Valmieras Ziņas

Dikļos pie Neikenkalna dabas koncertzāles atklās vides objektu “Skaņu birzs”

Lasīšanas laiks: 2 min

Sestdien, 20. jūnijā, plkst. 20.30, īsu brīdi pirms Vidzemes Dziesmu dienas dižkoncerta, kas sāksies plkst. 21.00, Dikļos pie Neikenkalna dabas koncertzāles esošajā Sidraba birzī notiks mākslinieka Ivara Mailīša dabas objekta “Skaņu birzs” atklāšanas pasākums, informē Kocēnu novada pašvaldībā.

Projekta ietvaros izgatavots un Neikenkalnā uzstādīts mākslinieka Ivara Mailīša autordarbs – Sidraba birzs Skaņu ainavas komplekts. Skaņu ainavas komplektā ietilpst ksilofons, metalofons, pūšamie instrumenti, zvaniņi. Nacionālie skaņu un ritma instrumenti veidos skaņu birzi, kurā iespējams izglītojošā veidā iepazīt skaņu ābeci saistošā, radošā noskaņā, balstoties uz dabas zinātnes atklājumiem. Neikenkalnā uzstādītie skaņu instrumenti būs pieejami ikvienam gan darbībai un izziņai, gan muzicēšanai.

Projekta mērķis bija izveidot vienotu vides, mākslas un rekreācijas kompleksu nacionālas nozīmes vēsturisku notikumu – pirmo Dziesmu svētku – norises vietā, Kocēnu novada Dikļu pagasta Dikļos, Neikenkalnā un tā apkārtnē. Projekta rezultātā izbūvētas arī 40 cm augstas terases (110 m), uzstādītas pārvietojamas koka virsmas – soli – skatītāju vietām terasēs un izvietoti četri koka atpūtas soli un atkritumu tvertņu komplekti pasākumu dalībnieku, vietējo iedzīvotāju un tūristu ērtībām. Cenu aptaujas “Kordziedātāju un skatītāju terašu izbūve Nekenkalnā Dikļos” rezultātā būvniecības darbus veica SIA “Ekers” par līgumcenu 10 316,13 EUR.

Dabas objekts tapis, pateicoties Kocēnu novada biedrības “Dikālieši” projekta “Dabas un kultūras potenciāla efektīva izmantošana un pilnveidošana Neikenkalnā Dikļos!” realizācijai. Projekta kopējās izmaksas ir 19 996 EUR, un tas ir 100% Latvijas vides aizsardzības fonda finansējums. 

2014. gadā Kocēnu novada dome īstenoja Neikenkalna dabas koncertzāles izveides projektu – tā rezultātā Dziesmu svētku šūpulī – Dikļos – tapa Latvijā vēl nebijusi, unikāla dabas koncertzāle, kur norisinājās vērienīgais notikums – Dziedāšanas svētku 150. gadskārtai veltītais pasākums. Koncertzāles teritorijas labiekārtošana ir radījusi infrastruktūru saudzīgas ietekmes saglabāšanai uz vidi un valsts nozīmes kultūrvēsturisko pieminekli Neikenkalnu. Projekta rezultātā nodrošināta iespēja efektīvi maršrutēt skatītāju pārvietošanos un atrašanos Neikenkalna teritorijā, nodrošināta arī dabas kapitāla ilgtspējīga apsaimniekošana, kas īpaši nozīmīgi ir, palielinoties noslodzei uz Neikenkalnu kā valsts nozīmes tūrisma objektu un nozīmīgu kultūras pasākumu objektu.

Portāls “Valmieras Ziņas” jau informēja, ka 20. jūnijā plkst. 21.00 Neikenkalna dabas koncertzālē notiks Vidzemes Dziesmu dienas dižkoncerts, kurā uzstāsies 650 jaukto un sieviešu koru dziedātāji, 120 pūtēju orķestru dalībnieki, kā arī tradicionālās mūzikas grupas un koklētāju ansambļi.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Mūsu partneri