Valmieras Ziņas

Sulīgas šašlika receptes, gatavojoties Līgo svētkiem

Gada garākā diena un īsākā nakts vairs nav aiz kalniem, un šim notikumam nepieciešams sagatavoties atbilstoši. Jau tradicionāli pierasts, ka svētku galdā tiek celts siers, pīrāgi, alus un noteikti arī sulīga, cepta gaļa. Tas, kādu gaļu izvēlēties, ir atkarīgs no paša ieskatiem, taču visiem garšu piedod arī marināde. Kādas garšas ieteicamas, lai svētkos baudītu sulīgu šašliku ģimenes un draugu lokā?

Pirms gaļas cepšanas der atcerēties vairākus noderīgus padomus. Piemēram, jāizvēras pareiza malka – ja tiks cepta gaļa ar skujkoku malku, tā var uzsūkt sveķu garšu. Tāpat nav ieteicams šašliku taisīt no iepriekš sasaldētas gaļas, jo tādējādi tas var kļūt sīksts. Tāpat arī nedrīkst cept gaļu uz atklātas liesmas, lai tā neapdeg. 

Kefīra marināde

Lai izdotos sulīgs šašliks, viena no piemērotākajām ir kefīra marināde. Tā būs ātri un ērti pagatavojama. Šādu marinādi jātaisa no rīta, lai vakarā varētu baudīt gardu maltīti. 

Sastāvdaļas:

  • kefīrs
  • citrons
  • pētersīļi
  • piparmētra
  • sāls, pipari, eļļa

Pagatavošana:

Sagriež gaļu gabaliņos pēc saviem ieskatiem. Sagriež zaļumus, sajauc tos visus ar eļļu un gaļu tā, lai visa gaļa ir vienmērīgi sajaukta. Citronam nogriež mizu, sulu izspiež no citronaun pievieno maisījumam. Pēc tam pievieno kefīru un iemaisa ar roku gaļas un garšvielu, zaļumu maisījumam. Kefīrs jāpievieno tik daudz, lai apņemtu visu gaļu. 

Majonēzes marināde

Šāda marināde būs īpaši piemērota cūkgaļas šašlikam, taču nav izslēgta tās pielietošana arī, marinējot vistu vai, piemēram, liellopu gaļu.

Sastāvdaļas (uz 1kg gaļas):

  • 1 citrons
  • 2-3 nelieli sīpoli
  • nedaudz sāls un pipari
  • ~0,5l majonēzes 

Pagatavošana:

Sagriež gaļu, gabaliņus veidojot pēc saviem ieskatiem. Tad galabos sagriež citronu un sīpolus, tos kopā ar garšvielām pievieno gaļai, rūpīgi samaisot. Pēc tam iemaisa majonēzi un ļauj nostāvēties vismaz trīs stundas. 

Medus un sinepju marināde

Aromātiskas gaļas noslēpums ir ne tikai izvēlētā gaļa, bet arī pagatavošanas veids. Viena no gardākajām marinādēm, gaidot Līgo svētkus, ir ar pievienotu medu un sinepēm, kas labi iederēsies vistas gaļas marinēšanas procesā. 

Sastāvdaļas:

  • maigas sinepes, piemēram, franču
  • medus
  • zaļumi pēc ieskatiem – pētersīļi, dilles, u.c.
  • ķiploks
  • sāls, pipari, olīveļļa

Pagatavošana:

Sākumā proporcijā 1 pret 1 jāsajauc sinepes un medus, tam klāt pievienojot eļļu. Svarīgi, lai tā ir labas kvalitātes, paredzēta cepšanai, citādāk šašliks cepot apdegs. Pēc tam maisījumam pievieno zaļumus, ķiploku un garšvielas. Pēc tam ar maisījumu aplej gaļu un to kārtīgi samaisa. 

Tomātu mērces marināde

Tomātu mērce ne vienmēr kalpo kā piedeva, ēdot jau uzceptu gaļu. To var izmantot arī marinēšanas procesā. 

Sastāvdaļas:

  • ļoti nogatavināti tomāti
  • tomātu mērce vai sula
  • 9% etiķis
  • sīpoli
  • zaļumi
  • sāls, pipari

Pagatavošana:

Kā jau visās receptēs, arī šo sāka ar gaļas sagriešanu gabalos pēc paša ieskatiem. Tomātus mīca, kamēr tie ir izšķīduši. Tad sakapā zaļumus un sīpolus sagriež gredzenos. Visu pa kārtām liek marinādes traukā – gaļa, tomāti, sīpoli, pipari zaļumi, pa virsu tomātu mērce, sāls un tad etiķis. Kad viena kārta salikta, to samīca. Pēc tam turpina ar nākamo tāda paša veida kārtu. Un tā, kamēr trauks ir pilns. Ļauj iemarinēties 3-5 stundas.

Klasiskais šašliks

Kur nu bez klasikas – etiķa marinādes. Protams, tās sastāvdaļas mēdz atšķirties, bet jāsaka, ka visas no tām ir piemērotas garda šašlika pagatavošanai. 

Sastāvdaļas (uz 1 kg gaļas):

  • 500-700g sīpolu
  • 1-2 citroni
  • ~2 tējkarotes sāls
  • maltie, sarkanie saldie pipari
  • nedaudz cukura
  • ~50g olīveļļas
  • ~70g 9% galda etiķis
  • ūdens

Pagatavošana: 

Sagriež gabalos gaļu, nomizo sīpolus un tos sagriež gredzenos. Klāt pievieno šķēlītēs sagrieztus citronus un visu samaisa kopā ar gaļu. Tad traukā sajauc etiķi, eļļu un ūdeni un to pievieno gaļai kopā ar pipariem, sāli un cukuru. To visu kārtīgi samaisa un tad atstāj marinēties uz apmēram 12 stundām. 

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Vai tu vakcinēsies pret Covid-19?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

„Valsts augu aizsardzības dienests (reģ.Nr.90000042982) izsludina konkursu uz vakanto ierēdņa amatu – Vidzemes reģionālās nodaļas vecākais inspektors Prasības pretendentiem: - atbilstība Valsts civildienesta likuma 7.panta prasībām - augstākā izglītība lauksaimniecībā, mežsaimniecībā vai bioloģijā - darba pieredze attiecīgajā profesijā vai specialitātē, vēlama lauksaimniecībā - vēlamas zināšanas par augu karantīnas jomu un sēklu kontroles jomu regulējošiem normatīviem aktiem - dokumentu un tekstu sagatavošanas prasmes - autovadītāja apliecība - prasme strādāt ar datoru - spēja pieņemt lēmumus savu pilnvaru robežās un uzņemties atbildību   Galvenie darba uzdevumi: - uzraudzīt un kontrolēt normatīvo aktu izpildi sēklu aprites jomā un fitosanitārās uzraudzības un kontroles jomā - sastādīt pārbaudes aktus - sniegt konsultācijas savas kompetences ietvaros augu karantīnas un sēklu aprites jomā - ņemt augu un augu produktu paraugus - sagatavot darba plānus un pārskatus par savu pienākumu izpildi dienestā noteiktajā kārtībā un termiņos - ikdienas darbs saistīts ar izbraukumiem  Ierēdņa dienesta vieta Valmiera Pieteikuma dokumenti iesniedzami Valsts augu aizsardzības dienesta Personāla daļā 20 kalendāro dienu laikā no sludinājuma publicēšanas, Rīgā, Lielvārdes ielā 36, tālr. 67027219 vai e-pasts: personals@vaad.gov.lv”.   Profesija: VECĀKAIS INSPEKTORS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmiera Darba veids: Ierēdņa amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Ierēdņa amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2021-05-05 Kontaktpersona: Personāla Daļa

Biedrības “Latvijas Samariešu apvienība”, reģ. Nr. 40008001803, dienests “Samariešu atbalsts mājās” aicina darbā izbraukuma brigādes aprūpētāju darbam Vidzemē (Valmiera, Cēsis, Smiltenes novads u.c.) uz pilnu slodzi Darba pienākumi: Nodrošināt klientu sociālo aprūpi mājās un ar to saistītās darbības (personiskā aprūpe mobilā aprūpes kompleksā, malkas ienešana, produktu piegāde u.c.) Vadīt speciāli aprīkotu aprūpes auto- mobilo aprūpes kompleksu. Piedāvājam: Sociālās garantijas Stabilu atalgojumu (750 eiro pirms nodokļu nomaksas par pilnu slodzi) Atsaucīgu un draudzīgu kolektīvu Apmācības darba pienākumu apguvei Prasības: vismaz vidējā/profesionālā vidējā izglītība un pieredze aprūpes darbā B kategorijas autovadītāja apliecība un labas auto vadīšanas prasmes Labas latviešu un krievu valodas zināšanas Prasme plānot savu darbu un organizēt darba procesu Labas komunikācijas spējas, iejūtība Spēja strādāt komandā Augsta atbildības sajūta CV lūdzam līdz 2021. gada 25.aprīlim sūtīt uz e- pastu:  aprupesdarbi@samariesi.lv ar norādi - Vidzemei. Kontakttālrunis uzziņām: Sandra Kārkliņa (25691392). Profesija: APRŪPĒTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmieras pag., Burtnieku nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2021-04-25 Darba sākšanas datums: 2021-05-05 Kontaktpersona: Sandra Kārkliņa Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Mūsu partneri