Valmieras Ziņas

Deviņi knifi kulināriem – iesācējiem no bijušās modeles Loreinas Paskālas

Lasīšanas laiks: 3 min

Par savām kulinārajām prasmēm nepārliecināti cilvēki vairās gatavot iespaidīgas maltītes. Taču patiesībā pietiek ar nelielu entuziasma devu, uzcītību un sekošanu labiem padomiem, lai pārsteigtu draugus un ģimeni ar gardiem, viegli pagatavojamiem ēdieniem.

Nekad nav par vēlu sākt mācīties gatavot, ir pārliecināta bijusī modele, kulinārijas šovu zvaigzne Loreina Paskāla. Un viņai var ticēt, jo pati Loreina kulinārijai pievērsās tikai pēc trīsdesmit gadu vecuma.

“Viss ir labi! Šī mantra ir mans slepenais ierocis. Gatavošana ir vienkārša nepieciešamo sastāvdaļu sajaukšana noteiktā kārtībā vajadzīgajos daudzumos. Uzticieties savai garšas sajūtai!” Paskāla raksta grāmatas “Kā kļūt par labāku pavāru” ievadā. Tā tapusi pēc šova “Kā kļūt par labāku pavāru” motīviem, kas patlaban skatāms televīzijas kanālā “FOX Life”.

Lūk, daži Loreinas Paskālas ieteikumi labākām kulinārijas prasmēm.

Mīksts sviests cepšanai: noder arī siera rīve

Daudzas receptēs ir nepieciešams mīksts sviests, tādēļ tas jāizņem no ledusskapja brīdī, kad sākat gatavošanu. Loreina ir izmēģinājusi dažas “negudras” ātras sviesta kausēšanas idejas, novietojusi to uz radiatoriem vai pie plīts, taču vislabāk viņai patika cieta sviesta sarīvēšana ar siera rīvi. Tad sviests uzreiz top mīksts un gatavs lietošanai.

Mērce salātiem: trīs daļas eļļas un viena daļa etiķa

Salāti bez mērces vienkārši nav interesanti, tomēr nav vērts pārlieku saspringt vai pirkt tās veikalā. Pamatprincips ir vienkāršs: trīs daļas eļļas un viena daļa etiķa. Mērcei ir nepieciešamas četras, arī lielveikalos nopērkamas sastāvdaļas: olīveļļa, balzamiko etiķis, sinepes un mazliet citrona sulas. Uzticieties savām garšas kārpiņām un mācieties sabalansēt garšas.

Kārtainā mīkla: universāla dažādu ēdienu sastāvdaļas

Ja nu kaut kam vienmēr jābūt pa rokai, tad tā ir saldēta kārtainā mīkla. Tā ir universāla un izmantojama visdažādāko sāļo un saldo ēdienu gatavošanā. Ideja uzkodām: no kārtainās mīklas var izcept maizītes, aizstājot tradicionālo pildījumu ar čorizo desiņām un citronzāli.

Grila panna: karamelizētu augļu desertam

Laba maltīte nav iedomājama bez garšīga deserta. Vienkāršs, taču iespaidīgs deserts ir persiku, ananāsu, mango vai citu mīkstu augļu apcepšana īpašajā grila pannā. Tā ir lieliska tehnika, kā ātri pagatavot ēdienu un piešķirt tam maigi rūgtenu garšu. Dažās minūtēs spēcīgais karstums karamelizēs dabīgos cukurus augļos un koncentrēs to garšu.

Bērnu darbošanās virtuvē: radoši un garšīgi

Bērnu darbošanās virtuvē ne tikai palīdzēs taupīt laiku, bet arī ļaus būt radošākiem. Aizmirstiet par saldētiem zivju pirkstiņiem, pagatavojiet savus ar miltu, olu un rīvmaizes garoziņu. (Šīs trīs sastāvdaļas ir viegli izmantojamas, lai mācītu bērniem ko jaunu). Nopērciet skaistu zivs gabalu, sagrieziet gabaliņos, iemērciet maisījumā un cepiet. Ja neesat sajūsmā par zivi, to var viegli aizvietot ar vistas fileju.

Iedvesma no Itālijas: viegla maltīšu dažādošana

Itāļu ēdienkarte ir lieliska aizņemtiem vecākiem, kuri meklē idejas ātri pagatavojamām maltītēm. Radoša sastāvdaļu izmantošana ietaupa laiku un uzlabo garšu. Garneles padara pastu īpašāku; šalotes ir ne vien ātrāk pagatavojamas, bet arī saldākas nekā parastie sīpoli; svaiga čili pievienošana ir vienkāršākais veids, kā piešķirt ugunīgu noti un krāsu.

Veselīgs saldēts našķis: grieķu jogurts un pūdercukurs

Mājās pagatavot saldējumu nav tik sarežģīti, kā šķiet pirmajā brīdī. Vienkārši samaisa grieķu jogurtu, pūdercukuru un vaniļu. Masu uz dažām stundām ievieto saldētavā. Izņem apmēram 20 minūtes pirms pasniegšanas, tad nebūs pārāk grūti to sadalīt porcijās.

Mērce: lēna vienāda lieluma gabaliņu sautēšana

Labi pagatavotas mērces noslēpums ir visu sastāvdaļu sagriešana vienāda lieluma gabaliņos un lēna karsēšana uz nelielas uguns. Īpašu garšu var panākt, piemēram,  buljonam pievienojot daudz sīpolu un tomātu, bet pastas mērcei – kaperus vai olīvas. Der iemācīties gatavot vienkāršu salsu, jo to var pievienot neskaitāmiem ēdieniem.

Dekorēšana ar glazūru: vienmērīgi un lēnām

Glazūras uzklāšana ir kulinārijas tehnika, ko spēj izmantot ne tikai profesionāļi. Lielais noslēpums: maisiņš jātur precīzi taisni un vienmērīgi jāizspiež glazūra.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā uz nenoteiktu laiku apmeklētāju konsultantu/-ti (pilna slodze). Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt apmeklētājiem (t.sk. ārvalstu tūristiem) informāciju par ekspozīciju “de Woldemer” un muzeju, vadīt ekskursijas ekspozīcijā de Woldemer; • nodrošināt kvalitatīvu klientu servisu latviešu valodā un svešvalodās; • veikt ekspozīcijas telpu, inventāra, videonovērošanas kameru monitoringu; • veikt skaidras/bezskaidras naudas darījumus, veikt skaidras naudas un POS termināla uzskaiti ar kases aparātu; • sagatavot un iesniegt ar pienākumu izpildi saistīto grāmatvedības atskaiti; • nodrošināt apmeklētāju uzskaiti elektroniskajā apmeklētāju reģistrācijas modulī; un ja Tev ir: • vidējā izglītība; • pieredze darbā muzejā vai kultūras mantojuma objektā/ iestādē radniecīgā jomā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • vienas Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālās valodas zināšanas saskarsmes nodrošināšanā ar ārvalstu klientiem, kuri nepārvalda valsts valodu; • kompetences: labas komunikācijas spējas ar klientiem; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; • labas datorlietošanas prasmes; mēs piedāvājam: • summēto darba laiku; • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 936 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 985 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „Apmeklētāju konsultanta/-tes amatam”, līdz 2026.gada 7.janvārim. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KLIENTU APKALPOŠANAS SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-07 Kontaktpersona: muzejs@valmierasnovads.lv 64224770

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei) Prasības kandidātam: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Zināšanas par kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un pārtikas drošuma sistēmu standartu prasībām; Spēja strādāt ar datoru ikdienas darba uzdevumu veikšanai; Augsta atbildības sajūta, precizitāte un spēja strādāt patstāvīgi. Galvenie darba pienākumi: Ražošanas tehnoloģiskā procesa, iekārtu un inventāra higiēnas stāvokļa kontrole; Tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli ķīmisko un sensoro analīžu veikšana saskaņā ar noteikto plānu; Analīžu rezultātu izvērtēšana atbilstoši uzņēmuma standartiem un specifikācijām; Laboratorijas dokumentācijas un gatavās produkcijas kvalitātes apliecību noformēšana. Mēs piedāvājam: Dinamisku un stabilu darba vidi; Nepieciešamās apmācības, uzsākot darbu; Bruto darba algu no 1190 EUR; Veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus uzņēmuma labumus. Pretendentus lūdzam sūtīt CV uz e-pastu: valmieras.piens@foodunion.com. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks izvirzīti nākamajai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-16 Darba sākšanas datums: 2025-12-17 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri