Valmieras Ziņas

Vai sausums laukos atbalsosies arī lauksaimnieku finansēs?

Lasīšanas laiks: 3 min

Lai arī dažviet Latvijā lietus beidzot sagaidīts un to sola arī Jāņu laika prognozes, tomēr ilgstošais sausums jau atstājis kritisku un neatgriezenisku ietekmi būtībā uz visām Latvijas lauksaimniecības nozarēm.

Pēdējās ziņas no lauksaimniekiem liecina, ka ilgstošais sausums nopietni samazinājis ražu apjomu un attiecīgi arī lauksaimniecības produktu eksporta potenciālu. Skaitļi liecina, ka 1/3 no Latvijā izaudzētajiem graudiem patērē vietējā tirgū, bet aptuveni 2/3 parasti eksportē. Pašlaik jau droši varam apgalvot, ka Latvijas graudu kopraža šogad būs krietni zem pēdējo 5 gadu vidējās, un ilgstošais sausums samazinās ierastos eksporta apjomus.

Ņemot vērā laikapstākļus, sausums būs jūtams arī saimnieku investīciju iespējās nākamajos 2–3 gados. Diemžēl atsevišķās saimniecībās sējumos ieguldītie līdzekļi nesīs niecīgu vai nekādu atdevi, jo rudens un pavasara laikapstākļu dēļ nebūs, ko ievākt. Tieši šobrīd būtu jāieliek jau nākamā gada investīciju pamats.

Stabilāk jutīsies tās saimniecības, kuras laika gaitā izveidojušas uzkrājumus šādiem gadiem. Sarunās ar mūsu klientiem lauksaimniecības nozarē parasti pārrunājam iespējamību, ka sliktie vai neražas gadi var būt divi vai pat trīs pēc kārtas, kur uzkrājumi ļoti noder un neliek saimniecībai izputēt.

Šis būtībā jau ir otrais pārbaudījumu gads – pērn lietus, bet šogad sausuma dēļ. Skaidrs, ka mūsu zemnieku kabatas nav neizmērojamas. Jau šobrīd pie mums Swedbank vērsušies pirmie lauksaimnieki, kuri saprot, ka nevarēs maksāt investīciju kredītu pamatsummu rudenī. Novērtējam, ka klienti nāk pie mums laicīgi, lai kopīgiem spēkiem meklētu katrai situācijai piemērotāko individuālo risinājumu, piemēram, atliekot pamatsummas maksājumu līdz vienam gadam.

Mācība no pagājušā gada lietavām – zemnieku saimniecības risku mazināšanai aizvien vairāk izmanto apdrošināšanas pakalpojumus. Tomēr polises sedz plūdu un krusas radītos zaudējumus, bet neviens apdrošinātājs nepiedāvā segt sausuma radītos zaudējumus. Šis gads parādījis, ka apdrošinātājiem, visticamāk, jādomā arī par šāda riska iekļaušanu polisēs.

Jāskatās arī tas, cik ilgi šādi nelabvēlīgi laika apstākļi saglabājas un kādas ir iespējas kompensāciju pieprasīšanai. Ja sausums turpināsies un tiks izsludināta ārkārtas situācija, svarīgi, ka apstākļi tiek laicīgi apzināti un kopīgiem spēkiem meklēti iespējamie risinājumi – sarunas ar nozares organizācijām, pašvaldību, valdību, kā arī saviem piegādātājiem, partneriem un banku.

Pēdējos gados “Swedbank” kopējais lauksaimniecības kredītportfelis pieaudzis par aptuveni 40 %, kas nozīmē, ka lauksaimnieki mūs novērtē kā ļoti labu partneri finansēšanā. Vai šis gads būs tāds pats kā pagājušais vai mazāks? Prognozēju, ka interese par investīcijām nebūs tik liela kā pagājušajā gadā, taču varētu saglabāties esošajā līmenī, jo tieši šobrīd ir virkne Eiropas garantiju programmu, kas padara aizņemšanos vienkāršāku un pievilcīgāku.

Par to domāt ļauj pieredze, ka arī iepriekšējos gados, par spīti dažādajiem apstākļiem, lauksaimnieki turpināja investēt. Tā, piemēram, 2017. gads stipro lietavu dēļ iezīmējās ar spēju pieņemt ātrus un pamatotus lēmumus saspringtā situācijā. Ātra lēmumu pieņemšana, kas nereti ir dārgāks risinājums par standarta situāciju, kopumā tomēr veicināja pozitīvu rezultātu lauksaimniecības nozarē. Lauksaimnieki laicīgi pieņēma lēmumu par savstarpēju sadarbību ražas novākšanā, kaltēšanā un transportēšanā. Tāpat arī spēja pieņemt lēmumu par sējumu apdrošināšanu un graudu cenas fiksāciju graudkopības nozarē ilgtermiņā samazinājusi riskus un veicinājusi izaugsmi.

 

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Aicinām darbā AUTOBUSA VADĪTĀJU VALMIERAS AUTOPARKĀ DARBA PIENĀKUMI: pasažieru pārvadāšana saskaņā ar darba grafiku biļešu pārdošana darbs ar elektronisko kases aparātu pasažieru kvalitatīva apkalpošana PRASĪBAS PRETENDENTIEM: D kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, vēlams 95. kods vēlams D vai D 1 kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs vismaz divi gadi labas saskarsmes un komunikācijas prasmes latviešu valodas zināšanas UZŅĒMUMS PIEDĀVĀ: darbu stabilā uzņēmumā darba samaksu 1850 EUR (pirms nodokļu nomaksas) pilnas sociālās garantijas daļēju ceļa izdevumu apmaksu no dzīvesvietas uz darbavietu 95. koda apmācības apmācību pirms darba pienākumu uzsākšanas veselības apdrošināšanas iespējas iespēju savienot ar darbu citā uzņēmumā ikgadējās un 95. koda apmācības CV ar norādi vakancei „Autobusa vadītājs Valmieras autoparkā” iesniegt: sūtot elektroniski uz info@vtu-valmiera.lv personīgi SIA „VTU Valmiera” personāla daļā darba dienās no plkst.13:00 līdz 16:00 („Brandeļi”, Brandeļi, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, Reģ.nr. 40003004220) Informācijai 29231565 * Iesniegtos personas datus SIA “VTU VALMIERA” izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “VTU VALMIERA” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāt citos SIA “VTU VALMIERA” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. Profesija: AUTOBUSA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31

Mūsu partneri