Valmieras Ziņas

Kā pagatavot veselīgu svētku maltīti

Lasīšanas laiks: 2 min

Vai esi kādreiz aizdomājies, kādēļ restorānos gatavotais steiks kūst mutē un kādēļ dārzeņi saglabā savu sulīgo garšu un intensīvo krāsu? Tuvojoties gada sātīgākajām brīvdienām, virtuves tehnikas eksperts “Electrolux” sniedz padomus, kā sagatavot veselīgu svētku mielastu, saglabājot produktu struktūru, smaržu, krāsu, garšu un uzturvielas.

“Sous-vide” ir franču kulinārijas apzīmējums, kas nozīmē īpašu ēdiena gatavošanas veidu, kas saglabā maksimāli daudz produktu uzturvielu, kā arī neļauj ēdienam krasi mainīt struktūru, taču izceļ tā smaržu, garšu un krāsu. “Sous-vide” metodes pamatā ir divdaļīgs process – pirmajā posmā ēdienu iepako vakuumā un otrajā – to gatavo tvaikā zemā temperatūrā.

Lai mājas apstākļos pagatavotu veselīgu un uzturvielām bagātu restorāna kvalitātes maltīti, zīmols “Electrolux” iesaka daudzfunkcionālo cepeškrāsni ar tvaika funkcijām “Electrolux Combisteam” un vakuuma atvilktni “Electrolux Sous Vide”. Gatavošana, izmantojot tvaiku un “sous-vide” metodi, ir uzturvielām draudzīgs veids, kā pagatavot dārzeņus, nezaudējot tajos esošos vitamīnus un minerālvielas, un praktisks veids, kā nodrošināt gaļas un zivs sulīgumu. Īpaši lēnā un saudzīgā gatavošana, nodrošina gaļas un zivs garšas maigumu bez pārcepšanas riska. Turklāt arī smalki deserti un maizītes, gatavojot tās ar tvaika palīdzību, top viegli un gaisīgi.

8 iemesli, kādēļ vērts gatavot ar tvaiku:

  • Gatavošana ar tvaiku nodrošina, ka dārzeņi, kuru gatavošanas procesā mēdz mainīties to struktūra, īpaši brokoļiem un ziedkāpostiem, nepārvērtīsies par biezeni.
  • Gatavošanas procesā tvaiks nesabojā produktu struktūru un saglabā to oriģinālo garšu – gaļa nebūs pārcepta un nezaudēs savu sulīgumu, tāpat tai nebūs cieta un sīksta garoziņa, kāda visbiežāk ir cepešiem, kuri cepti krāsnī.
  • Maltītes sagatavošana ar tvaiku nodrošina, ka produkti nevar tik sabojāti. Ēdiens arī nevar pārcepties, pārvārīties, tādēļ tās gatavošanas procesā nav jāvelta savs laiks, ēdiena pieskatīšanai.
  • Lēnā gatavošana vakuumā un ar tvaiku produktos saglabā lielāko daļu vērtīgo vitamīnu, minerālvielu un citu uzturvielu. Piemēram, brokoļi, kuri ir gatavoti ar tvaiku, saglabā vairāk nekā 80% C vitamīna, kamēr ūdenī vārītie – tikai 30%.
  • Ar tvaiku pagatavotie dārzeņi saglabā to oriģinālo krāsu, garšu, sulu un svaigumu. Lai produktus bagātinātu ar garšvielām, tās pievieno vai nu ūdenī, kurš tiek izmantots tvaicēšanai vai vakuuma maisiņā. Šī metode nodrošina to, ka ēdiena garšu nenomāks garšvielas vai gatavošanas metodes radītās blaknes.
  • Atspēkojot visus mītus, ar tvaiku iespējams pagatavot gandrīz visu, ne tikai dārzeņus, bet arī gaļu, zivis un dažādus graudaugu produktus, desertus un pat smalkmaizītes.
  • Gatavojot ar tvaiku nav nepieciešama eļļa vai citas taukvielas.
  • Ietaupot resursus, ar tvaiku iespējams vienlaicīgi pagatavot vairākus ēdienus, tādējādi saglabājot ūdens, elektroenerģijas un sava laika resursus. 

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Zemessardzes 2.Vidzemes brigāde (Reģ.Nr. Reģ.Nr. 90000040549) VALMIERĀ uz noteiktu laiku piedāvā darbu VADOŠAJAM FINANSISTAM Darba pienākumi:  Izstrādāt ZS 2.VBde budžeta projektu un plānotā finansējuma izmaksu sadalījumu pa ceturkšņiem; Veikt kārtējā gada ZS 2.VBde budžeta izdevumu programmu izpildes uzskaiti pa mēnešiem un pārplānošanu gada laikā;  Vadīt 2.VBde budžeta projektu un izstrādāt priekšlikumus budžeta grozījumiem; ZS 2.VBde budžeta ietvaros veikt finanšu līdzekļu sadali ZS 2.VBde vienībām atbilstoši veicamajam uzdevumam; Apkopot ZS 2.VBDE štāba un vienību iesūtītās vajadzības iepirkumu veikšanai; Sagatavot ZS 2.VBde izdevumu tāmes vienību nodrošināšanai ar nepieciešamajām preču iegādēm atbilstoši plānotajam budžetam; Veidot vienību saimniecisko darījumu norēķinu dokumentu sagataves resursu vadības sistēmā HORIZON; Veikt ZS 2.VBde budžeta izpildes analīzi par noteiktu laika periodu vai par noteiktu izdevumu programmu pēc daļas priekšnieka pieprasījuma; Kontrolēt ZS 2.VBde komandiera pavēļu izpildi savas kompetences ietvaros; Apkopot, sagatavot un iesniegt nepieciešamo informāciju pēc ZS Štāba pieprasījumiem par atbildībā esošajiem jautājumiem; Pamatprasības: 2.līmeņa augstākā izglītība; Kvalifikācijas kursi grāmatvedībā; Vismaz divu gadu darba pieredze grāmatveža, finansista amatā (pieredze grāmatvedības darbā valsts iestādē tiks uzskatīta par priekšrocību)  Prasme lietot grāmatvedības programmu “Horizon”; Teicamas latviešu un vēlamas angļu valodas zināšanas; Labas organizatoriskās prasmes Profesionālas prasmes darbā ar MS Office programmām;  Precizitāte un augsta atbildības izjūta, spēja strādāt individuāli un komandā; Spēja pielietot pozitīvās saskarsmes iemaņas, psiholoģiskā noturība; Spēja un motivācija pilnveidot savas zināšanas un iemaņas; Spēja uzņemties atbildību par savas profesionālās darbības rezultātiem. Piedāvājam: Interesantu, dinamisku un daudzveidīgu darbu; · Sociālās garantijas atbilstoši valsts pārvaldē noteiktajam, veselības apdrošināšanu; Bruto atalgojums, sākot no 1510 eiro līdz 1797 eiro (pirms nodokļu nomaksas), atkarībā no pretendenta izglītības un profesionālās pieredzes attiecīgajā jomā; Motivētu pieteikuma vēstuli un CV ar norādi “Vadošais finansists” iesūtīt uz e-pastu aija.bumane@mil.lv līdz 12.01.2026. Atlases konkurss notiks divās kārtās. Pirmā kārta – Pretendentu izglītības un darba pieredzes izvērtēšana pēc iesniegtajiem dokumentiem. Otrā kārta – intervija, kuras laikā tiks novērtētas Pretendenta zināšanas un kompetences atbilstoši amatam noteiktajām prasībām. Lūdzam ievērot, ka sazināsimies un informēsim par konkursa rezultātiem tikai uz interviju uzaicinātos Pretendentus. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) 13.pantu, Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs atlases konkursa norisi. Profesija: FINANSISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Cēsu iela 54, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Drošība / Glābšanas dienesti / Aizsardzība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-12 Kontaktpersona: Pieteikuma vēstuli un CV ar amata norādi sūtīt uz aija.bumane@mil.lv, t. 26130777. Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri