Valmieras Ziņas

Uztura speciāliste iesaka, kā izvēlēties veselīgu saldējumu

Vasarā lielu popularitāti gan pieaugušo, gan bērnu vidū gūst atvēsinošais gardums – saldējums. Kustības Rimi Labākai dzīvei veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina skaidro, kā izvēlēties ne vien gardu, bet arī veselīgu saldējumu, un kā paša spēkiem pagatavot augļu saldējumu – vasarīgo sorbetu.

Tradicionāli saldējumu gatavo no piena vai saldā krējuma, un no tā arī atkarīgs produkta tauku saturs un uzturvērtība. No saldā krējuma gatavota saldējuma enerģētiskā uzturvērtība būs krietni augstāka. Tas noteikti jāņem vērā cilvēkiem ar lieko svaru un paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs. Taču olbaltumvielu vai ogļhidrātu daudzums no piena vai saldā krējuma gatavotā saldējumā būtiski neatšķiras. Piemēram, 100 grami saldējuma vidēji satur trīs gramus olbaltumvielu, 20-30 gramus ogļhidrātu un 10-25 gramus tauku.

Neatņemama saldējuma sastāvdaļa ir arī cukurs, un vienā saldējumā (vidēji 75 gramu iepakojumā) ir no trīs līdz piecām tējkarotēm cukura. Lielā cukura daudzuma dēļ uztura speciāliste Olga Ļubina iesaka saldējumu uztvert kā našķi nevis ikdienas uztura sastāvdaļu.

Papildus garšas bagātināšanai saldējumā tiek pievienoti arī augļi, ogas, šokolāde un citas sastāvdaļas. Bet, lai nodrošinātu viendabīgu konsistenci, sastāvā nereti atrodamas arī tādas palīgvielas, kā stabilizētājs želatīns, agars (augu valsts alternatīva želatīnam), guāra sveķi un arī dabīgas krāsvielas. Vērtējot saldējuma sastāvu, Olga Ļubina iesaka principu “jo mazāk, jo labāk”.

Tāpat vislabāk izvēlēties saldējumu, kura pagatavošanā netika izmantoti augu tauki vai hidrogenizētie tauki.

Pagatavo saldējumu pats!

Piena vai saldā krējuma saldējuma alternatīva ir veldzējošais saldētais sorbets. Tā pagatavošana ir viegla, bet rezultāts gards un veselīgs. Sorbetam būs nepieciešamas ogas un augļi pēc izvēles, blenderis un nelieli trauciņi sasaldēšanai. Olga Ļubina noteikti iesaka izmēģināt melleņu-banānu, zemeņu-laima vai mango un smiltsērkšķu sorbetu, kā arī eksperimentēt ar augļu un ogu kombinācijām pēc patikas. Garduma pagatavošanai noteikti vērts iekļaut arī pašu dārzā audzētas zemenes un citas ogas.

Sorbeta pagatavošana ir tik viegla, ka tajā var iesaistīt visu ģimeni – augļus un ogas ieber blendera traukā un sajauc viendabīgā masā, iepilda saldējuma formiņās un ievieto saldētavā. Krāsainie un gardie augļu saldējumi noteikti garšos gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Vai Valmierā vajag uzstādīt fotoradarus?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Galvenie darba pienākumi: • Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība. • Pircēju apkalpošana pie kases. • Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē. • Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: • Vēlama vidējā vai vidējā speciālā izglītība; • Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; • Precizitāte, augsta atbildības sajūta. Piedāvājam: • Interesantu darbu stabilā uzņēmumā; • Mūsdienīgu darba vidi; • Darbam atbilstošu atalgojumu un sociālās garantijas; • Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas. Darba vietas: Tērbatas 43,Valmiera un Stacijas 44, Valmiera. CV ar norādi "Pārdevējs" lūdzam sūtīt uz e-pastu austris_ag@inbox.lv  vai pieteikties personīgi SIA "Austris AG" birojā Tērbatas ielā 43, Valmierā, 2 stāvā, vai zvanīt uz tālruni 29154756. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 43, Valmiera Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2019-10-31 Darba sākšanas datums: 2019-10-21 Kontaktpersona: CV ar norādi "Pārdevējs" sūtīt uz austris_ag@inbox.lv vai zvanīt uz t.29154756. Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

4* viesnīca “Wolmar” Valmierā godam nes pilsētas vēsturisko nosaukumu no 2000. gada.  Pateicoties labai komandai un viesmīlīgai attieksmei, esam viena no iecienītākām viesnīcām Valmierā. Lai turpinātu priecēt viesus, aicinām komandai pievienoties brokastu un banketu VIESMĪLI. Darba pienākumu apraksts: · apkalpot viesus brokastīs un banketos · uzturēt viesmīlības atmosfēru restorānā  Prasmes un īpašības: · ievērot viesmīlības standartus viesu apkalpošanā un galdu klāšanā · prasme organizēt komandas darbu · pacietība, stila izjūta, spēja ievērot uzvedības, kultūras un pieklājības normas · apkalpot viesus, sazinoties latviešu un angļu valodā  Izglītības prasības un iemaņas: · Profesionālā izglītība un darba pieredze viesmīlības sfērā  Piedāvājam: · maiņu darbu · nepilnu darba slodzi /darbu iespējams apvienot ar studijām/ vai pilnu darba slodzi · iegūt labu darba pieredzi · apmaksātus ēdināšanas pakalpojumus · sociālās garantijas Ja gribi pieteikties, sūti CV uz e-pasta adresi liana@wolmar.lv . Tālrunis informācijai: 29469709. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 16A, Valmiera Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2019-11-30 Darba sākšanas datums: 2019-10-21 Kontaktpersona: CV sūtīt uz e-pastu liana@wolmar.lv, tālrunis informācijai 29469709. Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri