Valmieras Ziņas

Valmieras novada tūrisma uzņēmējdarbības pieredzes stāsts – “Ēdiendara” garšu inženieri – Ēriks un Danija Pudniki-Lindes

Lasīšanas laiks: 5 min

Laikā, kad sirdī jau sāk plaukt pirmie pavasara asni, dodamies ciemos pie “Ēdiendara” saimniekiem Ērika un Danijas Pudnikiem-Lindēm uz kafejnīcu “Būda”, lai uzzinātu, kāpēc divi rīdzinieki ir pārcēlušies uz Mazsalacu un kā tie kļuvuši par tūrisma uzņēmējiem.

Ir spirgts februāra rīts, viens no tiem skaistajiem ziemas rītiem, kad saule gozējas ledus pielietās ceļmalās un Salacas krastos gandrīz nemanāmi kūp ūdens. Kafejnīcas krāsniņa dūc sparīgu dziesmu, un mēs uzsākam sarunu ar Ēriku un Daniju, kuri nu jau piecus gadus sniedzas pretim savam sapnim – būt neatkarīgiem dzīvē un biznesā. Sākums nav bijis viegls, bijusi nepieciešama drosme krasi mainīt savu ikdienu, dzīvesvietu, noticēt pašiem sev un savam sapnim. Pirmais tapa zīmols “Ēdiendaris”, kas likumsakarīgi apzīmē ēdienu gatavošanu, un pēc tam tika izveidota kafejnīca “Būda”. Nevar īsti saprast, vai abi jaunieši izvēlējās Mazsalacu vai drīzāk Mazsalaca izvēlējās viņus, bet pēc meklējumiem abi saimnieki tika pie sava kārotā lauku īpašuma Vidzemes pusē. Sākumā tika apvienota Rīgas dzīve un braucieni uz Mazsalacu brīvdienās, tam sekoja pārvākšanās uz Valmieru un pēc kāda laika, tieši lielākajā marta salā, saimnieki pilnībā iesakņojās dzīvei laukos.

Pirmais lielais izaicinājums abiem uzņēmējiem bija atrast budžetam atbilstošu vietu kafejnīcai, nākamais – to atjaunot un labiekārtot pēc savām vēlmēm. Lielākoties visi remontdarbi veikti pašu rokām, daži – ar radinieku iesaisti. Sava veida izaicinājums uzņēmējdarbībā ir bijis pieredzes un diennakts stundu – laika trūkums. Kā jaunam uzņēmējam, sākumā sarežģītāk šķita iziet cauri arī dažādiem ar uzņēmējdarbības uzsākšanu saistītiem procesiem. Augot un attīstoties, pagājušajā vasarā saimnieki pieņēma lēmumu algot darbiniekus, un turpmāk bija jārēķinās ne tikai ar sevi, bet arī ar citiem.

Viesmīlības sfēra saimniekiem arī iepriekš nav bijusi sveša, atrast īstos garšu baudījumus nekad nav bijis liels sarežģījums. Abus garšu inženierus iedvesmo ārzemju ēdienu gatavošanas raidījumi, ceļošana un viesošanās pie citiem ēdienu gatavošanas meistariem. Kā vienu no Latvijas brīvdienu TOP gardēdības galamērķiem ārpus Valmieras novada Ēriks un Danija min Kuldīgu, toties kā gardākās ārzemju valstis – Indiju un Gruziju, kur pašiem arī sanācis pabūt. Saimnieki sapņo kādu dienu aizceļot uz Itāliju un smelties iedvesmu arī tur.

Kafejnīcu “Būda” galvenokārt apmeklē tūristi, kas nereti iegriežas ciemos pēc kāda kulinārijas raidījuma noskatīšanās par “Ēdiendari”, šādi, mērķtiecīgi viesi, TV raidījumu ietekmē, speciāli braukuši pat no Kurzemes. Daudzi apmeklētāji savu Mazsalacas un “Būdas” vizīti apvieno arī ar Skaņākalna dabas parka apmeklējumu. Kafejnīcā bieži viesi ir arī igauņi, kurus viesmīlīgi sagaida ēdienkarte igauņu valodā. Pozitīvi, ka apmeklētāji ierodas ne tikai brīvdienās, bet arī darba dienās, vietējie arī ir iecienījuši kafejnīcas piedāvājumu. Visvairāk viesi izvēlas nobaudīt tieši burgeri, kā recepti un īsto garšu saderību izlolojuši paši saimnieki. Ēriks un Danija kulinārijas pasaulē vadās pēc gardu ēdienu piedāvāšanas – tādu, kas pašiem garšo un iet pie sirds. Iepriekšējā viesmīlības pieredze ļauj jau prātā iztēloties, kā garšas varētu kombinēties un saskanēt, parasti šāda iztēlošanās arī realizācijas procesā nav kļūdaina. Sarunas laikā jūtam, ka saimnieki patiesi darbojas tandēmā, paši atzīst, ka arī garšu salikumos reti kad atšķiras viedokļi un ēdienu gatavošana noteikti ir viņu pašizpausmes un mākslas veids. Paveicies arī ar komandu – jauni, sparīgi cilvēki, kuri paši vēlējušies pievienoties “Ēdiendara” komandai, viņi nereti tiek iesaistīti arī jauno garšu degustācijas procesā, lai visi zina, kas tiek piedāvāts viesiem.

Saimnieki uzskata, ka veiksmīgas uzņēmējdarbības pamatā ir pašu saimnieku iesaiste ikdienas lietu procesos un personīga pieeja viesiem, sniegtajiem pakalpojumiem un vietas identitātei. Tūrisma jomā neiztikt arī bez radošuma, unikalitātes un sava skatījuma. Jāmāk saredzēt iespējas un jāuzņemas risks tās izmantot. Tieši šādā veidā saimnieku pārziņā ir ne tikai “Ēdiendaris” un kafejnīca “Būda”, bet arī klusumā un mierā ieskautā lauku māja “Vači”, kur var baudīt netraucētu atpūtu ar senatnīgu auru. Ēriks un Danija uzskata, ka neveiksme ir jāiemācās izprast, lai ātri tiktu tai pāri. Un galu galā – problēmu risināšana uzņēmējdarbībā var būt pat interesanta.

Šis gads ir pirmais, kad kafejnīca darbojas arī ziemas periodā. Ziemā saimnieki klusākus vakarus ir centušies kliedēt, veidojot dažādus galda spēļu vakarus, kuros labprāt iesaistījušies vietējie mazsalacieši. Ir nonākts pie pirmajām atziņām – ziemas sezonā nepieciešamas lielākas telpas, un risinājums jau top turpat pāri ielai esošajā “Āža krogā”. Kādreizējais krogs tuvākajā nākotnē piedzīvos būtiskas pārmaiņas, sevī ietverot jaunu kultūrtelpu un pasākumu vietu ar skatuvi, būs pieejamas arī ēdināšanas un izmitināšanas iespējas, iespējams pat labjūtes pakalpojumi. Pēc jaunās kultūrtelpas atklāšanas savu darbību turpinās arī kafejnīca “Būda” ar vasaras piedāvājumu. Ēriks ar Daniju uzskata, ka sadarbība ar apkārtējiem uzņēmējiem ir laba. Veidojot biznesu Mazsalacā, arī vietējie ir priecājušies par piedāvājuma papildinājumu pilsētā un uzņēmuši viesmīlīgi. “Ēdiendaris” šobrīd visciešāk sadarbojas ar “Vidusmežu keramikas” mākslinieci Lindu Zeltu, uz kuras veidotajiem traukiem tiek pasniegti “Būdas” ēdieni. Turpat trauki pieejami arī iegādei, un nākotnē plānots papildināt arī “Āža kroga” piedāvājumu ar “Vidusmežu keramikas” darbnīcu.

Sarunas noslēgumā saimnieki dod ceļavārdus tiem, kuri vēl tikai prāto, vai sākt darboties tūrismā. Abi saimnieki atzīst, ka vislabākais bizness ir tāds, kas atrisina kādu problēmu un pašam iet pie sirds, tādēļ nepieciešams saprast savas vēlmes, to, cik daudz laika būsi gatavs veltīt darbam un to, cik ļoti vēlies iesaistīties visos darba procesos. Ēriks un Danija vēl citiem nebaidīties, uzdrīkstēties, ieklausīties sevī, problēmām meklēt raitus risinājumus, fokusēties uz savu mērķi, būt radošiem un nepazaudēt savu unikalitāti.

Nākammēnes ciemosimies Burtnieku pusē pie “Vidzemes laivas” saimnieka.

Aktuālais jautājums

Vai jūs apmierina ietvju un ceļu tīrība Valmieras pilsētā?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Trikātas pamatskola (turpmāk – Iestāde) aicina darbā sociālo pedagogu (0,380 likmes jeb 12 stundas nedēļā) uz nenoteiktu laiku. Darba vietas adrese: “Gaismaskalns”, Trikāta, Trikātas pagasts, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • īstenot sociālpedagoģisko darbību Iestādē; • plānot un nodrošināt kvalitatīvu izglītības procesu atbilstoši normatīvo aktu prasībām; • organizēt savu un izglītojamo darbu atbilstoši izglītības Iestādes mērķim un uzdevumiem; • strādāt Atbalsta personāla komandā; • diagnosticēt izglītojamo socializācijas procesa veiksmes un problēmas, esošo sociālo risku ietekmi uz viņu pilnvērtīgu integrēšanos sabiedrībā un dzīves prasmju apguvē; • sadarboties ar pedagogiem, izglītības iestādes vadību, izglītojamiem un izglītojamo vecākiem mācību darbā, kā arī informēt par izglītojamā izaugsmi, sniegumu un nepieciešamo atbalstu mācīšanās uzlabošanai; un ja Tev ir: • izglītība atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”; • mācību un audzināšanas darba satura, korekcijas darba plānošanas un realizācijas pārzināšana; • izpratne par izglītojamo vecumposmu attīstības īpatnībām un saskarsmes psiholoģijas likumsakarībām; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: labas saskarsmes, komunikācijas prasmes un psiholoģiskā noturība; precizitāte un atbildīga attieksme pret darbu; atbildība un iniciatīva, teicamas komunikācijas prasmes un elastība; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi”; • iespējas piedalīties Iestādes izaugsmes veicināšanā un profesionālās pilnveidošanās iespējas; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; • labus darba apstākļus, aktīvu, dinamisku darbu un iespēju gūt jaunu pieredzi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt līdz 2023.gada 22.decembrim e-pastā: trikatas.pamatskola@valmiera.edu.lv. Tālrunis informācijai 26548247. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SOCIĀLAIS PEDAGOGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Gaismaskalns, Trikāta, Trikātas pag., Valmieras nov. Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2023-12-22

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras novada pašvaldība aicina darbā Dikļu kultūras centrā (turpmāk – Iestāde) saimniecības vadītāju uz nenoteiktu laiku. Ja Tev ir vēlme: • organizēt Iestādes saimniecisko darbu, Iestādei nepieciešamā inventāra un iekārtu saņemšanu un piegādi; • veikt uzdevumus, kas saistīti ar Iestādes pasākumu norisi (telpu un apkārtnes iekārtošanu, dažādu materiālu atvešanu/aizvešanu); • nodrošināt Iestādes valdījumā esošā kustamā un nekustamā īpašuma uzturēšanu tehniskā kārtībā; • apkopot informāciju par saimniecisko darbu un sīko remonta darbu nepieciešamību, veikt nelielus remontdarbus vai organizēt to izpildi; • sistemātiski sekot apkures sistēmas, ūdensvadu un sanitāro mezglu darbībai; un ja Tev ir: • vidējā vai vidējās pakāpes profesionālā izglītība; • pieredze saimniecisko darbu veikšanā; • pamatiemaņas būvdarbu un remontdarbu plānošanā un veikšanā; • labas valsts valodas zināšanas; • B kategorijas vadītāja apliecība; • labas prasmes darbā ar datoru, MS Office programmām un citu biroja tehniku; • spēja patstāvīgi veikt darbu un uzņemties atbildību par noteikto uzdevumu izpildi; mēs piedāvājam: • nepilnu darba laiku 16 stundas nedēļā (0,4 slodze); • pamatalgu pārbaudes laikā 344 EUR (par 0,4 slodzi) pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 362 EUR (par 0,4 slodzi) pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citus labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu un sakārtotu darba vidi. Motivācijas vēstuli, CV un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz personals@valmierasnovads.lv ar norādi „Saimniecības vadītājs/-a Dikļu kultūras centrā” līdz 2023.gada 19.decembrim. Tālrunis papildu informācijai 26486115 vai 27891656. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SAIMNIECĪBAS VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Straumes, Dikļi, Dikļu pag., Valmieras nov. Darbības joma: Būvniecība / Nekustamais īpašums Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2023-12-19

Mūsu partneri