Valmieras Ziņas

Ceļojums garšu pasaulē – ko vērts kaut reizi nobaudīt ceļojot

Ir virkne neapstrīdamu un lielisku iemeslu ceļot – dabas pārsteidzošais krāšņums, pilnvērtīgāka atpūta, jauni iedvesmojoši iespaidi un vēl daudzi citi. Pieredze, no kuras varam mācīties un ar kuru varam pilnveidot savu ikdienu pēc atgriešanās, ir neatņemama mūsu dzīves bagātība. Kulinārais baudījums ir viena no tām vērtībām, kuru varam ne tikai iedzīvināt savā ikdienā pēc atgriešanās no atpūtas brauciena, bet varam arī tajā dalīties ar draugiem, radiem un pat nodot mantojumā nākamajām paaudzēm. Tūroperators un ceļošanas eksperts “Novatours” iesaka, krāšņākos ceļojumu galamērķus šai vasarai un ziema, un ko tajos ir vērts nobaudīt.

Kuba

Kuba ir kā ceļojums atpakaļ laikā – šarmanta un ar spilgtu personību. Senlaicīgie auto, salsa, rums, cigāri ir kā krāšņi tās aksesuāri, bet tikpat lielas uzmanības vērta ir tās kulinārija. Kubas garšas noslēpums ir vienkāršība – nesarežģīti ēdieni, kas pārsteidz ar izteiksmīgu garšu.

Kubas virtuves galvenais tēls ir Ropa Vieja – tomātos lēni sautēta un pēc tam plucināta liellopa vai jēra gaļa, kas tiek pasniegta kopā ar rīsiem. Spāņu valodas pratēji zinās, ka ēdiena nosaukums tiek tulkots kā “vecas drēbes”, tomēr no tā nevajag nobīties, jo ēdiens būs patiesi gards!

Esot Kubā, noteikti ir vērts nobaudīt arī omāru, jo tie šeit ir krietni lētāki, kā arī saldajā panašķoties ar banāna radinieku plantānu. Viegli apcepts, karamelizēts, saldens un nedaudz lipīgs – tas būs nevainojams noslēgums ikvienai maltītei.

Ceļojumā uz Kubu iesakāms doties laikā, kad pie mums jau valda ziema, lai nepārsteidz pārlieku liels karstums.

Apvienotie Arābu Emirāti

Abū Dabī pārsteidz, izbrīna un apbur. Šeit mirdzoši debesskrāpji mīt līdzās tradicionālai arābu apkaimei, bet greznība – izsmalcinātam arābu tirgum. Abū Dabī ir kā krāšņa grāmata, kurā savu vietu ieņem arī stāsts par tās virtuvi.

Viens no senākajiem ēdieniem, bez kura nav iedomājama ne arābu ikdiena, ne svētku galds, ir Al Harees. Tas nelepojas ar izsmalcinātu izskatu, bet tā garša ir lieliska. Ēdienu gatavo aptuveni diennakti, kopā sautējot gaļu, kviešus un virkni garšvielu. Ilgais gatavošanas process garantē neaprakstāmu garšu.

Emirātu virtuve nav iedomājama arī bez jūras veltēm. Viens no gardākajiem ēdieniem ir Madrooba – rīsi ar zivi (var būt arī ar vistu), kas bagātināti ar virkni garšvielu, piešķirot tam neaprakstāmu garšu.

Ceļojumā uz Emirātiem iesakāms doties laikā, kad pie mums jau valda ziema, lai nepārsteidz pārlieku liels karstums.

Vjetnama

Ceļojums uz Vjetnamu būs arī ceļojums garšu pasaulē. Tik daudzveidīgu un gardu piedāvājumu citviet ir grūti atrast. Šeit esot, sevī noteikti ir jāmodina bērnības ziņkāri, lai būtu drosme mēģināt, garšot un baudīt visu krāšņo un gardo kulinārijas eksotiku.

Garšas stāsts ir jāsāk ar vjetnamiešu tradicionālo zupu Pho – sāļš buljons, svaigas rīsu nūdeles, vista vai liellops un atsvaidzinoši garšaugi. Šīs zupas recepte jau ir apceļojusi visu pasauli, bet to, noteikti, ir vērts nobaudīt arī tās mājvietā.

Vietējo iedzīvotāju viena no iecienītākajām ātrām pusdienu maltītēm ir Bun Cha. Pusdienlaikā īpaši lielpilsētas pārņem grillētas maltās gaļas aromāts. Pēcāk šī gaļa tiek pasniegta kopā ar rīsu nūdelēm un zaļumiem, kā arī īpašu sīrupveidīgu mērci.

Ceļojumā uz Vjetnamu iesakāms doties laikā, kad pie mums jau valda ziema, lai nepārsteidz pārlieku liels karstums.

Itālija

Itālija vienmēr ir bijis sinonīms gardam ēdienam, kuru papildina nesteidzīga atmosfēra un prieks.

Ciemojoties šajā krāšņajā valstī, papildu picai un virknei pastas ēdienu, ir vērts nobaudīt arī citus gardus ēdienus. Itālijas reģions Apūlija glabā vairākus īpaši gardus noslēpumus.

Šeit tiek darināts svaigais siers Burrata. Runā, ka tas, kurš reiz to būs nobaudījis, uz visu laiku to iemīlēs. Krēmīgs, maigs siera “maisiņš” šeit tiek pasniegts kā uzkoda, lai to baudītu kopā ar kādu vieglu aperitīvu.

Apūlijas reģions ir dāsni apveltīts ar dažādām jūras veltēm, bet, atšķirībā no citviet ierastā, tās šeit mēdz baudīt svaigas, t.i. termiski neapstrādātas. Garneles, mazie astoņkājīši un citas ūdens gardās bagātības vislabāk baudīt zvejnieku tirdziņā, kur paši rūdītie jūras vilki pastāstīs, kā vislabāk katra baudāma un viesmīlīgi tās pasniegs vienkāršos traukos.

Ceļojumā uz Itāliju iesakāms doties no pavasara līdz pat rudenim.

Grieķija

Grieķijas burvība ir apdziedāta jau senos eposos un leģendās. Tā tiek dēvēta arī par rietumu civilizācijas šūpuli. Senās saknes vijas arī tās gastronomija, un ne velti grieķu ēdiens tiek virknēts pasaules labāko ēdienu sarakstā.

Grieķija ir vīna zeme. Tomēr vīnogu audzēšana sniedz vēl kādu gardu ēdienu, ne tikai pašu dzērienu. Vīnogu lapas tiek izmantotas Dolmadas gatavošanai – lapās tiek tīts gaļas un rīsu sajaukums, kas pēc tam tiek kopā sautēts. Tomēr katrai saimniecei, katram reģionam ir savas viltības un knifiņi šī ēdiena pagatavošanai, tāpēc to receptes var atšķirties.

Kulta ēdiens Grieķijā, noteikti ir arī Moussaka. Arī šī ēdiena recepte var atšķirties, jo tās senā vēsture ir nesusi virkni improvizāciju, taču pamatā vienmēr būs sautētu baklažānu, maltās gaļas, tomātu un sīpolu kārtojums un baltā mērce.

Ceļojumā uz Grieķiju iesakāms doties no pavasara līdz pat rudenim.

Spānija

Eiropas karstasinīgā, bet tomēr vienmēr laipnā un viesmīlīgā dāma Spānija nav tikai flamenko, dižas mākslas un nepiespiestas atmosfēras mājvieta, bet tā ir arī mājvieta virknei gardu un izteiksmīgu ēdienu.

Spānijas virtuve ir bagāta ar dažādām jūras veltēm un viens no ēdieniem, kas tās ietver un r noteikti jānobauda, ir Paella ­– rīsu ēdiens ar dažādām jūras veltēm, kas ierasti tiek pasniegts nelielās panniņās. Šim ēdienam ir arī citas variācijas – ar gaļu vai miksētā, tomēr visas no tām ir gardas un lieliskas.

Citādāka variācija par ierasto biešu auksto zupu, ir Spānijā dzimusī Gazpacho. Šī zupa ir viens no labākajiem atsvaidzinājumiem karstā dienā. Tajā vienmēr būs tomāti, gurķis, sīpoli, ķiploki, olīveļļa, vīna etiķis, tomēr katram pavāram būs savs tās pagatavošanas veids un noslēpums.

Ceļojumā uz Spāniju iesakāms doties no pavasara līdz pat rudenim.

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Kā Covid-19 ietekmējis jūsu darbu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA “Plainstream” ir Latvijas uzņēmums, kas sniedz zvanu centra pakalpojumus Latvijā pazīstamākajiem zīmoliem, veicinot to biznesa attīstību. Tomēr vienkāršiem vārdiem sakot – mūsu darbs ir izcili apkalpot klientus telefoniski. Pievienojies mūsu komandai kā ZVANU CENTRA OPERATORS Mēs tev uzticēsim: Konsultēt klientus par uzņēmuma pakalpojumiem jeb ar prieku atbildēt uz klienta telefona zvaniem par tiem aktuāliem jautājumiem; Kā arī sniegt rakstiskas atbildes klientiem uz viņa iesūtītajiem jautājumiem e-pastā No Tevis sagaidām: Prieku darboties kopā ar klientiem, jo tā būs neatņemama tavas ikdienas sastāvdaļa; Spēja plūstoši runāt latviešu un krievu valodā, vēlama arī angļu valoda; Loģiskā domāšana, fleksibilitāte; Motivāciju mācīties, apgūt jaunas prasmes; Labas iemaņas darbā ar datoru. Tev piedāvāsim: Stabilu darbu profesionālā un draudzīgā kolektīvā; Apmaksātas apmācības un iespēju attīstīt savas prasmes; Maiņu darba laiku - maiņas garums 8,5 stundas (maiņas arī arpus standarta "ofisa" darba laika); Paveiktajam atbilstošu atalgojumu; un citiem labumiem (kopīgiem pasākumiem, izaugsmes iespējas, utt.). Ja esi meklētā persona, gaidīsim tavu CV ar norādi “Zvanu centra operators Valmierā” uz e-pastu cv@plainstream.lv vai vari pieteikties šeit: https://www.plainstream.lv/pieteikties/ Tomēr papildus jautājumos - gaidām arī tavu zvanu: 20114066. Profesija: Zvanu centru OPERATORS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Ausekļa iela 32, Valmiera Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Pakalpojumi Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2020-05-31 Kontaktpersona: CV ar norādi “Zvanu centra operators Valmierā” sūtīt uz cv@plainstream.lv, 20114066 Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Galvenie amata pamatpienākumi:  Rūpēties par izglītojamo drošību; Darba organizēšana un plānošana; Bērnu veselības stāvokļa novērtēšana; Bērnu profilaktisko pasākumu organizēšana un veikšana; Higiēnas prasību izpildes kontrole; Bērnu ēdināšanas uzraudzība sadarbībā ar ēdināšanas pakalpojuma sniedzēju; Infekcijas kontroles nodrošināšana; Profilaktiski izglītojošais darbs; Darba dokumentēšana; Uzņemties atbildību par sava darba kvalitāti; Profesionālās kvalifikācijas uzturēšana. Amata veikšanai nepieciešamā izglītība, kompetences un prasmes: Augstākā izglītība atbilstoši amata pienākumiem, papildus reģistrētas ārstniecības personas statuss. Darba pieredze ne mazāk kā 3 gadi, kā arī profesionālā pilnveide atbilstoši normatīvajiem aktiem par profesionālo pilnveidi; Spēja strādāt droši, akurāti un efektīvi; Spēja strādāt paaugstinātas spriedzes apstākļos; Spēja novērst problēmas un nodrošināt drošību; Valsts valodas prasme normatīvajos aktos noteiktajā līmenī. Motivētu pieteikuma vēstuli, izglītību apliecinošu dokumentu kopijas un CV jāiesniedz līdz 29.05.2020. Mazsalacas pilsētas Pirmsskolas izglītības iestādē (Parka iela 14, Mazsalacā, Mazsalacas novadā, LV-4215) vai elektroniski pirmsskola@mazsalaca.edu.lv . Papildus informācija: tālr. 27871920 (pirmsskolas vadītāja Saiva Liepa). Profesija: BĒRNU MĀSA Darba vietas adrese: LATVIJA, Parka iela 14, Mazsalaca, Mazsalacas nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2020-05-29 Kontaktpersona: Piet.vēst., izgl.apliec.dok.kopijas un CV sūtīt uz pirmsskola@mazsalaca.edu.lv, t. 27871920.

Mūsu partneri