam ietekmēt, bet ir jautājumi, pie kuriem strādāsim vēl aktīvāk, lai Valmiera kļūtu par vēl pievilcīgāku vietu uzņēmējdarbībai,”

portālam “Valmieras Ziņas” komentāru par pētījuma rezultātiem sniedza Jānis Baiks, Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs, norādot, ka viens no mērķiem ir palielināt iedzīvotāju skaitu pilsētā. Lai to nodrošinātu, ir jārada jaunas darba vietas un jāveicina iedzīvotāju pirktspējai un kredītspējai atbilstoša dzīvojamā fonda attīstība, jāturpina pilsētvides un pakalpojumu pilnveide.

“Eiropas Savienības fondu 2014.-2020.gada plānošanas periodā plānojam piesaistīt vairākus miljonus eiro infrastruktūras uzņēmējdarbības sakārtošanai, lai padarītu pilsētas vidi uzņēmējdarbības uzsākšanai pievilcīgāku. Tāpat diskutējam ar Vidzemes Augstskolu par studiju programmām un valsts finansēto budžeta vietu sadalījumu, lai panāktu studentu skaita pieaugumu, vienlaicīgi apzinoties demogrāfisko situāciju valstī.”

Uzsākts darbs pie zīmolvadības stratēģijas izstrādes, analizēta situācija viesnīcu segmentā, lai veicinātu tūristu piesaisti, kas te viesojas vairākas dienas, un diskutēts, kā mērķtiecīgāk sasniegt uzņēmējus un informēt viņus par uzņēmējdarbības attīstības iespējām Valmierā.

“Vairāk fokusējāmies uz Valmieras kā vietas, kur labi dzīvot, popularizēšanu, kā pievilcīgu tūrisma galamērķi. Izstrādājot jauno attīstības stratēģiju, esam uzsākuši mērķtiecīgākas darbības investoru piesaistē. Maijā žurnālā “Kapitāls” bija raksts par Valmieru, bet plašsaziņas līdzekļi ir tikai viens no instrumentiem, ko izmantojam, vairāk izvēlamies strādāt ar uzņēmējiem nepastarpināti. Transporta jomā plānojam veikt ielu rekonstrukciju, esam vairākkārt runājuši arī ar Latvijas Dzelzceļu par nepieciešamību uzlabot dzelzceļa infrastruktūru posmā Rīga – Lugaži, tostarp saistītos atzarus uz konkrētām uzņēmējdarbības teritorijām.”

Atbildot uz jautājumu, vai Valmieru kā biznesam pievilcīgu vidi ietekmēs arī Vidzemes industriālā parka izveide, J.Baiks to apstiprina, norādot, ka jāsaprot, ka jaunu uzņēmumu izveide pilsētā ietekmēs izmaksas. Pieaugot konkurencei un ņemot vērā ierobežotos cilvēkresursus, darbinieku atalgojums, visticamāk, pieaugs, tādējādi palielināsies arī viņu pirktspēja, kā rezultātā attīstīsies arī pakalpojumu joma.

Vairāk par pētījumu var lasīt žurnāla “Forbes” jūlija izdevumā Nr.6, 2015.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara’89”- viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “top!” Sedā,Uzvaras ielā 10. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšana; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Interesantu darbu stabilā uzņēmumā,mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 820-870 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs Sedā vai pieteikties personīgi, vai WhatsApp tel.nr. +371 29529416. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Seda, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-27 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: pa mob.telef.29529416 Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Pievienojies mūsu komandai! Jāņa Endzelīna Kauguru pamatskola (turpmāk – Skola) aicina darbā  vācu valodas skolotāju (profesijas klasifikatora kods 2341 01) (6 kontaktstundas nedēļā) uz nenoteiktu laiku.  Darba vietas adrese: “Kauguru skola”, Kauguri, Kauguru pagasts, Valmieras novads. Ja Tu vēlies: • īstenot izglītības programmu “Vācu valoda” mācību priekšmetā atbilstoši Valsts izglītības standartam; • sniegt individuālu un diferencētu atbalstu izglītojamajiem mācību priekšmetā; • veicināt izglītojamo individuālo sasniegumu attīstību; • sekot līdzi jaunākajām tendencēm pedagoģijas nozares attīstībā; • izstrādāt piedāvājumu mācību priekšmeta, Skolas radošai un inovatīvai izaugsmei; un ja Tev ir: • izglītība saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”; • valsts valodas prasmes augstākajā līmenī; • kompetences: komunikācijas un sadarbības prasmes; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; spēja reaģēt uz izglītojamo vajadzībām, kā arī motivēt izglītojamos darbam; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.445 “Par pedagogu darba samaksu”; • personīgo izaugsmi un profesionālo zināšanu pilnveidošanu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu un darba pienākumu veikšanai atbilstošu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt līdz 2024.gada 15.jūnijam e-pastā: kauguru.pamatskola@valmiera.edu.lv. Tālrunis informācijai: 29435511. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: VISPĀRĒJĀS PAMATIZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Kauguru skola, Kauguri, Kauguru pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-15 Kontaktpersona: CV;piet.vēst.,izgl.,dok.,kopiju lūdzam sūtīt uz e-pastu:kauguru.pamatskola@valmiera.edu.lv

Mūsu partneri