Valmieras Ziņas

Sulīgas šašlika receptes, gatavojoties Līgo svētkiem

Gada garākā diena un īsākā nakts vairs nav aiz kalniem, un šim notikumam nepieciešams sagatavoties atbilstoši. Jau tradicionāli pierasts, ka svētku galdā tiek celts siers, pīrāgi, alus un noteikti arī sulīga, cepta gaļa. Tas, kādu gaļu izvēlēties, ir atkarīgs no paša ieskatiem, taču visiem garšu piedod arī marināde. Kādas garšas ieteicamas, lai svētkos baudītu sulīgu šašliku ģimenes un draugu lokā?

Pirms gaļas cepšanas der atcerēties vairākus noderīgus padomus. Piemēram, jāizvēras pareiza malka – ja tiks cepta gaļa ar skujkoku malku, tā var uzsūkt sveķu garšu. Tāpat nav ieteicams šašliku taisīt no iepriekš sasaldētas gaļas, jo tādējādi tas var kļūt sīksts. Tāpat arī nedrīkst cept gaļu uz atklātas liesmas, lai tā neapdeg. 

Kefīra marināde

Lai izdotos sulīgs šašliks, viena no piemērotākajām ir kefīra marināde. Tā būs ātri un ērti pagatavojama. Šādu marinādi jātaisa no rīta, lai vakarā varētu baudīt gardu maltīti. 

Sastāvdaļas:

  • kefīrs
  • citrons
  • pētersīļi
  • piparmētra
  • sāls, pipari, eļļa

Pagatavošana:

Sagriež gaļu gabaliņos pēc saviem ieskatiem. Sagriež zaļumus, sajauc tos visus ar eļļu un gaļu tā, lai visa gaļa ir vienmērīgi sajaukta. Citronam nogriež mizu, sulu izspiež no citronaun pievieno maisījumam. Pēc tam pievieno kefīru un iemaisa ar roku gaļas un garšvielu, zaļumu maisījumam. Kefīrs jāpievieno tik daudz, lai apņemtu visu gaļu. 

Majonēzes marināde

Šāda marināde būs īpaši piemērota cūkgaļas šašlikam, taču nav izslēgta tās pielietošana arī, marinējot vistu vai, piemēram, liellopu gaļu.

Sastāvdaļas (uz 1kg gaļas):

  • 1 citrons
  • 2-3 nelieli sīpoli
  • nedaudz sāls un pipari
  • ~0,5l majonēzes 

Pagatavošana:

Sagriež gaļu, gabaliņus veidojot pēc saviem ieskatiem. Tad galabos sagriež citronu un sīpolus, tos kopā ar garšvielām pievieno gaļai, rūpīgi samaisot. Pēc tam iemaisa majonēzi un ļauj nostāvēties vismaz trīs stundas. 

Medus un sinepju marināde

Aromātiskas gaļas noslēpums ir ne tikai izvēlētā gaļa, bet arī pagatavošanas veids. Viena no gardākajām marinādēm, gaidot Līgo svētkus, ir ar pievienotu medu un sinepēm, kas labi iederēsies vistas gaļas marinēšanas procesā. 

Sastāvdaļas:

  • maigas sinepes, piemēram, franču
  • medus
  • zaļumi pēc ieskatiem – pētersīļi, dilles, u.c.
  • ķiploks
  • sāls, pipari, olīveļļa

Pagatavošana:

Sākumā proporcijā 1 pret 1 jāsajauc sinepes un medus, tam klāt pievienojot eļļu. Svarīgi, lai tā ir labas kvalitātes, paredzēta cepšanai, citādāk šašliks cepot apdegs. Pēc tam maisījumam pievieno zaļumus, ķiploku un garšvielas. Pēc tam ar maisījumu aplej gaļu un to kārtīgi samaisa. 

Tomātu mērces marināde

Tomātu mērce ne vienmēr kalpo kā piedeva, ēdot jau uzceptu gaļu. To var izmantot arī marinēšanas procesā. 

Sastāvdaļas:

  • ļoti nogatavināti tomāti
  • tomātu mērce vai sula
  • 9% etiķis
  • sīpoli
  • zaļumi
  • sāls, pipari

Pagatavošana:

Kā jau visās receptēs, arī šo sāka ar gaļas sagriešanu gabalos pēc paša ieskatiem. Tomātus mīca, kamēr tie ir izšķīduši. Tad sakapā zaļumus un sīpolus sagriež gredzenos. Visu pa kārtām liek marinādes traukā – gaļa, tomāti, sīpoli, pipari zaļumi, pa virsu tomātu mērce, sāls un tad etiķis. Kad viena kārta salikta, to samīca. Pēc tam turpina ar nākamo tāda paša veida kārtu. Un tā, kamēr trauks ir pilns. Ļauj iemarinēties 3-5 stundas.

Klasiskais šašliks

Kur nu bez klasikas – etiķa marinādes. Protams, tās sastāvdaļas mēdz atšķirties, bet jāsaka, ka visas no tām ir piemērotas garda šašlika pagatavošanai. 

Sastāvdaļas (uz 1 kg gaļas):

  • 500-700g sīpolu
  • 1-2 citroni
  • ~2 tējkarotes sāls
  • maltie, sarkanie saldie pipari
  • nedaudz cukura
  • ~50g olīveļļas
  • ~70g 9% galda etiķis
  • ūdens

Pagatavošana: 

Sagriež gabalos gaļu, nomizo sīpolus un tos sagriež gredzenos. Klāt pievieno šķēlītēs sagrieztus citronus un visu samaisa kopā ar gaļu. Tad traukā sajauc etiķi, eļļu un ūdeni un to pievieno gaļai kopā ar pipariem, sāli un cukuru. To visu kārtīgi samaisa un tad atstāj marinēties uz apmēram 12 stundām. 

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Vai Valmierā vajag uzstādīt fotoradarus?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Ēdiens.lv" STEIDZAMI aicina darbā VECĀKO PAVĀRU pirmsskolas iestādes „Burtiņš“ ēdnīcā Ozolu ielā 2A, Valmiermuižā, Valmieras pagastā, Burtnieku novadā. Darba pienākumi: Ēdiena gatavošana atbilstoši uzņēmuma standartiem; Sagatavot pamatprodukciju, kura iekļauta ēdienkartē; Ēdienu kvalitātes sistemātiska kontrole; Ievērot tehnoloģisko procesu atbilstoši noteiktajām receptēm; Ēdiena pasniegšana skolēniem. No Jums sagaidām: Atbilstošu izglītību (pārtikas jomā); Darba pieredzi sabiedriskās ēdināšanas jomā. Vēlama pieredze ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanā līdzīgā iestādē (piemēram, izglītības iestāde, medicīnas iestāde, sociālās aprūpes centrs); Spēja organizēt savu darbu; Augsta atbildības sajūta; Higiēnas un paškontroles normu ievērošana; Latviešu valodas zināšanas. Mēs piedāvājam: Bezmaksas pusdienas; Stabilu atalgojumu; Draudzīgu kolektīvu; Sociālās garantijas. Darba laika veids un režīms: normālais darba laiks, darba dienās no plkst. 7:00 līdz 15:00, sestdienas, svētdienas un svētku dienas brīvas. Alga (BRUTO): stundas tarifa likme 2.80 EUR/stundā. Pieteikties, sūtot CV ar norādi „Vecākais pavārs Valmieras pagastā“ uz e-pastu info.riga@ediene.lv vai zvanot uz tālruni 26406262. Profesija: VECĀKAIS PAVĀRS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmiera, Ozolu iela 2A, Valmiermuiža, Valmieras pag., Burtnieku nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2019-12-18 Kontaktpersona: CV ar norādi „Vecākais pavārs Valmieras pag.“ sūtīt uz info.riga@ediene.lv vai zvanīt 26406262.

Vidzemes slimnīca aicina savā komandā INTERNISTU Terapijas nodaļā Galvenie amata pienākumi: veikt internā profila pacienta saslimšanu diagnostiku, ārstēšanu saskaņā ar profesionālo asociāciju vadlīnijām, Slimnīcas iekšējiem standartiem, instrukcijām; analizēt ārstnieciskā procesa dinamiku un pēctecību, ieviest jauninājumus ārstniecības uzlabošanai; sniegt pacientiem un to tuviniekiem saprotamā veidā informāciju par slimības diagnozi, izmeklēšanas un ārstēšanas plānu; aizpildīt medicīnisko dokumentāciju atbilstoši Slimnīcas iekšējiem un ārējiem normatīviem aktiem un lietvedības prasībām. Prasības kandidātiem: augstākā medicīniskā izglītība (internista sertifikāts); reģistrācija ārstniecības personu reģistrā; spēja strādāt patstāvīgi un komandā; spēja ātri reaģēt un rīkoties neatliekamās situācijās; precizitāte un atbildība; zināšanas darbā ar datoru; valsts valodas zināšanas saskaņā ar Valsts valodas likumu; veselīgas profesionālās ambīcijas. Jaunā kolēģa ieguvumi: darba līgums uz nenoteiktu laiku; summētais darba laiks; atbildīgs, dinamisks un interesants darbs profesionāļu komandā; stabils atalgojums vienmēr laikā un sociālās garantijas (no 1500 EUR); papildus piemaksas un kompensācijas; darba devēja apmaksātas profesionālās izaugsmes iespējas; veselības apdrošināšanas polise (pēc viena nostrādāta gada); iespēja pretendēt uz kompensāciju atbilstoši Veselības Ministrijas Eiropas Savienības fonda projektam; stabila, droša un sakārtota darba vide; iespēja īrēt dzīvesvietu Valmieras pašvaldības īres namos; Darba vieta: Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201. Ja Jūsu kompetence un pieredze atbilst mūsu prasībām, gaidīsim CV un motivācijas vēstuli ar norādi "Internists" uz e-pastu darbs@vidzemesslimnica.lv vai uz adresi: Sabiedrība ar ierobežotu atbildību „Vidzemes slimnīca”, Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201. Sīkāka informācija pie ārstnieciskās direktores I.Ozoliņas pa tālr.29337763. Pamatojoties uz Vispārīgās datu aizsardzības regulas 13.pantu, SIA“Vidzemes slimnīca” informē, ka: 1) Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs pretendentu atlases norisi; 2) Jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir SIA“Vidzemes slimnīca”, kontaktinformācija: Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201, tālrunis 29443898. Sīkāka informācija: https://vidzemesslimnica.lv/par-slimnicu/privatuma-politika/informacija-par-personala-atlases-funkcijas-nodrosinasanu/ Profesija: INTERNISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Jumaras iela 195, Valmiera Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2019-12-18 Kontaktpersona: CV un motivācijas vēstuli sūtīt uz uz darbs@vidzemesslimnica.lv, t. 29337763.

Mūsu partneri