Valmieras Ziņas

Pirmajā atkritumu pārstrādes veicināšanas hakatonā “DaibeZero” uzvar komanda “Air Glass Technology“

Lasīšanas laiks: 6 min

21. un 22. augustā notika Latvijā pirmais atkritumu pārstrādes veicināšanas hakatons jeb ideju maratons “DaibeZero”. Atkritumu pārstrādes idejas ar nozares profesionāļu atbalstu attīstīja sešas uzņēmēju, pētnieku, studentu un vides entuziastu komandas.

Punktu kopvērtējumā žūrija par labāko atzina starptautiskas komandas “Air Glass Technology“ ideju stikla šķiedras atkritumus pārstrādāt ķieģeļos un citos celtniecības materiālos. Hakatona uzvarētāji ieguva 10 000 eiro naudas balvu savas idejas attīstīšanai. Šai komandai savu simpātiju balvu pasniedza arī AS “Valmieras Stikla šķiedra”.

Biznesa konsultāciju firmas “Mercury International” un Vides risinājumu institūta simpātiju balvas ieguva RTU Vides zinātņu maģistrantūras studentu komanda “Šķiedra Zero”, piedāvājot stikla šķiedras diegu smalcināšanas iekārtu, lai iegūto materiālu pēc tam izmantotu, piemēram, kā sporta inventāra ražošanas sastāvdaļu.

Uzslavas no Valmieras novada pašvaldības, Valmieras Attīstības aģentūras un mentoriem savukārt arhitektu komandai “Studija.monotons”, kuri piedāvā vides objektus no pārstrādātām riepām, lai pilsētvidē pievērstu uzmanību aprites ekonomikas jautājumiem.

Hakatona komandu idejas izvērtēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs, hakatona patrons un 13. Saeimas deputāts Juris Pūce, ZAAO valdes priekšsēdētājs Gints Kukainis, Reģionālā atkritumu apsaimniekošanas centra “Daibe” vadītājs Ģirts Kuplais, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Biznesa inkubatora departamenta direktore Laura Očegova, AS “AJ Power Recycling valdes locekle Solveiga Grīsle, AS “Valmieras stikla šķiedra” valdes loceklis Ģirts Vēveris, Vides risinājumu institūta dibinātājs, uzņēmējs Gundars Skudriņš, Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks un Valmieras Attīstības aģentūras valdes priekšsēdētāja Ilze Eglāja.

VARAM ministrs Artūrs Toms Plešs portālam “Valmieras Ziņas” sacīja:

“Eiropas zaļais kurss Latvijai ir ļoti svarīgs gan rūpēs par vidi, gan, dodot iespēju transformēt ekonomiku. Tādēļ atkritumu nozarē ir gaidāmas daudz nozīmīgas inovācijas. “Start-up” vide pierāda, ka hakatoni ir labs veids, kā apzināt inovatīvas idejas problēmu risināšanai, kas sākotnēji šķiet neatrisināmas. Latvijai priekšā ir lieli izaicinājumi, jo pašlaik poligonos mēs noglabājam aptuveni 60% no sadzīves atkritumiem. Mūsu mērķis līdz 2035.gadam šo apjomu ir samazināt līdz 10 procentiem. Līdz ar to jau pašlaik ir jādomā, ko darīt ar šo resursu, ko mēs vairs nevarēsim vienkārši aprakt zemē. Šis resurss būs jāpārstrādā un jāpiešķir tam jauna dzīve. Šajā hakatonā tiek pievērsta uzmanība diviem resursu veidiem – riepām un stikla šķiedras atkritumiem, par kuru pārstrādi lauza galvu zinātnieki visā pasaulē. Valsts var palīdzēt šīs problēmas risināšanā, radot tādu normatīvo bāzi, lai zinātnieku idejas varētu “uzplaukt”. Tādēļ Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aktīvi strādā, lai caur likumiem un noteikumiem skaidri noteiktu virzienu, uz kurieni Latvija virzās atkritumu apsaimniekošanā. Ļoti svarīgi ir sniegt atbalstu uzņēmējiem, kuri zinātnieku radītajām idejām ļauj realizēties praksē.”

Gints Kukainis atklāja hakatona idejas priekšvēsturi:

“Ideja par hakatonu radās ZAAO komandā saistībā ar Eiropas Savienības izvirzītajiem mērķiem un valsts plāniem atkritumu apsaimniekošanas jomā, saprotot to, ka Eiropas zaļais kurss, klimata neitralitātes sasniegšana un aprites ekonomika ir šī brīža svarīgākā aktualitāte. Tieši tādēļ tapa Latvijā un Baltijā pirmais atkritumu pārstrādes tematikai veltīts hakatons, aicinot sabiedrību aizdomāties par klimata jautājumiem un meklēt idejas kā mēs varētu kļūt par atbildīgāku sabiedrību, mazāk patērējot resursus un atkārtoti pārstrādājot nolietotos produktus un šādā veidā samazinot apglabājamo atkritumu apjomu.

Ar šo hakatonu mēs esam atvēruši jaunas durvis ideju meklēšanai atkritumu pārstrādes jomā. Tam vajadzētu kļūt par ikgadēju pasākumu, regulāri pievēršot sabiedrības uzmanību šim tematam, rosinot attīstīt jaunas idejas un veicinot starpinstitucionālo sadarbību, lai mēs kopīgi sasniegtu Eiropas Savienības un mūsu valsts izvirzītos mērķus.

Šī hakatona ideālais rezultāts būtu, ja uzvarētājkomanda ar savu ideju izietu pilnu attīstības ciklu, izveidojot reālu produktu, kurš būtu komerciāli dzīvotspējīgs un atbilstošs Latvijas situācijai un vajadzībām.”

ZAAO vadītājam piekrīt arī Juris Pūce. Uzrunājot hakatona dalībniekus, viņš uzsvēra:

“Mēs esam pārāk ilgi uzskatījuši atkritumus saimniecību kā izdevumu posteni. Patiesībā tas ir ienākumu postenis, taču ne visiem. Ienākumus varēs gūt tie, kuriem ir labas idejas un kuri ir spējīgi tās īstenot un komercializēt. Nākotne ir šo cilvēku rokās. Ceru šajā hakatonā ieraudzīt idejas, kā no atkritumiem pelnīt naudu.”

Dzintars Koknēvičs, SIA “Mercury International” partneris, hakatona dalībnieku mentors:

“Viena daļa dalībnieku mums sākumā uzdeva jautājumus, ko mēs varam viņiem ieteikt problēmas risināšanā, taču mēs esam mentori, nevis hakatona dalībnieki. Mūsu loma ir izaicināt, jautāt un likt pašiem aizdomāties, nevis pateikt priekšā. Mani ļoti priecē divu dienu laikā sasniegtais progress. Hakatona dalībnieki bija atvērti tiem ieteikumiem un jautājumiem, kurus mēs kā mentori viņiem uzdevām. Sākotnējās idejas, kas dažām komandām bija visai pazaļas un negatavas, ir ieguvušas mugurkaulu, apaugušas ar miesu un asinīm. Savukārt tie, kuriem koncepts bija izdomāts pietiekami tālu, uz izaicinošiem jautājumiem atbildēja vien “mājienos”, sargājot savu komercnoslēpumu.”

Komandas “Studija.monotons” pārstāvis Jurģis atzīst: “Šis bija spraigs process divu dienu garumā, uzklausot mentoru jautājumus un ieteikumus, apsverot visu iegūto informāciju un attīstot sava produkta koncepciju. Esam lepni ar paveikto šo 36 stundu laikā. Lai gan uz hakatonu ieradāmies ar konkrētu ideju, taču pēc pārrunām ar mentoriem sapratām, ka ļoti universāls produkts nebūs nekam pielietojams. Tādēļ mēs koncentrējāmies uz vienu virzienu un attīstījām konkrētu pielietojamu produktu – modulāru pilsētvides elementu, kas tiek veidots no pārstrādātām riepām.

Lai gan man šī bija pirmā hakatona pieredze, tomēr arhitektūras un dizaina studijas paredz to, ka ļoti īsā laikā ir jāspēj paveikt daudz darba. Tādēļ fiziski tas nebija pārāk grūti. Kā galveno ieguvumu uzskatu sadarbību ar mentoriem – savu jomu profesionāļiem, kuri uzdeva izaicinošus jautājumus un sniedza vērtīgus padomus.

Komandas “Šķiedra Zero” pārstāvis Oskars:

“Šīs divas dienas bija ļoti izaicinošas un intensīvas. Mēs izgājām cauri vairākiem prāta vētras karuseļiem. Darbs noritēja kā pa viļņiem – uz augšu, uz leju, līdz beidzot izkristalizējās īstais virziens. “Izsūcām” ļoti daudz vērtīgas informācijas un pieredzes no mentoriem. Visiem mūsu komandas dalībniekiem šī bija pirmā hakatona pieredze. Mums kā vides inženierzinātņu maģistratūras studentiem dalība šajā pasākumā bija loģiska izvēle. Šīs 36 stundas bija ļoti vērtīgas, gūstot jaunas mācības un atziņas turpmākajam darbam.

Mēs hakatonā piedāvājam ideju par iekārtu, kas sasmalcina stikla šķiedras diegus, lai tos varētu izmantot jaunu produktu ražošanā, piemēram, būvmateriālos, kompozīta materiālos, sporta un atpūtas precēs.”

Pasākums notika Reģionālo atkritumu apsaimniekošanas centrā “Daibe”, Dabas un tehnoloģiju parkā “URDA” un Valmieras Olimpiskajā centrā, to organizēja ZAAO kopā ar LIAA, LIAA Valmieras biznesa inkubatoru, Valmieras Attīstības aģentūru, AS “Valmieras stikla šķiedra” un citiem sadarbības partneriem, lai kopīgi virzītos uz aprites ekonomikas īstenošanu un veicinātu atkritumu saimniecības attīstību, kā arī dotu iespēju interesentiem līdzdarboties Latvijai svarīgos procesos, radot inovācijas atkritumu izpētes un pārstrādes jomā.

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” aicina savā komandā  BIROJA ADMINISTRATORU/-I Galvenie amata pienākumi: nodrošināt biroja ikdienas darbības nepārtrauktību un efektivitāti; koordinēt un pārvaldīt dokumentu apriti, arhivēšanu un lietvedību; veikt ienākošās un izejošās korespondences apstrādi; organizēt un protokolēt kapitālsabiedrības valdes un dalībnieku sēdes; sniegt atbalstu uzņēmuma struktūrvienību vadītājiem un darbiniekiem ikdienas jautājumos; komunicēt ar klientiem un sadarbības partneriem; sagatavot atskaites. Prasības kandidātiem: darbības sfērai atbilstoša vidējā profesionālā vai augstākā izglītība (vēlams administrācijas, vadības vai lietvedības jomā); ne mazāk kā divu gadu pieredze līdzīgā amatā; teicamas organizatoriskās un komunikācijas prasmes; prasme strādāt ar biroja tehniku un IT sistēmām; pieredzējuša lietotāja pieredze un laba izpratne par dokumentu vadības sistēmām, priekšroka kandidātiem ar pieredzi darbā ar DVS Namejs; augsta atbildības sajūta un pašorganizācijas līmenis, analītiska domāšana un precizitāte darbā. Piedāvājam: darbu uz nenoteiktu laiku; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; sociālās garantijas; veselības apdrošināšanas polisi pēc nostrādātiem 6 mēnešiem; dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; atalgojumu no EUR 1400 līdz EUR 1600 pirms nodokļu nomaksas. CV un motivācijas vēstuli lūdzu sūtīt elektroniski uz danuta.zerbele@valmierasoc.lv līdz 05.06.2024. Tālrunis uzziņām +371 20021028 Sazināsimies tikai ar tiem pretendentiem, kurus aicināsim uz pārrunām. Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Profesija: BIROJA ADMINISTRATORS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Čempionu iela 4, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Vadība / Administrēšana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-05 Kontaktpersona: Danuta Žērbele Izglītības līmenis: 1.līmeņa profesionālā augstākā izglītība

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”  Jāņa Daliņa sporta komplekss aicina pievienoties savai komandai  ADMINISTRATORU/-I Darbs uz nenoteiktu laiku Amata pienākumi: Uzņemt un apkalpot klientus, koordinēt apmeklētāju plūsmu; Reģistrēt un piešķirt viesiem viesnīcas numurus, darbs ar viesnīcas programmatūru; Ierādīt ģērbtuves saskaņā ar treniņu vai sacensību grafiku; Izsniegt un pieņemt telpu un viesnīcu numuriņu atslēgas; Iekasēt maksu par viesnīcas un sporta infrastruktūras izmantošanu; Veikt citus pienākumus saskaņā ar darba pienākumu aprakstu; Prasības kandidātam: Labas latviešu un angļu valodas zināšanas; Teicamas iemaņas darbā ar datoru; Augsta atbildības sajūta, iniciatīva un entuziasms; Elastīga domāšana, spēja veltīt uzmanību vairākiem uzdevumiem vienlaicīgi, nezaudējot kvalitāti; Vēlamas iemaņas darbā ar kases aparātu un POS terminālu; Citu valodu zināšanas, izglītība viesmīlības vai sporta jomā, kā arī iepriekšējā pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Mēs piedāvājam: Pilnas slodzes darbu; Summēto darba laiku, darbu maiņās arī nakts maiņās; Dinamisku darbu draudzīgu un profesionālu kolēģu komandā; Iespēju katru dienu sastapt interesantus cilvēkus, kas dod labu pieredzi profesionālajā izaugsmē; Stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; Studentiem viesmīlības jomā apvienot prakses vietu ar darbavietu; Atalgojums: Stundas tarifa likme pārbaudes laikā– 5.50 EUR/h, pēc pārbaudes laika 6.00 EUR/h Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt līdz 07.06.2024. uz e-pastu – megija.stalberga@valmierasoc.lv. Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstules. Vairāk informācijas, rakstot e-pastā vai pa tālr. +371 27079858 Profesija: ADMINISTRATORS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Jāņa Daliņa iela 2, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Pakalpojumi Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-07 Kontaktpersona: Megija Stalberga Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” aicina savā komandā ĒKAS INŽENIERTEHNISKO UZRAUGU uz noteiktu laiku – līdz 31.10.2024. Amata pienākumi: piedalīties Jāņa Daliņa sporta kompleksa ikdienas saimniecisko darbu veikšanā, tajā skaitā strādāt ar traktortehniku, mehanizēto un teritoriju uzkopšanas tehniku; uzraudzīt un uzturēt darba kārtībā Jāņa Daliņa sporta kompleksa teritoriju, inventāru un tehnisko aprīkojumu. Uzraudzīt un uzturēt kārtībā Daliņu pludmali; tehniskā atbalsta sniegšana pasākumu organizatoriem, izmantojot stadiona un manēžas infrastruktūru un aprīkojumu; komunikācija un sadarbība ar darbu izpildītājiem, un dalība Jāņa Daliņa sporta kompleksa realizētajos projektos savas kompetences ietvaros. Prasības kandidātiem: vidējā izglītība; augsta atbildības sajūta, precizitāte, prasme orientēties tehniskas dabas jautājumos; pozitīvu un godīgu attieksmi pret darbu un kolēģiem; valsts valodas zināšanas saskaņā ar Valsts valodas likumu; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Mēs piedāvājam: teicamus darba apstākļus mūsdienīgā darba vidē; darba apģērbu; apmācības darbu uzsākot; atalgojums – 1280 EUR pirms nodokļu nomaksas; sociālās garantijas; darba vieta: Jāņa Daliņa sporta komplekss, Jāņa Daliņa iela 2, Valmiera CV lūdzam sūtīt uz megija.stalberga@valmierasoc.lv Kontaktpersona: Megija Stalberga (e-pasts: megija.stalberga@valmierasoc.lv; tālr.Nr. +371 27079858) Pieteikumu iesniegšanas termiņš – 07.06.2024. Profesija: Ēkas inžniertehnisko sistēmu UZRAUGS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Jāņa Daliņa iela 2, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Ierēdņa amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Pakalpojumi Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Ierēdņa amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-07 Kontaktpersona: Megija Stalberga Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri