Valmieras Ziņas

“Mamma vēl smaida” Valmieras kinoteātrī un tikšanās ar radošo komandu

Lasīšanas laiks: 3 min

Pirmdien, 3.oktobrī, Valmieras kinoteātrī “Gaisma” vairāki desmiti kino cienītāju bija ieradušies, lai noskatītos melno komēdiju “Mamma vēl smaida”, kas tiek saukta arī par ceļa filmu jeb road movie kino. Uz tikšanos ar skatītājiem savā vārda dienā bija ieradusies pati režisore Elza Gauja un aktrise Baiba Broka, kas filmā atveido vienu no trim māsām.

Elza Gauja lielajā kino ir debitante, un šo izaicinājumu pieņēma visekstrēmākajā laikā, vēl būdama Kultūras akadēmijas režijas maģistrantūras studente. Tā ir mikrobudžeta filma, un scenārija tapšanā piedalījās gan režisore Elza Gauja un Rasa Bugavičute-Pēce, gan visas trīs filmas māsas: Daiga Kažociņa, Baiba Broka un Anta Aizupe.

Papildinot viena otru, režisore un aktrise stāstīja par filmas uzņemšanas laiku. Tas bijis 2020.gada sākums, kad Latvijā pandēmijas dēļ tika ieviesta komandantstunda, bija visstingrākie ierobežojumi izbraukt uz ārzemēm un ārā valdījusi īsta ziema. Filmā darbība gan it kā notiek arī Tallinā un Somijā, bet tas ir mānīgi, jo viss uzņemts tepat Latvijā 25 filmēšanas dienās. Kā atzīst Elza Gauja, tas ir bijis radošs un interesants izaicinājums. Lai neredzētu Latvijas ceļazīmes un visu latvisko vidi, filmā izmantots ļoti daudz ceļa ainavu un aktieru tuvplānu (varbūt reizēm šķiet pārāk tuvi un neskaidri).

Aktrisei Baibai Brokai vistuvākais ir traģikomiskais žanrs, un šajā filmā patiešām traģiskais mijas ar komisko. Filmas stāsts ņemts no reālās dzīves, bet apaudzēts ar citiem notikumiem. Lai arī mammas nāve ir bēdīgs fakts, ir daudz situāciju, kas liek skatītājiem smieties. Baiba bijusi priecīga, ka režisorei uzreiz bijis skaidrs, kura aktrise būs kuras māsas lomā. Kompānija bijusi tik interesanta, ka, neskatoties uz plānajiem Līgas Krāsones kostīmiņiem (jo Latvijā jau vairs nav aukstu ziemu!), filmas radošā komanda pat nav jutusi -20 grādu salu! Lomas vairāk sadalītas pēc aktrišu temperamentiem un reakcijas uz notikumiem. Filmā radniecība liek būt kopā, bet katrai māsai dzīves pieredze un uzskati ir visai atšķirīgi. Daigas Kažociņas Žanna ir vecākā no māsām, dzīvo Somijā, un viņas dzīvoklī mūža miegā arī aizmieg mamma. Baibas Brokas Aija kopā ar vīru (Jāni Skuteli) un bērniem dzīvo Latvijā, viņa ir pareizā māsa, kurai patīk izrīkot, kura cenšas dzīvot pēc likumiem. Pavisam pretēja ir Antas Aizupes Vera, kura ģērbjas un dzīvo kā hipijmeitene Tallinā. Nevienai no māsām nav 5000 eiro, lai mirušo mammu legāli pārvestu uz dzimteni, tāpēc, apejot repatriācijas izdevumus,  no Somijas pilsētas Oulu nelaiķe ceļo busiņa jumta bagāžniekā…

Baiba Broka pēc savas un citu pieredzes stāsta, ka reti zina aktierus, kuri filmā apmierināti ar savu sniegumu, jo vienmēr liekas, ka varējis būt labāk. Aktrise filmu noskatījusies divas reizes. Skatoties pirmo reizi, aktieris pārsvarā redz sevi, tikai nākamajās skatīšanās reizēs pamana arī citus aktierus un citas nianses. Šis kino projekts bija aizbēgšana no rutīnas. Man patīk būt kopā ar šo filmu, ar šo lomu – tā aktrise Baiba Broka.

Runājot par komisko, režisore Elza Gauja atceras situāciju ar busiņu, kurš kūpējis jau pirmajā dienā un reizēm ticis stumts, vilkts un pierunāts, lai kustētu uz priekšu.

Māsu mammu filmā lieliski atveido astoņdesmitgadīgā Dailes teātra aktrise Lidija Pupure (lai viņai ilgs mūžs!), par māsu ceļabiedru kļūst lietuvietis Mindaugs (ārštata aktieris Matīss Budovskis).

Tikšanās noslēgumā režisore Elza Gauja aicina:

Turpiniet iet uz kino, jo filmas jau taisām lielajiem ekrāniem! Bet par filmu “Mamma vēl smaida” gaidām atsauksmes Facebookā, jo filmai izveidota sava mājaslapa!

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Lat Met" pamatā ir metālapstrādes uzņēmums, kas specializējies praktisku dekoratīvo metāla izstrādājumu ražošanas jomā (vieglie metāla izstrādājumi), pasūtījumi tiek izgatavoti gan pēc privātpersonu, gan industriālo klientu pasūtījumiem. Margas, kāpnes, tirdzniecības stendi, vides priekšmeti, parka soliņi, velo statīvi, nojumes, metināti nestandarta izstrādājumi būvniecībai un mašīnbūvei. Sadarbības partneri Latvijā un Skandināvijā. SIA "LAT MET" aicina darbā metinātāju Galvenie amata pienākumi: Metināšanas darbi izmantojot MIG/MAG, jāmetina margas, kāpnes u.c. Metināšanas darbu veikšana vadoties pēc rasējumiem SIA "Lat Met" nodrošina: Darba veikšanai nepieciešamos apstākļus, vidi un iekārtas Paveiktajam darbam un kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu Prasības pretendentiem: Darba pieredze metināšanā (metālapstrādē) Spēja patstāvīgi un kvalitatīvi veikt darba uzdevumus Prasme lasīt tehniskos dokumentus Pozitīva attieksme, motivācija strādāt un mācīties Par priekšrocību tiks uzskatīts: Pieredze metālapstrādē Prasme metināt ar TIG Darba vieta: Rubenes metāla apstrādes cehs "Meistari", Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov., LV-4227 (300 metri no Rubenes baznīcas), saskaņā ar montāžas grafiku klientu objektos. Atalgojums : 1460,00 EUR (Bruto) Papildus informācija Mob. 27314092 (Artis) Profesija: METĀLMATERIĀLU METINĀTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Meistari, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-29

Mūsu partneri