Valmieras Ziņas

Eko produkti vēl nav veselīga ēšana

Lasīšanas laiks: 3 min

Pirmdien, 24.oktobrī ,noslēdzies veselīgas ēšanas izaicinājums, kas organizēts, atsaucoties uz “Rimi” un SKDS pētījumu “Kā ēd Latvijā?” un tajā konstatētajām Latvijas iedzīvotāju uztura problēmām.

Izaicinājumā piedalījās trīs sabiedrībā zināmas ģimenes, nedēļas garumā cenšoties ēst veselīgi. Apkopojot katras ģimenes pieredzi, var secināt – veselīga ēšana neaprobežojas ar konkrētu produktu izvēli, to veido ēšanas principi kopumā. Veselīgs uzturs ir pa spēkam katram, nepieciešams tikai tam mērķtiecīgi veltīt laiku, lai plānotu un organizētu savas maltītes.

Sekojot veselīgas ēšanas principiem un mainot paradumus, Armanda Simsona, Ingas Akmentiņas – Smildziņas un Jevgenijas Šafranekas ģimenes norāda, ka galvenokārt nepieciešams pievērst uzmanību šādām darbībām: ēdienreižu plānošana, pirkumu sarakstu izveide, pareiza produktu sadalīšana pa ēdienreizēm, veselīgu našķu ieviešana un regulāra ūdens dzeršana. Kā viens no lielākajiem izaicinājumiem bijis veltīt laiku, lai zināšanas liktu lietā, plānotu ēdienreizes un mācītu ne tikai sev, bet arī bērniem jaunos paradumus.

Veselīga ēšana bieži vien asociējas ar dārgiem eko produktiem, kurus atļauties var tikai retais, iespējams, tieši tādēļ ēšanas ieradumu pētījumā “Kā ēd Latvijā?” noskaidrots – 66% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka veselīga pārtika ir pārāk dārga, lai to regulāri atļautos. Tomēr, Rimi gardēde un uztura speciāliste Inga Pūce norāda: “Veselīgas ēšanas pamatprincips ir ievērot ēdienreizes, sekot līdzi tam, kas tiek ēsts starp ēdienreizēm, kā arī pareizas produktu grupas izvēle, piemēram, vakaros neēst smago barību – gaļu un tādus šķietami veselīgus produktus kā augļi, jo tajos ir daudz cukura.”

Daloties ar saviem iespaidiem, TV raidījuma “Superbingo” vadītājs Armands Simsons stāsta: “Izaicinājums prasīja zināmus pūliņus, bet mūsu ģimene ir ļoti apmierināta par piedalīšanos tajā. Nekas nav par grūtu – viss ir pieradumā. Turklāt, kad uz tevi skatās un no tevis gaida, tad, protams, ir vairāk jādomā, jāparāda, ka tas ir tavos spēkos. Lai arī atskaites vairs nebūs jāsniedz, noteikti vairāk domāsim par savu uzturu un maltītes pasniegsim mākslinieciskāk, jo tieši projekta laikā atklājām, ka ēdiens var būt baudāms ne tikai pēc garšas, bet arī – izskata.”

Viens no ģimeņu uzdevumiem – iekļauties 100 eiro budžetā

Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka pagājušā gadā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu  patēriņa izdevumi vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli nedēļā sastāda 22,60 eiro, līdz ar to, Latvijā pilsētās dzīvojošās ģimenes ar bērniem pārtikai vidēji patērē 100 eiro nedēļā. Tādēļ izaicinājuma dalībniekiem bija dots papildu uzdevums – ne tikai ēst veselīgi, bet arī iekļauties 100 eiro budžetā. Lai arī ģimenes sev atvēlēto budžetu pārtērēja, tās norāda – tā nav neiespējamā misija! “Ēdot veselīgi un plānojot ēdienreizes, atkrīt izmaksas par dažnedažādiem našķiem, kas ikdienā tiek patērēti, turklāt, dodoties uz veikalu ar iepirkumu sarakstu, ir daudz lielāka iespēja nenopirkt neko lieku,” secina Latvijas vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa – Smildziņa. Bet portāla “Brunch.lv” redaktore Jevgēnija Šafraneka piebilst, ka “pirms došanās uz veikalu ir jānoskenē ledusskapis un pieliekamais, jo bieži vien izrādās, ka daļa nepieciešamo sastāvdaļu mājās jau ir”.

Galvenās veselīgas ēšanas atziņas

Ģimenes, kuras piedalījušās “Rimi” izaicinājumā, iesaka citiem un arī pašas savā ikdienā domā ieviest šādus paradumus: samazināt knakstīšanos ar ēdienu starp ēdienreizēm un organizēt ēdienreizes puslīdz noteiktā ritmā katru dienu; samazināt gaļas patēriņu vakaros, biežāk ēst zivis; piedāvāt bērniem augļus un dārzeņus nevis saldumus; dzert ūdeni pat tad, ja neslāpst. “Veselīgi nenozīmē liesāks piens un krējums, tas nav arī par īsto produktu iegādi. Veselīgi ir nepārēsties, organizēt ēdienreizes, ēst augļus un dārzeņus, kā arī sportot. Veselīgs dzīvesveids nav nekas grūts – par neiespējamo misiju mēs to nereti padarām ar savām domām, tāpēc jābeidz domāt un jāķeras pie darbiem,” iedrošina Inga Akmentiņa – Smildziņa.

“Rimi” ēšanas ieradumu pētījumu “Kā ēd Latvijā?” par iedzīvotāju ēšanas un veselīga uztura paradumiem jau otro gadu pēc kārtas veicis pētījumu centrs SKDS, ar tiešo interviju palīdzību aptaujājot 1000 cilvēkus visā Latvijā. Pētījums veikts 2016.gada vasarā.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā uz nenoteiktu laiku apmeklētāju konsultantu/-ti (pilna slodze). Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt apmeklētājiem (t.sk. ārvalstu tūristiem) informāciju par ekspozīciju “de Woldemer” un muzeju, vadīt ekskursijas ekspozīcijā de Woldemer; • nodrošināt kvalitatīvu klientu servisu latviešu valodā un svešvalodās; • veikt ekspozīcijas telpu, inventāra, videonovērošanas kameru monitoringu; • veikt skaidras/bezskaidras naudas darījumus, veikt skaidras naudas un POS termināla uzskaiti ar kases aparātu; • sagatavot un iesniegt ar pienākumu izpildi saistīto grāmatvedības atskaiti; • nodrošināt apmeklētāju uzskaiti elektroniskajā apmeklētāju reģistrācijas modulī; un ja Tev ir: • vidējā izglītība; • pieredze darbā muzejā vai kultūras mantojuma objektā/ iestādē radniecīgā jomā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • vienas Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālās valodas zināšanas saskarsmes nodrošināšanā ar ārvalstu klientiem, kuri nepārvalda valsts valodu; • kompetences: labas komunikācijas spējas ar klientiem; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; • labas datorlietošanas prasmes; mēs piedāvājam: • summēto darba laiku; • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 936 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 985 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „Apmeklētāju konsultanta/-tes amatam”, līdz 2026.gada 7.janvārim. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KLIENTU APKALPOŠANAS SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-07 Kontaktpersona: muzejs@valmierasnovads.lv 64224770

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei) Prasības kandidātam: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Zināšanas par kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un pārtikas drošuma sistēmu standartu prasībām; Spēja strādāt ar datoru ikdienas darba uzdevumu veikšanai; Augsta atbildības sajūta, precizitāte un spēja strādāt patstāvīgi. Galvenie darba pienākumi: Ražošanas tehnoloģiskā procesa, iekārtu un inventāra higiēnas stāvokļa kontrole; Tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli ķīmisko un sensoro analīžu veikšana saskaņā ar noteikto plānu; Analīžu rezultātu izvērtēšana atbilstoši uzņēmuma standartiem un specifikācijām; Laboratorijas dokumentācijas un gatavās produkcijas kvalitātes apliecību noformēšana. Mēs piedāvājam: Dinamisku un stabilu darba vidi; Nepieciešamās apmācības, uzsākot darbu; Bruto darba algu no 1190 EUR; Veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus uzņēmuma labumus. Pretendentus lūdzam sūtīt CV uz e-pastu: valmieras.piens@foodunion.com. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks izvirzīti nākamajai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-16 Darba sākšanas datums: 2025-12-17 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri