Valmieras Ziņas

Akmeņu novietošana ielas malās apdraud drošību (1)

Lasīšanas laiks: 2 min

Valmieras pilsētas pašvaldība aicina privāto māju iedzīvotājus, kas nodrošina savu īpašumu un tiem piegulošo zemes gabalu sakopšanu, par prioritāti vienmēr izvēlēties savu līdzcilvēku drošību. Pašvaldība mēdz saņemt iedzīvotāju sūdzības par šur tur ielu malās bīstami novietotiem akmeņiem ar lūgumu tos novākt,  portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras pilsētas pašvaldība sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā Līga Bieziņa.

Pašvaldības saistošie noteikumi Nr.195 “Valmieras pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi” zemes gabala vai būves īpašniekam nosaka pienākumu nodrošināt zemes gabalam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas uzturēšanu – savlaicīgu uzkopšanu un sanitāro tīrību. Taču noteikumi neparedz pienākumu šo teritoriju iekopt vai veikt tajā kādas patvaļīgas darbības, piemēram, izvietot akmeņus gar brauktuves malām.

Šādas iniciatīvas mēdz rasties uz ielām ar grantēto segumu, kas mitros vai mainīgos laikapstākļos, kad ielu greiderēšana un to virsmas apstrāde tehniski nav iespējama, kļūst grūtāk izbraucamas. Automašīnu vadītājiem, lai apbrauktu peļķes vai bedres, var rasties vajadzība daļēji uzbraukt uz brauktuvei piegulošās zaļās zonas. Tādējādi ilgtermiņā var tikt izbraukts starp ielu un privāto nekustamo īpašumu esošais zālājs, brauktuvei pietuvinoties nekustamajam īpašumam. Lai to nepieļautu, zemes gabalu īpašnieki reizēm mēdz ielas malās novietot palielus akmeņus.

Neatkarīgi no autovadītāju paradumiem, akmeņu izvietošana gar brauktuves malu nav pieļaujama. Tā apdraud gājēju, velobraucēju un autovadītāju drošību. Var rasties situācijas, kad velosipēda vadītājam vai gājējam nepieciešams veikt manevru sānis no brauktuves. Nepamanot akmeni, var tikt gūtas nopietnas traumas.  

Administratīvo pārkāpumu kodeksa 140.panta trešā daļa par ceļu zemes nodalījuma joslas piegružošanu vai piesārņošanu, kā arī materiālu vai priekšmetu novietošanu ceļu zemes nodalījuma joslā bez valsts ceļu dienesta vai autoceļa īpašnieka (pārvaldītāja) atļaujas, fiziskām personām paredz naudas sodu no 70 līdz 280 eiro.

  Atbilstoši pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr.195, īpašniekam tā zemei piegulošajā teritorijā līdz sešiem metriem, mērot no zemes gabala robežas līdz brauktuves malai (neieskaitot ietvi un veloceliņus) ir jāveic zāliena nopļaušana, ietvju, grāvju gar brauktuves malu un caurteku uzkopšana, ziemā ietvju attīrīšana no sniega un apstrāde ar pretslīdes materiāliem, kā arī atkritumu savākšana.

    Robežnieks - 17.08.2019

    Apbrīnojami izsmeļošs (izsmejošs?) raksts. Ja mūsu ielas ir tādā stāvoklī, ka autobraucējam, lai apbrauktu bedres, jābrauc zālājā, tad bez komentāriem! Vai kāda gudrā pilsētas galva ir mēģinājusi nopļaut zālāju pēc šo bedru apbraukšanas?
    Ir 21. gadsimts, ielu, trotuāru un zālāju apkopšanas un uzturēšanas tehnika milzu soļiem aizgājusi no XX gs. cirkulāriem un instrukcijām nesaredzamā attālumā, tikai cilvēku kultūra gan dodas pretējā virzienā. Ja daudzviet nebūtu šo akmeņu, kādas izskatītos pamperu paaudzes autovadītāju radītās “instalācijas” brīvā (no kultūras un atbildības) dabā? “Visas šīs instrukcijas ir rupjšs cilvēktiesību pārkāpums! Kādēļ gan privātmāju īpašniekiem, tai skaitā slimiem, veciem, spēkus zaudējušiem būtu jāslauka ielas, trotuāri, jākopj zālāji, jņoskatās kā varonīgi autobraucēji, apbraucot bedres(!!!) ielās, izdangā viņu par saviem līdzekļiem, savā brīvajā laikā kopto un uzturēto zālāju. Satiksmes noteikumos (slinkums meklēt attiecīgo paragrāfu) ir teikts, ka autovadītājam ir JĀIZVĒLAS CEĻA (IELAS) STĀVOKLIM ATBILSTOŠS BRAUKŠANAS ĀTRUMS!. Kur ir problēma būt pieklājīgam, uzmanīgam un braukt pa BRAUKTUVI?!

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri