Valmieras Ziņas

Piens vai kefīrs – kuru izvēlēties? (1)

Lasīšanas laiks: 3 min

Mēdz teikt, ka pasaulē ir divu tipu cilvēki – vieni dzer pienu, savukārt otri priekšroku dod kefīram. Uztura speciāliste Inga Pūce skaidro būtiskākās atšķirības starp abiem produktiem, norādot, ka katram no tiem ir savas priekšrocības. Savukārt Jūlija Ekkerte un Krista Pesecka atklāj, kāpēc iemīļojušas tieši pienu vai kefīru.

Piens ir visu piena produktu, tajā skaitā arī kefīra, avots. Kefīru gatavo no pasterizēta piena, klāt pievienojot speciālu kefīra ieraugu. Izmantojot piena cukuru, ieraugs vairojas un izdala vielas, kas to sarecina un padara skābu. Dabiski kefīrs veidojas dienvidos, kur ir cita bakterioloģiskā flora, un tam ir arī citādāka garša.

Kad izvēlēties pienu?

Senās uztura zināšanas māca, ka cilvēkam vēlams lietot tos produktus, kas nākuši no vietas, kur viņš dzīvo. Un Latvijā piens jau vēsturiski ir bijis viens no populārākajiem produktiem, tāpēc to var uzskatīt par dabisku un veselībai noderīgu. Uztura speciāliste Inga Pūce norāda, ka piens ir uzturvielu pirmavots. Tas ir unikāls un to nevar iedalīt nevienā no uzturvielu grupām, jo satur piena cukuru, taukus, olbaltumvielas, minerālvielas, vitamīnus un fermentus. No svaigpiena vislabāk uzsūcas kalcijs, kas ir atkarīgs no fosfora un D vitamīna klātbūtnes tajā. Turklāt piena tauki ir sildoši, un piena cukuram ir nomierinošs efekts uz nervu sistēmu.

Piens ir raidījuma “Māmiņu klubs” vadītājas Jūlijas Ekkertes un viņas ģimenes ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa. Viņa atklāj, ka šis ieradums izveidojies jau sen: “Bērnībā daudz laika pavadīju laukos, kur mums bija sava govs. Jau tad galvenā ēdienreizes sastāvdaļa bija piens – un tā ir joprojām. Tāpēc priecājos, ka manā ģimenē piens garšo visiem. Tas stiprina imunitāti, satur vitamīnus A, B un D, kalciju un magniju. Savukārt silts piens ar karoti medus ir labākais palīgs pret bezmiegu.”

Tāpat piens ir lieliski izmantojams kulinārijā, ar to var aizstāt treknākus produktus: krējumu, saldo krējumu vai sviestu. Kā piena trūkumu varētu minēt faktu, ka novājinātās vielmaiņas dēļ to var būt grūti sagremot un daļai cilvēku tas negaršo.

Kad izvēlēties kefīru?

Ja ir piena nepanesamība vai pēc tā lietošanas nav labas pašsajūtas, tad olbaltumvielas un kalciju var uzņemt ar kefīru, skaidro I.Pūce. Ja piens vienkārši negaršo, priekšroku var dot kefīram – speciāliste norāda, ka tas sagremojas smagāk, taču nerada diskomfortu, un ir piemērots cilvēkiem ar gremošanas traucējumiem. Kefīru ieteicams dzert maltītes laikā, īpaši ēdot gaļu, jo tas veicina kuņģa skābes izdalīšanos, kas palīdz pārstrādāt olbaltumvielām bagātas maltītes.

Kefīru rekomendē lietot arī kopā ar dažādiem zaļumiem, dārzeņiem un augļiem. Piemēram, krējuma vietā salātus var sajaukt ar kefīru, tā padarot tos liesākus, vai desertā pie kefīra pievienot saldos ķiršus, mellenes vai avenes.

Raidījumu “Superbingo” vadītāja un “Košākai dzīvei” redaktore Krista Pesecka stāsta, ka kefīrs nereti ir viņas glābiņš: “Gadās, ka karstākajā filmēšanas dienās darba ir tik daudz, ka pusdienām neatliek laika – tad vienmēr izvēlos kefīru. Tas rada nepieciešamo sāta sajūtu, turklāt ir svarīgi, ka kefīrs ir papildināts ar vērtīgām bifidobaktērijām. Tāpēc to bieži izvēlos arī ikdienā uzkodu vietā.”

Kefīra bioloģiskā vērtība ir mazāka nekā piena, tāpēc kefīru nereti papildina ar vērtīgām bifidobaktērijām, piemēram, Trikata kefīram pievienotas ME-3 pienskābās baktērijas, kas uzlabo gremošanu, satur antioksidantus, kā arī palīdz stiprināt organisma aizsargspējas pret apkārtējo vidi.

“Nav šaubu, ka patērētājs dod priekšroku tam, kas labāk atbilst viņa garšas izjūtai un ikdienas ēdienkartei. Mēs savukārt domājām ne tikai par to, lai piens un kefīrs labi garšotu, bet lai abi būtu arī augstvērtīgi produkti. Rezultātā piens papildināts ar D vitamīnu, savukārt kefīrs ar “labajām” baktērijām,” akcentē Alise Birzniece, “Latvijas Piena” zīmolu vadītāja.

    Tomass - 24.10.2017

    Jūs labāk pasakat kāpēc Valmiera nav Valmieras piena kefīra veikalos ? Visiem esmu šādu jautājumu uzdevis un neviens nezin atbildi. Es ka Valmieras iedzīvotājs vēlos Valmieras kefīru nevis Baltais kefīru kas pat ne uz pusi tik labi garšo ka Valmieras piena.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā uz nenoteiktu laiku apmeklētāju konsultantu/-ti (pilna slodze). Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt apmeklētājiem (t.sk. ārvalstu tūristiem) informāciju par ekspozīciju “de Woldemer” un muzeju, vadīt ekskursijas ekspozīcijā de Woldemer; • nodrošināt kvalitatīvu klientu servisu latviešu valodā un svešvalodās; • veikt ekspozīcijas telpu, inventāra, videonovērošanas kameru monitoringu; • veikt skaidras/bezskaidras naudas darījumus, veikt skaidras naudas un POS termināla uzskaiti ar kases aparātu; • sagatavot un iesniegt ar pienākumu izpildi saistīto grāmatvedības atskaiti; • nodrošināt apmeklētāju uzskaiti elektroniskajā apmeklētāju reģistrācijas modulī; un ja Tev ir: • vidējā izglītība; • pieredze darbā muzejā vai kultūras mantojuma objektā/ iestādē radniecīgā jomā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • vienas Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālās valodas zināšanas saskarsmes nodrošināšanā ar ārvalstu klientiem, kuri nepārvalda valsts valodu; • kompetences: labas komunikācijas spējas ar klientiem; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; • labas datorlietošanas prasmes; mēs piedāvājam: • summēto darba laiku; • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 936 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 985 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „Apmeklētāju konsultanta/-tes amatam”, līdz 2026.gada 7.janvārim. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KLIENTU APKALPOŠANAS SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-07 Kontaktpersona: muzejs@valmierasnovads.lv 64224770

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei) Prasības kandidātam: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Zināšanas par kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un pārtikas drošuma sistēmu standartu prasībām; Spēja strādāt ar datoru ikdienas darba uzdevumu veikšanai; Augsta atbildības sajūta, precizitāte un spēja strādāt patstāvīgi. Galvenie darba pienākumi: Ražošanas tehnoloģiskā procesa, iekārtu un inventāra higiēnas stāvokļa kontrole; Tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli ķīmisko un sensoro analīžu veikšana saskaņā ar noteikto plānu; Analīžu rezultātu izvērtēšana atbilstoši uzņēmuma standartiem un specifikācijām; Laboratorijas dokumentācijas un gatavās produkcijas kvalitātes apliecību noformēšana. Mēs piedāvājam: Dinamisku un stabilu darba vidi; Nepieciešamās apmācības, uzsākot darbu; Bruto darba algu no 1190 EUR; Veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus uzņēmuma labumus. Pretendentus lūdzam sūtīt CV uz e-pastu: valmieras.piens@foodunion.com. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks izvirzīti nākamajai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-16 Darba sākšanas datums: 2025-12-17 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri