Valmieras Ziņas

Pārgājiens ar maltīti dabā: 7 ieteikumi no profesionāļiem

Lasīšanas laiks: 4 min

Tuvojas atvasara un zelta rudens ar bagātīgām dabas veltēm. Tas ir īstais laiks, lai dotos pārgājienos un baudītu ēdienu svaigā gaisā. Ko darīt, lai piedzīvojums izdotos? Renārs Purmalis un Jānis Brūveris, kustības “Gatavo dabā” autori un pasākumu organizatori, norāda svarīgāko par gatavošanos pārgājieniem, ēdiena un trauku izvēli, kā arī drošību gardajās atpūtas pauzēs.

“Atmiņā paliekošu pārgājienu var noorganizēt jebkurš – nekur tālu nav jādodas. Sāc ar maršrutu, piemēram, Gaujas Nacionālā parka teritorijā vai sev labi zināmā mežā. Ja neesi radis daudz iet, sākumā pilnīgi pietiks ar aptuveni 10km pa mežu vai gar upītēm,” saka J. Brūveris. “Ņem līdzi draugus un pārliecinies, cik forši ir dabā!”

1. Plāno maršrutu un laiku ceļā. Izvērtē apkaimes karti un apsver, kurus objektus vēlies apskatīt un kur gribētu ieturēt maltīti. Var gadīties, ka izvēlētajā maršrutā ir interesantas vietas, par kurām neko nenojaut!

“Ja meklē piedzīvojumus, aizraujoši ir arī spontānie pārgājieni – dodies, kur acis rāda, nenosaki sev limitu, cik jānoiet, esi brīvs, izbaudi dabu un ieklausies tajā. Atceries paņemt uzlādētu telefonu ar GPS, ko ieslēgt, kad vēlies saprast, kur esi un kā tikt ārā no meža.”

2. Paturi prātā pieredzi – saģērbies atbilstoši. Ir teiciens – nav sliktu laika apstākļu, ir tikai neatbilstošs apģērbs. Neviens raksts vai padoms nesagatavos tevi tik labi kā paša pieredze, kas nāk ar laiku. Ej ārā, izmēģini dažādu ekipējumu un saproti, kas tev der. Profesionālajam ekipējumam ir augstas cenas, tomēr “dārgs” ne vienmēr ir pareizais ceļš uz veiksmīgi pavadītu laiku.

“Sākām savas pārgājiena un āra dzīves gaitas ar pavisam parastu “bezfirmas” ekipējumu. Tad, kad varēju salīdzināt, cik ātri palieku slapjš atšķirīgās jakās, tad sapratu to vērtību. Teikšu godīgi – apavi ir pirmais, par ko domāt, jo, ja nevarēsi vairs paiet, tad laba jaka tevi neizglābs.”

3. Ņem līdzi ūdeni – dzīvības avotu. Karstā pārgājienā organisms var patērēt un izvadīt pat līdz vienam litram stundā. Normāli aktīvi kustoties, tie varētu būt 3-4l dienā. Vari iztikt arī ar puslitru, bet tad tu varētu justies slikti, būt miegains, just enerģijas iztrūkumu un vēlmi neko nedarīt. Stāvošais ūdens dzeršanai nebūs piemērots, savukārt strauti un avoti būtu lielisks apstāšanās punkts, kur uzpildīt pudeles. Ja zini, ka apkārtnē nebūs derīgu ūdens tilpņu, ņem līdzi arī ūdeni roku mazgāšanai un ēdienu pagatavošanai.

“Ūdens ļauj kustēties – sniedz enerģiju!”

4. Sagatavo traukus maltītei. Cik cilvēkiem un ko gatavosi? Diviem pietiks ar 1l katliņu un mazu deglīti. Lielākam skaitam vērts iegādāties lielāku un stabilāku degli un vismaz 3l katlu. Ugunskuram izvēlies speciāli tam piemērotus katlus un pannas. Iegādājies arī silikona lāpstiņas, lai nesaskrāpētu speciālo teflona pārklājumu.

“Gribi izvairīties no traukiem? Pārgājienos labi garšos arī dažādas uzkodas, dārza veltes, piemēram, burkāni, gurķi, selerija saknes, tomāti vai puķkāposti, kopā ar rupjmaizi un siera šķēli, bazilika lapiņu vai dillēm. Tādā gadījumā soma būs vieglāka!”

5. Baudi dabas garšu! Pārgājienos ēdiens un tā sagatavošana ir tas, kas piedzīvojumu var padarīt īpašu. Veselīgi un interesanti paēst nemaz nav grūti.

“Iesakām pārgājienā ņemt graudaugus, kurus ērti var uzvārīt katliņā un kādu gatavu piedevu, ar ko lieliski uzlabot garšu. Lūk, piedāvājums nākamajam pārgājienam – paņem 100g pērļu grūbu, novāri, līdz mīkstas, ieliec ēdiena trauciņā un pa virsu kārto Trikata Sniega bumbas pēc izvēles (mūsu mīļākās ir ar baravikām, kas atgādina mežu). Klāt piegriez gurķi, tomātu un pārlej ar eļļu, kas palikusi no Sniega bumbām (izmantosim visu, kas mums dots!). Pavisam vienkārši, skaisti un gardi.”

6. Ņem produktus, kas nebojājas – nesagandē atmiņas par pārgājienu! Viens no lielākajiem ēdiena “ienaidniekiem” ir temperatūra. Mājās vienmēr ir iespēja ielikt produktus ledusskapī, pie dabas tā nav. Vēlams izvairīties no tā, kas ātri bojājas, piemēram, svaigas gaļas, zivīm, svaiga piena utml., ja vien pārgājiens neilgst pāris stundās – tad nekas traks nenotiks, jo produkts pats par sevi vēl būs auksts (ja izņemts no ledusskapja). Lai būtu pavisam drošs, zivi vai gaļu vari viegli iemarinēt ar dabīgiem konservantiem: cukuru, sāli, citrona sulu vai eļļu un garšaugiem. Eļļa ir ļoti labs konservants, kas neļauj skābeklim piekļūt pie produkta un tas tik ātri nesabojāsies. Labs piemērs ir minētās Sniega bumbas.

“Ja produktus plāno gādāt uzreiz mežā, teiksim, sēnes, izvēlies tās, kuras labi pazīsti un ko var ātri pagatavot uz ugunskura. Vislabāk atpazīt var gailenes un baravikas. Vienkārši apcep uz pannas un gatavs. Sēnes, kas jāvāra, aizņem laiku un traukus.”

7. Iemūžini atmiņas! Daba ir vieta iedvesmai. Vieta, no kurienes nākam un jūtamies dzīvi. Ļauj recepšu idejām nākt, fotografē un pieraksti tās.

“Kad plānojam ēdienkarti nākamajiem pasākumiem, bieži izbraucam pie dabas, pasēžam meža vidū vai upes krastā. Var dzirdēt, ka viss apkārt ir dzīvs un īsts. Arī tu tāds esi!”

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras 2.vidusskolas struktūrvienība “Varavīksne” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā skolotāja palīgu (1 slodze – 40 stundas nedēļā) uz noteiktu laiku.  Darba vietas adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • veikt bērnu aprūpi ikdienā; • sadarboties ar grupas skolotājām, sniegt atbalstu bērniem mācību jomu apguvē; • veidot bērnos kulturālas uzvedības un higiēnas iemaņas; • rūpēties par bērnu dienas režīma ievērošanu; • nodrošināt telpu, inventāra tīrību un kārtību; un ja Tev ir: • vismaz vispārējā vidējā izglītība (vēlams auklītes sertifikāts vai praktiskā pieredze darbā ar bērniem); • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: prasme plānot, organizēt un kvalitatīvi veikt savu darbu, disciplinētība; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; mēs piedāvājam: • atalgojumu EUR 702,00 mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli gaidīsim līdz 2024.gada 7.maijam personīgi (adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads) vai e-pastā: v2v@valmiera.edu.lv. Tālrunis papildu informācijai: 64281559. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SKOLOTĀJA PALĪGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-07 Kontaktpersona: CV, motivācijas vēst.lūdzam sūtīt uz e-pastu: v2v@valmiera.edu.lv, tālrunis 64281559

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai uz noteiktu laiku līdz 31.08.2024. VIESMĪLI Galvenās prasības klandidātiem: augstu atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; angļu valodas zināšanas sarunvalodas līmenī; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; iegādāties produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,50 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu –monta.martinsone@sportshotel.lv Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Monta Martinsone, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pieteikumus uz vakanci iesniegt līdz 19.05.2024. Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-19 Kontaktpersona: Monta Martinsone

Mūsu partneri