Valmieras Ziņas

Sulīgas šašlika receptes, gatavojoties Līgo svētkiem

Lasīšanas laiks: 3 min

Gada garākā diena un īsākā nakts vairs nav aiz kalniem, un šim notikumam nepieciešams sagatavoties atbilstoši. Jau tradicionāli pierasts, ka svētku galdā tiek celts siers, pīrāgi, alus un noteikti arī sulīga, cepta gaļa. Tas, kādu gaļu izvēlēties, ir atkarīgs no paša ieskatiem, taču visiem garšu piedod arī marināde. Kādas garšas ieteicamas, lai svētkos baudītu sulīgu šašliku ģimenes un draugu lokā?

Pirms gaļas cepšanas der atcerēties vairākus noderīgus padomus. Piemēram, jāizvēras pareiza malka – ja tiks cepta gaļa ar skujkoku malku, tā var uzsūkt sveķu garšu. Tāpat nav ieteicams šašliku taisīt no iepriekš sasaldētas gaļas, jo tādējādi tas var kļūt sīksts. Tāpat arī nedrīkst cept gaļu uz atklātas liesmas, lai tā neapdeg. 

Kefīra marināde

Lai izdotos sulīgs šašliks, viena no piemērotākajām ir kefīra marināde. Tā būs ātri un ērti pagatavojama. Šādu marinādi jātaisa no rīta, lai vakarā varētu baudīt gardu maltīti. 

Sastāvdaļas:

  • kefīrs
  • citrons
  • pētersīļi
  • piparmētra
  • sāls, pipari, eļļa

Pagatavošana:

Sagriež gaļu gabaliņos pēc saviem ieskatiem. Sagriež zaļumus, sajauc tos visus ar eļļu un gaļu tā, lai visa gaļa ir vienmērīgi sajaukta. Citronam nogriež mizu, sulu izspiež no citronaun pievieno maisījumam. Pēc tam pievieno kefīru un iemaisa ar roku gaļas un garšvielu, zaļumu maisījumam. Kefīrs jāpievieno tik daudz, lai apņemtu visu gaļu. 

Majonēzes marināde

Šāda marināde būs īpaši piemērota cūkgaļas šašlikam, taču nav izslēgta tās pielietošana arī, marinējot vistu vai, piemēram, liellopu gaļu.

Sastāvdaļas (uz 1kg gaļas):

  • 1 citrons
  • 2-3 nelieli sīpoli
  • nedaudz sāls un pipari
  • ~0,5l majonēzes 

Pagatavošana:

Sagriež gaļu, gabaliņus veidojot pēc saviem ieskatiem. Tad galabos sagriež citronu un sīpolus, tos kopā ar garšvielām pievieno gaļai, rūpīgi samaisot. Pēc tam iemaisa majonēzi un ļauj nostāvēties vismaz trīs stundas. 

Medus un sinepju marināde

Aromātiskas gaļas noslēpums ir ne tikai izvēlētā gaļa, bet arī pagatavošanas veids. Viena no gardākajām marinādēm, gaidot Līgo svētkus, ir ar pievienotu medu un sinepēm, kas labi iederēsies vistas gaļas marinēšanas procesā. 

Sastāvdaļas:

  • maigas sinepes, piemēram, franču
  • medus
  • zaļumi pēc ieskatiem – pētersīļi, dilles, u.c.
  • ķiploks
  • sāls, pipari, olīveļļa

Pagatavošana:

Sākumā proporcijā 1 pret 1 jāsajauc sinepes un medus, tam klāt pievienojot eļļu. Svarīgi, lai tā ir labas kvalitātes, paredzēta cepšanai, citādāk šašliks cepot apdegs. Pēc tam maisījumam pievieno zaļumus, ķiploku un garšvielas. Pēc tam ar maisījumu aplej gaļu un to kārtīgi samaisa. 

Tomātu mērces marināde

Tomātu mērce ne vienmēr kalpo kā piedeva, ēdot jau uzceptu gaļu. To var izmantot arī marinēšanas procesā. 

Sastāvdaļas:

  • ļoti nogatavināti tomāti
  • tomātu mērce vai sula
  • 9% etiķis
  • sīpoli
  • zaļumi
  • sāls, pipari

Pagatavošana:

Kā jau visās receptēs, arī šo sāka ar gaļas sagriešanu gabalos pēc paša ieskatiem. Tomātus mīca, kamēr tie ir izšķīduši. Tad sakapā zaļumus un sīpolus sagriež gredzenos. Visu pa kārtām liek marinādes traukā – gaļa, tomāti, sīpoli, pipari zaļumi, pa virsu tomātu mērce, sāls un tad etiķis. Kad viena kārta salikta, to samīca. Pēc tam turpina ar nākamo tāda paša veida kārtu. Un tā, kamēr trauks ir pilns. Ļauj iemarinēties 3-5 stundas.

Klasiskais šašliks

Kur nu bez klasikas – etiķa marinādes. Protams, tās sastāvdaļas mēdz atšķirties, bet jāsaka, ka visas no tām ir piemērotas garda šašlika pagatavošanai. 

Sastāvdaļas (uz 1 kg gaļas):

  • 500-700g sīpolu
  • 1-2 citroni
  • ~2 tējkarotes sāls
  • maltie, sarkanie saldie pipari
  • nedaudz cukura
  • ~50g olīveļļas
  • ~70g 9% galda etiķis
  • ūdens

Pagatavošana: 

Sagriež gabalos gaļu, nomizo sīpolus un tos sagriež gredzenos. Klāt pievieno šķēlītēs sagrieztus citronus un visu samaisa kopā ar gaļu. Tad traukā sajauc etiķi, eļļu un ūdeni un to pievieno gaļai kopā ar pipariem, sāli un cukuru. To visu kārtīgi samaisa un tad atstāj marinēties uz apmēram 12 stundām. 

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA “ZAAO”, VRN 44103015509,  Ir vadošais atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums Vidzemē, kas nodrošina kvalitatīvu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu, izmantojot modernas un mūsdienīgas tehnoloģijas, un ir atvērts jaunu tehnoloģiju ieviešanai procesu optimizācijai. Katrs mūsu komandā ir unikāls un talantīgs, piepildīts ar entuziasmu un aizrautību. Mēs esam tik dažādi, bet ejam kopā uz vienotu mērķi - veidot ērtus risinājumus dažādām biznesa vajadzībām, pārvarot šķēršļus un grūtības kopā, atbalstot vienam otru un sniedzot profesionālus pakalpojumus gan klientiem, gan citām ZAAO struktūrvienībām. Aicinām pievienoties  IT un datu analīzes daļai Programmētāju Pienākumi: izstrādāt tīru, labi testētu un uzturēšanā ērtu kodu (PHP, Laravel, MySQL); izstrādāt un pielāgot iekšējās datu vadības un uzskaites sistēmas saskaņā ar noteiktajām prasībām; piedalīties esošo biznesa procesu automatizēšanā ar IT risinājumu palīdzību. Prasības kandidātiem: · vairāk nekā 1 gadu pieredze darbā ar Laravel ietvaru; · pieredze darbā ar Git versiju kontroles sistēmu; · prasme strādāt komandā ar citiem programmētājiem un sistēmas lietotājiem. Mēs piedāvājam: · mēnešalgu no 2100 EUR pirms nodokļu nomaksas (atbilstoša pieredzei un prasmēm); · atbildīgu un dinamisku darbu ar iespēju redzēt sava darba rezultātu; · personīgās un profesionālās izaugsmes iespējas; · darba vietu Rīgas ielā 32, Valmierā, ar iespēju strādāt attālināti; · veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; · nelaimes gadījumu apdrošināšanu. Pieteikties: CV (dzīves apraksts) un motivācijas vēstuli lūdzam sūtīt e-pastā darbs@zaao.lv līdz 2025.gada 19.septembrim. Tālrunis uzziņām 26207402.  Informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi. Personas datu apstrādes pārzinis ir SIA “ZAAO”, Rīgas iela 32, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: PROGRAMMĒTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 32, Valmiera, Valmieras nov. Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Lauksaimniecība / Vide Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-09-19 Kontaktpersona: Personāla daļa

SIA "Lat Met" aicina darbā Rasētāju – Konstruktoru Aicinām mūsu komandai pievienoties metāla konstruktoru/rasētāju metālapstrādes cehā. Mēs galvenokārt ražojam vieglos metāla izstrādājumus - margas, kāpnes, vides labiekārtojuma elementus u.c. Izgatavojam arī ar metāla būvkonstrukcijas un detaļas mašīnbūvei. Galvenie amata pienākumi: • Tehnisko risinājumu izstrāde un ražošanas rasējumu sagatavošana, reizēm arī objektu apsekošana; • Tehniskās dokumentācijas sagatavošana; Prasības darba pretendentiem: • Prasmes strādāt ar kādu no metāla izstrādājumu projektēšanas programmām; • Pieredze rasēšanas darbu veikšanā vismaz 2 gadi; • Spēja patstāvīgi pieņemt lēmumus un rast risinājumu dažādās situācijās; • Loģiskā domāšana, apķērība un pozitīva attieksme; Par priekšrocību tiks uzskatīta: • Prasme projektēt 3D vidē izliektus izstrādājumus, eksportēt .dxf vai .dwg detaļu izklājumu • Pieredze un zināšanas metālapstrādē. Mēs piedāvājam: • Atalgojumu 1500 - 2000 EUR (bruto); • Kolēģu atbalstu un iesaisti labāko tehnisko risinājumu izstrādē; • Interesantu darbu, iespēju radīt skaistas un funkcionālas lietas. Darba vietas adrese: “Meistari”, Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov., LV-4227 (300m no Rubenes baznīcas). Pieteikties iespējams: Sūtot motivācijas vēstuli un CV uz e-pastu : metal@latmet.com vai zvanot 27840402. Profesija: RASĒTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Meistari, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-10-10 Kontaktpersona: Motivācijas vēstuli un CV sūtīt uz e-pastu: info@latmet.com

Mūsu partneri