Valmieras Ziņas

Sulīgas šašlika receptes, gatavojoties Līgo svētkiem

Gada garākā diena un īsākā nakts vairs nav aiz kalniem, un šim notikumam nepieciešams sagatavoties atbilstoši. Jau tradicionāli pierasts, ka svētku galdā tiek celts siers, pīrāgi, alus un noteikti arī sulīga, cepta gaļa. Tas, kādu gaļu izvēlēties, ir atkarīgs no paša ieskatiem, taču visiem garšu piedod arī marināde. Kādas garšas ieteicamas, lai svētkos baudītu sulīgu šašliku ģimenes un draugu lokā?

Pirms gaļas cepšanas der atcerēties vairākus noderīgus padomus. Piemēram, jāizvēras pareiza malka – ja tiks cepta gaļa ar skujkoku malku, tā var uzsūkt sveķu garšu. Tāpat nav ieteicams šašliku taisīt no iepriekš sasaldētas gaļas, jo tādējādi tas var kļūt sīksts. Tāpat arī nedrīkst cept gaļu uz atklātas liesmas, lai tā neapdeg. 

Kefīra marināde

Lai izdotos sulīgs šašliks, viena no piemērotākajām ir kefīra marināde. Tā būs ātri un ērti pagatavojama. Šādu marinādi jātaisa no rīta, lai vakarā varētu baudīt gardu maltīti. 

Sastāvdaļas:

  • kefīrs
  • citrons
  • pētersīļi
  • piparmētra
  • sāls, pipari, eļļa

Pagatavošana:

Sagriež gaļu gabaliņos pēc saviem ieskatiem. Sagriež zaļumus, sajauc tos visus ar eļļu un gaļu tā, lai visa gaļa ir vienmērīgi sajaukta. Citronam nogriež mizu, sulu izspiež no citronaun pievieno maisījumam. Pēc tam pievieno kefīru un iemaisa ar roku gaļas un garšvielu, zaļumu maisījumam. Kefīrs jāpievieno tik daudz, lai apņemtu visu gaļu. 

Majonēzes marināde

Šāda marināde būs īpaši piemērota cūkgaļas šašlikam, taču nav izslēgta tās pielietošana arī, marinējot vistu vai, piemēram, liellopu gaļu.

Sastāvdaļas (uz 1kg gaļas):

  • 1 citrons
  • 2-3 nelieli sīpoli
  • nedaudz sāls un pipari
  • ~0,5l majonēzes 

Pagatavošana:

Sagriež gaļu, gabaliņus veidojot pēc saviem ieskatiem. Tad galabos sagriež citronu un sīpolus, tos kopā ar garšvielām pievieno gaļai, rūpīgi samaisot. Pēc tam iemaisa majonēzi un ļauj nostāvēties vismaz trīs stundas. 

Medus un sinepju marināde

Aromātiskas gaļas noslēpums ir ne tikai izvēlētā gaļa, bet arī pagatavošanas veids. Viena no gardākajām marinādēm, gaidot Līgo svētkus, ir ar pievienotu medu un sinepēm, kas labi iederēsies vistas gaļas marinēšanas procesā. 

Sastāvdaļas:

  • maigas sinepes, piemēram, franču
  • medus
  • zaļumi pēc ieskatiem – pētersīļi, dilles, u.c.
  • ķiploks
  • sāls, pipari, olīveļļa

Pagatavošana:

Sākumā proporcijā 1 pret 1 jāsajauc sinepes un medus, tam klāt pievienojot eļļu. Svarīgi, lai tā ir labas kvalitātes, paredzēta cepšanai, citādāk šašliks cepot apdegs. Pēc tam maisījumam pievieno zaļumus, ķiploku un garšvielas. Pēc tam ar maisījumu aplej gaļu un to kārtīgi samaisa. 

Tomātu mērces marināde

Tomātu mērce ne vienmēr kalpo kā piedeva, ēdot jau uzceptu gaļu. To var izmantot arī marinēšanas procesā. 

Sastāvdaļas:

  • ļoti nogatavināti tomāti
  • tomātu mērce vai sula
  • 9% etiķis
  • sīpoli
  • zaļumi
  • sāls, pipari

Pagatavošana:

Kā jau visās receptēs, arī šo sāka ar gaļas sagriešanu gabalos pēc paša ieskatiem. Tomātus mīca, kamēr tie ir izšķīduši. Tad sakapā zaļumus un sīpolus sagriež gredzenos. Visu pa kārtām liek marinādes traukā – gaļa, tomāti, sīpoli, pipari zaļumi, pa virsu tomātu mērce, sāls un tad etiķis. Kad viena kārta salikta, to samīca. Pēc tam turpina ar nākamo tāda paša veida kārtu. Un tā, kamēr trauks ir pilns. Ļauj iemarinēties 3-5 stundas.

Klasiskais šašliks

Kur nu bez klasikas – etiķa marinādes. Protams, tās sastāvdaļas mēdz atšķirties, bet jāsaka, ka visas no tām ir piemērotas garda šašlika pagatavošanai. 

Sastāvdaļas (uz 1 kg gaļas):

  • 500-700g sīpolu
  • 1-2 citroni
  • ~2 tējkarotes sāls
  • maltie, sarkanie saldie pipari
  • nedaudz cukura
  • ~50g olīveļļas
  • ~70g 9% galda etiķis
  • ūdens

Pagatavošana: 

Sagriež gabalos gaļu, nomizo sīpolus un tos sagriež gredzenos. Klāt pievieno šķēlītēs sagrieztus citronus un visu samaisa kopā ar gaļu. Tad traukā sajauc etiķi, eļļu un ūdeni un to pievieno gaļai kopā ar pipariem, sāli un cukuru. To visu kārtīgi samaisa un tad atstāj marinēties uz apmēram 12 stundām. 

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (reģistrācijas Nr. LV90000064301) izsludina konkursu uz vakanto darbinieka amatu VETERINĀRĀRSTS ZIEMEĻVIDZEMES PĀRVALDĒ  (1 amata vieta uz nenoteiktu laiku)  JA TEV IR: • augstākā izglītība veterinārmedicīnā vai saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma pārejas noteikumu 2.punktu vidējā speciālā izglītība, kas iegūta līdz 1992.gadam, vai pielīdzināma izglītība, kas iegūta citā akreditētā augstskolā; • vēlama pieredze gaļas veterinārās ekspertīzes veikšanā; • labas datorlietotāja prasmes (MS Office); • svešvalodu (krievu, angļu valodas) pamatzināšanas; • B kategorijas autovadītāja apliecība tiks uzskatīta par priekšrocību; • vēlme darboties komandā un prasme sadarboties; • prasme pieņemt atbildīgus lēmumus. JA VĒLIES IEGULDĪT SAVAS ZINĀŠANAS UN PRASMES ATBILDĪGĀ UN DINAMISKĀ DARBĀ, VEICOT: • dzīvnieku pirmskaušanas izmeklēšanu kautuvē; • pastāvīgu veterināro un higiēnas uzraudzību kautuvē; • pēckaušanas veterināro ekspertīzi kautuvē. PIEVIENOJIES MŪSU KOMANDAI UN IEGŪSI: • neatsveramu profesionālu pieredzi; • mācību iespējas profesionālajai pilnveidei; • summēto darba laiku un atalgojumu atbilstoši 10.mēnešalgu grupai, no 5,63 EUR/stundā līdz 7,71 EUR/stundā pirms nodokļu nomaksas; • normatīvajos aktos noteiktās sociālās garantijas; • nepilna noslogojuma gadījumā, amatu savienošanas kārtībā, veikt blakusdarbu (piem. privātprakse); • veselības apdrošināšanas polisi, pēc nostrādātiem 3 mēnešiem. Motivētu pieteikuma vēstuli, CV un izglītību apliecinoša dokumenta kopiju lūdzam nosūtīt vai iesniegt Pārtikas un veterinārā dienesta Personāla vadības daļai Peldu ielā 30, Rīgā, LV-1050 vai elektroniski nosūtīt uz e-pasta adresi: konkursi@pvd.gov.lv ar norādi – Ziemeļvidzemes pārvaldes veterinārārsts. Pieteikumus gadīsim līdz 2020.gada 16.februārim. Tālrunis uzziņām 67027529. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr.2016/679, Pārtikas un veterinārais dienests informē, ka: 1) jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi; 2) iepriekš minētais jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir Pārtikas un veterinārais dienests, kontaktinformācija: Peldu iela 30, Rīga, LV-1050. Profesija: VETERINĀRĀRSTS Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 21, Valmiera Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2020-02-16 Kontaktpersona: Zane Mūrniece

Mūsu partneri