Valmieras Ziņas

Latvijas pilsētām, kas kandidē uz Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukumu, būs jāpapildina savi pieteikumi

Lasīšanas laiks: 2 min

Četrām Latvijas pilsētām – Daugavpilij, Jūrmalai, Liepājai un Valmierai -, kuras turpina sacensību par Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukumu 2027.gadā, līdz 2022.gada 4.aprīlim dots laiks, ņemot vērā Eiropas kultūras galvaspilsētas atlases žūrijas ziņojumā sniegtos ieteikumus, papildināt un precizēt savus pieteikumus.

Kā aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas (KM) pārstāve Dace Vizule, ministrijas tīmekļvietnē publicēts Eiropas kultūras galvaspilsētas atlases žūrijas ziņojums par Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukuma piešķiršanas 2027.gadam priekšatlases rezultātiem.

Žūrijas ekspertu grupa ziņojumā par konkursa pirmās kārtas rezultātiem sniegusi īsu katras kandidātpilsētas pieteikuma izvērtējumu atbilstoši konkursa nolikumā noteiktajiem kritērijiem: ieguldījums ilgtermiņa stratēģijā, Eiropas dimensija, kultūras un mākslas saturs, izpildes spēja, sabiedrības iesaiste un pārvaldība. Savukārt netika vērtēta pilsētu vēsture, esošais kultūras piedāvājums vai pašvaldību līdz šim īstenotā politika, atzīmēja Vizule.

Ekspertu grupas dalībnieki ziņojumā uzsvēra, ka visām deviņām kandidātpilsētām dalība konkursā palīdzējusi stiprināt to kultūras stratēģijas un kultūras lomu pilsētas sociālekonomiskajā attīstībā. Vērtējot pieteikumus, ņemti vērā ierobežojošie apstākļi, kuros pilsētām savi piedāvājumi bija jāizstrādā – Covid-19 izplatības dēļ bijušas ierobežotas iespējas rīkot klātienes tikšanās un apspriedes ar iedzīvotājiem, kā arī veidot un stiprināt starptautisko sadarbību.

Pēc KM pārstāves paustā, tad, kad Daugavpils, Jūrmala, Liepāja un Valmiera būs papildinājušās un precizējušas savus pieteikumus, konkursa ekspertu grupas locekļi kopā ar novērotājiem no KM un Eiropas Komisijas (EK) viesosies kandidātpilsētās. Pēc vizītēm notiks pēdējā pieteikumu izvērtēšanas sanāksme un tiks pieņemts lēmums par to, kurai no četrām Latvijas pilsētām piešķirt Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu 2027.gadā.

Nākamajai kārtai izvirzītajām četrām pilsētām būs sevišķi jāstrādā pie iedzīvotāju iesaistes un starptautiskās sadarbības stiprināšanas. Tāpat, strādājot pie pieteikumiem konkursa noslēdzošajai kārtai, četrām finālistēm būs jāpievērš uzmanība ilgtermiņa sekām un pārmaiņām, kuras uz kultūras sektoru atstās Covid-19 pandēmija.

8.jūlijā noslēdzās konkursa par Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 nosaukumu Latvijā pirmā kārta, pēc kuras tālāk tiek virzītas Daugavpils, Jūrmala, Liepāja un Valmiera. Konkursam pieteikto pilsētu piedāvājumus Latvijā trīs dienu laikā tiešsaistē vērtēja neatkarīgu ekspertu grupa, ko veidoja Eiropas Parlamenta, Eiropas Savienības Padomes, EK un Eiropas Reģionu komitejas atlasīti eksperti, kā arī divi nacionālie eksperti, kurus izvirzīja Nacionālā kultūras padome un KM.

Eiropas kultūras galvaspilsētas konkursa Latvijā pirmajā kārtā piedalījās Cēsis, Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Kuldīga, Liepāja, Ogre un Valmiera, kas savus pieteikumus iesniedza laikā no 2020.gada augusta līdz 2021.gada 4.jūnijam. KM atzīmēja, ka jau pieteikšanās un sākotnējās atlases kritēriju izpilde Eiropas kultūras galvaspilsētas titula pretendentiem ir pozitīvs sasniegums, jo apliecina pilsētu spēju kultūras, ekonomikas un sociālajā jomā, vienlaikus padarot kultūru par savas ilgtermiņa attīstības stratēģijas daļu.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Lat Met" pamatā ir metālapstrādes uzņēmums, kas specializējies praktisku dekoratīvo metāla izstrādājumu ražošanas jomā (vieglie metāla izstrādājumi), pasūtījumi tiek izgatavoti gan pēc privātpersonu, gan industriālo klientu pasūtījumiem. Margas, kāpnes, tirdzniecības stendi, vides priekšmeti, parka soliņi, velo statīvi, nojumes, metināti nestandarta izstrādājumi būvniecībai un mašīnbūvei. Sadarbības partneri Latvijā un Skandināvijā. SIA "LAT MET" aicina darbā metinātāju Galvenie amata pienākumi: Metināšanas darbi izmantojot MIG/MAG, jāmetina margas, kāpnes u.c. Metināšanas darbu veikšana vadoties pēc rasējumiem SIA "Lat Met" nodrošina: Darba veikšanai nepieciešamos apstākļus, vidi un iekārtas Paveiktajam darbam un kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu Prasības pretendentiem: Darba pieredze metināšanā (metālapstrādē) Spēja patstāvīgi un kvalitatīvi veikt darba uzdevumus Prasme lasīt tehniskos dokumentus Pozitīva attieksme, motivācija strādāt un mācīties Par priekšrocību tiks uzskatīts: Pieredze metālapstrādē Prasme metināt ar TIG Darba vieta: Rubenes metāla apstrādes cehs "Meistari", Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov., LV-4227 (300 metri no Rubenes baznīcas), saskaņā ar montāžas grafiku klientu objektos. Atalgojums : 1460,00 EUR (Bruto) Papildus informācija Mob. 27314092 (Artis) Profesija: METĀLMATERIĀLU METINĀTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Meistari, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-29

Mūsu partneri