Valmieras Ziņas

Starptautiskā projektā Rūjienā par mākslas darbu padarīs pussagruvušu māju

Lasīšanas laiks: 2 min

No 31.Jūlija līdz 2.augustam Rūjienā, Dzirnavu ielā 21 tiek īstenots starptautisks projekts “Apvērstais nams”, kura laikā ar mākslinieku gādību veca, pussagruvusi māja iegūst jaunu, iespējams, pēdējo veidolu, portāls “Valmieras Ziņas” noskaidroja Rūjienas novada pašvaldībā.

Projekta laikā nams kļūst par vides objektu, mudinot apkārtējos iedzīvotājus un arī pilsētas viesus palūkoties uz ierasto apkārtni no cita skatupunkta, un meklējot vērtīgo tur, kur šķietami nekā nav.

Katrai mājai ir savs dzīvesstāsts, kas nereti sniedzas cauri paaudzēm, un pat necilākā māja sargā sevī stāstus par pagājušiem laikiem, notikumiem, kuri mūsdienās var likt elpai aizrauties, vismaz no brīnumiem.

Mākslinieki Inguna Audere no Latvijas, Maikls Rodžers no ASV un Kazuši Nakada no Japānas un Somijas par savu mākslas darbu iedvesmas objektu ir atraduši māju Vidzemes ziemeļos, Rūjienā. Metaforiski un vispārināti šādu pamestu namu iespējams salīdzināt ar cilvēka nodzīvotu mūžu un atkal saplūšanu ar dabu. Šai gaistošajai, nemateriālajai sajūtai ir vajadzīgi pierādījumi, kurus mākslinieki radīs dažādas tehnikas mākslas darbos ar kopīgu iezīmi – aizejošā laika jeb pārlaicīgā tverams.

Kā norādīja pašvaldībā, māksliniece I.Audere savā daiļradē interesējas par pārtapšanas, atjaunošanās un vielu nezūdamības likuma tēmām. Veidotā instalācija no stikla šķiedras un uguns metaforiski atgādinās par mūžīgo un nemainīgo. Inguna Audere ir Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla mākslas nodaļas profesore, kā arī no 2000-2012.gadam vadījusi to.

Mākslinieka M.Rodžera jaunrade ir saistīta ar interesi par literatūru un priekšmetiem kā pagātnes lieciniekiem. Viņš izmanto tekstus, kuras savā rokrakstā iegravē stiklā vai izmanto no atrastiem pagātnes pierādījumiem veidotajās kompozīcijās. Mākslinieks ir Ročesteras Tehnoloģiju institūta Amerikāņu Amatu skolas stikla mākslas programmas profesors.

Savukārt mākslinieks K.Nakada ir iecerējis veidot vides objektu, mainot mājas vizuālo tēlu ar balto krāsu. Viņa interešu lokā ir esamības un nebūtības vienojošā aspekta meklējumi. Mākslinieks ir Aalto universitātes Helsinkos pasniedzējs stikla mākslas programmā.

No 6.augusta līdz 23.augustam galerijā “Mākslas Banka” Rīgā būs apskatāma izstāde “Apvērstais nams”, kurā tiks fotogrāfijās atspoguļota projekta īstenošana, kā arī mākslas darbi.

Projekta “Apvērstais nams” īstenošanas un mākslas darbu fotogrāfiju autors – Imants Ķīkulis. Projektu “Apvērstais nams” organizē biedrība “Rade”.

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "KOCĒNU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" aicina SANTEHNIĶI Pienākumi: Veikt komercuzskaites mēraparātu, ūdens patēriņa skaitītāju un siltumenerģijas skaitītāju mezglu montāžas darbus; Veikt ūdenssaimniecības un siltumapgādes inženierkomunikāciju un iekārtu montāžas, ekspluatācijas, remonta un pilnveidošanas darbus, izmantojot atbilstošas iekārtas, instrumentus un tehnoloģiskos paņēmienus; Iesaistīties ūdenssaimniecības/siltumapgādes avāriju novēršanas darbos. Prasības: Prasme patstāvīgi organizēt sava darba pienākumu izpildi, noteikt prioritātes, plānot savu darbu; Prasme pielietot mūsdienu tehnoloģijas darba procesā; Teicamas saskarsmes spējas, spēja strādāt gan patstāvīgi, gan komandā; Augsta atbildības sajūta, mērķtiecīgums, iniciatīva. B kategorijas autovadītāja apliecība. Uzņēmums piedāvā: Darbu stabilā uzņēmumā; Veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Darba līgumu uz nenoteiktu laiku; Darba pienākumu pildīšanai darba automašīnu; Darba vieta – Kocēnu un Burtnieku apvienības teritorija Valmieras novadā. CV sūtīt uz e-pastu birojs@siakks.lv ar norādi santehniķis. Profesija: SANTEHNIĶIS Darba vietas adrese: LATVIJA, Alejas iela 8, Kocēni, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Pakalpojumi Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-07-05 Kontaktpersona: Māris Heinols Izglītības līmenis: Profesionālā pamatizglītība

Mūsu partneri