Valmieras Ziņas

Policija: Cerības iegūt kāroto rada risku iekrist krāpnieku izliktajās lamatās

Lasīšanas laiks: 3 min

Šī mēneša laikā Valmieras iecirknī jau reģistrēti divi potenciāli krāpnieciski gadījumi, kuros cilvēki zaudējuši vairākus simtus eiro, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore Sintija Virse.

Cilvēkus arvien vilina iespējas iegādāties kaut ko ekskluzīvu kādā citā kontinentā vai pēkšņi kļūt miljonāram, saņemot kāda sveša cilvēka mantojumu. Pieredze liecina, ka šādiem sapņiem sekas ir visai bēdīgas, jo tie izgaist tik pat ātri kā ieguldītā nauda to īstenošanai. 

Pēc S.Virses teiktā, pirmais gadījums reģistrēts novembra vidū, kad policijā vērsās kāda sieviete, kura neveiksmīgi mēģinājusi ar interneta starpniecību iegādāties papagaiļus Kamerūnā. Sieviete zaudējusi 600 eiro lielu naudas summu un kārotos putnus tā arī nav ieguvusi. Kā liecina policijas rīcībā esošā informācija, sākotnēji sieviete atradusi kāroto pirkumu, tad sazinājusies ar potenciālo pārdevēju un vienojusies par summu, kuru pārskaitījusi.

Savukārt otrdien, 25.novembrī, Valmieras policijā ar iesniegumu par nesaņemtu mantojumu vērsies kāds vīrietis, kurš informēja, ka nav saņēmis viņam piedāvāto vairāku miljonu mantojumu no Āfrikas valsts Togo. Šo piedāvājumu vīrietis saņēmis e-pastā, kur kāds kungs informējis, ka ir lieliska iespēja tikt pie 10 700 000 ASV dolāru mantojuma, bet, lai to saņemtu, ir jāveic naudas pārskaitījums 250 eiro apmērā. Nauda pārskaitīta, no mantojuma ne ziņas, ne miņas.

Kā norādīja S.Virse, abos gadījumos cietušie naudas pārskaitījumu veikuši izmantojot naudas pārskaitījuma pakalpojumu Western Union un naudas saņēmējs – privātpersona. Šim pakalpojumam nav ne vainas, ja vien nauda netiek skaitīta privātpersonai uz otru pasaules malu, maksājot par kādu mistisku preci, pakalpojumu vai piedāvājumu. Diemžēl nākt uz pēdām īstajam naudas saņēmējam ir visai sarežģīts process, un bieži vien tas nevainagojas panākumiem, neskatoties pat uz veiksmīgo starptautisko sadarbību starp tiesībsargājošām iestādēm.

Lai nekļūtu par krāpnieku upuri, ikviens piedāvājums ir kritiski jāizvērtē.

Ar mūsdienās pieejamajiem resursiem nav pārāk sarežģīti noskaidrot vai piedāvājums ir drošs. Vienkāršākā metode – ielūkoties meklētājā Google, kur bieži vien ir pieejama informācija gan par uzņēmumiem, gan personām, gan arī dažādas atsauksmes par iespējamiem krāpnieciskiem gadījumiem.

Arī, ja šādā veidā informāciju, kas liecinātu par iespējamu krāpniecisku darījumu, neatrodat, tad tas nebūt nenozīmē, ka tas ir drošs, it īpaši, ja sadarbības partneris ir privātpersona, kura finanšu līdzekļus lūdz pārskaitīt uz citu kontinentu un preci vai pakalpojumu esat redzējis tikai virtuāli. 

Darījumu drošības pakāpe ir lielāka, ja sadarbības partneris ir juridiska persona, ar oficiālu kontu, darbībai atbilstošām licencēm. Protams vislabāk dārgus pirkumus ir vērts iegādāties tikai tad, kad preci varat apskatīt. Tas pats attiecināms uz reaģēšanu uz mistiski izdevīgiem piedāvājumiem – loterijas, mantojumi.

Ir naivi cerēt, ka kāds svešs cilvēks jums vēlēsies uzdāvināt savu naudu vai, ja nekad neesat piedalījies nevienā loterijā, pēkšņi jūs informē, ka esat laimējis miljonus, taču, lai tos saņemtu lūdz ieguldīt jūsu naudu,

norādīja S.Virse. Ja vien nav liela vēlme kādam uzdāvināt savu sūri grūti pelnīto naudu, policija iesaka nekādā gadījumā nereaģēt uz šādiem piedāvājumiem. Krāpnieki ir ļoti labi psihologi un izmanto cilvēciskās vājības ar pēc iespējas mazākām pūlēm iegūt pēc iespējas vairāk materiālo labumu. Esiet atbildīgi pret saviem finanšu līdzekļiem!

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Aicinām darbā AUTOBUSA VADĪTĀJU VALMIERAS AUTOPARKĀ DARBA PIENĀKUMI: pasažieru pārvadāšana saskaņā ar darba grafiku biļešu pārdošana darbs ar elektronisko kases aparātu pasažieru kvalitatīva apkalpošana PRASĪBAS PRETENDENTIEM: D kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, vēlams 95. kods vēlams D vai D 1 kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs vismaz divi gadi labas saskarsmes un komunikācijas prasmes latviešu valodas zināšanas UZŅĒMUMS PIEDĀVĀ: darbu stabilā uzņēmumā darba samaksu 1850 EUR (pirms nodokļu nomaksas) pilnas sociālās garantijas daļēju ceļa izdevumu apmaksu no dzīvesvietas uz darbavietu 95. koda apmācības apmācību pirms darba pienākumu uzsākšanas veselības apdrošināšanas iespējas iespēju savienot ar darbu citā uzņēmumā ikgadējās un 95. koda apmācības CV ar norādi vakancei „Autobusa vadītājs Valmieras autoparkā” iesniegt: sūtot elektroniski uz info@vtu-valmiera.lv personīgi SIA „VTU Valmiera” personāla daļā darba dienās no plkst.13:00 līdz 16:00 („Brandeļi”, Brandeļi, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, Reģ.nr. 40003004220) Informācijai 29231565 * Iesniegtos personas datus SIA “VTU VALMIERA” izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “VTU VALMIERA” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāt citos SIA “VTU VALMIERA” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. Profesija: AUTOBUSA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31

Mūsu partneri