Valmieras Ziņas

Edvīns Straume: Sabiedrības vairākuma interesēs rūpnieciskā zveja Burtniekā ir jāpārtrauc (2)

Lasīšanas laiks: 2 min

Kopš Burtnieku novada izveides ir monitorēta ezera ekoloģiskā situācija, veikti pasākumi zivju resursu aizsardzībai un papildināšanai, īstenoti dažādi infrastruktūras uzlabošanas projekti, ievērojot gan makšķernieku, gan zvejnieku, gan atpūtnieku dažādās intereses. Ieguldīto aizēno arvien asāk un uzstājīgāk makšķernieku sabiedrībā paustais viedoklis, ka rūpnieciskā zveja Burtniekā ir jāizbeidz, “trofeju” plēsīgo zivju skaists ir samazinājies un pēc loma jādodas uz citurieni. Pēc knapas mēra līdakas doties nav jēgas, tērēt degvielu, laiku un enerģiju. Cilvēki ir kļuvuši mobilāki, papildu 100 kilometri, bet toties labs loms ir tā vērts. To krasi izjūt tie uzņēmēji, kuri ezera krastā makšķerniekiem nodrošina laivu nomu un naktsmītnes.

Šo spiedienu un pušu konfrontāciju izjūtam katru gadu. Novads ir tā veidojošo pagastu tiesību un saistību pārņēmējs. Līdz ar to mums ir saistoši pirms novada izveides ar zvejniekiem noslēgtie rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līgumi, kuru termiņi beigsies 2021. gada 31. decembrī. Lai zvejnieku saimniecības savlaicīgi varētu plānot sava biznesa attīstību šajā vai pārorientēties uz citu jomu, uzņēmos iniciatīvu rosināt novada pašvaldības deputātiem pieņemt lēmumu par zveju Burtniekā pēc šī datuma. Teorētiski pastāv vairāki risinājumi: par rūpnieciskās zvejas saglabāšanu, pārtraukšanu vai kāds cits variants. Pašreiz šajā jautājumā ne tikai deputātiem ir atšķirīgi viedokļi, bet arī ekspertiem. Diskusija jau šobrīd ir spraiga un lēmums jāpieņem šogad.

To, ka ir jāsamazina spiediens uz plēsīgo zivju resursiem, piekrīt visas iesaistītās puses. 2017. gadā ierobežojām makšķerniekus, lai tiem lomā būtu tikai piecas plēsīgās zivis, paaugstinājām licenču cenu un samazinājām pieejamo licenču skaitu. Makšķernieki to uztvēra sāpīgi, bet vairums samierinājās, jo saprata, ka zivīm ir jāatjaunojas un jāļauj izaugt. Vienīgi nesaprata, kāpēc rūpnieciskais zvejnieks var turpināt likt tīklus un dzīvot kā līdz šim? Tagad jāatbild arī uz šo jautājumu. Tāpēc 3. novembrī ir iecerēta visu iesaistīto pušu diskusija par rūpnieciskās zvejas nākotni Burtniekā, lai novada deputāti savu lēmumu balstītu uz uzticamu un faktos balstītu informāciju. Diskusijā piedalīsies Latvijā atzīti speciālisti, zinātnieki un praktiķi, kā arī tiešraidē ikvienam būs iespēja pasākuma laikā atsūtīt jautājumu vai pamatot savu viedokli par tīkliem Burtniekā.

Esot klāt šiem procesiem no novada pirmsākumiem un liekot uz svariem visus par un pret, uzskatu, ka, beidzoties līgumu termiņiem, sabiedrības vairākuma interesēs rūpnieciskā zveja Burtniekā ir jāpārtrauc un jāpaaugstina ezera rekreācijas pievilcīgums.

    Ilmārs Geidāns - 27.10.2020

    Apsveicama iniciatīva no pašvaldības vadītāja puses! Tie, kas lems, padomājiet par nākotni. Arī jūsu mazbērni gribēs makšķerēt, un noķert savvaļā izaugušu zandartu vai līdaku!

    Jānis - 30.10.2020

    Iniciatīva par rūpnieciskās zvejas pārtraukšanu Burtniekā

    https://manabalss.lv/par-zivju-rupnieciskas-zvejas-partrauksanu-burtnieka-ezera/show#

Valmieras tehnikums aicina darbā METĀLAPSTRĀDES SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1402 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Labas datorprasmes Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “Metālapstrādes skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Valmieras tehnikums aicina darbā INFORMĀCIJAS UN KOMUNIKĀCIJU TEHNOLOĢIJAS SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1259 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “IKT skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri