Valmieras Ziņas

Rīt notiks globāla akcija tīrākas planētas un depozīta sistēmas atbalstam

Lasīšanas laiks: 3 min

Rīt, 9.maijā, visā pasaulē notiks globāla akcija tīrākas planētas un depozīta sistēmas atbalstam. Akcija notiks visos piecos kontinentos, tajā piedalīsies vides aktīvisti no 25 valstīm. Plkst. 9 no rīta pēc vietējā laika vietā, kas nozīmīga vietējai sabiedrībai, ar drona palīdzību tiks fiksēts aktīvistu izveidots liels uzraksts “Tīra planēta” (“Clean Planet”). Latvijā akciju organizē biedrība “Zaļā brīvība”.

Akcija sāksies Jaunzēlandē, pēc tam turpināsies Austrālijā, Ķīnā, Honkongā, Indonēzijā, Filipīnās, Indijā, Irānā, Rumānijā, Latvijā, Čehijā, Itālijā, Norvēģijā, Beļģijā, Nīderlandē, Spānijā, Portugālē, Anglijā, Skotijā, Velsā, Argentīnā, Bostonā, Kanādā, Kalifornijā un Kostarikā.

Uzraksti tiks izveidoti dažādās valodās – Latvijā tas būs latviski – izvēloties kādu tieši šai zemei raksturīgu vietu – tā var būt kalna virsotne, kādas celtnes jumts, iela, upes vai jūras mala. Latvijas vides aktīvisti uzrakstu “Tīra planēta” veidos Rīgas jūras līča piekrastē. Uzraksts tiks nofotografēts ar drona palīdzību, pēc tam veidojot kadru virkni, kurā būs redzama akcijas norise 5 kontinentos, 25 dažādās pasaules valstīs. Nākamajā dienā attēli tiks publiskoti medijos un sociālajos tīklos, izmantojot tēmturi #cleanplanet.

Akcijas mērķis – panākt, lai depozīta sistēma tiktu ieviesta globālā mērogā. Depozītu sistēmu par piemērotāko, ekonomiski pamatotāko un videi draudzīgāko iepakojumu plūsmas pārvaldes sistēmu šobrīd atzinušas daudzas pasaules valstis, to skaitā – arī 17 Eiropas valstis. Dzērienu iepakojuma sistēma ir ieviesta arī mūsu kaimiņvalstīs – Lietuvā un Igaunijā.

Latvijas patērētāji jau tagad par katru dzēriena iepakojumu maksā dabas resursa nodokli vai ražotāja atbildības sistēmām nepilnu 1 eirocentu, kas paredzēts atkritumu dalītai savākšanai. Taču lielākā daļa jeb aptuveni 65 % atkritumu šobrīd tiek apglabāti poligonos, tā vietā lai tos savāktu un pārstrādātu.

“Latvijas mežos līdz pat 80 % savākto atkritumu ir tieši PET pudeles,” uzsver vides eksperts, biedrības “Zaļā brīvība” vadītājs Jānis Brizga, “Jau vairākkārt esam stāstījuši, ka esošā atkritumu pārvaldes sistēma nenodrošina tik augstu atkārtoti izmantojamo un pārstrādājamo materiālu atpakaļ savākšanu procentu kā dzēriena depozīta sistēma. Ieviešot depozīta sistēmu, mēs iegūstam iespēju atpakaļ savākt ļoti augstvērtīgu materiālu, ko pēc tam var izmantot gan pārstrādei, gan atkārtoti kā dzērienu iepakojumu. Materiāls, kas šobrīd tiek iegūts, sašķirojot atkritumus šķirošanā poligonā, diemžēl šādiem mērķiem nav izmantojams.”

Akcijas veidotāji uzsver, ka efektīva depozīta sistēma nodrošina vairāk nekā 90 % augstu dzērienu iepakojuma pārstrādes iespējamību, samazina vides piesārņojumu – gan īstermiņā (dzērienu iepakojums nemētājas mežos un pļavās), gan ilgtermiņā – tiek saudzēti dabas resursi, un liek preču ražotājiem izturēties atbildīgāk.

Globālās akcijas organizatori informē, ka 2015. gadā visa pasaulē tika pārdoti vairāk nekā 1,6 triljoni dzērieni plastmasas, alumīnija u.tml. iepakojumos. Aplēses liecina – ir liela iespējamība, ka jau šajā, 2019. gadā globālie pārdošanas apjomi dzērieniem, kas iepakoti alumīnija, plastmasas u.tml. iepakojumos varētu sasniegt pat 1,9 triljonus.

Neefektīvas atkritumu apsaimniekošanas sekas ir jūtamas visa pasaulē – liels apjoms dzērienu iepakojuma nonāk apkārtējā vidē vai arī tiek sadedzināti, vai apglabāti poligonos; to pārstrādes iespēja tiek izmantota salīdzinoši mazos apjomos.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Aicinām darbā AUTOBUSA VADĪTĀJU VALMIERAS AUTOPARKĀ DARBA PIENĀKUMI: pasažieru pārvadāšana saskaņā ar darba grafiku biļešu pārdošana darbs ar elektronisko kases aparātu pasažieru kvalitatīva apkalpošana PRASĪBAS PRETENDENTIEM: D kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, vēlams 95. kods vēlams D vai D 1 kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs vismaz divi gadi labas saskarsmes un komunikācijas prasmes latviešu valodas zināšanas UZŅĒMUMS PIEDĀVĀ: darbu stabilā uzņēmumā darba samaksu 1850 EUR (pirms nodokļu nomaksas) pilnas sociālās garantijas daļēju ceļa izdevumu apmaksu no dzīvesvietas uz darbavietu 95. koda apmācības apmācību pirms darba pienākumu uzsākšanas veselības apdrošināšanas iespējas iespēju savienot ar darbu citā uzņēmumā ikgadējās un 95. koda apmācības CV ar norādi vakancei „Autobusa vadītājs Valmieras autoparkā” iesniegt: sūtot elektroniski uz info@vtu-valmiera.lv personīgi SIA „VTU Valmiera” personāla daļā darba dienās no plkst.13:00 līdz 16:00 („Brandeļi”, Brandeļi, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, Reģ.nr. 40003004220) Informācijai 29231565 * Iesniegtos personas datus SIA “VTU VALMIERA” izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “VTU VALMIERA” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāt citos SIA “VTU VALMIERA” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. Profesija: AUTOBUSA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31

Mūsu partneri