Valmieras Ziņas

“Galerijā Laipa” skatāma Toma Harjo personālizstāde “Patiesība”

Lasīšanas laiks: 2 min

No 17.aprīļa mākslas “Galerijā Laipa” skatāma Toma Harjo personālizstāde “Patiesībā”, kas tiek rīkota Valmieras Mākslas dienu “Dzimšana” ietvaros, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras pilsētas pašvaldība.

Izstāde ir refleksija par cilvēka alkām pēc iederības, viņa attiecībām ar ticību un reliģiju. Tiekšanās pēc garīgās un morālās tīrības dialogā ar emocionālu distancētību pret cilvēku vairumu, kas nav patiesībā*. Tie ir līdzsvara meklējumi starp šaubām un patētisku pārliecību, starp sevi un citiem, starp vientulību un piederību.

Projekta “Patiesībā” pamatā ir mākslinieka ilgā pieredze kā Jehovas lieciniekam, kas savukārt sniedz iespēju runāt par mākslas robežām un mūsu iecietību pret citādo – ne tikai formāli, bet pēc būtības. Toms Harjo stāsta par projektu: “Galvenā iedvesma nāca no manas pieredzes, esot vienam no Jehovas lieciniekiem. Jehovas liecinieki ir atpazīstami pēc sava augstā morāles dzīvesveida un publiskās sludināšanas cilvēkiem ielās un mājās, runājot par Bībeles vēstījumu un cilvēces cerībām tuvā nākotnē. Nereti apkārtējie pārprot vai pieņem vispārējus aizspriedumus par liecinieku darbu un reliģiskajām aktivitātēm. Cilvēki ir dažādi, tomēr daudzkārt, īpaši jauniešiem, nākas saskarties ar atsvešinātību. Apzinoties sabiedrības neglaimojošos priekšstatus, es bieži atskārtu, ka neapzināti mēģinu saplūst ar apkārtējiem, agrāk vai vēlāk apjaušot, ka atrodos uz identitātes robežas un mani sāk mākt šaubas. Lai arī šaubas var būt kā postoša identitātes zemestrīce, dažkārt ir svarīgi ļaut paša trauslajiem pamatiem sabrukt, lai uzbūvētu tos no jauna.”

Izstāde apskatāma līdz 16.maijam.  

Toms Harjo (1996) absolvējis ISSP divu gadu programmu laikmetīgajā fotogrāfijā. Viņa ilgtermiņa projekts “Patiesībā” guvis plaša mēroga atzinību, uzvarot laikmetīgās mākslas centra KIM? rīkoto konkursu “Open Kim Call” 2018, kur šogad veidota Harjo personālizstāde. T.Harjo piedalījies arī grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs, piemēram, Rīgā (“Caurvējš” 2017), Parīzē (JCE biennāle 2017), Lisabonā (Parallel Intersection 2017), Derbijā (“Format” 2018). Šobrīd viņš strādā kā ārštata fotogrāfs un video mākslinieks, attīstot gan personīgus, gan pasūtījuma projektus.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Mūsu partneri