Valmieras Ziņas

Valsts aizsardzības mācību apgūst 15 skolās (1)

Lasīšanas laiks: 2 min

Skolēni 15 izglītības iestādēs, tostarp arī Strenču novada vidusskolā, apgūst mācību priekšmetu “Valsts aizsardzības mācība”, otrdien Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Valstiskās audzināšanas un jaunatnes lietu apakškomisijas sēdē informēja Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāve Inese Bautre, informē aģentūra BNS.

VISC mācību priekšmetu izveidojis sadarbībā ar Aizsardzības ministriju (AM) un to skolās māca kopš 2010.gada. Valsts aizsardzības mācību finansē AM, bet papildu līdzekļus inventāram un nometnēm skolas piesaista arī caur projektiem.

Aizsardzības mācību realizē 15 skolās – Rīgas 53.vidusskolas Šampētera filiālē, Tilžas vidusskolā, Rīgas 28.vidusskolā, Nautrēnu vidusskolā, Alūksnes novada vidusskolā, Liepājas 15.vidusskolā, Kalnu vidusskolā, Drabešu internātpamatskolā, Kalnciema vidusskolā, Gulbenes 2.vidusskolā, Strenču novada vidusskolā, Daugavpils 16.vidusskolā, Jaunjelgavas vidusskolā, Raunas vidusskolā, Balvu profesionālajā un vispārizglītojošajā vidusskolā un Rīgas valsts tehnikumā. Mācību priekšmetu pasniedz vidusskolas klasēs, bet Drabešu internātpamatskolā un Rīgas 28.vidusskolā arī 7.-9.klasē.

Bautre pauda, ka šī mācību priekšmeta mērķis ir veicināt latvisko identitāti, lojalitāti, veidojot vērtības kā brīvību, darba kultūru un patriotismu. Mācību priekšmeta ietvaros skolēniem veido izpratni par bruņotajiem spēkiem, pilnveido prasmes un zināšanas izglītības turpināšanai un valsts aizsardzībai.

Mācību priekšmeta informatīvajā daļā stāsta par armiju un jaunsardzes veidošanos. Praktiskajā daļā skolēni apgūst darbības ar ieročiem, ierindas mācību, lauka kaujas iemaņas, tūrisma un topogrāfijas prasmes un pirmās palīdzības sniegšanu. Mācību priekšmets arī veicina fizisko spēju attīstību – ātrumu, izturību, spēku, koordināciju, lokanību. Fiziskās izturības pārbaudes testus veic pārgājienos vai mācību nometnēs.

AM pārstāve Kaiva Krastiņa uzskata, ka Valsts aizsardzības mācība uzlabo disciplīnu skolā, kā arī bērnu sekmes pārējos mācību priekšmetos, un vajadzīgs šo mācību priekšmetu ieviest vairākās Latvijas skolās.

Strenču novada vidusskolas direktore Dace Gaigala pauda, ka viņas vadītajā skolā šis mācību priekšmets ir ieviests pirmo gadu, un mācību stunda notiek divas reizes nedēļā, bet VISC programma paredz tikai vienu mācību stundu nedēļā. Strenču novada vidusskolas bērni, sākot ar 6.klasi, aktīvi iesaistoties jaunsargos, tāpēc skolēnu intereses dēļ izlemts ieviest aizsardzības mācību.

Bautre informēja, ka Valsts aizsardzības mācību varētu integrēt jaunajā izglītības standartā, ko šobrīd izstrādā VISC.

VISC vasarā veidos ekspertu grupas jaunā izglītības standarta izstrādei, kas izstrādās jaunu kompetenču pieejā balstītu vispārējās izglītības standartu, un tajās aicinās piedalīties pedagogus, augstskolu mācībspēkus un citus attiecīgās jomas ekspertus. Plānots, ka paralēli jauno standartu izstrādei, notiks projekta sabiedriskā apspriešana.

    Skolnieciņš no svētbirzs - 18.12.2020

    Manuprāt, 2020. gada 3. decembrī Saeimas pieņemtais likums “Par valsts aizsardzības mācību un Jaunsardzi” ir ļoti pretrunīgs. No vienas puses, mums pašiem ir jārūpējas par valsts drošību. Neviens cits izņemot mūs pašus valsti jau nesargās. Bez šaubām, veicināt jaunatnes patriotismu un lojalitāti Latvijai ir ļoti pozitīvi. Ja mēs gribām saglabāt latvietību, tad mums ir jāmāk nosargā savu zemi. Tas ir nācijas izdzīvošanas jautājums. No šāda skatpunkta aizsardzības mācības apguve 10. un 11. klašu vidusskolēniem, kā arī 2. un 3.kursa arodskolu audzēkņiem ir vēlama. No otras puses, aizsardzības mācība ir bezjēdzīga naudas šķērdēšana un ņirgāšanās par sabiedrības zemākajiem slāņiem. Pirmkārt, skolotāju atalgojums ir neapmierinoši zemā līmenī! Pedagogu minimālās algas likme ir nieka 790€ bruto mēnesī. Pat parastam ierindas karavīram maksā 900€ neto mēnesī. Protams, skolotājiem ir pieejamas pašvaldības piemaksas pie algas, taču pat ar piemaksām algas ir zemas. Pašlaik vidējā mēnešalga Latvijā ir 1118€ bruto. Bez šaubām, ne visi pedagogi ir nabagi. Spriežot pēc VID Publiskās datu bāzes valsts amatpersonu deklarācijām, eksistē arī finansiāli labi situēti skolu direktori un mācību pārziņi. Kā var prasīt no skolotājiem kvalitāti, ja algas ir tik zemas? Otrkārt, mūsu valstī ir ļoti daudz sociālu problēmu! Sabiedrība ir ļoti noslāņojusies. Ekonomiskā plaisa starp eliti un trūcīgajām personām ir milzīga. Vārdu sakot, ēdušais neēdušo nesaprot. GMI pabalsts 2020. gadā ir 64€ (pašvaldības šo pabalstu liek atstrādāt). Trūcīgā statuss 2020. gadā ir 128,06€. Un minimālā vecuma pensija 2020. gadā ir 80€. Labāk lai valdība šīs problēmas atrisina nekā par Tēvzemes mīlestību filozofē. Treškārt, militarizēta sabiedrība ir solis tuvāk autoritāram valsts režīmam! Protams, Latvijai nedz autoritārisms, nedz totalitārisms nedraud, jo mums ir ļoti demokrātiska un atvērta sabiedrība. Tomēr aizsardzības mācība var būt nopietns pacifistu cilvēktiesību pārkāpums. Pēc manām domām, katram cilvēkam ir jādod izvēles brīvība. Ne visi grib būt armijnieki. Labāk ir dzīvot ar mieru sirdī nevis ar naidu galvā. Ļaunums vairo ļaunumu. Nesēsim ļaunumu un nebaudīsim tā asos augļus! No sabiedrības zemāko (nabadzīgāko) slāņu skatpunkta aizsardzības mācība ir neētiska un neracionāla ierobežotā valsts budžeta līdzekļu izšķērdēšana. Lai arī kā būtu, saglabāsim cerību uz labāku nākotni. Būsim saticīgi. Dzīvosim draudzīgi. Ticēsim labajam, ticēsim Latvju Dieviem. Turēsim cieņā senlatvju spēka zīmes. Atcerēsimies sentēvu pagāniskās tradīcijas un godāsim Latvju Dievus. Lai Latvju Dievi mūs sargā! Lai Latvju Dievi mūs svētī!
    Ar mīlestību pret Latviju, Skolnieciņš no svētbirzs [Latvju Dievu dēls]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība ;-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    #Latvija #latvietība #patriotisms #LatvjuDievi #Pērkons #Laima #Māra #DabasMāte #VeļuMāte #LatvjuDievuSvētība #mīlestība #cieņa #iecietība #pagāni #svētbirzs #Skolnieciņš #VALSTSGRIBA #pacifisms

Kokapstrādes uzņēmums SIA Silviko aicina darbā traktortehnikas vadītāju zāģbaļķu šķirošanas līnijā. Darba pienākumi: darbs uz frontālā iekrāvēja- zāģbaļķu padošana uz šķirošanas līniju; z/b izkraušana un pārkraušana; z/b blakusproduktu uzkraušana; uzturēt traktortehniku un savu darba vietu darba kārtībā. Prasības kandidātiem: atbilstošas kategorijas traktortehnikas vadītāja apliecība; iepriekšēja pieredze kokapstrādes uzņēmumā tiks uzskatīta par priekšrocību; vēlama pieredze darbā uz frontālā iekrāvēja; prasme strādāt komandā un spēja pielāgoties nestandarta situācijām; Piedāvājam: atbildīgu darbu stabilā ražošanas uzņēmumā; standarta darba laiku; sociālās garantijas; konkurētspējīgu atalgojumu; Izglītības līmenis: vidējā speciālā Stundas likme: 9.50 EUR (atalgojums ir atkarīgs no prasmēm un pieredzes) Darba vietas adrese: “ Briede”, Zilākalna pagasts, Valmieras novads Darba laika veids: Normāls darba laiks Slodze: viena vesela slodze CV iesniegt pa e-pastu: silvikozagetava@inbox.lv Profesija: TRAKTORTEHNIKAS VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Briede, Zilākalna pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Pakalpojumi Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-10 Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Vidzemes Augstskola izsludina konkursu uz vakanto amatu Vidzemes Augstskolas Sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūtā: - vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Ekonomika un uzņēmējdarbība, apakšnozare Tirgzinība Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona, kurai ir doktora zinātniskais grāds, pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus un vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kurai zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem (saskaņā ar “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā”, www.va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakanto amatu viena mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas datuma oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis” jāiesniedz institūta direktoram adresēta motivācijas vēstule, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par dalību/vadību pētnieciskos projektos un angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa: vadošajam pētniekam 8,77-52,62 EUR/h atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-09 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Valmieras tehnikums aicina darbā  Metodiskā centra vadītāju (profesiju klasifikatora kods 2351 01)  (uz nenoteiktu laiku) Mēs piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā (klātienes darbs) Stabilu atalgojumu (no 1843,00 EUR mēnesī, pirms nodokļu nomaksas) Sociālās garantijas (veselības apdrošināšanas polise pēc pārbaudes termiņa) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Atbalstu no kompetentiem kolēģiem Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Tavā pārziņā būs: Plānot, vadīt un organizēt Valmieras tehnikuma Metodiskā centra darbu Vadīt un organizēt izglītības metodiķu, metodisko jomu un profesionālās izglītības programmu koordinatoru, mūžizglītības moduļu un profesionālo izglītības pedagogu metodisko darbu un sadarbību komisijās, darba grupās Veikt metodisko darbu metodiskās virsvadības jomā "Mehatronika" un citās STEM jomas profesionālās izglītības programmās Tev nepieciešams : Augstākā izglītība pedagoģijā; vadības zinībās vai inženiertehniskajās un līdzīgās nozarēs (vēlams pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programmas sertifikāts 72h apjomā) Pieredze vadošā administratīvajā darbā izglītības institūcijā /iestādē Valsts valodas prasme augstākajā līmenī Angļu valodas zināšanas ne zemāk kā B1 līmenī Prasmes darbā ar datoru (MS Office programmas) Kompetences: augsta atbildības sajūta, spēja patstāvīgi pieņemt lēmumus, pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu, psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra B kategorijas autovadītāja apliecība Tālrunis informācijai: direktores vietniece Inga Zariņa-Bojāre 29191344 CV, motivācijas vēstuli un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e-pastu personals@valmierastehnikums.lv Pieteikumu sūtīt uz e-pastu ar norādi “Metodiskā centra vadītājs” līdz 2024.gada 24.maijam. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti (Vispārīgā datu aizsardzības regula, turpmāk - VDAR) 13. pantu, Valmieras tehnikums informē, ka: 1) Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs vakances atlases konkursa norisi; 2) iepriekš minētās jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir Valmieras tehnikums, reģistrācijas Nr. 90009612809, Vadu iela 3, Valmiera, LV-4201, skola@valmierastehnikums.lv. Profesija: IZGLĪTĪBAS METODIĶIS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-24 Kontaktpersona: Inga Zariņa-Bojāre Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri