Valmieras Ziņas

8 dabīgas Lieldienu olu krāsošanas receptes un uztura padomi (1)

Lasīšanas laiks: 4 min

Pavasara saulgrieži ir klāt! Lai arī šogad Lieldienās nav ieteicamas tradicionālas viesošanās un kopā sanākšanas, tas nenozīmē, ka tādēļ šos svētkus nevaram pienācīgi sagaidīt un izjust svētku noskaņojumu! Turklāt veselīgākiem un košākiem svētkiem talkā nāks sertificētas uztura speciālistes Lienes Sondores un BENU Aptiekas farmaceites Zandas Ozoliņas padomi pārdomātai ēdienkartei un dabīgi veidotiem, skaistiem Lieldienu olu toņiem!

Olas mūsu uzturā

Teju vai neviens ēdiens nav iedomājams bez olu klātbūtnes – konditorejā, gastronomijā… Mēs tās kuļam mērcēs, krēmos, kulteņos vai ēdam vienkārši uzceptas vēršacī, vārītas, olas mēs krāsojam Lieldienās, un ar olām tiek veikti dažādi rituāli jau gadsimtiem ilgi – galvenokārt, lai godinātu pavasara atnākšanu. Praktiski visu tautu ēdienkartēs mēs atradīsim olas.

Latvijā pārtikā vispopulārākās ir vistu un paipalu olas, taču pasaulē ir sastopamas visdažādākās olu gastronomiskās tradīcijas. Svarīgi, ka neatkarīgi no veida olas mūsu ēdienkarti papildina ar kvalitatīvām olbaltumvielām, uzsver uztura speciāliste.

Olu uzturvērtība

Vidēji vienas olas svars bez čaumalas ir 40 g, un tās ir vidēji 64 kalorijas. Olas nesatur ogļhidrātus, vienā olā ir ap 5-6 gramiem olbaltumvielu, bet tauki – pārsvarā nepiesātinātās taukskābes, Omega-3 un Omega-6. Olas satur selēnu, cinku, retinolu, tokoferolu. Olas dzeltenums ir vērtīgs – tas satur A, D, B grupas vitamīnus, fosforu, kāliju, kalciju, dzelzi, cinku, β karotinoīdus. Olas satur arī lecitīnu un holīnu, kas ir nepieciešams labai smadzeņu darbībai, labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu un neļauj paaugstināties holesterīna līmenim.

Jāņem vērā, ka olas uzturvērtība būs atkarīga no vistas audzēšanas – vai tā ir augusi brīvā vidē vai lielfermā. Brīvā vidē audzētu vistu olās būs nedaudz vairāk Omega-3, karotinoīdu, galvenokārt luteīna un zeaksantīna, kas labvēlīgi ietekmē acu veselību.

Cik daudz olu ēst?

Tiek pieņemts, ka viena ola dienā veselībai draudus neradīs un holesterīna līmeni nepaaugstinās. Taču, ja ir kādas veselības problēmas, vienmēr ir jākonsultējas ar ārstu, cik daudz un kā pagatavotas olas drīkst ēst. Nevajadzētu gan vienā dienā apēst visas septiņas olas, uzsver L. Sondore. Jāatceras, ka olbaltumvielas satur arī gaļa, zivis, pākšaugi un graudu valsts produkti.

Drošība

Uztura speciāliste uzsver – nekvalitatīvas, nepareizi uzglabātas un pagatavotas olas var radīt risku saslimt ar salmonelozi! Iegādājoties olas, vienmēr pārliecinieties par to svaigumu (derīguma termiņš norādīts uz iepakojuma, kur būs informācija arī par putnu turēšanas metodi).

Pirms ievietošanas ledusskapī olas noteikti ir jānomazgā un jāglabā tām paredzētā nodalījumā. Ja olai ir ieplīsusi čaumala – olu izmet! Drošības apsvērumu dēļ neiesaka uzturā lietot jēlas olas. Tās arī organismā slikti sagremojas.

Pagatavojot olas, jāatceras, ka salmonellas iet bojā 70 ° C pēc 5-10 minūtēm. Cieti vārīta ola ir droša uzturā, savukārt mīksti vārītā olā, ja to vāra četras minūtes, salmonellas var vēl saglabāties!

Grūtniecības laikā ir jālieto termiski apstrādāti produkti un tas nozīmē, ka topošām māmiņām olas uzturā jālieto kārtīgi izceptas vai cieti vārītas!

Olas pēc svētkiem

Ja lieto olas pēc Lieldienām, tad krāsotās olas ir jāuzglabā ledusskapī. Tās var izmantot visdažādākajās receptēs, piemēram, salātos, zupās un uzkodās:

  • zaļumu salātos kopā ar jaunajām nātru lapiņām, gārsu, skābenēm, spinātiem, gurķiem un sarkano sīpolu ripiņām;
  • sviestmaižu krēmā ar tunci, kapātam olām un garšvielām;
  • nātru zupā vai skābeņu zupā ar olām;
  • pildītu olu pagatavošanai – dzeltenumu sajaucot ar sinepēm, majonēzi, krējumu vai grieķu jogurtu;
  • maizītēs ar ķilavām un olu.

Dabīga olu krāsošana

Katrai ģimenei ir savas tradīcijas un paņēmieni Lieldienu olu krāsošanai. BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa piedāvā dažādas ierastas metodes, un šogad Lieldienu olu paletē ieviest kādu jaunu, ar dabiskām krāsām iegūtu toni. Lūk, daži ieteikumi.

Rozā krāsai – biešu sula ar etiķi vai dzērveņu sula. Košākam tonim: puslitru sarkano biešu sulas uzvāra kopā ar divām ēdamkarotēm etiķa, olas ieliek karstajā šķidrumā un ļauj 1-2 stundas ievilkties. Gaišam tonim: uzvāra olas spēcīgā dzērveņu sulā, atļauj tām ievilkties.

Tradicionāli sarkanbrūnai – sīpolu mizas. Četras krūzes sarkano vai balto sīpolu mizas vāra 30 minūtes līdz 1 stundai, pievieno olas. Atkarībā no turēšanas ilguma, olas sanāks no sarkanīgi brūnas līdz tumši sarkanai krāsai. Olas pēc tam var apsmērēt ar olīveļļu – spīdumam.

Dzeltenai – kurkuma. Trīs ēdamkarotes kurkumas jeb dzeltensaknes ieber puslitrā ūdens, uzvāra, ieliek olas un ļauj vairākas stundas ievilkties.

Koši zilai – zilais kāposts. Sīki sakapātu kāpostu iemērc uz nakti puslitrā ūdens, pievienojot 6 ēdamkarotes baltā etiķa. No rīta šķīdumā ieliek jau novārītas olas, atļauj ievilkties.

Tumši violetai – sarkanvīns. Spēcīgu sarkanvīnu pārlej olām tā, lai tās pilnībā noklāj, pēc 12 stundām olas izņem un atstāj nožūt. Svarīgi – nemazgāt un nepārklāt tās ar eļļu.

Gaiši rozā tonis – avokado mizas. Avokado mizas un uz pusēm sagrieztus kauliņus ieliek ūdenī un vāra vismaz stundu. Pēc tam izņem mizas un kauliņus, pievieno ēdamkaroti etiķa un ievieto olas. Olas uzvāra un atstāj ievilkties vismaz 15 minūtes.

Koši dzeltenai – burkānu laksti. Sakapātus burkānu lakstus un mizas vāra ūdenī 15 minūtes, pievieno 2 tējkarotes etiķa, novārījumā liek mērcēties olas.

Lillā krāsai – upenes. Olas ievārījumā vāra apmēram 10 minūtes, pēc tam ļauj ievilkties vēl aptuveni 10 minūtes.

Lai priecīgas Lieldienas!

    Skolnieciņš no svētbirzs - 23.03.2021


    Nemanot tuvojas Lielā diena jeb Lieldienas. Šie pavasara saulgriežu svētki mūsu tautai ir loloti un svēti. Šogad Lieldienas būs svētdien, 4. aprīlī. Lai arī Lieldienas ir līksmi gadskārtu svētki, tomēr šogad Lieldienu svinēšanu apbēdina ārkārtējais stāvoklis, kas izsludināts visā Latvijas Republikas teritorijā līdz 6. aprīlim. Būsim piesardzīgi un ievērosim epidemioloģiskās drošības prasības. Nevazāsimies pa baznīcām, bet gan paliksim mājās. Pavadīsim šos svētkus ar ģimeni pie dzīru galda. Iedegsim krāsainas svecītes uz galda par godu Latvju Dieviem. Iedegsim gaiši zaļu svecīti skaistā, māla svečturī par godu Dabas Mātei – mūsu Dievietei. Iedegsim dzeltenu svecīti skaistā, māla svečturī par godu likteņa Dievietei Laimai. Iedegsim pelēku svecīti skaistā, māla svečturī par godu Veļu Mātei – Nāves Dievietei. Iedegsim tumši zilu svecīti skaistā, māla svečturī par godu Pērkonam – Debesu Tēvam. Sadosimies rokas pie dzīru galda. Un lūgsim Latvju Dievu svētību sev un savai dzimtai. Svinēsim Lieldienas apzinīgi, godinot Latvju Dievus. Lai pavasaris ir ne tikai dabā, bet arī mūsu sirdīs un domās! Lai izdodas viss, kas iecerēts! Lai Dabas Māte mūs svētī! Lai Dabas Māte pasargā mūs no ļauna!
    Ar Dabas Mātes viedumu, Skolnieciņš no svētbirzs [Latvju Dievu dēls]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.
    #kovid-19 #covid-19 #pandēmija #Lieldienas #PavasaraSaulstāvji #LatvjuDievi #Pērkons #Laima #Māra #VeļuMāte #DabasMāte #LatvjuDievuSvētība #auglība #bagātība #pārticība #veiksme #Skolnieciņš #svētbirzs

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA “LEGROLATVIA” (reģistrācijas nr. LV44103109749), kūdras substrātu ražošanas un iepakošanas uzņēmums aicina darbā “Laboratorijas vadītāju” (1223 03) (darba vietas atrašanās vieta: “Lakstīgalas”, Rūpnieki, Valmieraspagasts, Burtnieku novads, LV-4219, t.i. 6 km no Valmieras). Darba pienākumi: Organizēt, vadīt un koordinēt darbu laboratorijā, kontrolēt ražotāsprodukcijas kvalitāti ,ienākošās kūdras kvalitāti, gatavās produkcijaskvalitāti, veikt attiecīgās analīzes un pārbaudes . Uzturēt tehniskā kartībā laboratorijasiekārtas. Darba laiks 8.oo – 17.oo. Pēc nepieciešamības pagarināts vai maiņudarba laiks. Prasības: Atbilstoša izglītība, zināšanas par laboratorijas procesiem un iekārtām.Vēlama iepriekšēja pieredze līdzīgā amatā.  Valodas zināšanas – obligāti latviešuun angļu. B kategorijas autovadītāja apliecība, savs transports.  Iemaņas: Pozitīva attieksme pret darbu un darba kolēģiem, prasme strādāt komandā,pozitīva komunikācija. Vēlme mācīties,apgūt darba specifiku un strādāt ar atbildību, nezaudējot darba kvalitāteslīmeni. Piedāvājam: Darbu starptautiskā uzņēmumā, labus darba apstākļus un atsaucīguskolēģus.  Apmācību jaunajā amatā. Darba alga 1500 EUR bruto.  Veselības apdrošināšanas polise pēc pārbaudes laika. CV sūtīt uz info@seda.lv, ar norādi “Laboratorijasvadītājs”. Konfidencialitāti garantējam.Jautājumu gadījumā zvanīt 22498474 Profesija: LABORATORIJAS VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Lakstīgalas, Rūpnieki, Valmieras pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-12

Aicinām darbā AUTOBUSA VADĪTĀJU VALMIERAS AUTOPARKĀ DARBA PIENĀKUMI: pasažieru pārvadāšana saskaņā ar darba grafiku biļešu pārdošana darbs ar elektronisko kases aparātu pasažieru kvalitatīva apkalpošana PRASĪBAS PRETENDENTIEM: D kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, vēlams 95. kods vēlams D vai D 1 kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs vismaz divi gadi labas saskarsmes un komunikācijas prasmes latviešu valodas zināšanas UZŅĒMUMS PIEDĀVĀ: darbu stabilā uzņēmumā darba samaksu no 1200 EUR līdz 1600 EUR (pirms nodokļu nomaksas) pilnas sociālās garantijas daļēju ceļa izdevumu apmaksu no dzīvesvietas uz darbavietu 95. koda apmācības apmācību pirms darba pienākumu uzsākšanas veselības apdrošināšanas iespējas iespēju savienot ar darbu citā uzņēmumā ikgadējās un 95. koda apmācības CV ar norādi vakancei „Autobusa vadītājs Valmieras autoparkā” iesniegt: sūtot elektroniski uz info@vtu-valmiera.lv personīgi SIA „VTU Valmiera” personāla daļā darba dienās no plkst.13:00 līdz 16:00 („Brandeļi”, Brandeļi, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, Reģ.nr. 40003004220) Informācijai 29231565 * Iesniegtos personas datus SIA “VTU VALMIERA” izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “VTU VALMIERA” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāt citos SIA “VTU VALMIERA” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. Profesija: AUTOBUSA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-12

Mūsu partneri