Valmieras Ziņas

Atdzims Ziemeļvidzemes ainavas noklusētie stāsti

Lasīšanas laiks: 2 min

Igaunijas valsts mežu apsaimniekošanas centrs, Latvijas Valsts meža dienests un Dabas aizsardzības pārvalde  –  tolaik- Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta administrācija 2010. gadā  realizēja vērienīgu  Igaunijas-Latvijas programmas projektu “Neapzinātās kultūras mantojuma vērtības kopējā dabas un kultūras telpā”. Projekta  ietvaros  tika veikta kultūrvēsturiskā mantojuma inventarizācija meža zemēs bijušajos Alūksnes, Valkas, Valmieras un Limbažu rajonos. Kā projekta galaprodukts tapa grāmata  “Ziemeļvidzemes ainavas noklusētie stāsti  un izveidota “Gaujas/Koivas kultūrvēsturiskā taka”.

Apskatei takā izvēlēti 42 objekti, pie kuriem izvietoti stendi ar informāciju latviešu, igauņu un angļu valodās. Kultūrvēsturiskās takas  garums ir 60 km, no tiem puse ir Latvijā un puse Igaunijā. Kultūrvēstures mantojuma takā joprojām iespējams iepazīties ar vēsturisku notikumu un darbu lieciniekiem. Dažādi objekti stāsta par mežsaimniecības vēsturi, senām robežām un ceļiem, akmens krāvumiem. Pārsvarā visi  no takas apskatei izvēlētajiem kultūrvēstures objektiem Latvijas pusē jau bija apzināti, izstrādājot Aizsargājamo ainavu apvidus “Ziemeļgauja” dabas aizsardzības plānu. Takas sākums Latvijā atrodas Valmieras novada, Plāņu pagasta Oliņās. Jāatzīst, ka Oliņu meža masīvs ir īpaši bagāts ar dažādām kultūrvēsturiskām vērtībām, kas savu aktualitāti nezaudē, bet laikam ritot, kļūst arvien nozīmīgākas. Ņemot vērā Oliņu meža masīvā sastopamo objektu vēsturisko vērtību, steidzami būtu nepieciešams nomainīt vecos, dažviet jau pie pamatnes satrunējušos informācijas stendus.  Pēc projekta pabeigšanas rūpes par takā izvietotajiem objektiem Latvijas pusē uzņēmās Dabas aizsardzības pārvalde, taču  turpmāk vairs neplāno atvēlēt finanšu līdzekļus takas infrastruktūras uzturēšanai. Desmit gadu laikā īpaši uzlabojumi takas uzturēšanā nav veikti, vien  atsevišķu stendu remonts un atsevišķu bojāto konstrukciju aizvākšana.

Liela daļa Gaujas kultūrvēsturiskās takas maršruta, kas atrodas AAA “Ziemeļgauja” aptuveni 15 kilometru garumā,  ietverot 9 apskates  objektus, atrodas nesen izveidotajā Latvijas – Igaunijas garās distances pārrobežu pārgājienu maršrutā “Mežtaka” (CB779 The Forest Trail) posmā. Visos 9 objektos, kas ietver senu īpašumu – “Oliņu”, “Vecmāju” un “Kaķu” apkaimi, informatīvā infrastruktūra novecojusi, neatgriezeniski bojāta vai nav sastopama vispār. Pie 3 objektiem informatīvā infrastruktūra neatgriezenisko bojājumu  dēļ dotajā brīdī vairs nav pieejama. Tur nepieciešams informāciju uzstādīt no jauna.  Pie 6 objektiem vecie stendi aizstājami ar jauniem.

Jāpiebilst, ka 5 no minētajiem 9 kultūrvēsturiskās takas objektiem atradīsies arī Lauku partnerības “Ziemeļgauja”  starptautiskajā projektā  “Sēņu ceļš” plānotajā maršrutā sēņotājiem.

Ieceri par informācijas stendu atjaunošanu atbalstījis Latvijas vides aizsardzības fonds (LVAF) projektā “Tūrisma infrastruktūras objektu atjaunošana un uzlabošana Gaujas kultūrvēsturiskajā takā”, piešķirot finansējumu 2 340,00 EUR apmērā, pašvaldības līdzfinansējums – 234,00 EUR.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Aicinām darbā AUTOBUSA VADĪTĀJU VALMIERAS AUTOPARKĀ DARBA PIENĀKUMI: pasažieru pārvadāšana saskaņā ar darba grafiku biļešu pārdošana darbs ar elektronisko kases aparātu pasažieru kvalitatīva apkalpošana PRASĪBAS PRETENDENTIEM: D kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, vēlams 95. kods vēlams D vai D 1 kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs vismaz divi gadi labas saskarsmes un komunikācijas prasmes latviešu valodas zināšanas UZŅĒMUMS PIEDĀVĀ: darbu stabilā uzņēmumā darba samaksu 1850 EUR (pirms nodokļu nomaksas) pilnas sociālās garantijas daļēju ceļa izdevumu apmaksu no dzīvesvietas uz darbavietu 95. koda apmācības apmācību pirms darba pienākumu uzsākšanas veselības apdrošināšanas iespējas iespēju savienot ar darbu citā uzņēmumā ikgadējās un 95. koda apmācības CV ar norādi vakancei „Autobusa vadītājs Valmieras autoparkā” iesniegt: sūtot elektroniski uz info@vtu-valmiera.lv personīgi SIA „VTU Valmiera” personāla daļā darba dienās no plkst.13:00 līdz 16:00 („Brandeļi”, Brandeļi, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, Reģ.nr. 40003004220) Informācijai 29231565 * Iesniegtos personas datus SIA “VTU VALMIERA” izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “VTU VALMIERA” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāt citos SIA “VTU VALMIERA” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. Profesija: AUTOBUSA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31

Mūsu partneri