Valmieras Ziņas

Pārdod mežu gudri un iegūsti pēc iespējas lielāku ieguvumu

Lasīšanas laiks: 3 min

Mežs ir vērtīgs resurss, un ar katru gadu šis resurss kļūst arvien vērtīgāks, tāpēc tā saglabāšanai un apsaimniekošanai ir īpaši svarīga nozīme ilgtermiņā, taču gadījumos, kad meža pārdošana kļūst par nepieciešamību, ir svarīgi pārdot mežu gudri. Ko tas nozīmē? Bieži meža zemes īpašnieki pārdod meža zemi zem tirgus vērtības, tāpēc, lai no šādas situācijas izvairītos, ieteicams ne tikai uzzināt sava īpašuma patieso vērtību pirms pārdošanas, bet arī vērsties pie uzticamiem nozares konsultantiem, kuriem ir liela profesionālā pieredze meža īpašumu pirkšanas un pārdošanas darījumos. Tas palīdzēs saņemt pēc iespējas lielāku ieguvumu no sava īpašuma, neuzķeroties uz mežu pārpircēju piedāvājumiem.

Kāpēc meža zeme tiek pārdota ar zaudējumu?

Ja pārdod mežu, vienmēr pārbaudi sava īpašuma šī brīža tirgum atbilstošo vērtību! Tāpat, lai izvairītos no negodīga darījuma riska, ieteicams vērsties pie konsultantiem mežu nozarē, kuri detalizēti izpētīs katru individuālo situāciju un piedāvās atbilstošākos tālākās rīcības ceļus, jo ne visās situācijās ir ieteicama īpašuma pārdošana. 

Nereti tie meža īpašnieki, kuri pārdod mežu saviem spēkiem, bieži saskaras ar situāciju, kad meža īpašums tiek pārdots pat par 30%-50% neizdevīgāk jeb zem tā patiesās vērtības. Tas var notikt informācijas trūkuma un nezināšanas dēļ par meža zemes pirkšanas un pārdošanas jautājumiem un īpašuma patieso vērtību, steigas dēļ, kad īpašums steidzamā kārtā tiek pārdots mežu pārpircējiem, kuri vēlāk pārdot īpašumu tālāk, kā arī pārpircēju maldinošo vai agresīvo reklāmu dēļ. 

Meža īpašuma pārdošana pārpircējiem jeb starpniekiem ir viens no izplatītākajiem iemesliem, kāpēc meža zeme tiek pārdota ar zaudējumu, jo pārpircēji nav galējie Tava meža īpašuma pircēji. Starpnieki, izmantojot dažādas metodes, tostarp arī psiholoģisko spiedienu, maldināšanu un vilinošas reklāmas, iegādājas meža zemi no īpašniekiem zem tirgus vērtības, līdz ar to īpašnieks var zaudēt pat līdz 50% no sava ieguvuma. Tas ir vienpusēji izdevīgs darījums, kas ļauj pārpircējiem pārdot mežu tālāk un palielināt savu peļņu.

Meža vērtības noteikšana

Lai iegūtu pēc iespējas lielāku ieguvumu no sava meža īpašuma, jāsāk ar tā patiesās vērtības noteikšanu. Meža vērtība tiek noteikta pēc vairākiem kritērijiem kā meža stāvoklis, meža zemes tips, mežaudzes sastāvs, vidējais mežaudzes vecums, vieta un reģions, kurā atrodas īpašums. Pastāv daudzi faktori, kas palielina meža vērtību (koku ciršanas vecums, atjaunotie izcirtumi u.c.), kā arī faktori, kas samazina meža vērtību (nekoptas jaunaudzes, neliels izcērtamo koku apjoms u.c.), tāpēc būtu svarīgi apzināt arī tos. Profesionāls meža zemes īpašuma novērtējums tiek veikts pēc dokumentiem un apskates dabā, tāpēc svarīgi vērsties pie speciālistiem ar nozares zināšanām, kuri palīdzēs noteikt īpašuma patieso vērtību un uzzināt, kā izdevīgāk pārdot īpašumu vai to efektīvāk apsaimniekot.

Meža pārdošanas process

Lai pārdotu mežu gudri, nepieciešams īstenot vairākas darbības, tostarp nodalīt mežu no kopējā īpašuma, piemēram, lauksaimniecības zemes, ko var pārdot atsevišķi, ja zeme ir labā stāvoklī un vairāk par 3 hektāriem. Tāpat svarīgi saprast, vai labāk pārdot mežu vai cirsmu, kā arī organizēt meža cirsmas vai zemes izsoli un nokārtot visus juridiskos un nodokļu jautājumus. Arī šo darbību veiksmīgai īstenošanai – īpašumu nodalīšanai, “caurspīdīgu” izsoļu organizēšanai, dokumentācijas sagatavošanai un citos jautājumos – vērsies pie konsultantiem Zīles.lv ar ilggadēju un veiksmīgu pieredzi mežu nozarē, kuri palīdzēs Tev iegūt pēc iespējas lielāku ieguvumu no sava īpašuma!

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA “ZAAO”, VRN 44103015509, sniedz kvalitatīvus atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus – atkritumu savākšanu, šķirošanu, transportēšanu, apstrādi un apglabāšanu videi draudzīgā veidā, kā arī veic sabiedrības informēšanu un izglītošanu. AICINĀM DARBĀ: Atkritumvedēja vadītāju (8332 01) Valmierā Mēs piedāvājam: Pilnu darba slodzi; Normālo darba laiku ar summētā darba laika organizāciju četru mēnešu pārskata periodā; Labus darba apstākļus; Bruto atalgojumu no 1360.00 mēnesī; Piemaksas par papildus darba apjomu;  Degvielas izdevumu kompensācija darbinieka nokļūšanai uz darbu; Sociālās garantijas; Kvalifikācijas celšanas iespējas; Nelaimes gadījumu apdrošināšana uzsākot darbu; Veselības apdrošināšana pēc pārbaudes laika beigām; Ģimenei draudzīgu darba vietu. Darba pienākumi: Sadzīves atkritumu, lielgabarīta atkritumu un šķiroto atkritumu savākšana; Ievērot darba drošības noteikumus pārvietojot konteinerus un strādājot ar hidrauliskajiem manipulatoriem; Uzturēt automašīnu tehniski labā stāvoklī un savlaicīgi ziņot par tehniskajiem bojājumiem.  Prasības: Vidējā vai vidējā speciālā izglītība; C kategorijas autovadītāja apliecība. 95 kods; Vēlama vismaz viena gada pieredze automašīnas vadīšanā; Vēlama pieredze darbā ar hidrauliskajiem manipulatoriem; Labas tehniskās zināšanas; Prasme rīkoties ārkārtas situācijās; Komunikācijas prasmes, kas orientētas uz klientu apkalpošanu; Prasme pielietot darbā tehnisko inventāru; Organizatoriskās prasmes. Pieteikties: CV lūdzam iesūtīt e-pastā darbs@zaao.lv līdz 2024.gada 26. maijam Tālrunis informācijai: 26207402 Pateicamies par atsaucību ikvienam/i kandidātam/ei un informējam, ka SIA “ZAAO” nodrošina vienlīdzīgas iespējas ikvienam. SIA “ZAAO” atbalsta dažādību un iekļaujošu darba vidi, un kandidātus(-es) izvērtē, balstoties vienīgi uz sasniegumiem, kvalifikācijām un darba pieredzi. Informējam, ka Jūsu pieteikumu dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi. Personas datu apstrādes pārzinis ir SIA “ZAAO”, Rīgas iela 32, Valmiera, LV-4201 Profesija: ATKRITUMVEDĒJA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2024-05-26 Kontaktpersona: Personāla Speciālists

Mūsu partneri