Valmieras Ziņas

Viss ģeniālais ir vienkāršs – trīs sildošas receptes

Lasīšanas laiks: 4 min

Teicienu – viss ģeniālais ir vienkāršs – var attiecināt teju uz jebkuru dzīves situāciju, tai skaitā arī uz maltītes gatavošanu. Viss slēpjas ierastu produktu neierastā apvienojumā, tāpēc, lai atvieglotu ikdienu, veikalu tīkls “Mego” piedāvā trīs receptes, kurās izmantoti veikalu plauktos viegli pieejami produkti.

Zema tauku satura jogurta polenta

jogurta-polenta

Lai arī polenta izklausās mazliet sarežģīti un mazliet pēc svešvārda, tomēr tik traki nav. Polenta ir kukurūzas putraimu putra, ko var aizstāt parastiem miltiem, pilngraudu kviešu vai griķu miltiem. Recepte paredzēta sešām porcijām.

Nepieciešamie produkti:

  • 1 ¼ krūzes zema tauku satura jogurta (der dabīgie jogurti, piemēram, “Lakto” utt)
  • 3 krūzes vistas buljona
  • ¾ krūzes polentas vai citu miltu pēc izvēles
  • 1 puravs – sasmalcināts
  • 1 ¼ ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu
  • 1 ķiploka daiva sasmalcināta
  • melnie pipari
  • košera sāls

Pagatavošana

Sakarsējiet krāsni līdz 325 grādiem. Cepamajā traukā samaisiet pētersīļus, puravus, ķiploka daiviņu, polentu, jogurtu un buljonu, uzkaisiet košera sāli un melnos piparus. Apklājiet foliju un cepiet 60-75 minūtes bez maisīšanas. Pēc nepieciešamības polentu var vēl atšķaidīt ar vistas buljonu.

Pilngraudu maizes minestrone

maizes-minestrone

IBM Šefpavārs Vatsons, piedāvājot šo recepti, iedvesmojies no “BonApetit” pavasara minestrones ar vistas gaļas frikadelēm. Recepte paredzēta četrām porcijām.

Nepieciešamie produkti:

  • 2 šķēles pilngraudu maizes
  • 2 tējkarotes sasmalcināta rozmarīna
  • ¾ ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu
  • ½ krūze olu nūdeļu
  • ¼ krūzes sarīvēta Parmas siera
  • 1 krūze spinātu lapu
  • ½ krūze sagrieztu salātlapu
  • 1 nomizots un sagriezts burkāns
  • 1 sasmalcināts sīpols
  • 200 g maltas vistas gaļas
  • Sakults vienas olas baltums
  • 1 ola
  • 4 daiviņas sasmalcināta, samalta ķiploka
  • 4 krūzes vistas buljona
  • 30 g ExtraVirgin olīveļļas
  • košera sāls, sarkanā čili pulveris

Pagatavošana

  1. Vidēja izmēra bļodā sajauciet vistas gaļu, pilngraudu maizi ar pusi no Parmas siera, pusi no ķiplokiem, visiem sasmalcinātajiem pētersīļiem, olu baltumu, košera sāli un sarkanā čili pulveri. Izveidojiet frikadeles, aptuveni 1,3 cm diametrā (vajadzētu iznākt aptuveni 28).
  2. Nelielā katliņā uz vidējas uguns uzkarsējiet olīveļļu, aptuveni trīs minūtes apcepiet frikadeles. Pēc tam nolieciet tās malā uz atsevišķa šķīvja.
  3. Katliņā ieberiet ķiplokus un turpiniet gatavot, bieži tos apmaisot. Pievienojiet atlikušos ķiplokus un gatavojiet vienu minūti. Pielejiet vistas buljonu un divas krūzes ūdens, pagaidiet līdz viss sāk vārīties. Pievienojiet olu nūdeles un burkānu, gatavojiet uz lēnas uguns aptuveni astoņas minūtes. Pievienojiet frikadeles, lēnām vāriet līdz burkāni kļūst mīksti un frikadeles ir pilnībā gatavas. Pievienojiet spinātu un salātu lapas, atlikušo Parmas sieru un visu samaisiet. Pievienojiet pēc garšas košera sāli un sarkanā čili pulveri.
  4. Ielejiet zupu trauciņos – dekorējiet ar pētersīļiem, rozmarīnu un Parmas sieru.

“Piena ragū”

piena-ragu

Recepte balstīta uz klasiskās pastas Bolonjēzes gaumē pagatavošanas principiem. Galu galā iegūsiet piecas porcijas. Katru porciju vēlams pasniegt uz silta šķīvja.

Nepieciešamie produkti:

  • 120 ml sarkanvīna
  • 85 g salītas cūkgaļas (var aizvietot ar šķiņķi, bekonu, vītinātu gaļu u.tml.)
  • 30 g ExtraVirgin olīveļļas
  • 1,5 krūze buljona (pēc ieskatiem un garšas izvēles)
  • Čedaras siers
  • 1 ¼ krūzes piena
  • 1 ¼ ēdamkarotes čili pastas
  • 1 vistas krūtiņa
  • 200 g maltas liellopa gaļas
  • ¾ kg nūdeļu
  • 4 krūzes sakapātu sarkano kāpostu (vai var aizstāt ar 2 sakapātiem burkāniem)
  • 3 sakapāti tomāti
  • 2 sakapāti sīpoli
  • malts koriandrs
  • košera sāls

Pagatavošana

1. Mērce. Uz vidēji lielas uguns lielā, biezā katlā uzkarsējiet olīveļļu. Pievienojiet sīpolus, tomātus un sarkanos kāpostus. Sautējiet 8-10 minūtes. Pievienojiet malto liellopa gaļu, vistas krūtiņu un salīto cūkgaļu. Visu sautējiet, laiku pa laikam apmaisot, apmēram 15 minūtes. Pievienojiet sarkanvīnu; vāriet vienu minūti, bieži apmaisot un neļaujot piedegt. Pievienojiet buljonu un čili pastu; apmaisiet, lai veidojas viendabīga masa. Samaziniet gatavošanas uguni uz pavisam nelielu un ļaujiet, lai viss lēnām sautējas aptuveni 1,5 stundas, laiku pa laikam apmaisot. Pievienojiet košera sāli un malto koriandru.

2. Neliela pannā uzkarsējiet pienu un pakāpeniski pievienojiet mērcei. Daļēji pārklājiet mērces katliņu un ļaujiet sautēties vēl 45 minūtes uz lēnas uguns, apmaisot un pievienojot buljonu – līdz ¼ krūzes, lai mērce nebūtu tik bieza.

3. Uzvāriet palielā katliņā ūdeni, pievienojiet košera sāli, ieberiet nūdeles un vāriet tās, laiku pa laikam apmaisot. Daļu no ūdens, kurā novārītas nūdeles, saglabājiet. Atsevišķā kastrolī sajauciet mērci ar nosusinātām nūdelēm. Ja nūdeļu un mērces apvienojums šķiet sauss, pievienojiet mazliet ūdens, kurā vārījās nūdeles. Pirms pasniegšanas katrai porcijai pievienojiet Čedaras sieru.

Lai labi garšo!

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Centrālā laboratorija" ir modernākā laboratorija Baltijā un viens no lielākajiem laboratorisko pakalpojumu sniedzējiem valstī ar vairāk nekā 100 filiālēm visā Latvijā. Aicinām pievienoties kolektīvam MĀSU. Darba pienākumi: • veikt asins paraugu ņemšanu no vēnas • reģistrēt klientus / analīžu paraugus datu bāzē • strādāt ar kasi un datu bāzi  Prasības: • pieredze medicīnas māsas darbā / asins paraugu ņemšanā • datorzināšanas • atbilstoša medicīniskā izglītība un reģistrācija ārstniecības personu reģistrā • pozitīva attieksme pret darbu, spēja uzņemties atbildību • ļoti labas komunikācijas prasmes Piedāvājam: • darbu uz attīstību orientētā uzņēmumā • darba vidi ar vismodernākajām tehnoloģijām • izaugsmes un karjeras iespējas • uzņēmuma pakalpojumu privilēģiju karti • veselības apdrošināšanas polisi ( pēc viena nostrādāta gada) • sākotnēju apmācību un darba apģērbu • individuālu pieeju darba grafikam (iespējams savienot ar citiem darbiem vai studijām) • komandas saliedēšanas pasākumi, korporatīvas dāvanas. Darba laiks: pēc grafika Darba samaksa: algas intervāls 1200 EUR - 2200 EUR pirms nodokļu nomaksas Darba vieta: Valmiera, Rīgas iela 9 Lai pieteiktos, lūdzam sūtīt CV uz darbs@laboratorija.lv. Tālrunis saziņai 20646569. Sazināsimies ar tiem pretendentiem, kuri tiks aicināti uz interviju klātienē. Iesniedzot savu CV un pieteikumu, Jūs piekrītat dalībai norādītās vakances kandidātu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Apliecinām, ka kandidātu izvērtēšanas un atlases procesā tiks nodrošināta tiesiska Jūsu personas datu apstrāde. Pēc konkursa noslēgšanās, Jūsu personas dati tiks dzēsti vai iznīcināti. CV un pieteikumā norādāma tikai tā informācija, kas ir nepieciešama, lai objektīvi izvērtētu Jūsu kandidatūras atbilstību vakantajam amatam. Ievērojot minēto, aicinām izvērtēt CV un pieteikumā iekļaujamās informācijas apjomu. Pārzinis: SIA Centrālā laboratorija reģ.Nr.40003210801 Profesija: MĀSA/ vispārējās aprūpes MĀSA Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 9, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-09-08 Kontaktpersona: darbs@laboratorija.lv, 20646569 Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Pievienojies mūsu komandai! Jura Neikena Dikļu pamatskola (turpmāk – Skola) aicina darbā datorikas skolotāju (nepilna darba slodze (8 stundas nedēļā), iespējama amatu savienošana) 4. – 9.klasēs uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Dikļu skola, Dikļi, Dikļu pagasts, Valmieras novads. Ja Jūs vēlaties: • pildīt skolotāja pienākumus, atbilstoši mācību priekšmeta Valsts izglītības standarta prasībām; • plānot un organizēt savu un izglītojamo darbu atbilstoši Skolas mērķiem un uzdevumiem; • veidot lietišķu sadarbību ar Skolas darbiniekiem, izglītojamajiem, viņu vecākiem un citu institūciju darbiniekiem; un Jums ir: • izglītība saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr.569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” prasībām; • atbilstība Izglītības likuma un Bērnu tiesību aizsardzības likuma noteiktajām prasībām; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: labas saskarsmes un komunikācijas prasmes, psiholoģiskā noturība; precizitāte un atbildība darbā; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi”, 496.63 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • iespēju veikt papildus pienākumus (ārpusklases darbs u.c.); • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • labus darba apstākļus atbalstošā, draudzīgā kolektīvā. CV, pieteikuma vēstuli lūdzam nosūtīt uz e-pastu guntis.jansons@valmiera.edu.lv ar norādi „Datorikas skolotājs/-a” līdz 2025.gada 15.augustam. Papildu informācijai: skolas direktors Guntis Jansons ( 28370211). Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām.   Profesija: VISPĀRĒJĀS PAMATIZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Dikļu skola, Dikļi, Dikļu pag., Valmieras nov. Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-08-15 Kontaktpersona: guntis.jansons@valmiera.edu.lv 28370211

Mūsu partneri