Valmieras Ziņas

Franču šefpavāra Filipa Laruelles recepte: mencas fileja ar šalotes vīna sviesta mērci un selerijas risoto

Lasīšanas laiks: 3 min

Smiltenes tehnikuma nākamie ēdināšanas pakalpojumu speciālisti jau zina – ja skolotājas bijušas kādā seminārā vai meistarklasē, tad drīz vien tur redzēto izmēģinās arī skolas mācību virtuvēs. 3. ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēkņi kopā ar skolotāju Iru Gaili gatavoja mencas fileju ar šalotes – vīna – sviesta mērci un selerijas risoto. Profesionālo priekšmetu skolotāja šo recepti atvedusi no slavenā franču šefpavāra Filipa Laruelles (Philippe Laruelle) meistarklases, ko organizēja SIA “Gemoss” sadarbībā ar firmu “De Buyer”.

“Filips Laruelle strādājis vairākos slavenos Francijas restorānos. Šobrīd nolēmis apbraukāt pasauli, daloties savā profesionālajā pieredzē,” stāsta skolotāja Ira Gaile. “Meistarklasē Latvijā slavenajam šefpavāram palīdzēja jaunais, daudzsološais pavārs Haralds Saušs, kurš bija arī nākamo pavāru profesionālās meistarības konkursa žūrijā Smiltenes tehnikumā. Gatavojām trīs ēdienus – Ziemassvētku sāļo kūku ar zosu aknu pastēti un sīpolu čatniju, Mencas fileju ar šalotes – vīna – sviesta mērci un selerijas risoto un mandeļu – bumbieru pīrāgu ar šokolādes krēmu.

”Firmas “De Buyer” pārstāvji iepazīstināja ar jaunākajiem specializētajiem virtuves piederumiem un demonstrēja to pielietojumu. Strādājot pārliecinājāmies, cik viegli tomātus un citus mīkstos dārzeņus sagriezt ar V veida nazi. Savukārt cieto dārzeņu griešanai labāk izmantot taisnos nažus.”

Skolotājai Irai Gailei no visiem šefpavāra Laruelles meistarklasē gatavotajiem ēdieniem savdabīgākā likusies mencas fileja ar šalotes – vīna – sviesta mērci un selerijas risoto. Tāpēc šo ēdienu nolemts iekļaut skolas mācību restorāna ēdienkartē.

Meistarklasē gūta pieredze, kā panākt, lai šķidrumam pievienojot sviestu, mērce iznāk skaista un viendabīga – sviestu pirms gatavošanas sagriež 1X1 cm kubiņos un ievieto saldētavā. Mērcei to pievieno saldētu.

“Risoto visiem parasti asociējas ar rīsiem, bet tas var būt arī ēdienu gatavošanas veids. Piemēram, jau minētajā ēdienā selerijas sakni ar rīvi “Mandolīna” sagriež 3X3 mm lielos kubiņos, kas atgādina rīsu graudiņus,” stāsta Ira Gaile. “Meistarklasē šefpavāram Laruellem jautājām, ko viņš uzskata par svarīgākajām lietām, strādājot virtuvē? – “Labs inventārs un kvalitatīvi produkti. Ēdiens jāgatavo ar mīlestību, būtiski, lai tas būtu gan garšīgs, gan vizuāli pievilcīgs,” viņš atbildēja.”

Skolotāja Gaile ēdienu gatavošanas stundās tagad bieži citē šefpavāru Laruelli: “Ēdiens jāgatavo tā, lai, to baudot, nebūtu žēl dzīvnieka, kuram šīs maltītes dēļ bija jāzaudē dzīvība.”

Mencas fileja ar šalotes vīna sviesta mērci un selerijas risoto

Mencas fileja 1 kg 200 g

Sīpoli 100 g

Sviests 300 g

Saldais krējums 150 ml

Sausais baltvīns 250 ml

Mascarpone siers 250 g

Laims 1 gb

Maurlociņi 100 g

Selerijas – burkānu risoto:

Selerijas sakne 1 kg

Burkāni 400 g

Sausais baltvīns 250 ml

Vistas buljons (kubiņi) – 3 gb

Parmazāna siers 75 g

Eļļa 350 ml

Zivi pārkaisa ar garšvielām, ieziež ar olīveļļu un uz brīdi atstāj, ļaujot filejai uzsūkt eļļu. Ja vēlaties, lai zivs iznāktu kraukšķīgāka, necepiet to pannā ar eļļu. Filejas gabaliņus izvieto pannā ar ādas pusi uz leju, lai zivs cepot neizjuktu.

Sagatavoto fileju liek cepeškrāsnī un cep, līdz tā iegūst viegli irdenu konsistenci. Pasniedzot fileju apslaka ar laima sulu un pārkaisa ar rīvētu laima miziņu.

Mērces pagatavošana:

Vispirms mazos kubiņos sagriež šalotes sīpolus, tos liek katliņā, pārlej ar vīnu un sautē, līdz škidrums iztvaiko. Tad pievieno sviestu (iepriekš sagriezts kubiņos un sasaldēts), rīvētu laima miziņu un smalki sagrieztus maurlociņus, visu samaisa. Pēc tam pieliek “Mascarpone” sieru. Selerijas sakni un burkānus sagriež sīkos, vienādos kubiņos un nelielā eļļas daudzumā apcep. Visu ber katlā un pārlej ar buljonu tā, lai dārzeņi būtu pārsegti. Pievieno sāli, piparus un sautē mīkstus. Beigās  pielej baltvīnu un iztvaicē. Gatavam risoto jābūt irdenam. To ber trauciņā, viegli piespiežot sablīvē, bļodiņu apvērš uz šķīvja un uzmanīgi noņem, lai ēdienam saglabātos forma. Pasniedzot pārkaisa ar rīvētu parmezāna sieru.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Kocēnu pamatskola (turpmāk – Iestāde) aicina darbā angļu valodas skolotāju uz nenoteiktu laiku. Darba vietas adrese: Alejas iela 2, Kocēni, Kocēnu pagasts, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • īstenot vispārējās izglītības programmu apguvi atbilstoši vispārējās izglītības programmām; • plānot un organizēt savu darbu atbilstoši Iestādes mērķiem un uzdevumiem; un ja Tev ir: • atbilstoša profesionālā kvalifikācija (Ministru kabineta noteikumi Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”); • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: komunikācijas un sadarbības prasmes; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; mēs piedāvājam: • līdz 18 kontaktstundām nedēļā, darba slodze vienojoties kopā ar citu apmaksātu pienākumu veikšanu līdz 30 stundām nedēļā; • atalgojumu EUR 1520 pirms nodokļu nomaksas par slodzi (36 stundām); • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālas garantijas atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās kompetences pilnveides iespējas; • radošu un atbalstošu darba vidi. Pretendentiem profesionālās darbības aprakstu (CV) un izglītības dokumenta/-u kopiju/-as lūdzam iesniegt līdz 2025.gada 23.decembrim e-pastā kocenu.pamatskola@valmiera.edu.lv. Tālrunis uzziņām: 29573195. Informējam, ka pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: VISPĀRĒJĀS PAMATIZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Alejas iela 2, Kocēni, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Nepilnais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-23 Kontaktpersona: kocenu.pamatskola@valmiera.edu.lv 29573195

Piedāvājam darbu valsts pārvaldes iestādē, kas atbild par valstī nozīmīgāko sociālo, ekonomisko un demogrāfisko rādītāju aprēķināšanu. Ja esat gatavs/-a jauniem izaicinājumiem un vēlaties augt profesionāli, aktīvi piedalīties statistikas procesu pilnveidošanā, aicinām pievienoties Centrālās statistikas pārvaldes (reģistrācijas Nr.90000069830) kolektīvam! Piedāvātais amats Statistikas datu apstrādes departamenta Valmieras datu savākšanas un apstrādes centra eksperts/-e (ierēdņa amats uz nenoteiktu laiku) Tavi pamatpienākumi: nodrošināt datu vākšanas un apstrādes procesa atbilstību kvalitātes vadības sistēmas procesiem; veikt statistikas pārskatu un pirmdatu masīva kvalitātes pārbaudi; veikt statistikas pārskatu savākšanu un datu ievadi Pārvaldes datu apstrādes sistēmā; sniegt respondentiem nepieciešamo informāciju par pārskatu termiņiem un konsultēt pārskatu aizpildīšanas jautājumos. Mūsu prasības: nozarei atbilstoša akadēmiskā vai vismaz pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība; vēlama praktiska darba pieredze datu apstrādē un analīzē; labas zināšanas Microsoft datorprogrammās (Access, Word, Excel, Power point) un tīmekļa pārlūkprogrammās; ļoti labas sadarbības, analītiskās un komunikācijas prasmes; prasme plānot un organizēt savu darbu; prezentēšanas un argumentēšanas prasmes; atbilstība valsts civildienesta likuma 7. panta prasībām. Mēs piedāvājam: darbu uzsākot, apmācības kompetenta mentora vadībā; profesionālo izaugsmi vienā no lielākajām valsts pārvaldes iestādēm; izglītības iespējas profesionālai pilnveidei; apmaksātu papildatvaļinājumu (līdz 9 darba dienām), papildus brīvdienas, atvaļinājuma pabalstu un citas sociālās garantijas atbilstoši valsts pārvaldē noteiktajam; veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātiem mēnešiem; atsaucīgu un draudzīgu kolektīvu, labus darba apstākļus, elastīgu darba laiku, darba vietu Valmierā vai iespēju daļu darba laika strādāt attālināti. Atalgojums pirms nodokļu nomaksas no EUR 1109 līdz EUR 1305 (atkarībā no iepriekšējās darba pieredzes un kvalifikācijas). Iesniedzamie dokumenti Motivācijas vēstule; Curriculum Vitae valsts valodā, kas apliecina pretendenta iepriekšējo darba pieredzi, iegūto izglītību, zināšanas un prasmes; izglītību apliecinošu dokumentu kopijas. Pieteikuma dokumentus (motivācijas vēstuli, CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas) iesniegt elektroniski uz e-pastu konkursi@csp.gov.lv (ar norādi "Valmieras DSAC eksperts"). Konsultācijas pa tālruni 25495444. Informējam, ka pēc dokumentu atbilstības izvērtēšanas sazināsimies tikai ar tiem pretendentiem, kuru kandidatūras tiks izvirzītas konkursa otrajai kārtai. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula), 13. pantu, Pārvalde informē, ka: 1) Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu atlases konkursa norisi; 2) Jūsu personas datu apstrādes pārzinis atlases konkursa ietvaros ir Centrālā statistikas pārvalde, reģistrācijas Nr.90000069830. Adrese: Lāčplēša iela 1, Rīga, LV-1010; 3) gadījumā, ja Jūs savā CV būsiet norādījis kontaktpersonas atsauksmju sniegšanai, Pārvalde paļaujas, ka Jūs esat saskaņojis kontaktinformācijas nodošanu Pārvaldei kā Jūsu potenciālajam darba devējam. Balstoties uz Pārvaldes leģitīmajām interesēm, Pārvalde apstrādā informāciju no personām (iepriekšējām darba vietām), kuras ir sniegušas atsauksmes par Jums, ja Jūs esat nepārprotamā veidā (iesūtot kontaktpersonu datus) atļāvis sazināties ar attiecīgajām personām atsauksmju saņemšanai; 4) gadījumā, ja Jūsu kandidatūra tiks izvirzīta otrajai kārtai, tad balstoties uz Pārvaldes leģitīmajām interesēm, Pārvalde var izskatīt Jūsu kandidatūru četru mēnešu laikā pēc atlases procesa noslēgšanas arī citos Pārvaldes atlases procesos. Ja nevēlaties, lai Jūsu kandidatūra tiktu izskatīta turpmākajos Pārvaldes atlases procesos, tad to norādiet, piesakoties vakancei. Lai iepazītos ar informāciju par personas datu apstrādi personāla atlases procesā Pārvaldē, aicinām apmeklēt Pārvaldes tīmekļvietni https://www.csp.gov.lv/lv/privatuma-politika. Profesija: EKSPERTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Meža iela 7, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Ierēdņa amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Ierēdņa amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-18 Kontaktpersona: Laura Bērziņa

Mūsu partneri