Valmieras Ziņas

Valmierā diskutē par “Latvijas e-indekss” novērtējuma kritērijiem

Lasīšanas laiks: 2 min

Ceturtdien, 10.jūlijā Valmieras pilsētas pašvaldībā notika publiskā apspriešana par darba grupas izstrādātajiem “Latvijas e-indeksa” pašvaldību e-pārvaldes mērījuma rādītājiem, lai identificētu vēlamos kritērijus, pēc kuriem noteikt pašvaldību e-indeksu, portāls “Valmieras Ziņas” noskaidroja pašvaldībā.

Kā portālam pastāstīja “Lattelecom” Biznesa klientu daļas direktors, “Latvijas e-indekss” darba grupas vadītājs Gusts Muzikants,

ik gadu tiek pārdots arvien vairāk viedtālruņu, planšetdatoru un arvien nozīmīgāki paliek e-pakalpojumi,

tādēļ radusies interese noskaidrot, cik pieejami un pieprasīti ir e-pakalpojumi pašvaldībās.

Par indeksa izveidi, 9.aprīlī parakstot memorandu, vienojušās Vides un reģionālās attīstības ministrija, Latvijas pašvaldību savienība, Latvijas lielo pilsētu apvienība, Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija, Tirdzniecības un rūpniecības kamera un “Lattelecom”.

Pēc G.Muzikanta teiktā, “indeksa novērtēšanas

galvenais mērķis ir izcelt pašvaldības, kurām ir ļoti labi panākumi un pieredze e-pakalpojumu piedāvāšanā,

kā arī dot iespēju pašvaldībām savstarpēji dalīties pieredzē un iegūt jaunas idejas, jaunus risinājumus.” Pēc viņa teiktā, e-pārvaldes ieviešana ļauj iedzīvotājam saņemt un pašvaldībai piedāvāt nepieciešamos pakalpojumus ērtāk, ātrāk un izdevīgāk.

Patlaban projektā notiek kritēriju identificēšana, un jau šobrīd esot skaidrs, ka visi galvenie faktori būs nosegti, tostarp

tiks izpētīta pašvaldību e-vides infrastruktūra, cilvēku prasmes pielietot e-pakalpojumus, e-pārvaldes iespējas, kā arī datu drošība.

“Domāju, ka pirmajā gadā sāksim ar pavisam nedaudziem mērījumiem katrā grupā un laika gaitā varēsim kritēriju klāstu papildināt,” sacīja G.Muzikants.

Novērtējuma kritērijus paredzēts izdiskutēt publiskās apspriešanās vairākās pašvaldībās, atzina G.Muzikants. “Pagājušajā nedēļā bijām Jēkabpilī, šodien esam Valmierā un turpināsim šīs sarunas, lai tiešām saprastu, vai mūsu piedāvātie kritēriji ir pieņemami, vai neesam neko palaiduši garām, vai ir pašvaldībās pieejama informācija par šiem faktoriem.” Pēc viņa teiktā, šādas vizītes vairākās pašvaldībās paredzētas līdz augustam, kad noslēgsies kritēriju izstrāde un sāksies tests ar pilot-pašvaldībām.

Savukārt pirmo e-indeksa sarakstu paredzēts izveidot jau līdz šī gada beigām, pašvaldības kopumā novērtējot septembrī un oktobrī.

Pašvaldībām dalība Latvijas e-indeksā būs brīvprātīga, un katra pašvaldība to varēs izmantot, lai apzinātu savu situāciju, iespējas un salīdzinātu jau sasniegto ar citām – līdzīgām pašvaldībām. Pašvaldības tiks sadalītas trijās grupās – līdz 7000 iedzīvotājiem, virs 7000 iedzīvotājiem un atsevišķi ir lielās deviņas pilsētas.

Publiskajā apspriešanā Valmierā piedalījās Valmieras pilsētas pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Jānis Baiks, Valmieras Apmeklētāju pieņemšanas centra vadītāja Ilze Brēdenfelde, G.Muzikants, SKDS pārstāvis Arnis Kaktiņš, Vidzemes Augstskolas pārstāvis Visvaldis Valtenbergs, Valmieras uzņēmējdarbības un nevalstisko organizāciju pārstāvji, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldības finanšu un informācijas tehnoloģiju speciālisti.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Mūsu partneri