Valmieras Ziņas

Padomi Līgo svinēšanai no A līdz Z

Lasīšanas laiks: 4 min

Lai Jāņi būtu izdevušies, svarīgi ne vien izvēlēties īsto vietu un kompāniju, bet arī parūpēties par gardu ēdienu un svētku vizuālo noformējumu. Tāpēc Rimi Gardēžu komandas eksperti ir sagatavojuši ieteikumus pareizai ēdienu uzglabāšanai brīvā dabā, idejas ierastā šašlika garšas atsvaidzināšanai, deserta rotājumu idejas, kā arī ierosinājumus gaumīgai svētku galda noformēšanai skaistai un garšīgai Jāņu svinēšanai.

Gadskārtēju svētku jaunās garšas

Jāņi nav iedomājami bez grila klātbūtnes, un no tā nemaz nevajag izvairīties, jo tā ir viena no gardākajām tradīcijām. Lai neapmaldītos garšu daudzveidībā un, iespējams, atklātu vēl nebaudītu garšu saderību, Rimi Gardēžu komandas garšvielu eksperts Mārtiņš Sirmais iesaka trīs viltības pamata garšu saderībai grilētiem ēdieniem.

Viena no pamatgaršām, kas neliks vilties, ir saldā un skābā kombinācija. Abas šīs garšas ir pieejamas sezonas produktos, tāpēc atrast gardāko kombināciju nebūs grūti.

Tiem, kam dūmu garša un aromāts sniedz baudījumu un to labprāt izjustu vēl izteiktākās niansēs, oglēm ir vērts pievienot kadiķa zariņu. Tas sniegs ļoti patīkamu aromātu un garšu grilētajai gaļai.

Ja neesi dūmu garšas piekritējs, izmanto kumīna sēklas, anīsu vai citrusaugus, jo šīs garšas ļoti labi nomāks dūmojumu.

“Manuprāt, Jāņiem ļoti piestāv ķimenes, kaņepju sēklas un dilles. Gaļas ēdienus iesaku papildināt ar mārrutkiem un upeņu vai ķiršu koka lapām, tādā veidā piešķirot neierastu garšu un aromātu. Savukārt saldajiem ēdieniem ļoti piestāvēs magoņu sēklas, kas ieceptas pīrādziņos vai tradicionālajā plātsmaizē.

Noteikti nevajag atteikties no tradicionālām garšām, bet gan papildināt iecienīto ar kaut ko neparastāku, lai svētku maltīte nekļūtu apnicīga,”

ieteikumus maltītes tapšanai pēc savas pieredzes un gadskārtējām tradīcijām sniedz garšvielu eksperts Mārtiņš Sirmais.

Deserts Jāņu noskaņās

Lai arī Jāņi pārsvarā asociējas ar gaļu un alus dzērieniem, arī saldajam ēdienam ir jābūt celtam svētku galdā, uzsver Rimi Gardēde Liene Zemīte .

“Līgo svētku desertam nav jābūt sarežģītam. Tā var būt klasiskā rabarberu plātsmaize vai arī apgrauzdētas auzu pārslas ar putukrējumu, taču uzskatu, ka saldajam ir jābūt skaisti dekorētam.

Lieliski svētku dekoram noderēs rudzupuķes, kas, manuprāt, ir īsts Līgo svētku zieds. Tās lieliski izskatīsies ne vien pušķī uz galda, bet arī uz ēdiena,” iesaka Liene Zemīte. Rudzupuķe ir zieds, ko var pieskaitīt arī pie ēdamajiem. To ziedlapiņas var ēst gan svaigas, gan kaltētas un tās lieliski iederēsies kādas baltās kūkas vai deserta dekorā, kas izcels to debeszilo krāsu.

Produktu uzglabāšana brīvdabas pasākumos

Daudzi izvēlas svinēt svētkus brīvā dabā ar lustīgu dancošanu un ēšanu svaigā gaisā. Taču, lai vakars būtu izdevies, ēdienam ir jābūt ne vien labi pagatavotam, bet pareizi glabātam arī piknika apstākļos.

“Ir dzirdētas vairākas versijas par gaļas ietīšanu papardes lapās, vai arī siera glabāšanu jāņogu lapās ar mērķi saglabāt produktus svaigus. Es tomēr iesaku neeksperimentēt un pieturēties pie pārbaudītām vērtībām, izvēloties kvalitatīvu pārnēsājamu aukstuma kameru, kas vakara garumā pasargās līgotāju ēdienu no bojāšanās,”

stāsta Rimi Gardēži programmas šefpavārs Normunds Baranovskis .

Daži šefpavāra ieteikumi Līgo piknika maltītei:

  • Ja brīvajā dabā plānojat ēst arī salātus, tos vislabāk samaisīt uz vietas.
  • Līdzi ir ieteicams ņemt jau termiski apstrādātu vai kūpinātu ēdienu – tas ilgāku laiku paliks svaigs.
  • Lai pagatavotais ēdiens pēc iespējas ilgāk paliktu svaigs, tas jāpārklāj ar lina vai kāda cita auduma salveti, lai kukaiņi nesabojā svētku maltīti.
  • Ēdiena novietošanai piknikā izvēlieties ēnainu vietu, lai mielasts neatrastos tiešajos saules staros.

Idejas gaumīgam svētku galda noformējumam

Signe Meirāne kā Rimi Gardēži programmas mākslas kritiķe atzīst, ka Jāņos tāpat kā citās svētku reizēs svētku galdam ir jāizskatās satriecoši.

“Manuprāt,

Jāņiem piestāv vienkāršība, tādēļ arī svētku galdam ir jāizskatās vieglam, dabīgam un nesamākslotam.

Neiesaku visam galda klājumam izmantot tikai māla traukus, jo tad var rasties sajūta, ka galds ir “par smagu” un akcents ir nevis uz ēdienu, bet uz traukiem. Manuprāt, skaisti izskatīsies balti šķīvji, siers un pīrāgi māla traukos, savukārt ziedus, kas ir neatņemama šo svētku sastāvdaļa, var ielikt gan māla krūkā, gan arī skārda spainī vai lielā caurspīdīgā vāzē,” iesaka Signe Meirāne .

Ieteikumi Jāņu galda dekorēšanai no Signes Meirānes:

  • Galdu dekorēšanā izmanto vienkāršus šķīvjus – tie izcels ēdienu.
  • Uz svētku galda noteikti ir jāatrodas pļavas ziedu pušķim.
  • Ja galdam ir skaista virsma, to nekādā gadījumā nevajag nosegt ar galdautu, tieši otrādi, tā ir jāizceļ, pārliekot pāri lina vai kāda cita auduma celiņus .
  • Jāņu svētku galdam nav jāizmanto pilnais galda klājums. Glīti izskatīsies, ja šķīvji tiks salikti kaudzītē, galda piederumus saliek groziņos vai skārda spainīšos kopā ar salvetēm, savukārt glāzes saliek pa grupām – vīns, ūdens un alus.

Zemessardzes 2.Vidzemes brigāde (Reģ.Nr. Reģ.Nr. 90000040549) VALMIERĀ uz noteiktu laiku piedāvā darbu VADOŠAJAM FINANSISTAM Darba pienākumi:  Izstrādāt ZS 2.VBde budžeta projektu un plānotā finansējuma izmaksu sadalījumu pa ceturkšņiem; Veikt kārtējā gada ZS 2.VBde budžeta izdevumu programmu izpildes uzskaiti pa mēnešiem un pārplānošanu gada laikā;  Vadīt 2.VBde budžeta projektu un izstrādāt priekšlikumus budžeta grozījumiem; ZS 2.VBde budžeta ietvaros veikt finanšu līdzekļu sadali ZS 2.VBde vienībām atbilstoši veicamajam uzdevumam; Apkopot ZS 2.VBDE štāba un vienību iesūtītās vajadzības iepirkumu veikšanai; Sagatavot ZS 2.VBde izdevumu tāmes vienību nodrošināšanai ar nepieciešamajām preču iegādēm atbilstoši plānotajam budžetam; Veidot vienību saimniecisko darījumu norēķinu dokumentu sagataves resursu vadības sistēmā HORIZON; Veikt ZS 2.VBde budžeta izpildes analīzi par noteiktu laika periodu vai par noteiktu izdevumu programmu pēc daļas priekšnieka pieprasījuma; Kontrolēt ZS 2.VBde komandiera pavēļu izpildi savas kompetences ietvaros; Apkopot, sagatavot un iesniegt nepieciešamo informāciju pēc ZS Štāba pieprasījumiem par atbildībā esošajiem jautājumiem; Pamatprasības: 2.līmeņa augstākā izglītība; Kvalifikācijas kursi grāmatvedībā; Vismaz divu gadu darba pieredze grāmatveža, finansista amatā (pieredze grāmatvedības darbā valsts iestādē tiks uzskatīta par priekšrocību)  Prasme lietot grāmatvedības programmu “Horizon”; Teicamas latviešu un vēlamas angļu valodas zināšanas; Labas organizatoriskās prasmes Profesionālas prasmes darbā ar MS Office programmām;  Precizitāte un augsta atbildības izjūta, spēja strādāt individuāli un komandā; Spēja pielietot pozitīvās saskarsmes iemaņas, psiholoģiskā noturība; Spēja un motivācija pilnveidot savas zināšanas un iemaņas; Spēja uzņemties atbildību par savas profesionālās darbības rezultātiem. Piedāvājam: Interesantu, dinamisku un daudzveidīgu darbu; · Sociālās garantijas atbilstoši valsts pārvaldē noteiktajam, veselības apdrošināšanu; Bruto atalgojums, sākot no 1510 eiro līdz 1797 eiro (pirms nodokļu nomaksas), atkarībā no pretendenta izglītības un profesionālās pieredzes attiecīgajā jomā; Motivētu pieteikuma vēstuli un CV ar norādi “Vadošais finansists” iesūtīt uz e-pastu aija.bumane@mil.lv līdz 12.01.2026. Atlases konkurss notiks divās kārtās. Pirmā kārta – Pretendentu izglītības un darba pieredzes izvērtēšana pēc iesniegtajiem dokumentiem. Otrā kārta – intervija, kuras laikā tiks novērtētas Pretendenta zināšanas un kompetences atbilstoši amatam noteiktajām prasībām. Lūdzam ievērot, ka sazināsimies un informēsim par konkursa rezultātiem tikai uz interviju uzaicinātos Pretendentus. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) 13.pantu, Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs atlases konkursa norisi. Profesija: FINANSISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Cēsu iela 54, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Drošība / Glābšanas dienesti / Aizsardzība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-12 Kontaktpersona: Pieteikuma vēstuli un CV ar amata norādi sūtīt uz aija.bumane@mil.lv, t. 26130777. Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri