Valmieras Ziņas

Franču šefpavāra Filipa Laruelles recepte: mencas fileja ar šalotes vīna sviesta mērci un selerijas risoto

Lasīšanas laiks: 3 min

Smiltenes tehnikuma nākamie ēdināšanas pakalpojumu speciālisti jau zina – ja skolotājas bijušas kādā seminārā vai meistarklasē, tad drīz vien tur redzēto izmēģinās arī skolas mācību virtuvēs. 3. ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēkņi kopā ar skolotāju Iru Gaili gatavoja mencas fileju ar šalotes – vīna – sviesta mērci un selerijas risoto. Profesionālo priekšmetu skolotāja šo recepti atvedusi no slavenā franču šefpavāra Filipa Laruelles (Philippe Laruelle) meistarklases, ko organizēja SIA “Gemoss” sadarbībā ar firmu “De Buyer”.

“Filips Laruelle strādājis vairākos slavenos Francijas restorānos. Šobrīd nolēmis apbraukāt pasauli, daloties savā profesionālajā pieredzē,” stāsta skolotāja Ira Gaile. “Meistarklasē Latvijā slavenajam šefpavāram palīdzēja jaunais, daudzsološais pavārs Haralds Saušs, kurš bija arī nākamo pavāru profesionālās meistarības konkursa žūrijā Smiltenes tehnikumā. Gatavojām trīs ēdienus – Ziemassvētku sāļo kūku ar zosu aknu pastēti un sīpolu čatniju, Mencas fileju ar šalotes – vīna – sviesta mērci un selerijas risoto un mandeļu – bumbieru pīrāgu ar šokolādes krēmu.

”Firmas “De Buyer” pārstāvji iepazīstināja ar jaunākajiem specializētajiem virtuves piederumiem un demonstrēja to pielietojumu. Strādājot pārliecinājāmies, cik viegli tomātus un citus mīkstos dārzeņus sagriezt ar V veida nazi. Savukārt cieto dārzeņu griešanai labāk izmantot taisnos nažus.”

Skolotājai Irai Gailei no visiem šefpavāra Laruelles meistarklasē gatavotajiem ēdieniem savdabīgākā likusies mencas fileja ar šalotes – vīna – sviesta mērci un selerijas risoto. Tāpēc šo ēdienu nolemts iekļaut skolas mācību restorāna ēdienkartē.

Meistarklasē gūta pieredze, kā panākt, lai šķidrumam pievienojot sviestu, mērce iznāk skaista un viendabīga – sviestu pirms gatavošanas sagriež 1X1 cm kubiņos un ievieto saldētavā. Mērcei to pievieno saldētu.

“Risoto visiem parasti asociējas ar rīsiem, bet tas var būt arī ēdienu gatavošanas veids. Piemēram, jau minētajā ēdienā selerijas sakni ar rīvi “Mandolīna” sagriež 3X3 mm lielos kubiņos, kas atgādina rīsu graudiņus,” stāsta Ira Gaile. “Meistarklasē šefpavāram Laruellem jautājām, ko viņš uzskata par svarīgākajām lietām, strādājot virtuvē? – “Labs inventārs un kvalitatīvi produkti. Ēdiens jāgatavo ar mīlestību, būtiski, lai tas būtu gan garšīgs, gan vizuāli pievilcīgs,” viņš atbildēja.”

Skolotāja Gaile ēdienu gatavošanas stundās tagad bieži citē šefpavāru Laruelli: “Ēdiens jāgatavo tā, lai, to baudot, nebūtu žēl dzīvnieka, kuram šīs maltītes dēļ bija jāzaudē dzīvība.”

Mencas fileja ar šalotes vīna sviesta mērci un selerijas risoto

Mencas fileja 1 kg 200 g

Sīpoli 100 g

Sviests 300 g

Saldais krējums 150 ml

Sausais baltvīns 250 ml

Mascarpone siers 250 g

Laims 1 gb

Maurlociņi 100 g

Selerijas – burkānu risoto:

Selerijas sakne 1 kg

Burkāni 400 g

Sausais baltvīns 250 ml

Vistas buljons (kubiņi) – 3 gb

Parmazāna siers 75 g

Eļļa 350 ml

Zivi pārkaisa ar garšvielām, ieziež ar olīveļļu un uz brīdi atstāj, ļaujot filejai uzsūkt eļļu. Ja vēlaties, lai zivs iznāktu kraukšķīgāka, necepiet to pannā ar eļļu. Filejas gabaliņus izvieto pannā ar ādas pusi uz leju, lai zivs cepot neizjuktu.

Sagatavoto fileju liek cepeškrāsnī un cep, līdz tā iegūst viegli irdenu konsistenci. Pasniedzot fileju apslaka ar laima sulu un pārkaisa ar rīvētu laima miziņu.

Mērces pagatavošana:

Vispirms mazos kubiņos sagriež šalotes sīpolus, tos liek katliņā, pārlej ar vīnu un sautē, līdz škidrums iztvaiko. Tad pievieno sviestu (iepriekš sagriezts kubiņos un sasaldēts), rīvētu laima miziņu un smalki sagrieztus maurlociņus, visu samaisa. Pēc tam pieliek “Mascarpone” sieru. Selerijas sakni un burkānus sagriež sīkos, vienādos kubiņos un nelielā eļļas daudzumā apcep. Visu ber katlā un pārlej ar buljonu tā, lai dārzeņi būtu pārsegti. Pievieno sāli, piparus un sautē mīkstus. Beigās  pielej baltvīnu un iztvaicē. Gatavam risoto jābūt irdenam. To ber trauciņā, viegli piespiežot sablīvē, bļodiņu apvērš uz šķīvja un uzmanīgi noņem, lai ēdienam saglabātos forma. Pasniedzot pārkaisa ar rīvētu parmezāna sieru.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA “LEGRO LATVIA” (reģistrācijas nr. LV44103109749), kūdras substrātu ražošanas un iepakošanas uzņēmums, aicina darbā  “Substrāta sajaukšanas līnijas operatoru” (darba vietas atrašanās vieta: “Lakstīgalas”, Rūpnieki, Valmieras pagasts, Valmieras novads, LV-4219,t.i. 6 km no Valmieras) Darba pienākumi: Organizēt, vadīt un koordinēt darbu pie substrāta sajaukšanas iekārtas; Sekot līdzi, lai ražošanas procesā izmantotā kūdra un piedevu komponenti tiktu izmantoti efektīvi un izvairīties no ražošanas pārtraukumiem; Uzraudzīt, lai sajauktais produkts atbilstu noteiktajām prasībām; Uzturēt tehniskā kārtībā substrātu sajaukšanas iekārtu. Prasības: Tehniskās zināšanas par tehnoloģiskām iekārtām, mehānismiem; Vēlama iepriekšēja pieredze līdzīgā amatā vai kūdras nozarē; Valodas zināšanas – obligāti latviešu, angļu- vēlama. Iemaņas: Pozitīva attieksme pret darbu un darba kolēģiem; Prasme strādāt komandā; Pozitīva komunikācija; Vēlme mācīties, apgūt darba specifiku un strādāt ar atbildību, nezaudējot darba kvalitātes līmeni. Piedāvājam: Darbu starptautiskā uzņēmumā; Labus darba apstākļus un atsaucīgus kolēģus; Apmācību jaunajā amatā; Darba algu ar stundas tarifa likmi no 8.00 EUR pārbaudes laikā, saskaņā ar darba laika uzskaites grafiku; Darba laiku no 8.oo – 17.oo (pēc nepieciešamības pagarināts vai maiņu darba laiks) CV sūtīt uz info@seda.lv, ar norādi “Substrātu sajaukšanas līnijas operators”. Konfidencialitāti garantējam. Jautājumu gadījumā zvanīt: 26338571 Profesija: PRESĒŠANAS IEKĀRTAS OPERATORS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Lakstīgalas, Rūpnieki, Valmieras pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-19 Kontaktpersona: CV ar profesijas norādi sūtīt uz info@seda.lv, tālr. 26338571.

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras 2.vidusskola (turpmāk – Iestāde) aicina darbā programmēšanas skolotāju (profesijas kods 2330 01) uz nenoteiktu laiku. Darba vietas adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads. Paredzamais darba tiesisko attiecību uzsākšanas datums 2026. gada 12. janvāris. Ja Tev ir vēlme: • īstenot izglītības programmu mācību priekšmetā PROGRAMMĒŠANA atbilstoši Valsts izglītības standartam; • vadīt pedagoģiskā procesa norisi ar izglītojamiem, pielietojot inovatīvas informācijas tehnoloģiju piedāvātās iespējas un metodikas; • iesaistīties Iestādes attīstības mērķu un uzdevumu īstenošanā, kā arī izglītības iestādes īstenotajos projektos; • sagatavot izglītojamos olimpiādēm, konkursiem; • pastāv iespēja papildus datorikas stundām vadīt arī savu izstrādāto interešu izglītības programmu; un ja Tev ir: • izglītība atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” vai students/-e; • atbilstība Izglītības likuma un Bērnu tiesību aizsardzības likuma noteiktajām prasībām; • izglītības jomu reglamentējošo normatīvo aktu pārzināšana; • mācību un audzināšanas darba satura pārzināšana; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • prasmes darbā ar datoru (MS Office programmas, kādu no tīmekļa pārlūkprogrammām – Microsoft Edge, Chrome vai MozillaFirefox) un izglītības tehnoloģijām; • kompetences: labas komunikācijas prasmes; psiholoģiskā noturība un saskarsmes kultūra; spēja pieņemt lēmumus, prasme reaģēt un rīkoties nestandarta situācijās; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi”, 1510 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas par vienu pedagoģisko likmi; • 12 kontaktstundas 10.-12.klasēs; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; • iespēju strādāt dinamiskā vidē Valmieras 2.vidusskolā.   Profesionālās darbības aprakstu (CV) gaidīsim līdz 2026.gada 5.janvārim plkst.17.00 iesniedzot personīgi Iestādes lietvedei (adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads) vai e-pastā: v2v@valmiera.edu.lv. Pieteikums iesniedzams ar norādi “Vispārējās vidējās izglītības skolotāja/-as vakancei/programmēšana”. Tālrunis informācijai: 64207543 (direktora vietnieks), 64207163 (direktors). Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: VISPĀRĒJĀS VIDĒJĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Nepilnais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-05 Kontaktpersona: v2v@valmiera.edu.lv 64207543, 64207163

Mūsu partneri