Valmieras Ziņas

Siers ne tikai uz maizes: 7 uzturā vērtīgas kombinācijas

Lasīšanas laiks: 3 min

Siermaizīte ir Latvijā populārākais ēdiens ar sieru, tomēr šo tik iemīļoto piena produktu var un pat ir vēlams lietot kopā ar citiem produktiem, lai iegūtu maksimāli vērtīgāko uzturvielu kombināciju.

Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova piedāvā septiņas vienkāršas, gardas un izmaksu ziņā pieejamas uzkodas enerģijai.

“Tradicionāli pie mums izplatīts ir puscietais siers, tomēr pasaulē eksistē tūkstošiem siera šķirņu – atliek vien izvēlēties! Pēdējo gadu laikā siera kultūra ir attīstījusies un Latvijā nopērkami tepat ražotie augstas kvalitātes svaigie un cietie sieri ar interesantām piedevām. Sieru var ēst gan vienu pašu, gan kombinācijā ar citiem veselīgiem, vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām bagātiem produktiem!” saka K. Andrijanova.

1. Stiprākai imunitātei

Svaigi burkāni ir lielisks beta-karotīna, kas ir A vitamīna provitamīns, avots. Īpaši labi beta-karotīns uzsūcas tauku klātbūtnē, kas padara svaigo sieru – Sniega bumbas – ar rīvētu burkānu salātiem ne tikai par garšīgu, bet arī par organismam noderīgu ēdienu.

2. Veselīgākai ādai un labai redzei

Sniega bumbas ir labs olbaltumvielu avots un satur virkni neaizvietojamo aminoskābju, ko organisms nesintezē pats un starp kurām ir īpaši jāizceļ izoleicīns, arginīns, fenilalanīns un tirozīns. Papildinot svaigo sieru ar mellenēm, olbaltumvielas tiek papildinātas ar vērtīgiem antioksidantiem – antociāniem.

3. Figūrai piemērota maltīte

Tiem, kas rūpējas par svaru, būtu nepieciešams Jāņu sieru iekļaut uzturā biežāk nekā reizi gadā – tas ir viens no liesākajiem sieriem, kas pieejams Latvijas tirgū. Ir vērts izmēģināt vasarīgu šī siera kombināciju ar avenēm – 100g ogu papildinās sieru ar 30% no dienas šķiedrvielu devas un 45% no C vitamīna dienas devas.

4. Viltotā siera kūka

Svaigais siers ir lieliski piemērots veselīgu desertu pagatavošanai! Sablendē svaigo sieru ar meloni un kama miltiem, pievienojot klāt mellenes, vīnogas un persikus – sanāk ātrs, veselīgs deserts, kas bagāts ar olbaltumvielām, ogļhidrātiem, taukiem, šķiedrvielām un vitamīniem.

5. Kalcija trieciendeva

Kalcijs atrodas kā dzīvnieku, tā arī augu valsts izcelsmes produktos. Kāpēc neapvienot kalcija čempionus no abām produktu grupām? Siers ir ar kalciju bagātākais piena produkts, savukārt no augu valsts ar ievērojamu kalcija saturu izceļas pētersīļi un spināti. Ēd Krievijas vai Holandes sieru ar šiem zaļumiem launagā!

6. Alternatīva gaļai

Tas, ka kartupeļi ar gaļu nav izcili diētisks ēdiens, vairs nav noslēpums. Aizvieto gaļu ar sieru! Pieliec klāt svaigi vārītajiem kartupeļiem kausēto sieru, lai tas viegli izkūst, un papildini ar svaigiem dārzeņiem pēc izvēles.

7. Vērtīgo taukskābju avots

Lai apgādātu organismu ne tikai ar olbaltumvielām, bet arī vērtīgām taukskābēm, pārkaisi Sniega bumbas ar linsēklām un piegriez klāt dažas avokado šķēles.

“Ārkārtīgi vienkārša un viegla uzkoda ir arī svaigs gurķis, kas pildīts ar Sniega bumbu, saulē kaltētiem tomātiņiem un baziliku,” iesaka “Trikata” siermeistars Renārs Tumens. “Domājot par veselīgām produktu kombinācijām ar sieru, vēlams izvēlēties sieru no dabīgām sastāvdaļām un konservantiem, piemēram, rozmarīnu, ķiploku un rapšu eļļu.”

Vairāk veselīgu un ātri pagatavojamu recepšu atradīsi www.trikatasiers.lv.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums”, pieaugot ražošanas apjomiem, aicina savā komandā saldējuma masas vārītāju Darba pienākumi: Saldējuma masas sagatavošana un vārīšana; Izejvielu sagatavošana atbilstoši receptūrām; Iekārtu, līniju mazgāšana, dezinfekcija; Iekārtu uzturēšana labā darba kārtībā; Telpu un iekārtu uzturēšana atbilstoši sanitārajām prasībām u.c.   No Tevis sagaidām: Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Spēju uzņemties atbildību un veikt darba pienākumus ar precizitāti; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u.   Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 8 EUR stundā pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: VĀRĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-15 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

reģ.Nr.LV90001342592 izsludina konkursu uz vakantajiem amatiem Vidzemes Augstskolas Zinātniskajā institūtā: vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija, apakšnozare Komunikācijas teorija Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona ar doktora grādu, kurai ir pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus, vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kuram zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem. Pretendentu zinātnisko kvalifikāciju izvērtē institūta zinātniskā padome atbilstoši “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā” (https://va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakantajiem amatiem līdz 2025.gada 19.decembrim (ieskaitot) jāiesniedz institūta zinātniskajai padomei adresēts iesniegums-motivācijas vēstule par dalību konkursā, norādot, uz kādu amatu un kādā zinātņu nozarē/apakšnozarē kandidāts pretendē, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt Vidzemes Augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa vadošajam pētniekam: 17,54-52,62 EUR/h,atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: VADOŠAIS PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-19 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Mūsu partneri