Valmieras Ziņas

Gardumu idejas pirmajai skolas dienai

Lasīšanas laiks: 4 min

Atgriešanās skolā ir īpašs brīdis, kuru vērts nosvinēt, bet kas gan tie par svētkiem bez klāta galda un kāda garduma? AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas blogeri Betiju Kalēju piedāvā četras ērti pagatavojamas recepšu idejas pirmajai skolas dienai, kuras vislabāk papildināt ar sezonālajām dabas veltēm – āboliem, bumbieriem un plūmēm.

Kanēļa mafini ar ābolu pildījumu un karameļu krēmu

Sastāvdaļas:

Mafiniem

  • “Dobeles dzirnavnieka” Mafinu maisījums
  • 1 ēdamkarote kanēļa
  • 100g mīksta sviesta

Pildījumam

  • 100ml piena
  • 300g ābolu, nomizoti un sagriezti mazos gabaliņos
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • 150ml ūdens

Krēmam

  • 500 g maskarpones siera
  • 1 kārba vārīta iebiezinātā piena
  • 100ml saldā krējuma

Gatavošana:

  • Mafinu pagatavošanai lielā bļodā sviestam pievieno sauso maisījumu, kanēli, pienu un 100ml ūdens, līdz mīkla ir viendabīgā konsistencē.
  • Mīklu pilda 12 papīra formiņās un cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos apmēram 20 minūtes līdz zeltaini brūni, un, iedurot ar kociņu, nav redzama neizcepta mīkla. Ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai.
  • Pildījuma pagatavošanai katliņā liek ābolus, cukuru un ūdeni. Vāra, ik pa brīdim apmaisot, līdz āboli mīksti. Ja vēlas, sablenderē līdz viendabīgai konsistencei. Atdzesē.
  • Krēma pagatavošanai lielā bļodā liek visas krēma sastāvdaļas un ar mikseri puto, līdz sastāvdaļas vienmērīgi sajaukušās. Nepārputo!
  • Katrā mafinā izgriež centrā vietu, kur iepilda ābolu pildījumu. Izmantojot konditorejas maisiņu, uzspiež krēma cepurīti uz katra mafina. Uzglabā ledusskapī.

Auzu drumstalu kūka ar bumbieriem, medu un mandelēm

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas maisījums
  • 200 g auksta sviesta, sagriezts kubiņos
  • 3 ēdamkarotes auksta ūdens
  • 400g bumbieru
  • 50 ml medus
  • 20g mandeļu skaidiņas
  • sviests formas ietaukošanai

Gatavošana:

  • Lielā bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno sviestu. Ar pirkstu galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta rīvmaizes konsistence.
  • ⅕ drumstalu pārber mazākā bļodiņā, bet atlikušajām pievieno ūdeni un samīca, līdz iegūta mīkla.
  • Kūkas veidnē (aptuveni 24cm diametrā) ieklāj cepamo papīru, ietauko sānus. Mīklu izlīdzina veidnē ar rokām un liek ledusskapī uz 10 minūtēm atpūsties.
  • Tikmēr sagriež bumbierus plānās šķēlītēs.
  • Uz pamatnes izkārto bumbierus, pārlej ar medu, mandelēm un atliktajām drumstalām. Cep iepriekš sakarsētā 180 grādu krāsnī 35-45 minūtes, līdz virspuse zeltaini brūna. Atdzesē.

Kraukšķīgās auzu pamatnes kūka ar plūmēm un olbaltuma cepurīti

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas maisījums
  • 200g auksta sviesta, sagriezts kubiņos
  • 400 g plūmju
  • 40g cukura

Olbaltumam:

  • 4 olas baltumi
  • 220g cukura
  • sviests veidnes ietaukošanai

Gatavošana:

  • Lielā bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno sviestu. Ar pirkstu galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta rīvmaizes konsistence.
  • Kūkas veidnē (aptuveni 24 cm diametrā) ieklāj cepamo papīru, ietauko sānus. Drumstalas ieber veidnē un, stingri piespiežot, ar rokām izlīdzina.
  • Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos 20-25 minūtes līdz virspuse zeltaini brūna. Atdzesē.
  • Plūmju ievārījuma pagatavošanai plūmēm izņem kauliņus un sagriež nelielos gabaliņos. Liek katliņā ar cukuru un vāra aptuveni 15 minūtes līdz viendabīgai konsistencei. Atdzesē.
  • Italian meringue jeb olbaltuma cepurītes pagatavošanai lielā bļodā liek olas baltumus un cukuru. Bļodu liek virs katliņa, kurā ieliets nedaudz ūdens tā, lai tvaiks sildītu bļodu. Ik pa brīdim maisot, olas baltumu karsē, līdz cukurs izšķīdis. To pārbauda parīvējot masu starp pirkstiem – ja jūtami cukura graudiņi, masa vēl jākarsē.
  • Bļodu noņem no katliņa un puto, izmantojot mikseri, aptuveni 10 minūtes līdz masa trīskāršojusies, ir balta, stingra un spīdīga.
  • Uz atdzisušās pamatnes liek plūmju ievārījumu, uzmanīgi dekorē ar olbaltuma masu, izmantojot karoti vai silikona lāpstiņu. Ja vēlas, izmantojot virtuves degli, to no ārpuses apdedzina.

Rudenīgā plūmju plātsmaize

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles dzirnavnieka” rauga mīklas maisījums
  • 25ml eļļas
  • 500 g plūmju
  • 50g brūnā cukura
  • 200g grieķu jogurta
  • 50 g cukura
  • 1 tējkarote kanēļa
  • ½ tējkarote malta ingvera
  • ¼ tējkarote maltu krustnagliņu
  • 1 ola
  • 1 olas dzeltenums
  • pūdercukurs pasniegšanai

Gatavošana:

  • Lielā bļodā ielej 250ml silta ūdens, kam pievieno sauso maisījumu un rauga paciņu. Visu samīca līdz viendabīgai mīklai. Ieliek bļodā, kuru apsedz ar dvielīti un siltā vietā ļauj uzrūgt aptuveni 45 minūtes.
  • Plūmes sagriež plānās šķēlītēs, pārber ar brūno cukuru, kanēli, ingveru un krustnagliņām.
  • Tikmēr jogurtu sajauc ar cukuru, olu un olas dzeltenumu.
  • Plātsmaizes formā (aptuveni 25×35 cm) ieklāj cepamo papīru. Mīklu ar rokām vai rulli izlīdzina. Virsū uzlej jogurta maisījumu. Uz tā kārto plūmes.
  • Plātsmaizi cep iepriekš sakarsētā krāsnī 175 grādos aptuveni 30 minūtes līdz virspuse sāk kļūt brūngana. Atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.

Pilnai laimei nevajag daudz – tikai gardu kūku un kopīgu piedzīvojumu!

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras pirmsskolas izglītības iestāde “Sprīdītis” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā apkopēju (1 likme – 40 stundas nedēļā) uz nenoteiktu laiku. Darba vietas adrese: Rūpniecības iela 29, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • uzturēt un rūpēties par Iestādes koplietošanas telpu tīrību un kārtību, saskaņā ar higiēnas prasībām un telpu uzkopšanas plānu; • kopt telpaugus koplietošanas telpās; un ja Tev ir: • vismaz pamata izglītība; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: pozitīva un atbildīga attieksme pret darbu; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; mēs piedāvājam: • atalgojumu 740,00 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV) lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz e-pastu: spriditis@valmiera.edu.lv ar norādi “Apkopēja vakance” līdz 2025.gada 26.septembrim plkst.17:00. Tālrunis papildu informācijai: 64231434. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: APKOPĒJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rūpniecības iela 29, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-09-26 Kontaktpersona: spriditis@valmiera.edu.lv 64231434

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” Jāņa Daliņa sporta komplekss aicina pievienoties savai komandai uz nenoteiktu laiku: uzkopšanas dienesta darbinieku/-ci Mēs sagaidām: Augstu atbildības izjūtu un precizitāti darbā; Spēju patstāvīgi plānot savu darba laiku; Labas latviešu valodas zināšanas; Pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Tavi pienākumi: Nodrošināt tīrību un kārtību viesnīcas numuros, manēžā un koplietošanas telpās; Veikt uzkopšanas darbus viesnīcas numuros pēc viesu aizbraukšanas; Veikt citus pienākumus saskaņā ar darba pienākumu aprakstu. Mēs piedāvājam: Darbu draudzīgā un profesionālā kolēģu komandā; Stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; Atalgojums: stundas tarifa likme – 5.50 €/h (pārbaudes laikā 4,80 €/h), svētku dienās atalgojums atbilstoši Darba likumam; apmācības darbu uzsākot; Summēto darba laiku, darbu maiņās (5:30-14:00; 12:30-21:00); Dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; Veselības apdrošināšanu pēc 6 nostrādātiem mēnešiem; Darba vieta: “Jāņa Daliņa sporta komplekss”, J.Daliņa iela 2, Valmiera, Valmieras novads. CV lūdzu sūtīt uz e-pastu – solvita.einberga@valmierasoc.lv , sīkāka informācija pa tālr.27079858 Informācija par Jāņa Daliņa sporta kompleksu: www.janadalinastadions.lv Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESNĪCAS ISTABENIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Jāņa Daliņa iela 2, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Pakalpojumi Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-09-30 Darba sākšanas datums: 2025-09-16 Kontaktpersona: Megija Stalberga Izglītības līmenis: Vispārējā pamatizglītība

Mūsu partneri