Valmieras Ziņas

Valmierā Latvijas neatkarības svētkus svin, marķējot dižpriedes

Lasīšanas laiks: 2 min

Ceturtdien, 4. maijā, Latvijas Neatkarības deklarācijas atjaunošanas dienā, klājām ne tikai balto galdautu, bet arī, godinot 2017.gada koku Latvijā – parasto priedi, devāmies izzinošā dižpriežu marķēšanas pasākumā. Par dižpriedēm informēja un mērījumus veica dabas aizsardzības pārvaldes valsts vides inspektore Gunta Kanapole.

Kad visi interesenti bija sapulcējušies Linarda Laicena ielas galā, netālais ceļš līdz pirmajai dižpriedei varēja sākties. Bija redzams, ka ieradušies cilvēki, kuriem Latvijas daba ir tuva. Gunta Kanapole visu laiku bija iesaistīta sarunā ar kādu no apmeklētājiem, kopīgi izzinot katra koka interesanto vēsturi. Jau marķējot pirmo dižpriedi, uzzinājām daudz par to, kas atšķir dižpriedi no parasta koka. Kā informēja dabas aizsardzības pārvaldes valsts vides inspektore, dižkoku nosaka pēc tā apkārtmēra, mērot 1,3 metru augstumā virs koka sakņu kakla vai augstuma. Parastā priede kļūst par dižpriedi, ja tās apkārtmērs pārsniedz 2,5 metrus vai augstums – 38 metrus. Katram no Kauguru vērī sastopamajiem dižkokiem tika piestiprināta dižkoka zīme – ozollapas piktogramma.

Tālākais ceļš veda pa Kauguru vēra meža takām. Pirms turpinājām ceļu, Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā Līga Bieziņa aicināja apmeklētājus 4. maija ietvaros padarīt savu valsti skaistāku, palīdzot savākt pa ceļam esošos atkritumus. Starp zaraino un šauro taku atradām un marķējām vēl 2 dižpriedes.

Šauro meža taku nomainīja bijušais Danču placis, kas atrodas otrpus Gaujas attekai pie Nacionālo bruņoto spēku atbalsta bāzes “Kaugurmuiža.” Atkritumu maisi, diemžēl, bija visai piepildīti, bet prieku radīja pēdējās dižpriedes atrašana un marķēšana. Tieši šīs priedes mērījumi bija visiespaidīgākie. Pēc marķēšanas visi apmeklētāji uzņēma kopbildi un daļa apmeklētāju turpināja šo svētku dienu, apmeklējot Nacionālo bruņoto spēku atbalsta bāzi “Kaugurmuiža” Cēsu ielā 54, kurā bija iespējams apmeklēt Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gadadienai veltīto atvērto durvju dienu.

Šis praktiskais vides izziņas pasākums bija noderīgs un izzinošs gan pieredzējušajam dabas pētniekam, gan ģimenei, kuru bērni tikai sāk saprast dižkoku vērtību un to nozīmi Latvijas dabā. Visi pasākumu pameta, uzzinājuši ko vairāk, un mēs visi atkal varam novērtēt, kādas dabas bagātības ir Latvijā.

SIA "Lat Met" pamatā ir metālapstrādes uzņēmums, kas specializējies praktisku dekoratīvo metāla izstrādājumu ražošanas jomā (vieglie metāla izstrādājumi), pasūtījumi tiek izgatavoti gan pēc privātpersonu, gan industriālo klientu pasūtījumiem. Margas, kāpnes, tirdzniecības stendi, vides priekšmeti, parka soliņi, velo statīvi, nojumes, metināti nestandarta izstrādājumi būvniecībai un mašīnbūvei. Sadarbības partneri Latvijā un Skandināvijā. SIA "LAT MET" aicina darbā metinātāju Galvenie amata pienākumi: Metināšanas darbi izmantojot MIG/MAG, jāmetina margas, kāpnes u.c. Metināšanas darbu veikšana vadoties pēc rasējumiem SIA "Lat Met" nodrošina: Darba veikšanai nepieciešamos apstākļus, vidi un iekārtas Paveiktajam darbam un kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu Prasības pretendentiem: Darba pieredze metināšanā (metālapstrādē) Spēja patstāvīgi un kvalitatīvi veikt darba uzdevumus Prasme lasīt tehniskos dokumentus Pozitīva attieksme, motivācija strādāt un mācīties Par priekšrocību tiks uzskatīts: Pieredze metālapstrādē Prasme metināt ar TIG Darba vieta: Rubenes metāla apstrādes cehs "Meistari", Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov., LV-4227 (300 metri no Rubenes baznīcas), saskaņā ar montāžas grafiku klientu objektos. Atalgojums : 1460,00 EUR (Bruto) Papildus informācija Mob. 27314092 (Artis) Profesija: METĀLMATERIĀLU METINĀTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Meistari, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-29

Mūsu partneri