Valmieras Ziņas

Sulīgas šašlika receptes, gatavojoties Līgo svētkiem

Lasīšanas laiks: 3 min

Gada garākā diena un īsākā nakts vairs nav aiz kalniem, un šim notikumam nepieciešams sagatavoties atbilstoši. Jau tradicionāli pierasts, ka svētku galdā tiek celts siers, pīrāgi, alus un noteikti arī sulīga, cepta gaļa. Tas, kādu gaļu izvēlēties, ir atkarīgs no paša ieskatiem, taču visiem garšu piedod arī marināde. Kādas garšas ieteicamas, lai svētkos baudītu sulīgu šašliku ģimenes un draugu lokā?

Pirms gaļas cepšanas der atcerēties vairākus noderīgus padomus. Piemēram, jāizvēras pareiza malka – ja tiks cepta gaļa ar skujkoku malku, tā var uzsūkt sveķu garšu. Tāpat nav ieteicams šašliku taisīt no iepriekš sasaldētas gaļas, jo tādējādi tas var kļūt sīksts. Tāpat arī nedrīkst cept gaļu uz atklātas liesmas, lai tā neapdeg. 

Kefīra marināde

Lai izdotos sulīgs šašliks, viena no piemērotākajām ir kefīra marināde. Tā būs ātri un ērti pagatavojama. Šādu marinādi jātaisa no rīta, lai vakarā varētu baudīt gardu maltīti. 

Sastāvdaļas:

  • kefīrs
  • citrons
  • pētersīļi
  • piparmētra
  • sāls, pipari, eļļa

Pagatavošana:

Sagriež gaļu gabaliņos pēc saviem ieskatiem. Sagriež zaļumus, sajauc tos visus ar eļļu un gaļu tā, lai visa gaļa ir vienmērīgi sajaukta. Citronam nogriež mizu, sulu izspiež no citronaun pievieno maisījumam. Pēc tam pievieno kefīru un iemaisa ar roku gaļas un garšvielu, zaļumu maisījumam. Kefīrs jāpievieno tik daudz, lai apņemtu visu gaļu. 

Majonēzes marināde

Šāda marināde būs īpaši piemērota cūkgaļas šašlikam, taču nav izslēgta tās pielietošana arī, marinējot vistu vai, piemēram, liellopu gaļu.

Sastāvdaļas (uz 1kg gaļas):

  • 1 citrons
  • 2-3 nelieli sīpoli
  • nedaudz sāls un pipari
  • ~0,5l majonēzes 

Pagatavošana:

Sagriež gaļu, gabaliņus veidojot pēc saviem ieskatiem. Tad galabos sagriež citronu un sīpolus, tos kopā ar garšvielām pievieno gaļai, rūpīgi samaisot. Pēc tam iemaisa majonēzi un ļauj nostāvēties vismaz trīs stundas. 

Medus un sinepju marināde

Aromātiskas gaļas noslēpums ir ne tikai izvēlētā gaļa, bet arī pagatavošanas veids. Viena no gardākajām marinādēm, gaidot Līgo svētkus, ir ar pievienotu medu un sinepēm, kas labi iederēsies vistas gaļas marinēšanas procesā. 

Sastāvdaļas:

  • maigas sinepes, piemēram, franču
  • medus
  • zaļumi pēc ieskatiem – pētersīļi, dilles, u.c.
  • ķiploks
  • sāls, pipari, olīveļļa

Pagatavošana:

Sākumā proporcijā 1 pret 1 jāsajauc sinepes un medus, tam klāt pievienojot eļļu. Svarīgi, lai tā ir labas kvalitātes, paredzēta cepšanai, citādāk šašliks cepot apdegs. Pēc tam maisījumam pievieno zaļumus, ķiploku un garšvielas. Pēc tam ar maisījumu aplej gaļu un to kārtīgi samaisa. 

Tomātu mērces marināde

Tomātu mērce ne vienmēr kalpo kā piedeva, ēdot jau uzceptu gaļu. To var izmantot arī marinēšanas procesā. 

Sastāvdaļas:

  • ļoti nogatavināti tomāti
  • tomātu mērce vai sula
  • 9% etiķis
  • sīpoli
  • zaļumi
  • sāls, pipari

Pagatavošana:

Kā jau visās receptēs, arī šo sāka ar gaļas sagriešanu gabalos pēc paša ieskatiem. Tomātus mīca, kamēr tie ir izšķīduši. Tad sakapā zaļumus un sīpolus sagriež gredzenos. Visu pa kārtām liek marinādes traukā – gaļa, tomāti, sīpoli, pipari zaļumi, pa virsu tomātu mērce, sāls un tad etiķis. Kad viena kārta salikta, to samīca. Pēc tam turpina ar nākamo tāda paša veida kārtu. Un tā, kamēr trauks ir pilns. Ļauj iemarinēties 3-5 stundas.

Klasiskais šašliks

Kur nu bez klasikas – etiķa marinādes. Protams, tās sastāvdaļas mēdz atšķirties, bet jāsaka, ka visas no tām ir piemērotas garda šašlika pagatavošanai. 

Sastāvdaļas (uz 1 kg gaļas):

  • 500-700g sīpolu
  • 1-2 citroni
  • ~2 tējkarotes sāls
  • maltie, sarkanie saldie pipari
  • nedaudz cukura
  • ~50g olīveļļas
  • ~70g 9% galda etiķis
  • ūdens

Pagatavošana: 

Sagriež gabalos gaļu, nomizo sīpolus un tos sagriež gredzenos. Klāt pievieno šķēlītēs sagrieztus citronus un visu samaisa kopā ar gaļu. Tad traukā sajauc etiķi, eļļu un ūdeni un to pievieno gaļai kopā ar pipariem, sāli un cukuru. To visu kārtīgi samaisa un tad atstāj marinēties uz apmēram 12 stundām. 

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Centrālā laboratorija" ir modernākā laboratorija Baltijā un viens no lielākajiem laboratorisko pakalpojumu sniedzējiem valstī ar vairāk nekā 100 filiālēm visā Latvijā. Aicinām pievienoties kolektīvam MĀSU. Darba pienākumi: • veikt asins paraugu ņemšanu no vēnas • reģistrēt klientus / analīžu paraugus datu bāzē • strādāt ar kasi un datu bāzi  Prasības: • pieredze medicīnas māsas darbā / asins paraugu ņemšanā • datorzināšanas • atbilstoša medicīniskā izglītība un reģistrācija ārstniecības personu reģistrā • pozitīva attieksme pret darbu, spēja uzņemties atbildību • ļoti labas komunikācijas prasmes Piedāvājam: • darbu uz attīstību orientētā uzņēmumā • darba vidi ar vismodernākajām tehnoloģijām • izaugsmes un karjeras iespējas • uzņēmuma pakalpojumu privilēģiju karti • veselības apdrošināšanas polisi ( pēc viena nostrādāta gada) • sākotnēju apmācību un darba apģērbu • individuālu pieeju darba grafikam (iespējams savienot ar citiem darbiem vai studijām) • komandas saliedēšanas pasākumi, korporatīvas dāvanas. Darba laiks: pēc grafika Darba samaksa: algas intervāls 1200 EUR - 2200 EUR pirms nodokļu nomaksas Darba vieta: Valmiera, Rīgas iela 9 Lai pieteiktos, lūdzam sūtīt CV uz darbs@laboratorija.lv. Tālrunis saziņai 20646569. Sazināsimies ar tiem pretendentiem, kuri tiks aicināti uz interviju klātienē. Iesniedzot savu CV un pieteikumu, Jūs piekrītat dalībai norādītās vakances kandidātu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Apliecinām, ka kandidātu izvērtēšanas un atlases procesā tiks nodrošināta tiesiska Jūsu personas datu apstrāde. Pēc konkursa noslēgšanās, Jūsu personas dati tiks dzēsti vai iznīcināti. CV un pieteikumā norādāma tikai tā informācija, kas ir nepieciešama, lai objektīvi izvērtētu Jūsu kandidatūras atbilstību vakantajam amatam. Ievērojot minēto, aicinām izvērtēt CV un pieteikumā iekļaujamās informācijas apjomu. Pārzinis: SIA Centrālā laboratorija reģ.Nr.40003210801 Profesija: MĀSA/ vispārējās aprūpes MĀSA Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 9, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-09-08 Kontaktpersona: darbs@laboratorija.lv, 20646569 Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Pievienojies mūsu komandai! Jura Neikena Dikļu pamatskola (turpmāk – Skola) aicina darbā datorikas skolotāju (nepilna darba slodze (8 stundas nedēļā), iespējama amatu savienošana) 4. – 9.klasēs uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Dikļu skola, Dikļi, Dikļu pagasts, Valmieras novads. Ja Jūs vēlaties: • pildīt skolotāja pienākumus, atbilstoši mācību priekšmeta Valsts izglītības standarta prasībām; • plānot un organizēt savu un izglītojamo darbu atbilstoši Skolas mērķiem un uzdevumiem; • veidot lietišķu sadarbību ar Skolas darbiniekiem, izglītojamajiem, viņu vecākiem un citu institūciju darbiniekiem; un Jums ir: • izglītība saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr.569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” prasībām; • atbilstība Izglītības likuma un Bērnu tiesību aizsardzības likuma noteiktajām prasībām; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: labas saskarsmes un komunikācijas prasmes, psiholoģiskā noturība; precizitāte un atbildība darbā; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi”, 496.63 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • iespēju veikt papildus pienākumus (ārpusklases darbs u.c.); • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • labus darba apstākļus atbalstošā, draudzīgā kolektīvā. CV, pieteikuma vēstuli lūdzam nosūtīt uz e-pastu guntis.jansons@valmiera.edu.lv ar norādi „Datorikas skolotājs/-a” līdz 2025.gada 15.augustam. Papildu informācijai: skolas direktors Guntis Jansons ( 28370211). Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām.   Profesija: VISPĀRĒJĀS PAMATIZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Dikļu skola, Dikļi, Dikļu pag., Valmieras nov. Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-08-15 Kontaktpersona: guntis.jansons@valmiera.edu.lv 28370211

Mūsu partneri