Valmieras Ziņas

5 pārtikas drošības princi, kas jāievēro, gatavojot produktus mājās

Lasīšanas laiks: 4 min

Pārtikas drošības ievērošana mājas apstākļos bieži tiek nepietiekami novērtēta, lai gan pārtikas uzglabāšanas un sagatavošanas procesā ir neskaitāmi riski – kļūdu pieļaušana var izraisīt dažādas nopietnas saslimšanas. Nepietiek tikai ar higiēnas prasību ievērošanu – roku, trauku un darba virsmas regulāra mazgāšana nenozīmē, ka pagatavotā pārtika būs nekaitīga veselībai. Circle K vides, veselības un drošības departamenta vadītāja Laima Volkova dalās padomos, kā parūpēties par pārtikas drošību mājās.

„Gatavojot mājās, zināšanu trūkuma dēļ cilvēki neapzinās, kādu ietekmi uz veselību var izraisīt nedroša pārtika. Esmu pārliecināta, ka pārtikas jautājumos labāk ir ievērot pat augstākas drošības prasības nekā nepieciešams, nevis riskēt ar savu veselību, ” stāsta L. Volkova.

1.Visi augļi un dārzeņi ir jāmazgā, bet gaļa nē

Maldīgi ir domāt, ka jāmazgā tikai tie produkti, kuri tiek ēsti ar visu mizu, piemēram, āboli un bumbieri. Patiesībā ir jāmazgā pilnīgi visi augļi un dārzeņi, arī mandarīni, apelsīni, greipfrūti un banāni. Nemazgājot šos augļus, mikroorganismi no mizas, to mizojot, tiek pārnesti uz augli un tik un tā nonāk organismā.

Savukārt ar jēlu gaļu ir tieši pretēji – pirms pagatavošanas to mazgāt nedrīkst vai tas jādara ļoti uzmanīgi. Gaļas mazgāšana, īpaši vistas gaļas ir bīstama – ar ūdens šļakatām mikroorganismi nokļūst izlietnē un uz dažādām virsmām. Tie pavisam nepamanāmi var tikt pārnesti uz citiem produktiem – ja gaļā esošie mikroorganismi nonāk uz pārtikas produktiem, kas tiek ēsti termiski neapstrādāti, piemēram, salāti, sekas var būt ļoti bēdīgas.

2.Atsevišķi virtuves dēlīši dažādiem produktiem

Viens no drošības principiem, kas jāievēro jebkurā situācijā, ir atsevišķu virtuves dēlīšu izmantošana zivīm, gaļai, dārzeņiem un maizei – tas ir pats drošākais veids, kā izvairīties no jēlos produktos esošo baktēriju nokļūšanas svaigajos produktos.

3.Produktu atkausēšana ~+ 4 grādu nevis, istabas temperatūrā

Jēla gaļa un zivju produkti tiek klasificēti, kā augsta riska pārtika – tie ātri bojājas un tajos ļoti ātri vairojas dažādi mikroorganismi, tāpēc to pagatavošanā jāievēro īpaša piesardzība. Viens no biežākajiem klupšanas akmeņiem ir nepareiza sasaldētas gaļas un zivju atkausēšana. Pēc ASV pārtikas drošības departamenta ieteikumiem drošākais pārtikas atkausēšanas veids ir tās pārvietošana no saldētavas uz ledusskapi (atkušanas laiks var aizņemt vismaz 24h). Tāpat pārtiku ieteicams atkausēt mikroviļņu krāsnī atkausēšanas režīmā vai ievietot slēgtā plastikāta maisiņā un turēt aukstā ūdenī (ūdeni ieteicams mainīt ik pēc 30 min.). Atkausēt pārtiku istabas temperatūrā nav ieteicams, jo, piemēram, gaļa un zivis no ārpuses atkūst ļoti ātri (kamēr iekšējais slānis atkūst lēni) un siltā vidē uz tās sāk vairoties mikroorganismi. Turklāt šāds pārtikas atkausēšanas veids negatīvi ietekmē produkta kvalitāti un garšas īpašības.

4. Jāizvairās no bīstamās temperatūras zonas

Produktu drošā temperatūras zona ir līdz + 4 grādiem pēc celsija un, karsējot 2 minūtes (pastāv arī citi gatavošanas paņēmieni kā ilgstošāka karsēšana zemākā temperatūrā) vai sasniedzot + 75 grādus mikroorganismi iet bojā. Savukārt temperatūra no +5 līdz +63 grādiem dēvēta par bīstamo zonu, kurā notiek strauja mikroorganismu augšana, kas var izraisīt dažādas saslimšanas

Piemēram, sildot zupu, ir jāsagaida moments, kad tā tūlīt sāks burbuļot, bet, gatavojot gaļu vai zivis, ar pārtikas termometra palīdzību ieteicams pārbaudīt produktu temperatūru, īpaši, ja neesat pārliecināts par spēju novērtēt gatavību pēc vizuālām pazīmēm.  Īpaši tas noder gadījumos, kad tiek gatavoti lielāki gaļas gabali. Dažādu ekspertu viedokļi atšķiras, bet tiek uzskatīts, ka optimālais ilgums pārtikas turēšanai bīstamajā temperatūras zonā ir ne ilgāk kā 2 stundas un tad tā ir jāizlieto vai jāpārvieto aukstumā (ledusskapī vai saldētavā). Tas tāpēc, ka atdziestot  pēc karsēšanas vai sasilstot pēc izņemšanas no ledusskapja produkts sasniedz bīstamo zonu, kas ir labvēlīga vide mikroorganismu attīstībai.

5. Jāseko līdzi produktu derīguma termiņiem

Lai uzturā lietotu drošu pārtiku, ir jāseko līdzi ražotāja noteiktajam derīguma termiņam. Turklāt atsevišķi jāseko līdzi pārtikas produktu izmantošanas ilgumam pēc iepakojuma atvēršanas. Nereti cilvēki kļūdās, uzskatot, ka pārtikai ar atvērtu un neatvērtu iepakojumu ir viens un tas pats uzglabāšanas termiņš, lai gan patiesībā tiklīdz produkta oriģinālais iepakojums ir atvērts, mainās tās lietošanas ilgums. Parasti tas ir ne ilgāks kā pāris dienas, bet precīzu informāciju par uzglabāšanas termiņu pēc atvēršanas jāmeklē uz produkta iepakojuma. Svarīgi zināt, ka ne visi mikroorganismi un baktērijas ir ar aci saskatāmi, saožami vai sagaršojami.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālistikas pārvaldes Ekspertīžu biroja Ķīmisko ekspertīžu nodaļas vecākais tiesu eksperts Profesijas kods – 261903 Vispārējie darba pienākumi: veikt dažādu vielu ķīmisko izpēti, izmantojot gāzu hromatogrāfijas metodes u.c. analītiskās ķīmijas metodes; piedalīties kvalitātes vadības sistēmas uzturēšanā; izstrādāt metožu projektus, veikt metožu validēšanu; savas kompetences ietvaros sniegt konsultācijas.  Amata pildīšanai nepieciešamā izglītība un profesionālā pieredze: akadēmiskā augstākā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība ķīmijas jomā; pieredze laboratorijas darbā; iepriekšēja darba pieredze ar gāzu hromatogrāfijas iekārtām tiks uzskatīta par priekšrocību; labas iemaņas darbā ar datoru – MS Word, MS Excel, darbības interneta vidē; teicamas valsts valodas zināšanas, vēlamas svešvalodu zināšanas; spēju strādāt komandā un komunikācijas prasmes; labas analītiskās spējas, augsta atbildības sajūta, precizitāte un orientācija uz rezultātu sasniegšanu. Piedāvājam: stabilu un interesantu darbu; sakārtotu darba vidi; sociālo garantiju sistēmu; apmācības un pieredzējušu ekspertu konsultācijas; draudzīgu kolektīvu; veselības apdrošināšanu; mēnešalgu 1878 EUR -1965 EUR (bruto).Pieteikšanās termiņš – 2025.gada 20.novembris Darba vietas adrese: Valmiera, Dārza iela 2a (1 vakance) Pretendentiem uz e-pasta adresi cv@vp.gov.lv sūtīt: - motivētu pieteikuma vēstuli; - dzīves un darba gājuma aprakstu (Curriculum Vitae); - izglītību apliecinošu dokumentu kopiju/-as. Papildu informācija pa tālruni – 67208405 Mēs augstu novērtējam katru pieteikumu, bet lūdzam ņemt vērā, ka sazināsimies ar kandidātiem, kurus aicināsim uz pārrunām. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) 13.pantu, Valsts policija informē, ka: 1) jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs pretendentu atlases norisi un iesūtot CV un pieteikuma vēstuli, persona piekrīt tās datu apstrādei personāla atlases vajadzībām; 2) iepriekš minētās Jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir Valsts policija, kontaktinformācija: Čiekurkalna 1.līnija 1,k-4, Rīga, LV-1026. Profesija: VECĀKAIS TIESU EKSPERTS Darba vietas adrese: LATVIJA, Dārza iela 2A, Valmiera, Valmieras nov. Darbības joma: Drošība / Glābšanas dienesti / Aizsardzība Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-11-20 Kontaktpersona: Ilona Bušere

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālistikas pārvaldes Reģionu biroja Vidzemes ekspertu nodaļas inspektors kriminālists (apmācību periodā inspektors kriminālists kandidāts) Profesijas kods – 335515 Vispārējie darba pienākumi: piedalās procesuālo darbību veikšanā un izbrauc uz notikuma vietu apskatēm, kur veic darbības procesa virzītāja uzdevumā. Amata pildīšanai nepieciešamā izglītība un profesionālā pieredze: pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība; atbilstība Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta gaitas likuma 4. un 7. pantā noteiktajām prasībām; “B” kategorijas autovadītāja apliecība, bez ierobežojuma koda un vismaz trīs gadus ilgs “B” kategorijas autovadītāja stāžs. Piedāvājam: stabilu un interesantu darbu; aktīvi piedalīties noziedzības apkarošanā; sociālās garantijas atbilstoši Valsts policijas noteikumiem; profesionālās izaugsmes iespējas, dalība apmācībās un konferencēs; darbs komandā ar pieredzējušiem un atsaucīgiem kolēģiem; mēnešalgu 1421 EUR -1648 EUR (bruto). Darba vietas adreses: - Valmierā, Dārza 2a; - Gulbene, Gaitnieku 2a Pieteikšanās termiņš – 2025.gada 20.novembris Pretendentiem uz e-pasta adresi cv@vp.gov.lv sūtīt: - motivētu pieteikuma vēstuli; - dzīves un darba gājuma aprakstu (Curriculum Vitae); - izglītību apliecinošu dokumentu kopiju/-as. Papildu informācija pa tālruni – 64201342 un www.ekspertize.vp.gov.lv Mēs augstu novērtējam katru pieteikumu, bet lūdzam ņemt vērā, ka sazināsimies ar kandidātiem, kurus aicināsim uz pārrunām. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) 13.pantu, Valsts policija informē, ka: 1) jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs pretendentu atlases norisi un iesūtot CV un pieteikuma vēstuli, persona piekrīt tās datu apstrādei personāla atlases vajadzībām; 2) iepriekš minētās Jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir Valsts policija, kontaktinformācija: Čiekurkalna 1.līnija 1,k-4, Rīga, LV-1026. Profesija: INSPEKTORS – KRIMINĀLISTS (IEKŠLIETU JOMĀ) Darba vietas adrese: LATVIJA, Dārza iela 2A, Valmiera, Valmieras nov. Darbības joma: Drošība / Glābšanas dienesti / Aizsardzība Pieteikto vietu skaits: 2 Aktuāla līdz: 2025-11-20 Kontaktpersona: Ilona Bušere

Mūsu partneri