Valmieras Ziņas

Ārstu novērojumi: bērni augļus un dārzeņus lieto par maz un pat neatpazīst tos

Lasīšanas laiks: 4 min

Latvijā bērni nepietiekamā apjomā uzturā lieto dārzeņus un augļus, liela daļa daudzus no tiem pat neatpazīst – tā liecina ārstu novērojumi, ikdienā strādājot ar bērniem un ģimenēm. Tam iemesls visbiežāk ir vecāku kļūdas bērnu barošanā un nepietiekama izpratne sabiedrībā kopumā par augļu un dārzeņu nozīmi uzturā.

Kā norāda Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina, ir ļoti svarīgi, lai bērnam jau no pašas bērnības iegaršotos augļi un dārzeņi. Tie ir viens no veselīga uztura pamatpostulātiem. Ja bērnam netiek iemācīts lietot uzturā dārzeņus un augļus un viņš netiek iepazīstināts ar šo produktu garšām pēc iespējas daudzveidīgi jau no mazotnes, visdrīzāk arī turpmāk viņa dzīvē šai produktu grupai būs maza loma. “Es nereti dzirdu, ka vecāki saka – viņu bērns ir ļoti izvēlīgs un neēd dārzeņus, augļus, zupas. Diemžēl saldumus gan viņš ēd visus pēc kārtas! Ir svarīgi saprast, ka bērni ēd kaut ko tāpēc, ka tas viņiem garšo, vai viņi pie tā pieraduši, nevis tāpēc, ka viņi ir izvēlīgi,” norāda ārste.

Novērojumi augļu un dārzeņu lietošanā bērnu uzturā ir tik satraucoši, ka jāatdzīst – daudzi tos pat neatpazīst. “Labākajā gadījumā bērni zina, kas ir tomāts, gurķis un burkāns, bet kopumā dārzeņus daudzi neatpazīst, dažreiz pat jauc dārzeņus ar augļiem. Un runa nav tikai par ļoti maziem bērniem, tos jauc un garšas neatpazīst arī pusaudži,” stāsta Olga Ļubina.

Izpratne par ēdienu un tā dažādajām garšām bērnam veidojas brīdī, kad vecāki mazos sāk iepazīstināt ar pirmajiem pārtikas produktiem pēc barošanas ar krūti vai papildus piebarojot. Tas ir īstais laiks, kad radināt bērnus pie dārzeņiem un augļiem, dodot viņiem vai nu pašu pagatavotus dārzeņu ēdienus, vai veikalā nopērkamos jau gatavos biezeņus, ar ko var aizstāt maltīti, ja pieaugušie paši sev, piemēram, dārzeņu ēdienus negatavo. Kā norāda Olga Ļubina, katru dienu zīdainim būtu jāapēd vismaz viens dārzenis vai auglis, savukārt lielākiem bērniem – vismaz 500 gramu dārzeņu un augļu.

Kopumā tendences liecina, ka vecāki arvien vairāk saprot dārzeņu un augļu nozīmi uzturā un apzinās, ka tie jālieto biežāk. Taču arvien aktuālāka problēma kļūst vecāku tolerance pret bērna izvēli ēst vai neēst konkrēto augli vai dārzeni. “Vecākiem ir jābūt neatlaidīgiem un pacietīgiem. Uzspiest gan neko nevajag, jo tas var radīt pretēju efektu un negatīvu pieredzi. Taču nevajadzētu arī padoties jau pēc pirmās reizes, kad mazulis, kaut ko jaunu pagaršojot, to izspļāvis. Vajag turpināt viņam to piedāvāt un sarunāt, lai jaunais produkts vismaz tiek pagaršots. Var variēt ar pasniegšanas veidiem – piemēram, izcepot burkānu vai kabaču pankūciņas vai piedāvājot iepazīt puķkāposta vai spinātu garšu gatavajos biezeņos,” iesaka Olga Ļubina. Viņa uzskata, ka vecākiem arī pašiem jārāda piemērs saviem bērniem un augļu un dārzeņu ēšana jāievieš ģimenes ikdienā kā kaut kas pašsaprotams.

Nepietiekama augļu un dārzeņu lietošana uzturā var novest pie problēmām ar lieko svaru. Ja bērniem pamatēdienreizē netiek doti dārzeņi, to vietā parasti tiek lietoti kartupeļi, graudaugu produkti un miltu izstrādājumi, kas nereti papildināti ar mērcēm. Rezultātā bērns apēd daudz vairāk nekā nepieciešams, un ar laiku var attīstīties gan liekais svars, gan vitamīnu un minerālvielu deficīts. Augļos un dārzeņos ir C vitamīns un citi ūdenī šķīstošie vitamīni, kas stiprina imunitāti un kuru trūkums organismā var rosināt tādas saslimšanas kā iesnas, klepus u.tml. Turklāt dārzeņi kā šķiedrvielu avots palīdz vielmaiņai un atvieglo vēdera izeju, un to trūkums ēdienkartē var raisīt problēmas ar to. Savukārt, našķējoties ar saldumiem, nevis augļiem, cilvēki uzņem pārāk daudz cukura.

Tieši augļi ir īpaši svarīgs produkts bērna uzturā, jo var tikt lietoti kā našķis vai deserts, aizstājot saldumus. “Bērni ar kārumiem uzņem daudz par daudz cukura – un tā ir problēma. Ar konfektēm, jogurtu u.tml. našķiem viņi nedēļas laikā var apēst pat līdz 1 kg cukura. Diemžēl augļus bērni neuztver kā saldumus, un tas veidojas jau no bērnības. Tāpēc jau no pašas mazotnes ir svarīgi viņiem iemācīt, ka arī ābols, banāns vai plūme ir našķis, uzsver Olga Ļubina.

Vairāk par bērnu ēdināšanu un bērnu ārstu viedokļus un ieteikumus lasiet vietnē mazaisnavlielais.lv.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā uz nenoteiktu laiku apmeklētāju konsultantu/-ti (pilna slodze). Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt apmeklētājiem (t.sk. ārvalstu tūristiem) informāciju par ekspozīciju “de Woldemer” un muzeju, vadīt ekskursijas ekspozīcijā de Woldemer; • nodrošināt kvalitatīvu klientu servisu latviešu valodā un svešvalodās; • veikt ekspozīcijas telpu, inventāra, videonovērošanas kameru monitoringu; • veikt skaidras/bezskaidras naudas darījumus, veikt skaidras naudas un POS termināla uzskaiti ar kases aparātu; • sagatavot un iesniegt ar pienākumu izpildi saistīto grāmatvedības atskaiti; • nodrošināt apmeklētāju uzskaiti elektroniskajā apmeklētāju reģistrācijas modulī; un ja Tev ir: • vidējā izglītība; • pieredze darbā muzejā vai kultūras mantojuma objektā/ iestādē radniecīgā jomā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • vienas Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālās valodas zināšanas saskarsmes nodrošināšanā ar ārvalstu klientiem, kuri nepārvalda valsts valodu; • kompetences: labas komunikācijas spējas ar klientiem; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; • labas datorlietošanas prasmes; mēs piedāvājam: • summēto darba laiku; • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 936 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 985 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „Apmeklētāju konsultanta/-tes amatam”, līdz 2026.gada 7.janvārim. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KLIENTU APKALPOŠANAS SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-07 Kontaktpersona: muzejs@valmierasnovads.lv 64224770

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei) Prasības kandidātam: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Zināšanas par kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un pārtikas drošuma sistēmu standartu prasībām; Spēja strādāt ar datoru ikdienas darba uzdevumu veikšanai; Augsta atbildības sajūta, precizitāte un spēja strādāt patstāvīgi. Galvenie darba pienākumi: Ražošanas tehnoloģiskā procesa, iekārtu un inventāra higiēnas stāvokļa kontrole; Tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli ķīmisko un sensoro analīžu veikšana saskaņā ar noteikto plānu; Analīžu rezultātu izvērtēšana atbilstoši uzņēmuma standartiem un specifikācijām; Laboratorijas dokumentācijas un gatavās produkcijas kvalitātes apliecību noformēšana. Mēs piedāvājam: Dinamisku un stabilu darba vidi; Nepieciešamās apmācības, uzsākot darbu; Bruto darba algu no 1190 EUR; Veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus uzņēmuma labumus. Pretendentus lūdzam sūtīt CV uz e-pastu: valmieras.piens@foodunion.com. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks izvirzīti nākamajai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-16 Darba sākšanas datums: 2025-12-17 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri