Valmieras Ziņas

Muzeju naktī atklās divas izstādes

Lasīšanas laiks: 2 min

Muzeju naktī, 19.maijā, Valmieras muzeja Izstāžu nama pirmajā stāvā plkst.19.00 atklās tekstilmākslinieces Dzintras Vilks darbu izstādi “Gadalaiki”, savukārt otrajā stāvā plkst.19.30 – keramiķes Eleonoras Pastares izstādi “Meditācijas”, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Zane Bulmeistare.

Tekstilmāksliniece Dzintra Vilks jau 14 gadus dzīvo lauku mājās “Tīrumjānēni” Jaunpiebalgā, kur daba ir visur esoša. Tās ritums iespaidojis darbu tapšanu. Pavasarī māksliniece iekopj un stāda, vasarā – bauda un rūpējas, rudenī un ziemā – ievāc ražu, gaida, vēro un rada mākslu. “Gadalaiki” ir mākslinieces mīlestība pret dabu un arī pret savu dzīvi, atmetot to, kas nav jāpatur, un iepazīstot to, kas ir tuvs un skaists.

Dz.Vilks absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju, kur viņas pasniedzēji tekstilmākslā bija Edīte Pauls-Vīgnere un Rūdolfs Heimrāts. Dzintras Vilks darbi iemīļoti gan Latvijā, gan arī izstādīti privātās un muzeju kolekcijās visā pasaulē. 2001.gadā dzīvojusi Florencē, strādājot pie personālizstādes Gvelfu pilī, 2010.gadā Starptautiskajā tekstilmākslas triennālē Lodzā (Polija) ieguvusi godalgu par politiski uzlādēto un mākslinieciski meistarīgo darbu “Cauro vēju samits”.

Izstāžu nama 2.stāvā būs apskatāmi keramiķes Eleonoras Pastares darbi. Māksliniece norāda, ka, lai “savaldītu” sarežģītāko keramikas materiālu porcelānu, ir nepieciešams meditatīvs spēks un pilnīga materiāla kontrole. E.Pastare ir strādājusi ar mālu, šamotu un citiem keramikas materiāliem, bet pēdējā laikā pievērsusies porcelānam. Jaunākie darbi ir sievišķīguma un spēka manifestācija, radot trauslus, gaisīgus un apburošus porcelāna izstrādājumus. Māksliniece par saviem iedvesmas avotiem stāsta: “Diena un nakts, krāsaini gadalaiki. Sapņi un īstenība. Visam, ar ko mēs konkrētā mirklī saskaramies, īpaši sīkumiem, kurus, pamanām citādāk vai dažreiz nepamanām nemaz, ir pietiekami liela nozīme ideju un radošu domu lidojumā. Dabas mainīgums un pastāvīgums ir nebeidzams iedvesmas avots.”

E.Pastare dzimusi Daugavpilī, dzīvo un strādā Līvānos. Absolvējusi Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolas Keramikas nodaļu, Daugavpils Universitātē ieguvusi maģistra grādu mākslā. E.Pastare piedalās izstādēs un citos mākslas projektos Latvijā un ārvalstīs kopš 1977.gada. Māksliniecei ir vairāk nekā divdesmit gadu pieredze pedagoģiskajā darbā keramikas specialitātē.

Izstādes apskatāmas līdz 24.jūnijam.

SIA "Lat Met" pamatā ir metālapstrādes uzņēmums, kas specializējies praktisku dekoratīvo metāla izstrādājumu ražošanas jomā (vieglie metāla izstrādājumi), pasūtījumi tiek izgatavoti gan pēc privātpersonu, gan industriālo klientu pasūtījumiem. Margas, kāpnes, tirdzniecības stendi, vides priekšmeti, parka soliņi, velo statīvi, nojumes, metināti nestandarta izstrādājumi būvniecībai un mašīnbūvei. Sadarbības partneri Latvijā un Skandināvijā. SIA "LAT MET" aicina darbā metinātāju Galvenie amata pienākumi: Metināšanas darbi izmantojot MIG/MAG, jāmetina margas, kāpnes u.c. Metināšanas darbu veikšana vadoties pēc rasējumiem SIA "Lat Met" nodrošina: Darba veikšanai nepieciešamos apstākļus, vidi un iekārtas Paveiktajam darbam un kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu Prasības pretendentiem: Darba pieredze metināšanā (metālapstrādē) Spēja patstāvīgi un kvalitatīvi veikt darba uzdevumus Prasme lasīt tehniskos dokumentus Pozitīva attieksme, motivācija strādāt un mācīties Par priekšrocību tiks uzskatīts: Pieredze metālapstrādē Prasme metināt ar TIG Darba vieta: Rubenes metāla apstrādes cehs "Meistari", Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov., LV-4227 (300 metri no Rubenes baznīcas), saskaņā ar montāžas grafiku klientu objektos. Atalgojums : 1460,00 EUR (Bruto) Papildus informācija Mob. 27314092 (Artis) Profesija: METĀLMATERIĀLU METINĀTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Meistari, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-29

Mūsu partneri