Valmieras Ziņas

Mežs: valstij jāspēj palīdzēt ģimenēm, kuras bērna nākšanu pasaulē atliek nabadzības dēļ

Lasīšanas laiks: 2 min

Tuvākajos piecos gados valstij jāspēj palīdzēt tām ģimenēm, kuras bērna nākšanu pasaulē atliek nabadzības dēļ, otrdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni aģentūrai BNS sacīja demogrāfs, “Nākotnes fonda” valdes priekšsēdētājs Ilmārs Mežs.

Mežs norādīja, ka tikšanās laikā ar prezidentu pārrunājuši Latvijas ilgtspējas jautājumus.

“Pārāk daudz problēmas [demogrāfijā] ir ielaistas. Pārāk daudz Latvijas ģimenes ir spiestas domāt par emigrāciju, jo to apgādībā ir pār daudz bērnu, kurus tās nevar apgādāt,”

viņš teica.

Demogrāfs pauda, ka prezidents sava pilnvaru termiņa laikā “diezgan daudz ko varētu vērst par labu demogrāfijas jautājumā”. “Gan budžeta jautājumā, gan arī sniedzot morālu atbalstu. Atceramies, ka Latvijas pirmais prezidents Jānis Čakste morāli stiprināja cilvēkus un lūdza Latvijas ģimenēm ar lielāku bērnu baru kompensēt Pirmā pasaules kara zudumus, jo ļoti daudz cilvēku gāja bojā un izceļoja,” sacīja Mežs.

Viņš uzsvēra, ka arī šodienas apstākļos nedrīkst izlikties, ka viss ir pareizi, jo katru gadu nomirušo skaits ir daudz lielāks par dzimušajiem.

“Mums ir jāspēj tuvākajos piecos gados palīdzēt tām ģimenēm, kas šobrīd ir spiestas atlikt sava bērna nākšanu pasaulē nabadzības dēļ, lai tās to tomēr dara. Nedrīkst būt, ka situācija valstī ir tāda, ka tieši bērnu nākšana pasaulē ir tā, kas noliek ģimeni zem nabadzības riska. Ir jādomā par pirmajām neatliekamajām problēmām,”

teica Mežs.

Par neatliekamu problēmu Mežs dēvēja iniciatīvu no nākamā gada pārtraukt līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem par tiem bērniem, kuriem nav vietu pašvaldības pirmsskolas mācību iestādēs. “Mums ir jāpārliecinās, ka tiem tūkstošiem bērnu (..) ir kaut kāds cits risinājums, kā to nodrošināt,” viņš uzsvēra.

Iepriekš Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (“Vienotība”) Latvijas Televīzijas raidījumam “Panorāma” izteicās, ka nepieciešamās vietas bērnudārzos šobrīd nenodrošina 14 no 119 pašvaldībām.

Viņš uzsvēra, ka valsts noteikto pienākumu pašvaldībām nodrošināt vietas bērnudārzā galvenokārt nepilda pašvaldības, kam “ar budžetu nav problēmu” – Rīga, Ķekava, Mārupe, Jelgava un citas.

Šobrīd pašvaldībās, kurās nav nepieciešamo bērnudārza  vietu, valsts kopā ar pašvaldību sniedz finansiālu pabalstu, lai bērns varētu apmeklēt privātos bērnudārzus. Atbilstoši Ašeradena teiktajam, augusta beigās tiks lemts, vai arī turpmāk valstij iesaistīties šā finansējuma piešķiršanā.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Gaļas pārstrādes uzņēmums SIA „Kurzemes Gaļsaimnieks” aicina savai komandai pievienoties: TIRDZNIECĪBAS PĀRSTĀVI VIDZEMĒ Galvenie pienākumi: Darbs ar esošajiem klientiem. Jaunu klientu piesaiste. Esošo klientu apkalpošana, gaļas produkcijas pārdošana; Darbs ar svaigās un gatavās gaļas produktiem. Produkcijas sortimenta pārzināšana; Tirgus situācijas apsekošana, analīze un iespējamo izmaiņu izvērtēšana nozarē; Atskaites. Atskaitīšanās vadībai saskaņā ar dotajiem darba uzdevumiem un prasībām, ievērot iekšējās kārtības noteikumiem. Prasības kandidātiem: Valodas: Ļoti labas latviešu valodas zināšanas; Pieredze: vismaz 2 gadu darba pieredze tirdzniecības pārstāvja amatā. (Iepriekšēja pieredze aktīvā tirdzniecībā, kas saistīta ar pārtikas produktu pārdošanu tiks uzskatīta par priekšrocību). Prasmes un īpašības: Ļoti labas pārdošanas un prezentācijas prasmes ; aktivitāte, mērķtiecīgums, atklātums, uzticamība, ar radošu pieeju un prezentācijas prasmēm, komunikabilitāte, atbildība. Citas prasības: B kategorijas autovadītāja apliecība. Uzņēmums piedāvā: Atalgojums: Pamatalga no 1200, - EUR līdz 1700, -EUR (bruto) plus % piemaksas atkarībā no ikmēneša plāna izpildes rezultātiem un pārdošanas apjomiem; Aprīkojums: visi darbam nepieciešamie instrumenti – darba transports, telefons. Darba vieta: Vidzemes reģionā. Darba laiks: pilna slodze. Darba vieta SIA „Kurzemes Gaļsaimnieks”. Profesija: Tirdzniecības pārstāvis Darba devēja statuss: Juridiska persona Kompānijas nosaukums: SIA Kurzemes Gaļsaimnieks Reģistrācijas numurs: 42103022606 Darba dienas: Darbadienas Darba laiks: 08:00 - 18:00 Atrašanās vieta: Rīga, Āgenskalns Adrese, iela: Bukaišu iela 2

Mūsu partneri