Valmieras Ziņas

Juris Mūrnieks: Par ceturtā maija republiku…

Lasīšanas laiks: 2 min

Kopš Latvijas Republikas formālās neatkarības atjaunošanas pagājuši 25 gadi – ceturtdaļgadsimts. Uzaugusi paaudze, kura “padomju laikus” neatceras un par tiem var uzzināt tikai no vēstures grāmatām un varbūt vecāku stāstītā. Bet šoreiz par vēsturi pavisam maz, tikai ieskatam.

1990.gada 4.maijā Latvijas PSR Augstākā Padome pieņēma Deklarāciju “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”. Deklarācija stājās spēkā pieņemšanas brīdī – tātad oficiāli tika atjaunota 1918.gada 18.novembrī proklamētā Latvijas Republika, noteikts pārejas periods.

Neatkarības atjaunošana bija iespējama, pateicoties tā laika PSRS vadības īstenotajai reformu politikai, kuras ietvaros tie cerēja saglabāt komunistiskās partijas varu, taču reformēt ekonomiku. “Atklātuma” ietvaros 1990.gada Latvijas PSR Augstākās Padomes vēlēšanās bija iespējams balsot par vairāk nekā vienu kandidātu katrā vēlēšanu iecirknī. Uzvaru guva Tautas Frontes atbalstītie kandidāti. Par Latvijas neatkarības atjaunošanu nobalsoja 138 deputāti. Nepieciešamā divu trešdaļu robeža tika pārsniegta ar četru balsu pārsvaru. Neatkarības pretinieki balsojumā nepiedalījās.

Tas lai paliek īsam ieskatam vēsturē. Bieži vien esam neapmierināti ar deputātiem, valdību, valsti kopumā. Bet šajā svētku reizē vajadzētu atcerētie par to, ko esam sasnieguši. Droši vien, ka varējām vairāk, bet daudzviet, tepat Eiropā, mūsu ikdiena vēl joprojām ir sapnis, kur tiekties.

“Esam aizmirsuši rindas veikalos, situāciju, ka nauda makā ir, bet preču nav. Pat jaukais jēdziens “blats” nozīmē kaut ko citu. Esam aizmirsuši, ka varējām izvēlēties vienas šķirnes baltmaizi, dažus cigarešu “brendus”. Liepājā ražotā šķīstošā kafija jau bija ekskluzīva prece, līdzīgi kā saldējums vasarā. Par rūpniecības precēm negribas par pieminēt.”

Grūti iedomāties, ka veiksmes gadījumā varējām redzēt aptuveni trīs televīzijas kanālus, ka uz ārzemēs veidotajām mākslas filmām stāvējām rindās. Tajās bijām arī pie avīžu kioskiem, lai dabūtu Polijā, Čehoslovākijā vai Demokrātiskajā Vācijā izdotos žurnālus – par modi, sportu, mūziku. Bieži vien tikai bildīšu pēc.

“Sākam aizmirst, kā darba kolektīvos runājām krieviski, jo tā bija pieņemts. Tas nekas, ka lielākā daļa klausītāju bija latvieši.”

Apdzīvoto vietu, ielu un uzņēmumu nosaukumi divās valodās jau sen pieder vēsturei. Tāpat kā daudz citu lietu.

“Protams, katrai ģimenei, katram cilvēkam droši vien ir savs stāsts par iegūto un arī zaudēto. Par sasniegto, veiksmēm un neveiksmēm. Bet mūsu valsts svētku reizē mēģināsim padomāt par iegūto, sasniegto un novērtēsim to.”

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri