Valmieras Ziņas

Valmieras novada vietvārdi receptēs

Lasīšanas laiks: 4 min

Valmieras novads izceļas ar savu kulināro mantojumu, it sevišķi ar to, ka daudziem ēdieniem un dzērieniem doti vietvārdu nosaukumi – Valmiera, Rūjiena, Rūja, Strenči, Salaca, Gauja, Burtnieki, Matīši u.c.

“Mana interese par šo faktu aizsākās ar receptes noskaidrošanu Rūjienas salātiem, kā arī pirms došanās uz raidījumu La Dolce Vita ar Roberto. Vēlējos precizēt dzēriena “Rūjas veldze” sastāvdaļas. Sazinājos ar LNA Valmieras zonālā valsts arhīva vecāko eksperti Māru Stabrovsku. Un rezultāts tiešām bija pārsteidzošs. Domāju, ka Latvijā nav otrs tāds novads, kur ēdieni un dzērieni tik bieži nosaukti kādas vietas vārdā,” stāsta Guna Ķibere, kulināre, Valmieras novada pašvaldības uzņēmējdarbības speciāliste. Tā radusies interese pētīt, kādi vēl ēdieni un dzērieni nosaukti mūspuses vietvārdos.

Burtnieku zandarts, Matīšu mednieciņi, Rūjas salāti, Rūjas veldze, Rūjas veltnīši, Rūjienas romšteks, Strenču veltnīši, Rūjienas salāti, sacepums “Gauja”, torte “Rūjas krasts”, torte “Salaca”, kokteilis “Valmiera”, Valmieras salāti – tie nebūt nav visi ēdieni un dzērieni, kas nosaukti Valmieras novada vietvārdos. Turklāt arī tagad tam seko lielisks papildinājums, piemēram, Rūjienas saldējums, Naukšēnu kvass, Valmieras minerālūdens, Kokmuižas alus, Valmiermuižas alus u.c. 

Tam, ka receptes ir arhīvā, mums jāpateicas Valmieras rajona patērētāju biedrību savienības valdes protokoliem, kur ir ne tikai apstiprināti tajos laikos jaunu ēdienu un dzērienu nosaukumi, bet ir pievienotas arī receptes un tehnoloģiskās kartes. Piemēram, 1969. gada 13. jūnijā Valmieras rajona patērētāju biedrību savienības valdes un rajona kulinārās Padomes lēmuma protokolā Nr. 12 rakstīts: “Lai uzlabotu apkalpošanas kultūru un palielinātu ēdienu sortimentu rajonā, no 1969. gada 28. februāra tika izsludināts sabiedriskās ēdināšanas darbinieku konkurss, kurā piedalījās visi rajona sabiedriskās ēdināšanas darbinieki. Noslēdzot šo konkursu, Kulinārijas padome konstatē, ka ir izstrādātas interesantas receptūras, izgatavoti ļoti garšīgi un savdabīgi ēdieni un dzērieni, un lūdz valdi apstiprināt zemāk uzrādītās pavāru izstrādātās receptūras un to tehnoloģisko procesu.” Tajā skaitā arī Rūjienas romšteks, Rūjas veldze, Valmieras salāti, “Gaujas” veltnis u.c.

Tā katru gadu pavāriem un konditoriem regulāri tika dots uzdevums izdomāt jaunas receptes un ieviest tās piedāvājumā. “Jo vairāk pētu, jo vairāk pārliecinos, cik izdomas bagāti bija mūsu pavāri un konditori. Produktu klāsts nebija plašā izvēlē, bet cik daudz jaunu recepšu izdomāts! Mēs pamatoti varam lepoties ar saviem konditoriem un pavāriem, kuri tolaik strādāja sabiedriskajā ēdināšanā.”

Toreizējais Valmieras rajons sevišķi izcēlās ar augstvērtīgām, iedzīvotāju iemīļotām un skaitliski daudzveidīgām receptēm. “Manuprāt, ēdieni, kas nosaukti mums tuvu un zināmu vietu vārdos, kurus radījuši mūsu vietējie pavāri un konditori, ir īpaši. Tas ir lepošanās vērts, tas ir mūsu kulinārais mantojums, kas noteikti jāsaglabā, par to jāstāsta, tas jāturpina. Šiem ēdieniem un dzērieniem jāturpina savs ceļš mūsu virtuvēs, jābūt uz mūsu viesību galdiem, ar tiem jālepojas un jāpiedāvā mūsu viesiem.”

Jautāta, vai ēdiens ir kaut ko aizguvis no konkrētā nosaukuma, Guna Ķibere stāsta, ka līdzības noteikti ir saskatāmas. “Piemēram, torte “Salaca” sastāv no trim  smilšu mīklas kārtām – gluži kā Salacas smilšakmens krasti. Turklāt receptēs ieteikts torti rotāt ar Mazsalacas ģerboņa atainojumu. Domāju, ka tas ir gods pilsētai un ar to jālepojas, jo tas nav ierasti – redzēt ģerboni uz tortes.”

Kāds ēdiens piestāvētu Valmieras novadam? Guna Ķibere saka, noteikti tie ir šie ēdieni ar vietvārdu nosaukumiem, kuri gatavoti no vietējiem produktiem. “Vēl nāk prātā mūsu lielais Burtnieku ezers novada pašā centrā. Tāpēc tie varētu būt dažādu zivju ēdieni, kas papildināti ar labumiem no mūsu dārziem un meža veltēm. Mūsu novadā ir labvēlīgi apstākļi graudaugu augšanai, un mūsu novadu izsenis dēvē arī par Ziemeļlatvijas maizes klēti, tāpēc tie varētu būt arī graudaugu ēdieni – maize un dažādas putras. Šī ir ļoti interesanta un attīstāma tēma. Man ļoti patīk ieskatīties dažādu laiku recepšu grāmatās un žurnālos, skatīties ēst gatavošanas raidījumus un tajos arī piedalīties. Varu secināt, ka ēst gatavošana aizvien bijusi aktuāla un ļoti radoša nodarbe gan mūsu senčiem, gan arī tagad. Vēl secinu, ka latvieši visos laikos bijuši taupīgi un vienmēr izdomājuši, ko pagatavos no produktiem, kas palikuši pāri – sakaltēs, sarīvēs, pievienos, sajauks, tā radot jaunus kārtojumus, sautējumus, sacepumus un pat saldos ēdienus.

Nereti kopā ar receptēm atklājas arī īpaši stāsti. Piemēram, Rūjienā ilgus gadus leģendārs bijis konditors Ādolfs Trinītis, tortes “Rūjas krasts” autors. Vēl tagad rūjienieši par viņu atceras un sajūsmināti stāsta par viņa prasmēm. Savukārt vecajos preses izdevumos varam izlasīt, ka meistars no piparkūku mīklas pratis izcept pat toreizējo Rūjienas valdes namu ar visu karoga mastu.

Darbs pie recepšu meklēšanas, kuru nosaukumā dots Valmieras novada vietvārds, turpinās – meklējam gan arhīvu materiālos, gan nostāstos. Guna Ķibere aicina padalīsieties ar savu recepti vai īpašo stāstu, kas, iespējams, ir nodota no paaudzes paaudzē. Lūgums sazināties, zvanot pa tālruni 29464888 vai rakstot e-pastu guna.kibere@valmierasnovads.lv.

Receptes apskatāmas Valmieras novada mājaslapā www.valmierasnovads.lv šeit.

"Valmieras ziņas" jautā

Vai jūs tumsā lietojat atstarotāju vai atstarojošu apģērbu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Palīgstrādniece/ Palīgstrādnieks kokapstrādē BEST WOOD EUROPE, SIA Darba apraksts • Palīgdarbs pie kokmateriālu iekārtām, kokmateriāla apstrādi: materiāla uzlikšana uz iekārtas padošanas līnijas, materiāla šķirošana pēc kvalitātes prasībām, materiāla marķēšana, materiāla pakošana. • Darba procesi ir automatizēti ar liftu pacelšanas iekārtām, kas nodrošina ērtu un vieglu materiāla padošanas un pakošanas procesu. • Darba specifiku raksturo vienveidīgas, vieglas, bet intensīvas roku kustības. Prasības kandidātiem: • Pareiza un precīza ražošanas uzdevumu izpilde; • Darbs komandā; • Izteikta lojalitātes, kārtības un pienākuma sajūta. Nepieciešams sadarbspējīgs Covid-19 sertifikāts. Uzņēmums piedāvā: • Darba veikšanai nepieciešamo apmācību. • Atalgojums no 1143 EUR bruto. Atalgojumu nosaka ieguldītā darba intensitāte noteiktā apjoma sasniegšanai un lojalitāte pret uzņēmumu. • Veselības apdrošināšanu. • Izaugsmes iespējas attiecīgi ieguldītajam darbam un sasniegtajam rezultātam, kā arī lojalitātei un attieksmei pret darba uzdevumiem. Informācija par darba sludinājumu Atrašanās vieta: “Zālītes”, Brenguļu pagasts, Beverīnas novads, LV-4245 Darba amata apraksts: pilna slodze, pastāvīgs darbinieks Darba laiks: 8:00-17:00, iespējams periodisks maiņu darbs 10 vakances Kontaktinformācija: e-pasts bwe@bwe.lv, mob.t. 29529902. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri būs tikuši 2.atlases kārtā. Profesija: PALĪGSTRĀDNIEKS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Zālītes, Brenguļu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 10 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2022-02-14 Kontaktpersona: Kontaktinformācija: e-pasts bwe@bwe.lv, mob.t. 29529902. Izglītības līmenis: Pamatizglītība

Autokāra vadītājs /-a BEST WOOD EUROPE, SIA Darba apraksts: - Darbs ar autoiekrāvēju uzņēmuma teritorijā. - Materiāla iekraušana un izkraušana no kravas mašīnām un jūras konteineriem, materiāla iekraušana un izkraušana kaltī. - Sekmīga materiāla pārvietošana, nogādāšana uz ražošanas un glabāšanas vietām. - Nodrošināt drošu materiāla pārvietošanu un novietošanu, neapdraudot cilvēkus un materiālās vērtības. - Sekot līdz un uzturēt autoiekrāvēju labā tehniskā stāvoklī un par tehniskajām neatbilstībām nekavējoties ziņot mehāniķim. Prasības kandidātiem: Uzņēmums piedāvā apmācības iespējas; Darba izpildes disciplīna; Spēja strādāt komandā. Nepieciešams sadarbspējīgs Covid-19 sertifikāts. Atrašanās vieta: “Zālītes”, Brenguļi, Beverīnas novads, LV-4245. Darba laiks: 8:00-17:00. Alga: no 500 - 1200 EUR (BRUTO), atbilstoši paveiktā darba daudzumam un kvalitātei. Kontaktinformācija: e-pasts bwe@bwe.lv, mob.t.: 29529902. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri būs tikuši 2.atlases kārtā. Profesija: AUTOKRĀVĒJA VADĪTĀJS Algas izmaksas veids: Akordalga Darba vietas adrese: LATVIJA, Zālītes, Brenguļu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2022-02-14 Kontaktpersona: Kontaktinformācija: e-pasts bwe@bwe.lv, mob.t. 29529902. Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Kokapstrādes operatori /-es BEST WOOD EUROPE, SIA Darba apraksts: - Noteikt izmantojamo iekārtu parametrus un atbilstoši noregulēt. - Pārzināt iekārtā notiekošos procesus, mainīt tos un sekot procesu pareizai norisei. - Vadīt iekārtas un rūpēties par to apkopi. - Uzstādīt, nomainīt un regulēt nažus, zāģus, urbjus vai griezējgalviņas. - Sekot līdz, lai materiāla apstrāde notiek bez sarežģījumiem un saskaņā ar darba uzdevumiem. - Koordinēt palīgstrādnieka darbu pie kokapstrādes iekārtām. - Nodrošināt materiāla atbilstību ražošanas pasūtījuma prasībām pēc pārstrādes procesa. Prasības kandidātiem: Pieredze kokapstrādē un zināšanas par tehnoloģisko apstrādes procesu; Precizitāte un augsta atbildības sajūta; Spēja strādāt komandā. Nepieciešams sadarbspējīgs Covid-19 sertifikāts. Atrašanās vieta: “Zālītes”, Brenguļi, Beverīnas novads, LV-4245. Darba laiks: 8:00-17:00. Alga: no 500 - 1200 EUR (BRUTO), atbilstoši paveiktā darba daudzumam un kvalitātei. Kontaktinformācija: e-pasts bwe@bwe.lv, mob.t. 29529902. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri būs tikuši 2.atlases kārtā. Profesija: KOKAPSTRĀDES IEKĀRTU OPERATORS Algas izmaksas veids: Akordalga Darba vietas adrese: LATVIJA, Zālītes, Brenguļu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2022-02-14 Kontaktpersona: Kontaktinformācija: e-pasts bwe@bwe.lv, mob.t. 29529902. Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri