Valmieras Ziņas

Uztura speciāliste iesaka, kā izvēlēties veselīgu saldējumu

Vasarā lielu popularitāti gan pieaugušo, gan bērnu vidū gūst atvēsinošais gardums – saldējums. Kustības Rimi Labākai dzīvei veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina skaidro, kā izvēlēties ne vien gardu, bet arī veselīgu saldējumu, un kā paša spēkiem pagatavot augļu saldējumu – vasarīgo sorbetu.

Tradicionāli saldējumu gatavo no piena vai saldā krējuma, un no tā arī atkarīgs produkta tauku saturs un uzturvērtība. No saldā krējuma gatavota saldējuma enerģētiskā uzturvērtība būs krietni augstāka. Tas noteikti jāņem vērā cilvēkiem ar lieko svaru un paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs. Taču olbaltumvielu vai ogļhidrātu daudzums no piena vai saldā krējuma gatavotā saldējumā būtiski neatšķiras. Piemēram, 100 grami saldējuma vidēji satur trīs gramus olbaltumvielu, 20-30 gramus ogļhidrātu un 10-25 gramus tauku.

Neatņemama saldējuma sastāvdaļa ir arī cukurs, un vienā saldējumā (vidēji 75 gramu iepakojumā) ir no trīs līdz piecām tējkarotēm cukura. Lielā cukura daudzuma dēļ uztura speciāliste Olga Ļubina iesaka saldējumu uztvert kā našķi nevis ikdienas uztura sastāvdaļu.

Papildus garšas bagātināšanai saldējumā tiek pievienoti arī augļi, ogas, šokolāde un citas sastāvdaļas. Bet, lai nodrošinātu viendabīgu konsistenci, sastāvā nereti atrodamas arī tādas palīgvielas, kā stabilizētājs želatīns, agars (augu valsts alternatīva želatīnam), guāra sveķi un arī dabīgas krāsvielas. Vērtējot saldējuma sastāvu, Olga Ļubina iesaka principu “jo mazāk, jo labāk”.

Tāpat vislabāk izvēlēties saldējumu, kura pagatavošanā netika izmantoti augu tauki vai hidrogenizētie tauki.

Pagatavo saldējumu pats!

Piena vai saldā krējuma saldējuma alternatīva ir veldzējošais saldētais sorbets. Tā pagatavošana ir viegla, bet rezultāts gards un veselīgs. Sorbetam būs nepieciešamas ogas un augļi pēc izvēles, blenderis un nelieli trauciņi sasaldēšanai. Olga Ļubina noteikti iesaka izmēģināt melleņu-banānu, zemeņu-laima vai mango un smiltsērkšķu sorbetu, kā arī eksperimentēt ar augļu un ogu kombinācijām pēc patikas. Garduma pagatavošanai noteikti vērts iekļaut arī pašu dārzā audzētas zemenes un citas ogas.

Sorbeta pagatavošana ir tik viegla, ka tajā var iesaistīt visu ģimeni – augļus un ogas ieber blendera traukā un sajauc viendabīgā masā, iepilda saldējuma formiņās un ievieto saldētavā. Krāsainie un gardie augļu saldējumi noteikti garšos gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Vai tu vakcinēsies pret Covid-19?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

ReTV Ziņu dienests aicina darbā ŽURNĀLISTU/-I Ja esi gatavs mesties izaicinājumos un kļūt par žurnālistu vienā no straujāk augošajiem Ziņu dienestiem, pievienojies ReTV komandai! Darba pienākumi: • Raidījumu un sižetu veidošana – informācijas meklēšana un informācijas avotu pārbaude, dalība filmēšanas procesā, montāžas plāna veidošana un dalība montāžas procesā, sižeta/raidījuma iesniegšana vadītājiem; • Radošu ideju ģenerēšana un ieteikumu iesniegšana producentam; • Sekot aktualitātēm politikā, kultūrā, ekonomikā un sabiedrībā. Nepieciešams: • Izpratne par TV nozares specifiku; • Teicamas komunikācijas, analītikas un argumentācijas prasmes; • Teicamas laika plānošanas prasmes un atbildība par padarīto; • Labas latviešu valodas zināšanas. Piedāvājam: • Profesionālo un personīgo attīstību; • Iespēju patstāvīgi plānot savu darba laiku; • Draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; • Algu EUR 600-1200 (bruto) – atkarībā no padarītā apjoma; • Darba vietu Valmierā. Ja vēlies pievienoties ReTV Ziņu dienestam, sūti savu CV un motivētu pieteikumu līdz 20.maijam uz e-pastu: elina.leimane@retv.lv ar norādi "Žurnālista vakance". Profesija: ŽURNĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Purva iela 12A, Valmiera Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Mediji / Sabiedriskās attiecības Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2021-05-20 Kontaktpersona: CV sūtīt uz e-pastu: elina.leimane@retv.lv

Mūsu partneri