Valmieras Ziņas

Par latvietību – pārliecību, kas neizzūd

Lasīšanas laiks: 5 min

Intervija ar “Goda valmierieti 2014” Dr. Silvanu Kreijeri.

Valmieras pilsētas pašvaldība 18.novembrī godināja šī gada Goda un Gada valmieriešus. Apbalvojumu „Goda valmierietis 2014” saņēma Gīterslo apriņķa kultūras sakaru koordinatore, mākslas kuratore Dr. Silvana Kreijere (Dr. Silvana Kreyer) par ilggadēju ieguldījumu starptautiskās sadarbības veicināšanā starp Valmieru un Gīterslo apriņķi Vācijā, sekmējot daudzveidīgu mākslas un kultūras projektu norisi, nodrošinot pieredzes apmaiņu starp Latvijas un Vācijas māksliniekiem, iespēju iepazīties ar mākslinieku daiļradi, kā arī par ieguldījumu, stiprinot sieviešu nevalstisko organizāciju sadraudzības veidošanos. 

Entuziasms un aizrautība

Sadarbība starp Gīterslo apriņķi Vācijā un vēsturisko Valmieras rajonu pastāv kopš 1994.gada, savukārt Silvana Kreijere no 1996.gada ir partnerattiecību kultūras sakaru koordinatore. Pateicoties S.Kreijeres darbam, šo 18 gadu laikā gan Valmierā, gan Gīterslo apriņķī eksponēts aptuveni 30 izstāžu, neskaitot koncertus, simpozijus u.c. kultūras pasākumus.

Partnerība sākta izdevīgā laikā, kad Latvija atguva neatkarību. Tā bija iespējams izvērst sadarbību sociālās palīdzības – inventārs skolām, slimnīcām, pansionātiem, policijai, ugunsdzēsējiem, apģērbs, pārtika u.tml. – un kultūras jomā. Vācieši tika iepazīstināti ar Latvijas kultūru, organizētas izstādes, koncerti, stāsta S.Kreijere.

“Jāatzīst, ka 20 gadu laikā mūsu sadarbība ir attīstījusies ļoti plašā mērogā, izveidojot spēcīgu un efektīvu kontaktu, entuziastu un profesionāļu loku, kas darbojas visas sabiedrības interesēs.”

Par to, cik plaša, spēcīga un ilgstoša šī partnerība kļūs, iesākumā nemaz nav domāts, galvenais bijusi vēlme darboties.

“Gribēju, lai izdodas piepildīt visas ieceres, jo redzēju: visu varam panākt, ja vien cītīgi pie tā strādājam. Lai gan biju studējusi muzikoloģiju, tajā laikā uzsāku studijas kultūras menedžmenta jomā, lai vēl profesionālāk spētu nodarboties ar izstāžu un koncertu kūrēšanu.”

Prioritārās sadarbības jomas ir izglītība, kultūra, uzņēmējdarbība un sociālā palīdzība. Gīterslo apriņķis sniedzis lielu ieguldījumu vairāku projektu realizēšanā, piemēram, Vidzemes reģiona profesionālās izglītības attīstības kompetences centrs, Reģionālais bērnu logopēdijas centrs, Vācu valodas centrs Valmieras Valsts ģimnāzijā. Gīterslo apriņķis materiāli un profesionāli palīdzējis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Vidzemes reģiona brigādei, Vidzemes slimnīcai, kā arī Valmieras pansionātam, atbalstot tā rekonstrukciju.

“Vācijai sākumā tā bija vēlme palīdzēt partneriem. Tā kā Latvija vairs nav valsts, kurai būtu tikai jāpalīdz, mūsdienās būtisks ieguvums ir redzesloka paplašināšanās, jaunas kultūras iepazīšana un kontaktu veidošana.”

2015.gada projekti

Sadarbojoties ar Valmieras muzeju, no 29.jūnija līdz 9.jūlijam Valmierā norisināsies mākslinieku simpozijs. 2014.gadā šāda veida simpozijs pirmo reizi tika rīkots Gīterslo apriņķī, kurā piedalījās gan latviešu, gan vācu mākslinieki. Kā skaidro S. Kreijere, sadarbības partneriem vienmēr šķitis būtiski parādīt, ka partnerība ir „ceļš, kas iet abos virzienos”, līdz ar to pieņemts lēmums, ka simpozijam jānotiek arī Valmierā.

Savukārt augusta sākumā Gīterslo apriņķī norisināsies IX Vācu un latviešu forums. Tā programma vēl tiek rūpīgi plānota, taču viena no aktivitātēm būs vācu un latviešu mākslinieku izstāde.

Iecere ir arī mūziķu pieredzes brauciens uz Gīterslo apriņķi. Līdzīgs, kā tas notika Valmierā oktobra sākumā, kad Gīterslo Mūzikas skolas skolotāju kvintets sniedza koncertu Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā un tikās ar Valmieras Mūzikas skolas kolektīvu.

Lepnums par savu dzimto valsti un piederību tai

Kā apgalvo S. Kreijere, darbs šajā amatā ir likumsakarīgs, jo viņa ir dzimusi latviete. Silvanas Kreijeres māte ir rīdziniece, bet tēvs – cēsnieks. Kopā ar tēvu viņa 1991.gadā pirmo reizi atgriezās dzimtenē.

„Tajā mirklī mani pārsteidza Latvijas dabas krāšņums un daudzveidība, protams, arī kultūras bagātība, kas bija sākusi atplaukt pēc ilgā apspiestības perioda. Es sapratu, ka gribu šeit atgriezties vēl un vēl, ka varu daudz ko paveikt. Domāju, tobrīd manī pamodās latvietība, piederība valstij.”

To arī ik dienas S. Kreijere cenšos nodot abiem dēliem, lai viņi sevi saista ar Latviju – tās tradīcijām, valodu un kultūru. Bērnībā abi ir apmeklējuši latviešu bērnu dārzu Minsteres latviešu centrā, kā arī dēli vienu gadu mācījušies Rīgas Āgenskalna ģimnāzijā – no tā laika saglabājušās tuvas saites ar draugiem Latvijā.

Runājot par to, kas S.Kreijerei visvairāk patīk Latvijā, viņa novērtē pilsētu sakoptību, lai gan Rīga arvien vairāk līdzinoties citām lielām pilsētām Eiropā. Tomēr tas ir likumsakarīgi, ka daudz tiek pārņemts no citām valstīm, kas ne vienmēr ir pozitīvi.

“Vērtējot mazākas pilsētas, piemēram, Valmieru, Eiropas tuvums ir pozitīva lieta. Savukārt tās attālums no galvaspilsētas ļauj saglabāt īpašības, kas ir tipiskas reģionu pilsētām, piemēram, tirdziņi, tīrība, dabas tuvums. Valmierā attīstība norit saudzīgi, te nav novērojams modernisms un komerciālisms, tā saglabā savu īpašo identitāti, auru… Piemēram, kad agrās rīta stundās dodos pa Valmieras ielām, ik uz stūra var redzēt iedzīvotājus, kuri uzkopj savu mājas apkārtni – savu pilsētu. Šis skats ir ārkārtīgi aizkustinošs. Vācijā tādas lietas neredzēt. Tā, manuprāt, ir mīlestība un cieņa pret savu pilsētu, savu tēvzemi, un tas arī man visvairāk patīk Latvijā.”

„Goda valmieriete 2014” Dr. Silvana Kreijere latviešus mudina būt pašapzinīgākiem un lepnākiem par to, kas paveikts ne tikai šodien, bet arī par to, kas izdarīts pagātnē.

„Jums ir jālepojas ar latviešu kultūras bagātību, par daudzveidīgo tradīciju klāstu, par latviešu dziesmām un dejām. Latviešiem ir jāiztaisno sava mugura un ar paceltu galvu jāsaka – mēs esam labi! Mums viss izdodas! Savukārt, runājot par Valmieru, man būtu nozīmīgi, ja pilsēta turpinātu attīstīt to, kas šobrīd ir uzsākts. Lai neapstājas iesāktie darbi! Valmierai ir viss, ko vien var vēlēties, un tas ir jāsaglabā!”

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara’89”- viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “top!” Sedā,Uzvaras ielā 10. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšana; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Interesantu darbu stabilā uzņēmumā,mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 820-870 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs Sedā vai pieteikties personīgi, vai WhatsApp tel.nr. +371 29529416. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Seda, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-27 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: pa mob.telef.29529416 Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Pievienojies mūsu komandai! Jāņa Endzelīna Kauguru pamatskola (turpmāk – Skola) aicina darbā  vācu valodas skolotāju (profesijas klasifikatora kods 2341 01) (6 kontaktstundas nedēļā) uz nenoteiktu laiku.  Darba vietas adrese: “Kauguru skola”, Kauguri, Kauguru pagasts, Valmieras novads. Ja Tu vēlies: • īstenot izglītības programmu “Vācu valoda” mācību priekšmetā atbilstoši Valsts izglītības standartam; • sniegt individuālu un diferencētu atbalstu izglītojamajiem mācību priekšmetā; • veicināt izglītojamo individuālo sasniegumu attīstību; • sekot līdzi jaunākajām tendencēm pedagoģijas nozares attīstībā; • izstrādāt piedāvājumu mācību priekšmeta, Skolas radošai un inovatīvai izaugsmei; un ja Tev ir: • izglītība saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”; • valsts valodas prasmes augstākajā līmenī; • kompetences: komunikācijas un sadarbības prasmes; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; spēja reaģēt uz izglītojamo vajadzībām, kā arī motivēt izglītojamos darbam; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.445 “Par pedagogu darba samaksu”; • personīgo izaugsmi un profesionālo zināšanu pilnveidošanu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu un darba pienākumu veikšanai atbilstošu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt līdz 2024.gada 15.jūnijam e-pastā: kauguru.pamatskola@valmiera.edu.lv. Tālrunis informācijai: 29435511. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: VISPĀRĒJĀS PAMATIZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Kauguru skola, Kauguri, Kauguru pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-15 Kontaktpersona: CV;piet.vēst.,izgl.,dok.,kopiju lūdzam sūtīt uz e-pastu:kauguru.pamatskola@valmiera.edu.lv

Mūsu partneri