Valmieras Ziņas

Mazo ražotāju sadarbība – priekšnosacījums veiksmīgai attīstībai

Lasīšanas laiks: 7 min

Nu jau vairākus mēnešus tiek īstenots Interreg Latvijas – Igaunijas kopprojekts “Vietējās garšas” (Local Tastes). Projekts tiek īstenots, lai veicinātu pārrobežu sadarbību starp Latvijas un Igaunijas mazajiem ražotājiem, kā arī attīstītu un popularizētu vietējos produktus abās valstīs.  Projekta realizācija ir nozīmīgs solis reģionālās attīstības un ekonomiskās sadarbības veicināšanā, piedāvājot praktiskas zināšanas un iedvesmu uzņēmējiem no Vidzemes un Igaunijas. Latvijas uzņēmumi, kuri piedalās šajā projektā apvieno “Laukiem Būt” projekta jaunos mājražotājus, kuriem ir svarīga savstarpējā tīklošanās un tālāka zināšanu pārnese un “Novada Garša” zīmola ražotājus, kas izceļ vietējos kvalitatīvos produktus. Abus šos zīmolus organizē un uztur Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Gailīte.

Projekta ietvaros, šā gada sākumā Vidzemes aktīvos mājražotājus un mazos ražotājus savās saimniecībās uzņēma igauņi, bet 19. un 20.februārī Veru apriņķa mājražotāji kopā ar mūsu puses mazajiem ražotājiem devās smelties iedvesmu pie Valmieras un Siguldas novada rosīgajiem saimniekiem. Pirmajā pasākuma dienā dalībniekiem bija iespēja apmeklēt vairākus ģimenes uzņēmumus, kuros, kā var noprast, veiksmes stūrakmens  ir atbalstoša un motivējoša vide. Kā pirmo dalībnieki apmeklēja gaļas cehu Matīšos, kur ģimenes uzņēmums izveidojis zīmolu “Bauņu bullītis”. Saimnieks Jānis Šlaukstiņš, vadot ekskursiju pa ražotni, mums pastāstīja par savu pieredzi attīstot gaļas pārstrādes uzņēmumu. Viņš šajā jomā strādājot nu jau devīto gadu. Pieņemot izaicinājumu no krusttēva, uzņēmēja Anrija Šļaukstiņa pārņemt liellopu gaļas pārstrādi, vēlāk sekojis arī piedāvājums par visa pēc bioloģiskās lauksaimniecības metodēm audzētā gaļas liellopu ganāmpulka pārņemšanu. Kā Jānis uzsver ekskursijas sākumā: “Ģimenes uzņēmumā ir pilns cikls no lopu audzēšanas līdz augstvērtīgās liellopu gaļas pārstrādei. Lai to nodrošinātu mums ir pašiem sava sertificēta kautuve un gaļas pārstrādes cehs.” Kā noskaidrojām – galvenais produkcijas noiets ir Rīgas restorānos un kafejnīcās, bet nu jau esot jūtams pieprasījums arī Valmierā, Cēsīs un Siguldā. Jāņa stiprais plecs un atbalsts ģimenes veidošanā ir sieva Silva, kas sniedz radošu ieguldījumu mājas kafejnīcu dienu organizēšanā un viesmīlībā un dod lielu pienesumu uzņēmuma popularizēšanā. Arī šajā reizē Silva bija sarūpējusi smeķīgu degustāciju ar dažādām liellopu gaļas delikatesēm, kas visu garšas kārpiņām lika sarosīties.

Turpinot baudīt īstus vietējo meistardarbus, devāmies pie jaunas pavāru ģimenes Mazsalacas pusē, kur Ēriks un Danija Salacas krastā, bijušajā Āža krogā pavisam nesen ir atvēruši kafejnīcu, kur baudīt neticami gardas maltītes no vietējiem produktiem. Daloties ar uzņēmuma “Ēdiendaris” veiksmes stāstu, Ēriks pastāstīja, ka Mazsalacas pusē viņi dzīvo un darbojas jau septīto gadu. Vispirms viņi Skaņkalnē iegādājās māju, tad pēc kāda laika radusies iespēja nopirkt arī mazo laivu piestātnes namiņu Salacas krastā, kas nu jau pazīstama kā cafe “BŪDA”. Lai attīstītu uzņēmējdarbību, tika pieņemts lēmums kā partnerim iegādāties arī veco Āža krogu. Ciemošanās noslēgumā Ēriks atzīst, ka abi ar sievu ir pavāri un ir gandarīti, ka gatavojot var izmantot vietējos produktus, piemēram, dalībniekiem pusdienās pasniegtajam burgeram izmantota gaļa tieši no jau iepriekš apmeklētā “Bauņu bullīša”.

Lai izbaudītu dažādu augļu un ogu sniegto garšu buķeti, tālāk projekta dalībnieki devās uz Naukšēnu vīna darītavu, kur mūs sagaidīja šīs vīna darītavas saimnieks un vīndaris Jānis Baunis. Šis ir stāsts par dēlu, kas turpina tēva iesākto ideju – vīna gatavošana notiek jau otrajā paaudzē. Dažu gadu laikā ir radīts plašs vīnu klāsts un modernizēta vīna ražotne. Ražotnes apskates laikā Jānis mums pastāstīja, ka teju katru gadu piedalās arī konkursos, kur iegūti labi rezultāti valsts mērogā. Vīna darītavā top arī sidri no pašu audzētiem paradīzes āboliem un tā var lepoties, ka daļa vīnu un sidru ir bioprodukti. Jāņa atbalsts ikdienas darbos ir sieva Diāna, kas atbild par produktu virzīšanu tirgū un nodrošina e-veikala darbību.

Izbaudījuši sešus no Jāņa piedāvātajiem dzērieniem, tālāk devāmies uz Valmieras pusi, kur viesmīlīgajās Valmiermuižas alus darītavas telpās, viens no zīmola “Pesto.lv” dibinātājiem, rūjienietis Jānis Pirsko mums pastāstīja kā pirms vairāk nekā sešiem gadiem kopā ar sievu Žaneti un brālēnu, šefpavāru Aldoni Elksni kļuva par mājražotājiem un sāka ražot bazilika pesto. Šobrīd uzņēmums ražo arī karamelizētus sīpolus, tomātu mērci un citus produktus. Visu recepšu autors ir Aldonis un katra burciņa un tās radītais saturs ir roku darbs. Jāņa stāsta laikā dalībniekiem bija iespēja nobaudīt Aldoņa radītās uzkodas, piedevās izmantojot uzņēmuma radīto produkciju.

Dienas noslēgumā Valmiermuižas alus darītavas svinību skrodere dalībniekus iepazīstināja ar alus brūvēšanas procesu un izrādīja to – kā viņi paši dēvē: “kā no Valmiermuižas dzīļu ūdens, pilnmutīga iesala, dižciltīgiem apiņiem un dabīga rauga top glauns alus”. Vakariņu laikā, baudot ēdienus no vietējiem produktiem, dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar alus baudīšanas smalkumiem, nogaršojot arī Valmiermuižas brūvējumus.

Otrdienas rītā ar aromātisku kafijas smaržu dalībniekus sagaidīja Siguldas tirgū, SmartCoffee Roastery, pirmajā kafijas grauzdētavā Siguldā. Ar ievadvārdiem visus sagaidīja Līga Jansone, Siguldas novada Attīstības aģentūras Mārketinga nodaļas vadītāja. Līga mums pastāstīja arī par atbalsta mehānismu Siguldas novada ražotājiem. Kā vienu no tiem viņa minēja 2015. gadā Siguldas novada pašvaldības vietējo uzņēmēju atbalstam izveidoto preču zīmi “Radīts Siguldā”. Preču zīme apliecina, ka produkta vai pakalpojuma izcelsmes vieta ir Siguldas novads. Preču zīmes mērķis ir popularizēt Siguldas novadā radītos produktus un sniegtos pakalpojumus, kā arī veicināt to atpazīstamību. Kamēr dalībnieki steidza nobaudīt kafijas piedāvājumu, grauzdētavas saimnieki mums pastāstīja kā tapa ideja par šādas vietas atvēršanu tieši Siguldas tirgū. Jāpiemin, ka Siguldas tirgus ir atguvis jaunu elpu un kļuvis par iemīļotu iepirkšanās vietu gan Siguldas iedzīvotājiem, gan viesiem. Par to, kā sparīgajiem ražotājiem būt vienuviet un savstarpēji kooperēties, mums pastāstīja tiešās pirkšanas kustības pārstāve Liene Klišāne un platformas “Siguldas saime” organizatore Dace Mežavilka. “Mūsu Bio tirgus” ir vienīgais tirgus Latvijā, kas apvieno ekoloģiskās saimniecības vienuviet. Sigulda ir īpaša, jo tā var lepoties ar diviem tirgiem  – jau iepriekš pieminēto Siguldas tirgu un Jāņa tirgu – gastro tirgu. Jāņu tirgus ēka Siguldas centrā atrodas vietā, kur pagājušajā gadsimtā bija tirgus laukums. Tā ir mūsdienīga un gaumīga vieta, kur vietējiem ražotājiem un ēdinātājiem satikties ar pircēju. Šeit dalībnieki dzirdēja stāstu par to, kā lepoties ar to kas Tu esi, ko Tu spēj dot citiem un palepoties ar kaimiņa veikumu – ar uzsvaru uz vārdu “sadarbība”. Ar īpašu sirsnību un gādību par ikvienu mūs sagaidīja mazais ražotājs Piens un Ledus, kurš uz vietas uzbūra gardus gelato no vietējā piena, dārzeņu tirgotājs – Zaļais Zirnis, kurš cienāja ar pašu gatavotiem marinējumiem un svaigi spiestām sulām un pastāstīja arī par sadarbību ar novada ražotājiem DABLAB, Stirna&avokado, Absolūts ēd u.c., ēdinātāji – ģimenes picērija Džapsi Pica, GUSTAVbeķereja un Kebab Factory, kuri piedāvāja nobaudīt svaigi ceptus un gatavotus gardumus, veikaliņu “Rausis”, kas nodrošina daudzu vietējo ražotāju produkcijas tirdzniecību un Jāņa Saukas plašo gaļas pārstrādājumu veikalu un Melno Piparu – steika un gaļas cienītājiem.

Divu dienu pieredzes braucienu dalībnieki noslēdza ciemojoties Dikļu pagastā pie divām vidzemniecēm – Martas Vētras un Madaras Vesteres. Viņas izveidojušas zīmolu “LAUX”. Abas meitenes šeit radījušas ilgtspējīgu augsto dobju dārzu, kas ražo visa gada garumā. Ierodoties norādītajā adresē, svaigā gaisā bija jūtama apetīti rosinoša ēdiena smarža. Dalībnieki tika cienāti ar maltās gaļas – dārzeņu zupu, pašceptu maizi un siltām vafelēm. Kā mums pastāstīja abas meitenes – pārsvarā ēdiens tiek gatavots no vietējiem produktiem un no tā, ko izdevies izaudzēt pašu laukā. Meitenes ari ir aktīvas Valmieras tiešsaistes tirdziņa “REKO” dalībnieces un katru ceturtdienu piedāvā gatavas maltītes, kā arī piedalās mājas kafejnīcu dienās.

Nākamās aktivitātes projekta ietvaros paredzētas marta beigās, kad 15 Vidzemes mājražotāji un mazie ražotāji dosies uz meistarklasi Veru apriņķī.

Aktuālais jautājums

Cik šogad plāno tērēt Ziemassvētku dāvanām?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Aicinām darbā  Attīstības nodaļas vadītāja vietnieku (profesiju klasifikatora kods 1213 06)  uz nenoteiktu laiku Mēs piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā (klātienes darbs) Stabilu atalgojumu (no 1774,00 EUR mēnesī, pirms nodokļu nomaksas) Sociālās garantijas (veselības apdrošināšanas polise pēc pārbaudes termiņa) Papildatvaļinājumu (pēc ikgadējās novērtēšanas) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Atbalstu no kompetentiem kolēģiem Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Tavā pārziņā būs: Piedalīties Tehnikuma stratēģiskās attīstības plānošanā un īstenošanā Vadīt Erasmus+ projektus Izstrādāt projektu pieteikumus Plānot un veicināt iesaisti vietēja, valsts un starptautiska mēroga pasākumos  Veidot Tehnikuma publisko tēlu, pārraudzīt publisko komunikāciju Tev nepieciešams: Augstākā izglītība humanitāro, komunikāciju vai sociālo zinātņu jomā Pieredze vadošā administratīvajā darbā  Lietvedības prasmes  Latviešu valodas prasmes augstākajā līmenī  Angļu valodas prasmes vismaz B1 līmenī  B kategorijas autovadītāja apliecība Datorprasmes (Microsoft Office, Canva)  Kompetences – augsta atbildības sajūta, spēja attīstīt idejas un patstāvīgi pieņemt lēmumus, pozitīva attieksme pret darbu, augsta saskarsmes kultūra Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Linda Riba 20083787 CV, motivācijas vēstuli un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e-pastu personals@valmierastehnikums.lv Pieteikumu sūtīt uz e-pastu ar norādi “Attīstības nodaļas vadītāja vietnieka vakancei” līdz 2024.gada 15.decembrim. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PAMATDARBĪBAS STRUKTŪRVIENĪBAS VADĪTĀJA VIETNIEKS /DIREKTORA VIETNIEKS (VALSTS PĀRVALDES JOMĀ) Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-12-15 Kontaktpersona: Linda Riba Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras pirmsskolas izglītības iestāde “Ezītis” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā medicīnas māsu (pilna darba slodze- 40 stundas nedēļā) uz nenoteiktu laiku. Darba vietas adrese: Rubenes iela 38, Valmiera, Valmieras novads. Ja Jums ir vēlme: • sniegt pirmo palīdzību traumu un akūtu saslimšanu gadījumos; • savas kompetences ietvaros veikt profilaktiskos, aprūpes un ārstniecības pasākumus izglītojamo veselības uzturēšanai un uzlabošanai Iestādē; • regulāri veikt tīrības un kārtības kontroli Iestādes telpās; • veikt izglītojamo ēdināšanas uzraudzību sadarbībā ar ēdināšanas firmas personālu; • godprātīgi pildīt amata pienākumus, izmantot Iestādes darba aprīkojumu, ievērot higiēnas, sanitāros un darba aizsardzības noteikumus; • sadarboties ar izglītojamo vecākiem un kolēģiem; • veikt profilaktiski izglītojošo darbu; • plānot savu darbību, sagatavot amata veikšanai nepieciešamo dokumentāciju; un ja Jums ir: • Latvijas Republikā atzīta vidējā profesionālā vai augstākā izglītība medicīnas māsas specialitātē, reģistrācija ārstniecības personu reģistrā kā medicīnas māsai; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: prasme plānot, organizēt un kvalitatīvi veikt savu darbu; atbildības sajūta, disciplinētība, precizitāte, saglabāt konfidencialitāti un toleranci; spēja cieņpilni komunicēt ar izglītojamajiem un pieaugušajiem; • prasme strādāt ar biroja tehniku un informāciju tehnoloģijām; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.851 „Noteikumi par zemāko mēnešalgu un speciālo piemaksu veselības aprūpes jomā nodarbinātajiem”, EUR 1189,00 pirms nodokļu nomaksas; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • darba pienākumu veikšanai atbilstošu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopijas lūdzam iesniegt līdz 2024.gada 28.decembrim personīgi (Rubenes iela 38, Valmiera, Valmieras novads) vai e-pastā: ezitis@valmiera.edu.lv. Pieteikums iesniedzams ar norādi “Medicīnas māsas vakancei”. Tālrunis informācijai: 29446642. Informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu, atbilstoši fizisko datu aizsardzības regulējuma prasībām.   Profesija: MĀSA/ vispārējās aprūpes MĀSA Darba vietas adrese: LATVIJA, Rubenes iela 38, Valmiera, Valmieras nov. Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2024-12-28 Kontaktpersona: ezitis@valmiera.edu.lv 29446642.

SIA BPO viens no vadošajiem zvanu centriem Baltijā ar vairāk nekā 10 gadu pieredzi, kurš nodrošina vislabāko pakalpojumu sniegšanu mūsu klientiem, aicina savā komandā ambiciozus un mērķtiecīgus Pārdošanas speciālistus/-es ar ļoti labām franču valodas zināšanām. Darbs uz konkrētu projektu. Darba laiks-3-4 h dienā Tavos pienākumos būs: •Profesionāla izejošo zvanu veikšana uz Franciju; •Veiksmīga darījumu slēgšana telefoniski; •Mērķtiecīga un proaktīva darbība jaunu klientu piesaistē. No Tevis sagaidām: •Ļoti labas komunikācijas prasmes Franču valodā; •Vēlams pieredzi pārdošanā; •Augstu motivāciju; •Pieredzi darbā ar juridiskām personām; •Labu saskarsmes kultūru un stresa noturību; •Azartu sasniegt mērķus un neapstāties. Mēs piedāvājam: •Apmaksātas un regulāras apmācības no pirmās dienas; •Darba iespējas attālināti; •Darbam nepieciešamo tehniku un apmaksātu internetu no pirmās darba dienas; •Darbu no pirmdienas līdz piektdienai; •Atalgojumu 10 Eur/h (bruto). Darba uzsākšana nekavējoties! Pieteikties var telefoniski +371 23079063 vai sūtot pieteikumu uz vakances@bposervices.lv Profesija: PĀRDOŠANAS SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Nepilnais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-12-06 Darba sākšanas datums: 2024-12-05 Kontaktpersona: CV uz e-pastu: vakances@bposervices.lv tālr.: 23079063 Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Mūsu partneri