Valmieras Ziņas

Ielu kopšana Valmierā atbilstoši uzturēšanas klasēm

Lasīšanas laiks: 4 min

Ziemā, kad uz ielām veidojas apledojums un sniega kārta, ar apgrūtinātu pārvietošanos saskaras gan gājēji, gan automašīnu vadītāji. Rūpējoties par ielu uzturēšanu, pašvaldība ik gadu organizē ziemas dienestu, kura dežurants uzrauga laikapstākļus un pilsētas ielu stāvokli, kā arī organizē sniega tīrīšanu un pretslīdes apstrādi. Lai arī sniega sega un apledojums visā pilsētā lielākoties veidojas vienlaicīgi, ziemas dienesta tehnikas vienību skaits ir ierobežots. Tādēļ sniega tīrīšana un pretslīdes apstrāde nav iespējama vienlaicīgi visā pilsētā. Risinot šo izaicinājumu, Valmieras pilsētas pašvaldība ielu uzturēšanu organizē atbilstoši pilsētas vajadzībām pielāgotiem Ministru kabineta (MK) 09.03.2010. noteikumiem Nr.224 par autoceļu ikdienas uzturēšanas prasībām un to izpildes kontroli, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā Līga Bieziņa.

Atbilstoši šiem noteikumiem Valmieras ielas ir sadalītas klasēs: A, B1, B2, C un D klases ielas. Šāds sadalījums tiek veidots, ņemot vērā ielas segumu, automašīnu satiksmes intensitāti un pilsētas teritorijas plānojumu, proti, kāda zemes izmantošanas veida teritorijā iela atrodas un kāds ir ielas apdzīvotības blīvums, ja iela atrodas dzīvojamo māju rajonā. Saraksts ar pilsētas ielu sadalījumu to uzturēšanas klasēs pieejams Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Pilsēta” – “Ielu infrastruktūra”.

  • A klase – maģistrālās ielas ar cieto segumu (asfaltētas un bruģētas), kā arī ielas, pa kurām kursē pilsētas maršruta autobusi. Šo ielu tīrīšana tiek uzsākta 30 minūšu laikā no sniega snigšanas beigām. Kaisīšana ar pretslīdes materiālu tiek uzsākta 30 minūšu laikā no slidenuma konstatēšanas brīža.
  • B1 klase – nozīmīgās ielas ar cieto segumu. B2 klase – nenozīmīgās ielas vai to posmi ar cieto segumu. Gan B1, gan B2 klases ielu tīrīšana no sniega tiek uzsākta divu līdz četru stundu laikā no sniega snigšanas beigām. Kaisīšana ar pretslīdes materiālu tiek uzsākta divu stundu laikā no slidenuma konstatēšanas brīža vai pēc Valmieras pilsētas pašvaldības pieteikuma.
  • C klase – nozīmīgākās grantētās ielas. Šo ielu attīrīšana no sniega tiek uzsākta četru stundu laikā no sniega snigšanas beigām. Kaisīšanu ar pretslīdes materiāliem vai rievu veidošana sasalušā vai piebrauktā sniegā uz ielas brauktuves veic pēc Valmieras pilsētas pašvaldības pieteikuma.
  • D klase – pārējās grantētās ielas – ielu attīrīšanu no sniega, kaisīšanu un brauktuves rievošanas darbus veic pēc Valmieras pilsētas pašvaldības pieteikuma. Tiek nodrošināts, ka ielas ir izbraucamas.

Atbilstoši ielu uzturēšanas klasēm organizēta ielu ikdienas uzturēšana palīdz nodrošināt pēc iespējas lielāku satiksmes drošību, ņemot vērā, ka vienlaicīgi sniega tīrīšanu un pretslīdes apstrādi visās pilsētas ielās veikt nav iespējams. Būtiski, ka Valmierā ielām tiek nodrošināta augstāka kvalitāte, nekā MK noteikumi to nosaka ārpus pilsētas esošiem autoceļiem.

Ņemot vērā, ka ielām ar izteiktu reljefu ir augstākas drošības prasības, ziemas dienestam tika uzdots ielām ar slīpām nogāzēm veikt biežāku apsekošanu un pretslīdes apstrādi. Šīm ielām tiks uzstādītas arī papildu smilšu kastes, lai arī to iedzīvotāji nepieciešamības gadījumā varētu paši veikt papildu pretslīdes apstrādi.

Atbilstoši ielu uzturēšanas klasēm tiek organizēta arī to ikdienas uzturēšana vasarā, kā arī plānoti iespējamie remontdarbi un pārbūves. Kopš 2014.gada Valmierā ir veikti būtiski grantēto ielu virsmas seguma uzlabojumi – 2014.-2020.gadā 13,5 km grantēto ielu ir veikta ielu virsmas divkārtu apstrāde ar šķembām un bitumena emulsiju. Šīs ielas ir ieguvušas cieto virsmas segumu, kā rezultātā uz šīm ielām lietus laikā vairs neveidojas dubļi un bedres, sausā laikā – ielas vairs neput. Arī grantēto ielu virsmas divkārtu apstrāde ar šķembām un bitumena emulsiju tiek organizēta atbilstoši ielu uzturēšanas klasēm, un ņemot vērā šādai apstrādei nepieciešamos priekšdarbus. Ne visām grantētajām ielām šīs metodes izmantošana ir iespējama – nereti vienīgais risinājums ielas stāvokļa uzlabošanai ir tās pārbūve.

Ielu uzturēšanas klases ik gadu tiek pārskatītas, tās apstiprina Valmieras pilsētas pašvaldības dome. Ik gadu tajās ir izmaiņas, ņemot vērā no jauna asfaltētās, izbūvētās, kā arī cietu segumu ieguvušās grantētās ielas. Ņemot vērā, ka ar ielu virsmas divkārtu apstrādi ar šķembām un bitumena emulsiju apstrādātajām grantētajām ielām ir mainījies seguma veids, tās no C klases ielas tiek mainītas uz B2 klases ielām. Šīm ielām mainās arī to uzturēšanas vajadzības, taču nemainās to kopšanas prioritārā secība.  

Par situācijām, kur uz Valmieras ielām veidojas bīstamas situācijas – nepieciešama ielas papildu tīrīšana vai iela ir kļuvusi ļoti slidena – arī iedzīvotājiem ir iespējams ziņot pa bezmaksas tālruni 8484. Pašvaldības speciālisti situāciju izvērtēs un organizēs nepieciešamos ielas uzturēšanas pasākumus.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Lat Met" pamatā ir metālapstrādes uzņēmums, kas specializējies praktisku dekoratīvo metāla izstrādājumu ražošanas jomā (vieglie metāla izstrādājumi), pasūtījumi tiek izgatavoti gan pēc privātpersonu, gan industriālo klientu pasūtījumiem. Margas, kāpnes, tirdzniecības stendi, vides priekšmeti, parka soliņi, velo statīvi, nojumes, metināti nestandarta izstrādājumi būvniecībai un mašīnbūvei. Sadarbības partneri Latvijā un Skandināvijā. SIA "LAT MET" aicina darbā metinātāju Galvenie amata pienākumi: Metināšanas darbi izmantojot MIG/MAG, jāmetina margas, kāpnes u.c. Metināšanas darbu veikšana vadoties pēc rasējumiem SIA "Lat Met" nodrošina: Darba veikšanai nepieciešamos apstākļus, vidi un iekārtas Paveiktajam darbam un kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu Prasības pretendentiem: Darba pieredze metināšanā (metālapstrādē) Spēja patstāvīgi un kvalitatīvi veikt darba uzdevumus Prasme lasīt tehniskos dokumentus Pozitīva attieksme, motivācija strādāt un mācīties Par priekšrocību tiks uzskatīts: Pieredze metālapstrādē Prasme metināt ar TIG Darba vieta: Rubenes metāla apstrādes cehs "Meistari", Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov., LV-4227 (300 metri no Rubenes baznīcas), saskaņā ar montāžas grafiku klientu objektos. Atalgojums : 1460,00 EUR (Bruto) Papildus informācija Mob. 27314092 (Artis) Profesija: METĀLMATERIĀLU METINĀTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Meistari, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-29

Mūsu partneri